FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu ohledně …

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu ohledně rezerv na opravu HM. V květnu 2002 jsme zakoupili nemovitost, do katastru vložena v červnu 2002, k 31.12.2002 vytvořena první část rezervy na opravu. Nemovitost se skládá ze dvou budov a pozemků. Rezerva byla vytvořena na jednu budovu, druhá byla technicky zhodnocena a převedena do užívání po kolaudaci v roce 2003. Zároveň zde byla postavena úplně nová budova která byla zařazena do užívání také v roce 2003. Budova na kterou byla vytvořena rezerva byla zařazena na 021 také v roce 2003. FÚ nechce tvorbu rezerv uznat, s tím, že nemáme právo tvořit rezervy pokud není majetek zařazen do užívání. Dle ZoR jsme splnily podmínky -vlastnictví (zápis do katastru) a o majetku účtujeme v účt.třídě 0. Má FÚ pravdu, že je zde podmínka zařazení přímo na 021? Děkuji

Jsem zaměstnanec, nepodnikám. V restituci jsem …

Jsem zaměstnanec, nepodnikám. V restituci jsem získala pole, které pronajímám zemědělskému družstvu. V loňském roce jsem za tento pronájem dostala 8.000,- Kč. Musím podávat daňové přiznání? Pokud ano, podle jakého zákona a od kterého roku platí. Děkuji.

Jsem fyz. osoba s "jednoduchým účetnictvím" a…

Jsem fyz. osoba s "jednoduchým účetnictvím" a plátcem DPH. Vystavuji faktury společnosti za využívání mého užitného vzoru jako licenční poplatky. DPH stanovuji 5%, je to tak správně? Proběhla mi již jedna kontrola DPH a nerozporovala mi to.

Dobry den, dakujem za odpoved na otazku. Pisali…

Dobry den, dakujem za odpoved na otazku. Pisali ste, ze nemusim podavat ziadne priznanie v CR ani na Slov, pretoze zamestnavatel za mna odviedol dan aj poistne. V pripade, ze chcem poziadat o vyuctovanie dane, ake doklady potrebujem dolozit? A kde podat priznanie? V roku 2003 som pracovala len v CR a to od brezna. Vopred dakujem.

Dobry den, je mi jasne,ze v tomto obdobi…

Dobry den, je mi jasne,ze v tomto obdobi odpovidate na stovky dotazu, proto je mi trosku hloupe ptat se na takovou banalitu,ale nenasel jsem tuto informaci v zadnem zakone. Musim platit silnicni dan, pokud mam auto na IC, ale nepouzivam ho na firemni ucely? Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den, společnost v průběhu roku 2003…

Dobrý den, společnost v průběhu roku 2003 nakoupila a prodala své vlastní dluhopisy, z čehož jí vznikla účetní ztráta. Chtěla bych se zeptat, zda je tato daňově uznatelnou ztrátou z prodeje cenných papírů. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Naše firma podala daňové přiznání dne 10.3. 2004.…

Naše firma podala daňové přiznání dne 10.3. 2004. Kdy je splatnost daňové povinnosti.V den podání přiznání nebo stačí do 31.3.2004

Dobrý den, FO - JÚ - pohledávka za Union Bankou …

Dobrý den, FO - JÚ - pohledávka za Union Bankou ve výši 10% činí 340 kč. Je možné tuto částku, v případě, že podnikateli nezáleží na uznání výdaje, zařadit jako osobní spotřebu a tím jí přestat sledovat ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ráda bych Vás pořádala o odpověď na…

Dobrý den, ráda bych Vás pořádala o odpověď na následující dotaz: Do jakého řádku v příloze 1 DP by měl být zapsán přeplatek SP u spolupracující osoby dle §13 a u osoby uplatňující výdaje procentem z příjmů (25%). Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Petra Křížová

Dobrý den, dotaz na Vás kupodivu nemám. Chtěla…

Dobrý den, dotaz na Vás kupodivu nemám. Chtěla jsem jen touto cestou poděkovat za daňového poradenství, které poskytujete na profesionální úrovni .Mnohdy stačí pročíst dotazy ostatních a člověk najde mezi nimi i problém svůj. Přeji Vám mnoho úspěchů a snad tato služba bude fungovat i nadále.

Dobrý den, mám dotaz. Nejlepší bude, když uvedu…

Dobrý den, mám dotaz. Nejlepší bude, když uvedu příklad. Dejme tomu, že jsem investoval třeba 10 000 USD v USA na kapitálovém trhu. Po půl roce se chci poslat 5 000 USD zpátky do ČR, podléha těchto 5 000 USD zdanění, když se vlastně posílám zpět peníze, které jsem do investice vložil? Děkuji

Dobry den, chcem sa opytat na podanie danoveho…

Dobry den, chcem sa opytat na podanie danoveho priznania. Som obcan SR, mam trvaly pobyt v SR a prechodny v Cechach. V roku 2003 som od brezna pracovala u jedneho zamestnavatela v CR. Predtym som nemala ineho zamestnavatela a iny prijem v SR ani CR. Moj zamestanavatel za mna nepodal danove priznanie. Som povinna ho podat v CR alebo na Slovensku? Ake doklady potrebujem k tomu dolozit? Za odpoved dakujem.

Podnikám od dubna 2003 na žl jako obchodní…

Podnikám od dubna 2003 na žl jako obchodní zástupce čmss.Sociální a zdravotní pojištění jsem ale zaplatila najednou až v únoru 2004.Počítá se tato platba jako výdaj do roku 2003 nebo až v roce 2004?Děkuji.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem zaměstnán a…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Jsem zaměstnán a kromě toho si v průběhu roku vydělám za grafické návrhy i autorské honoráře. Jak se posuzuje, zda jde či nejde o činnost soustavnou? Platím z těchto příjmů daň z příjmu a zdravotní pojištění, ale sociální platím jen ze zaměstnaneckého poměru. Děkuji.

Dobrý den, jsem OSVČ, tzv. výkonný umělec -…

Dobrý den, jsem OSVČ, tzv. výkonný umělec - hudebník. Do jaké kategorie podle §7 odstavec 2 patřím? Do kat. a) nebo b). A kolik procent můžou činit moje paušální výdaje, 25% nebo 30%? Děkuji

Dobrý den, v prosinci r.. 2003 jsem na zákl.…

Dobrý den, v prosinci r.. 2003 jsem na zákl. kupní smlouvy koupil automobil a po zaplacení 1. splátky jsme udělali převod na mou osobu. Mohu si tento automobil vložit do majetku firmyv r. 2003, když 50% ceny zaplatím až v r. 2004?

Je možné účtovat si stravné a "cesťáky" při…

Je možné účtovat si stravné a "cesťáky" při výkonu práce na jiné adrese, než je adresa uváděná jako sídlo podnikání? Např. Plzeň, Náměstí Míru 2 - adresa provozovny, pracuji na Doubravce.. Jaká jsou kritéria? Děkuji

Dobrý den. Podala jsem na finanční úřad daňové…

Dobrý den. Podala jsem na finanční úřad daňové přiznání z příjmů fyzických osob - typ A. Nedoplatek na daních mi činí přes 17 tisíc korun. Chtěla bych se zeptat - je možné si dohodnout nějaký splátkový kalendář nebo je nezbytně nutné, abych tuto částku zaplatila do 31.3. celou?

mám jednoho zaměstnavatele, priznání podávám…

mám jednoho zaměstnavatele, priznání podávám kvůli uplanění odečitatelné položky za úroky z úvěru stavebního spoření. Krom toho mám příjem asi 7000Kč za pronájem zemědělské půdy družstvu. Musím tento příjem uvést do daňového přiznání, popřípadě jaký typ přiznání podat? Děkuji za odpověď

Dobry den,dostala jsem darem část pozemku(bez…

Dobry den,dostala jsem darem část pozemku(bez staveb a trvalých porostů). Je prý mojí poviností do 30 dnů od doručení Smlouvy darovcí a oznámení o zápisu do katastru podat daňové přiznání. Můžete mi poradit o jaký typ daňového přiznání (formuláře)se jedná - jak se přesně nazývá typ formuláře. Děkuji Vám.