FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, obracíme se na Vás s dotazem: …

Dobrý den, obracíme se na Vás s dotazem: jsem myslivecké sdružení, nezaložené za účelem zisku a podnikání, vedu evidenci o příjmech a výdajích, naše celkové příjmy v roce 2003 nedosáhly 100tis. Kč,. Je mou povinností podat daňové přiznání? Jaký typ?V roce 2002 bylo v zákoně uvedeno, že částkou 200 tis. Kč mohu daň. základ snížit, platí tato výše i v roce 2003? Děkuji a zdravím.

Dobrý den, stalo se,že v r. 2002 nám účetní…

Dobrý den, stalo se,že v r. 2002 nám účetní špatně spočítala leasingovou částku na výše uvedený rok, takže se nám výrazně zvýšily náklady na podnikání. Lze to v r. 2003 dorovnat prostým snížením odpočtu o rozdíl z r.2002, nebo to vyžaduje složítější ritual ? Děkuji,

Dobry den, v odecitatelny polozkach je polozka na…

Dobry den, v odecitatelny polozkach je polozka na manzelku pokud jeji rocni prijem nepresahne 38 040,-. Ma otazka zni, zda jde o prijem hruby, nebo prijem cisty (po odecteni vydaju) - moje manzelka privydelava na zivnostensky list... Dekuji za rychlou odpoved. S pozdravem

Prosím o odpověď na otázku ohledně odčitatelné…

Prosím o odpověď na otázku ohledně odčitatelné položky 38040,- Kč. Dcera odjela 1.10. loňského roku pracovat jako au pair do ciziny. Předchozích celých 9 měsíců byla zaměstnaná a měla příjmy u dvou zaměstnavatelů. Podala si sama daňové přiznání typu A za rok 2003. Může uplatnit celou odčitatelnou částku 38040, nebo jen poměrnou část za odpracovaných 9 měsíců? Děkuji předem za odpověď.

Jsou bankovni poplatky(strhava si banka z uctu) …

Jsou bankovni poplatky(strhava si banka z uctu) zdanitelnym plnenim ve smyslu zakona o DPH, tzn. objevi se v sestavach DPH na vstupu s nulovou sazbou?

Dobrý den. Vykazuji výdaje procentem s příjmů.…

Dobrý den. Vykazuji výdaje procentem s příjmů. Zahrnují se do příjmů i úroky z podnikatelského účtu řádek 32, a teprve potom se vypočítají procentuálně výdaje, či se úroky píší zvlášt do řádku 33 ? A počítají se úroky do příjmů i pro OSVC a VZP, či ne? Děkuji za odpověď.

Dcera má ŽL na činnost - opravy a údržba…

Dcera má ŽL na činnost - opravy a údržba nemovitostí. Může si zakoupený šicí stroj ,který používá např. na úpravu záclon, závěsů a pod. zahrnout do nákladů ? Děkuji a zdravím.

Mám soukromé vozidlo využívané k podnikání.Je…

Mám soukromé vozidlo využívané k podnikání.Je silniční daň daňově uznatelný náklad? Uplatňuji si také 3,40 +PHM dle vyhlášky MF.Děkuji

Dobrý den, daňové přiznání je pro mne novum, mám…

Dobrý den, daňové přiznání je pro mne novum, mám proto následující dotaz: v období 01/2003 az 02/2003 jsem byl studentem české VŠ na zahraniční stáži s legálním příjmem v dané zemi (Irsko) zdaněným. Studim jsem ukončil k 28. 02/2003, ale zůstal jsem v zahraničí a dále legálně pracoval a danil příjem. V 09/2003 jsem se vrátil do ČR a evidoval se na úřadu práce, kde jsem zůstal až do 12/2003. 1) Na finančním úřadě mi řekli, že nemám žádné příjmy v ČR nemusím tedy podávat daňové přiznání, je to pravda? 2) Požádám-li o vrácení daně z příjmu - částku obdržím v 05-06/2004 budu muset tento příjem danit? pokud ano, v jakém období? Děkuji za odpověď

Jsem živnostník, příští měsíc hodlám zaměstnat 3…

Jsem živnostník, příští měsíc hodlám zaměstnat 3 studenty na dohodu o pracovní činnosti. Nevím, jaký formulář se používá pro registraci studentů k dani z přijmů ze závislé činnosti, pomohly by mi také bližší informace o výši soc. a zdravotního poj., které za ně musím odvést. Předem děkuji za zodpovězení dotazu elli

Jako OSVČ mám zaplati zálohu 50% DPH na 2.…

Jako OSVČ mám zaplati zálohu 50% DPH na 2. čtvrtletí. Když ale bude tato povinnost (pravděpodobně) zrušena 1. května, bude finanční úřad tuto zálohu vracet okamžitě? Poud zálohu nezaplatím a bude-li tato záloha zrušena 1.května může ji finanční úřad vymáhat po tomto datu i když už nařízení o záloze nebude platit? Pozn. právní úprava o zrušení zálohy je údajně v senátu a měla by být schválena, má to o tom nějaké další informace?

V roce 2003 jsem měl pozastavenou živnost a měl…

V roce 2003 jsem měl pozastavenou živnost a měl jsem příjmy pouze ze závislé činnosti postupně u dvou zaměstnavatelů. Bohužel jsem nepožádal o vyrovnání daně posledního zaměstnavatele, tak to chci udělat sám neboť mám vysoký přeplatek na dani. Bokem jsem si ale přivydělal 3700 Kč za rok. Mohu vyplnit pouze formulář typu A a příjmy 3700 Kč(jsou to příjmy do 4000 Kč), tak nikde neuvádět, a nebo bych měl vyplnit formulař typu B? Pokud budu vyplňovat typ B a přiznávat 3700 Kč, budu muset vypňovat přehled i pro OSSZ a ZP? Děkuji

Dobrý den, mám základní dotaz. Stal jsem se…

Dobrý den, mám základní dotaz. Stal jsem se živnostníkem a bylo mi přiděleno IČO a DIČ. Když si kupuji něco pro podnikání, musím vždy uvést IČO i DIČ (i když nejsem plátce DPH)? Děkuji

Jsem jako FO,neplátce DPH,ŽL na drobný prodej.V…

Jsem jako FO,neplátce DPH,ŽL na drobný prodej.V majetku mé firmy jsou zásoby zboží za cca 80.000,-Kč,nějaké drobnosti a nový osobní automobil,pořízený před 6 měsíci na leasing,36 měsíců.Za rok a půl chci odejít do důchodu. Manžel má čerstvý ŽL na totožný předmět podnikání,místo podnikání na stejné adrese,ale fyzicky živnost neprovozuje.Je zatím zaměstnán jinde,může však odejít a pokračovat v mé činnosti.Dá se na něho vše v mém podnikání převést ( nemáme rozdělený majetek) ,kdy a jak to udělat s ukončením podnikání ? Dík.

Zarazila mne odlišná terminologie zákona o daních…

Zarazila mne odlišná terminologie zákona o daních z příjmu a zákona o dani darovací (movité věci, peněžní prostředky(jsou ve smyslu zákona věcí movitou?), movitý majetek....). Jestliže dostanu k narozeninám od rodičů peníze, ty podléhají dani darovací (s případným osvobezením). Podléhají tyto peníze také dani z příjmu? Dotaz působí asi dost naivně, ale já jsem po možná zbytečně důkladném studiu příslušných zákonů ztratila jistotu. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, k 30.11.2003 jsem ukončila pracovní…

Dobrý den, k 30.11.2003 jsem ukončila pracovní poměr u zaměstnavatele dle §51. Pak jsem byla evidována na ÚP a do nového zaměstnání jsem nastoupila od 1.2.2004. Požádala jsem 10.2.2004 bývalého zaměstnavatele o zúčtování daně, osobně jsem doložila doklad o evidenci na ÚP a podepsala jsem u bývalého zaměstnavatele formulář k dani. Nyní, pár dní před podáním přiznání daně mi bývalý zaměstnavatel vzkázal, že žádné doklady o evidenci na ÚP ode mne nemá a ať si donesu z FÚ formulář A a on mi zúčtuje daň. U bývalého zaměstnavatele jsem měla uzavřené životní pojištění u pojišťovny Amcico od 23.7.2002, kdy jsem uhradila roční pojistné a zaměstnavatel příspěvek 8.000 Kč. Při zúčtování daně za rok 2002 jsem využila možnosti odpočtu. Také pro rok 2003 jsem zaplatila roční pojistné, ale zaměstnavatel příspěvek již ne. Neinformoval mne ani jiné zaměstnance, že dál nám na pojištění nebude přispívat a já jsem byla písemně ze strany pojišťovny vyzvána k úhradě jeho dlužné částky, jinak smlouva zanikne. Bohužel jsem byla v tíživé finanční situaci a neuhradila jsem dlužnou částku za zaměstnavatele a pojišťovna mi nevyhověla s požadavkem na snížení pojistného a tak smlouva po uplynutí odkladné doby zanikla k 23.1.2004. Přišla jsem o všechny vložené peníze za rok 2002 a 2003. Za rok 2003 již nepožaduji odpočet z daně. Avšak bývalý zaměstnavatel mi chce dodanit částku za rok 2002, neboť prý jsem povinna při ukončení živ.pojištění všechny odpočty vrátit. Pokud je to skutečně tak, zajímá mne, zda také zaměstnavatel je povinnen vrátit jeho odpočty a zda je kontrola nad tím, jestli neprovedl odpočet i pro rok 2003, neboť jeho jednání se zaměstnanci je velmi nevybíravé. Děkuji Vám

Dobrý den. Jsem nezisková organizace (cyklistický…

Dobrý den. Jsem nezisková organizace (cyklistický oddíl). V r. 2003 jsem pořádal závody. Příjmy (startovné, sponzorské dary a prodej občerstvení) činily asi 150 tisíc Kč, výdaje (reklama, nákup občerstvení, zajištění tratě) asi 120 tisíc Kč. Musím podat daňové přiznání ? Na jaký formulář ? Mám nárok na daňový odpočet ?

Dobrý den, mým hlavním zdrojem příjmů jsou příjmy…

Dobrý den, mým hlavním zdrojem příjmů jsou příjmy ze závislé činnosti, vlastním však již několik let živnostenské oprávnění (vázaná řemeselná živnost). V roce 2003 jsem však neměl z této činnosti žádné příjmy ani výdaje, musím vyplňovat daňové přiznání typu A nebo typu B? Pokud typ B, tak s/bez přílohy č.1 či s /bez čestného prohlášení o nenabytí takovýchto příjmů. A jak se tato situace řeší u OSSZ a zdravotní pojištovny. Děkuji za radu.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda pokud u…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda pokud u živnosti přeruším činnost na maximální možnou dobu, tj. na dva roky, mohu pak ke dni obnovení znovu činnost přerušit, a dosáhnout tak toho, že činnost bude prodloužena na delší dobu?

Musím platit daň z plnění z životní pojistky ze…

Musím platit daň z plnění z životní pojistky ze zahraničí?