FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je…

dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je dovolená zdaněná

Dobrý den, chodily mi na účet platby od firmy,…

Dobrý den, chodily mi na účet platby od firmy, ale nejsou oznaceny jako plat, mzda nebo cokoli jineho. Je to pouze prikaz k uhrade od firmy. Musim tento prijem zdanit?

Dobrý den, když koupim byt ci dum, jak dlouho v…

Dobrý den, když koupim byt ci dum, jak dlouho v nem musim bydlet, abych ho mohl prodat bez sankci. Slysel jsem, ze jde o nejakou dvouletou lhutu. Kdyz to nedodrzim, tak budu muset platit nejakou dan. dekuji za odpoved.

Zajímá mne problematika odpočtu dph u "osobních"…

Zajímá mne problematika odpočtu dph u "osobních" vozů v provedení N1, zakoupených v EU po 1. květnu. Specifikace : 1. Jaké mají tyto vozy označení v EU (konkrétně v Německu) a zda bude ČR tuto specifikaci automaticky uznávat jako provedení N1 ? 2. Jak a kde proběhne v tomto případě odpočet dph ? 3. Jak se to bude řešit u starších vozů v tomto provedení, zakoupených v zahraničním bazaru ? 4. Budou provázet takto zakoupené zboží i další daňové poplatky ? 5. Budou odpočty dph specifikovány podle zboží nebo bude jednotný princip ( Vím, že jedna z našich firem se chystá dle školení po předložení "listiny o dph" zasílat zvukové nosiče do EU bez dph ) Bude to běžná praxe ? Kde lze získat podrobně a hlavně se zárukou pravosti popsanou problematiku ? Děkuji.

Dobrý den, lze odepsat z daní cvičební přístroj…

Dobrý den, lze odepsat z daní cvičební přístroj pro OSVČ obor zednictví? (Např. běhací pás nebo posilovací sestavu.) Můj manžel je od brzkého rána do setmění na stavbě i SO a NE a začíná mít zdravotní potíže se zády atd. Lékař naordinoval - cvičit a cvičit po celodenním náporu na nohy a páteř. Fitcentrum v okolí bydliště není. Děkuji

Muj otec obdrzel odmenu od meho s.r.o. celkem 20…

Muj otec obdrzel odmenu od meho s.r.o. celkem 20 000 Kc za rok 2003. Dotaz: 1) Musi podavat danove priznani nebo to nejak danit nebo s.r.o. srazi dan? 2) Lze to zauctovat pomoci operaci: MD: 379000 DAL: 211000 a MD: 518000 DAL: 379 000 Dekuji.

Vzahuje se na můj případ amnestie, kterou vydalo…

Vzahuje se na můj případ amnestie, kterou vydalo min. financí minulý rok (při zaplacení nezapl. daní musí fin. úř. prominout penále). Můj nedoplatek na DPH a příjmech mě vznikl v roce 1996-7. Tento nedoplatek jsem dodatečně přiznal v roce 1999 a v témže roce i uhradil. Z tohoto vysoké penále jsem až do minulého roku splácel. Nyní již nemám prostředky na splácení penále (zbývá 300tisíc). Finanč. úřad se již přes rok neozval. Je možné se odvolat na tuto amnestii ? Je mě však s podivem, že pokud bych daň. povinnost (550tisíc) do minulého roku nezaplatil a zaplatil ji až na základě amnestie, mohl jsem se placení penále bez problému vyhnout a ještě jsem cca 550tisíc uložit např. na úroky. Děkuji

Dobrý den, prosím o radu jaké náležitosti má mít…

Dobrý den, prosím o radu jaké náležitosti má mít vystavený danový doklad, at už jde o plátce nebo neplátce daně dph. Např. jaké náležitosti má mít vystavená faktura za provedené práce, kde najdu oporu v zákoně či vyhlášce? Mohu doklad, fakturu, která tyto náležitosti nemá, např. špatné datum vystavení, špatné ičo, špatný název firmy neuznat, a žádat nové vystavení dokladu, který bude mít všechny náležitosti? Takový doklad nemusím proplácet? Když je na takovém dokladu, faktruře i částka v Kč vyšší než jsme se dohodli a já s tím nesouhlasím jak mám správně postupovat? Co mám dělat, když zjistím z výpisu z ARESU, že dotyčný subjekt má pozastavený živnostenský list, přesto v té době u mě pracoval a fakturoval? Předem mě neupozoznil, pracoval tedy " načerno" a je v této době v evidenci ÚP? Mohu takový doklad zaúčtovat a dát si vyplacenou částku za práci od daně? Děkuji za odpověd a přeji hezký den. B.B.

V roku 2003 som mala prijem zo zavisl.cinnosti u…

V roku 2003 som mala prijem zo zavisl.cinnosti u jedneho zamestn. 3.700 KC hrubeho, podpisala som pre dane, zamest.nepodava za mna dan.priznanie (a 500 KC hrubeho zdaneneho spec.danou). Ine prijmy som nemala kedze som bola na Urade Prace. Musim podat danove priznanie?

Děkuji za předchozí odpověd a upřesňuji svůj…

Děkuji za předchozí odpověd a upřesňuji svůj dotaz: Otázka byla: Nezisková organizace (sdruž. za účelem podpory vzdělávání a vědecké činnosti) poskytne svému členu příspěvek na cestu na konferenci. Je tato částka na straně příjemce zdanitelným příjmem? Nebo příjmem podle § 10, který nemusí zdaňovat? Platí i letos hranice 10.000,- Kč u §10? Odpověď: Nerozumím pojmu "příspěvek". Jedná se o náhradu cestovních výdajů podle zák.č.119/1992 Sb., nebo o co? Jde-li o náhradu cestovních nákladů, tento příjem není předmětem daně z příjmů. Pro rok 2004 je částkou osvobozenou od daně z příjmů příjem ve výši do 20.000,- Kč takto: Nejedná se o cestovní náhrady podle zák. o cestovních náhradách, protože se nejedná o zaměstnance. Sdružení má členy, od kterých vybírá členské poplatky a z těch pak kromě jiného přispívá některým členům např. na konferenci, tj. na úhradu konf. poplatku a prokázaných jízdních výdajů. V tomto duchu má společnost vystavenu vnitřní směrnici. Našla jsem odpověď na takovýto dotaz, zveřejněný na internetu v jiné poradně od Václav Pikal, Metodika Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu, že je to na straně příjemce zdanitelný příjem podle par. 10 ZDP. Ptala jsem se jinde a bylo mi řečeno, že není. Prosím tedy o odpověď Vás. Děkuji.

Dobrý den pane doktore, prosím Vás, moc bych…

Dobrý den pane doktore, prosím Vás, moc bych potřebovala poradit jak mám vyřešit situaci s autem: a) manžel, OSVČ, plátce DPH, má v majetku firmy auto. Od 1. 4. 2004 bude jako zaměstnanec jiné firmy pracovat v zahraničí. Můžu jako manželka, OSVČ, plátce DPH auto používat? Musíme mít mezi sebou smlouvu? Náklady za PHM a odečet DPH, opravy, aj. mohu uplatnit u sebe ve firmě? nebo b) OSVČ, plátce DPH, má v majetku firmy auto. Od 1. 4. 2004 bude zaměstnán na HPP v s.r.o., kde je společníkem a zároveň jednatelem. V tomto zaměstnání odjíždí služebně do konce roku 2004 do zahraničí. Může toto auto pronajmout s.r.o. (cca 10000), kde nejsou žádní jiní zaměstnanci (já a 1 člověk pracujeme pro firmu na živnostenský list). Pokud ano, náklady za PHM, opravy aj. může zaúčtovat do nákladů s.r.o.? Mohu vybrat jednu z možností? Moc děkuji Farniková

jsem student VS a podnikam od 1.12.2003 bohuzel…

jsem student VS a podnikam od 1.12.2003 bohuzel jsem za tento mesic nemel zadne prijmy ani vydaje.Tudiz sem nepodaval priznani k dani.Musím podavat prehled pro zdravotni pojistovnu a socialni správu ?děkuji

Prosím o informaci, zda po 1.5.2004 bude i nadále…

Prosím o informaci, zda po 1.5.2004 bude i nadále možné cizím státním příslušníkům vracet DPH v případě nákupu zboží v ČR a jeho vyvezení do zahraničí.

Dobrý den. Vykazuji výdaje procentem s příjmů.…

Dobrý den. Vykazuji výdaje procentem s příjmů. Chtěl bych vědět či se započítává do výdajů v přehledu pro OSVC a VZP i zaplacené pojištění (DAP Příloha č 1, položka č 103) či jen pouze výdaje vypočtené z příjmů. Děkuji za odpověď.

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , jestli…

Dobrý den , chtěl bych se zeptat , jestli základem pro výpočet odvodů VZP a OSSZ podle DPFO §7 je rozdíl mezi přijmy a výdaji vč. odpisu automobilu nebo jen mezi příjmy a výdaji bez odpisu automobilu. Děkuji.

Dobrý den, měl bych jeden malý dotaz (nebo spíš…

Dobrý den, měl bych jeden malý dotaz (nebo spíš připomínku) k formuláři socialni.xls - přehled pro MSSZ nebo OSSZ. Mám za to (a odpovídá to pokynům), že v řádku 28 - minimální vyměřovací základ. Pokud je SVČ vykonávána méně než 12 měsíců, tak by se podle pokynů měla odečíst od 22200 poměrná část tzn. 1850. Ve vzorci je ale pevně nastaveno 22200. Myslím si že by měl vzorec vypadat ne tak jak je: =KDYŽ(Q15<22200;22200;KDYŽ... ale: =KDYŽ(Q15<(22200/12)*Q11;(22200)*Q11;KDYŽ.. Napište mi prosím, zda mám pravdu. Děkuji

dobry den, mam ZL, jsem student. v prubehu roku…

dobry den, mam ZL, jsem student. v prubehu roku 2003 pro me pracovalo na zaklade dohody o provedeni prace (max 100hod) nekolik lidi (studenti a jeden nestudent bez trvaleho zamest.pomeru). ke kazdemu mesici mam od pracovniku podepsane "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků" (nikde jinde prohlaseni nepodepisovali!). Studentske prijmy nepresahly visi 4100/mesic a prijem nestudenta nepresahl 3100/mesic. v tomto pripade se domnivam ze jsem nemusel za pracovniky odvadet zadne zalohy na dan ani jim mzdu srazet srazkovou dani (15/20%). formulare mam v ucetnictvi spolecne s dohodami. vznika mi za ne tedy nejaka danova povinnost??? Mel bych se prihlasit k zamestnavani lidi v pracovnim procesu?? ... dekuji moc za rychlou odpoved :) s pozdravem

dobry den, pred chvilkou jsem se dotazoval…

dobry den, pred chvilkou jsem se dotazoval ohledne zamestnavani studentu na dohodu o prov.prace. ted jsem se docetl ze se asi musim prihlasit na FU jako platce dane z prijmu fyzickych osob ze zavisle cinnosti a z funkcnich pozitku! jde toto udelat zpetne za rok 2003 a v cem spociva prihlaseni a ma to nejake dusledky v podavani danoveho priznani za me jako ZL nebo nejake jine dusledky??? moc dekuji... specha :)

Nezisková organizace (sdruž. za účelem podpory…

Nezisková organizace (sdruž. za účelem podpory vzdělávání a vědecké činnosti) poskytne svému členu příspěvek na cestu na konferenci. Je tato částka na straně příjemce zdanitelným příjmem? Nebo příjmem podle § 10, který nemusí zdaňovat? Platí i letos hranice 10.000,- Kč u §10?

Dobrý den, prosím o radu. Dcera studovala 3…

Dobrý den, prosím o radu. Dcera studovala 3.ročník OA, ale od 1.2.2003 měla ze zdravotních důvodů přerušené studium. Od září 2003 znovu začala studovat 3. ročník. Do toho jí bylo dne 28.6.2003 18 let. Daně mi vypočítávají v zaměstnání a odpočet na mi byl pouze za 5 měsíců. Děkuji mnohokrát za odpověď