FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. V lednu tohoto roku jsem prodal rodinný domek. Ihned po prodeji byly všechny náležitosti předány na Katastrální úřad a stále čekám na potvrzení provenení zápisu změny vlastnictví, po kterém bych měl zaplatit daň z převodu nemovitosti. Vzhledem k novele zákonu o DPH, který má vstoupit v platnost 1.5.2004 se ptám, jak to bude s DPH vztažené k dani z převodu. Budu muset tuto DPH platit? Co je pro tuto platbu DPH rozhodující, datum prodeje, datum převodu na Katasru (který nemohu ovlivnit-průtahy), nebo datum vlastní platby daně z převodu? Děkuji
Česká SW firma poskytuje software( ne krabicový) do zemí EU formou licencí na dobu určitou nebo neurčitou. Příjemcem služby je osoba registrovaná k dani v zemi EU. Patří tyto služby do skupiny služeb se zvl. režimem (§10 návrhu zák. o DPH - místo plnění)) A co doprovodné služby jako zaškolení obsluhy přímo u odběratele, servis u odběratele ?
Dobry den, rada bych vedela jestli jsem si mohla uplatnit jako odecitatelnou polozku na dan z prijmu 2004 castku , ktera mi nebyla vracena pri krachu Unionbanky. Bylo mi vraceno pouze 90 procent dle zakona o pojisteni vkladu. dekuji
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz, jakým způsobem se budu jako plátce DPH nucen vypořádat po 1.5.2004 s DPH u položek vedených na skladě jednak v případě změny sazby ze snížené do základní a obráceně a zadruhé v případě úpravy základní sazby DPH 22% na 19%. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jako účetní provádím fakturaci a teď nevím, do jaké sazby DPH bude spadat činnost naší firmy od 1. 5. 2004. Jedná se o projektové činnosti rodinných domů v souvislosti s jejich výstavbou. Dříve jsme spadali do 5% sazby, jak to bude nyní, pokud bude schválen nový zákon? Nebude naše činnost zařazena do základní sazby? Mockrát děkuji za odpověď.
Hodlám zakoupit starší zařízení od soukromé osoby, aby je vlastnila moje firma a aby dotyčný nebyl povinen příjem zdanit. Jaké jsou finanční limity? Děkuji za odpověď
Manželka ukončila v srpnu 2003 pracovní poměr. Od této doby je evidována na Úřadu práce. Daňové vyrovnání za rok 2003 jí bývalý zaměstnavatel neprovedl. O roční zúčtování daně si chce nyní požádat FÚ sama, ale termín k podání daňového přiznání vypršel k 31.3.2004. Je nějaká možnost podat toto daňové přiznání dodatečně (např. na vyjímku). Daňový přeplatek u ní činil cca 2500,-Kč
Chtěla bych se zeptat, co je třeba udělat, pokud chce OSVČ vložit automobil do podnikání.Ocenění by bylo provedeno na základě kupní smlouvy, avšak druhá strana není podnikatelem. Ovlivní nějak tato skutečnost převod auta? A jak postupovat při úpravě výdajů, pokud by byl automobil používán i pro soukromé účely? Jak tuto situace nejlépe vyřešit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřeboval bych vědět něco o dani z přijmu. Nastává u nás problém při koupi bytu. Nyní vlastníme v sosbním vlastnictví byt 1+1 na který nám vzniknou právní účinky 24.4.2004, trvalý pobyt máme od 30.8.2004, koupen dle KS 19.8.2004- kupní cena 460.000Kč nyní chceme koupit byt větší 4+1 za 1mil. byt 1+1 chceme prodat za 600.000Kč. Jak je to s daní z příjmu? Budeme ho platit, Z čeho?Prostě můžeme nejdřív nabýt byt 4+1 a potom prodat 1+1 anýž bychom platili daň? Děkuji za brzkou odpověĎ.
Dobrý den, můj otec (důchodce) před dvěma roky přerušil živnost.podnikání, které vyprší koncem tohoto měsíce. Nyní chce podnikání úplně ukončit. Jaké všechny kroky musí udělat (VZP, PSSZ, FÚ, ŽÚ....) ? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den! Je mi 15 let a jsem studentem gymnázia. Obrátila se na soukromá osoba, abych specielně pro něj vytvořil SW-produkt za finanční úhradu. Prosím, na základě jaké smlouvy je toto možné a jakým způsobem proběhne zdanění. Nemám živnostenský list ani jinak nepodnikám. Děkuji
prosím o informaci zda jsou nějaká omezení výdělku při plném inv.důchodu, kdy ZPS byla stanovena 67%
Prosím o radu. Pracuji ve firmě zabývající se telekomunikacemi. Vystavuji faktury za dodávky a montáže telefonních ústředen. Vždy jsem fakturovala tyto dvě položky společně vše s 5%. Chtěla jsem se zeptat jestli toto stále platí a jestli to tak zůstane i do budoucna. Děkuji za odpověď.
V práci jsem dostal auto do osobního užívání. Zajímalo by mě, jak se to projeví na mém platu, když cena auta je 210.000 Kč. Můžete mi prosím uvést postup výpočtu čisté mzdy a vypočítat čistou mzdu, kdyby můj plat byl 30.000 Kč. S pozdravem
Mám dotaz ohledně zařazení činnosti podle třídníku SKP. Jedná se o následující činnosti: 1) měření průmyslových emisí u technologických a tepelných zdrojů (ve smyslu zákona 86/2002) 2) měření imisí v pracovním prostředí (pro zakategorizování prací).Děkuji.
Dobrý den! Jak máme zaúčtovat fakturu za opravu automobilu, který byl nabourán. Část nám uhradí pojišŤovna a část máme spoluúčast. Nevím, zda si můžeme uplatnit DPH nebo zda máme dát do nákladů celou částku včetně DPH. Děkuji.
Dobrý den, OSVČ vede daňovou evidenci na utovrakoviště. Pro odkup aut potřebuje vložit do firmy peníze, ze kterých bude tento odkup realizován. Vklad bude nedaňovým příjmem? Budou výdaje na tento odkup aut do výše vkladu také nedaňovým výdajem,nebo je může zahrnout do daňových výdajů v plné výši? Děkuji
Dobrý den, prosím o doplnění odpovědi (uvedené na konci mailu). Prosím, jaká je výše postihu resp. z čeho se počítá pri nedodání daňového přiznání k 31.3.2004? Očekávaám, že mi bude vracena FU částka cca 6000,-Kč. Děkuji Dotaz: Dobrý den, zapomnl jsem podat daHové \"priznání k dani z prijmu fyzických osob DAP - typ A\" k 31.3.2003. Jaké jsou prosím podmínky pro dodatecné priznáni, sankce a poplatky. Je mozné vyuzít okolkovanou zádost o posun období do 30.6.2004 a nechat si vypracovat priznáni od danového poradce a v který moment se musí tato zadost dorucit na FU? Dekuji Odpoved: Žádost je třeba doručit do 31.3.2004, takže stručně řečeno, všechny termíny jste již zmeškal. Je třeba přiznání nebo žádost podat co nejdříve, abyste tím zkrátil období, ve kterém jste v prodlení a tím si snížil v výši postihu. Odpoved:
Do jaké sazby DPH bude zařazena po vstupu do EU činnost: projektové práce rodinných domů? Děkuji
Chystáme se vyslat našeho zaměstnance na dva roky do Spojených arabských emirátů, kde bude pracovat jako náš obchodní zástupce v této a okolních zemích. Po tuto dobu zde bude bydlet i s rodinou. Firma bude zaměstnanci hradit (kromě mzdy) tyto výdaje: a) přestěhování tam a zpět, včetně rodinných příslušníků, b) pronájem bytu, v němž bude jedna místnost jako kancelář, c) telefonní hovory, d) zdravotní péči pro zaměstnance i rodinu, e) jednou ročně letenku pro rodinu do České republiky, f) nájem automobilu, včetně pohonných hmot a údržby, g) cestovní výdaje při pracovních cestách. Dotazy: 1. Jaké jsou daňové důsledky výše uvedených nákladů pro firmu a pro zaměstnance. 2. Jak má být počítáno stravné. 3. Bude mzda zaměstnance podléhat zdanění v ČR běžným způsobem, pokud zde bude pobývat pouze několik dní v roce? 4. Dojde k nějaké změně placení pojistného?