FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o sdělení, zda je nutné v souvislosti se…

Prosím o sdělení, zda je nutné v souvislosti se změnou právní úpravy DPH dodatkovat běžící smlouvy, v nichž je uvedena DPH v konkrétních procentech (5 a 22%). Děkuji.

Dobrý večer, prosím o pomoc při řešení…

Dobrý večer, prosím o pomoc při řešení následujícího problému. FO, plátce DPH,vede PÚ, v OM má osobní automobil - od loňského roku, kdy ho také začal odepisovat. V tomto roce začala uvedený OA využívat pro své podnikání také dcera FO. Jak nejlépe celou záležitost vyřešit? Mám zato, že otec nadále může vést OA v OM, platit silniční daň, uplatňovat náklady, jako PHM, dálniční známku,opravy, povede deník jízd za své jízdy.... bude pokračovat v odpisování, a dcera bude evidovat ve svém deníku svoje jízdy a uplatní si pouze výdaje na PHM (asi za "kilometrovné"). Dcera vede daňovou evidenci, není plátce DPH .Uvažují mezi sebou uzavřít nájemní smlouvu podle obč. zákoníku s tím, že bude na dobu určitou, ale nevědí, jak stanovit cenu obvyklou. Auto je ročník 1992, zakoupené před pěti lety za 120.000,-. Můžete mi poradit?Případný příjem z nájmu na straně otce (pronajímatele) budu považovat za příjmy dle §7, je to možně. Děkuji za pomoc.

Dobrý den, jsem zaměstnána na zkrácený úvazek a v…

Dobrý den, jsem zaměstnána na zkrácený úvazek a v loňském roce moje příjmy u zaměstnavatele dosáhly cca 85 000 Kč. Letos to bude asi stejné. Mám ŽL abych si mohla přivydělat a můj příjem z podnikání v loňském roce dosáhl cca 25 000. Protože ale ze zaměstnání nedosáhnu onoho příjmu 101 000 Kč, budu muset z podnikání odvádět minimální daň nebo jen rozdíl do té výše (uvádí se asi 9 500). Nebylo by lepší pozastavit ŽL a práci vykonávat na základě dohody o provedení práce? Děkuji za radu.

V roce 2003 jsem neplatil zálohy, protože jsem…

V roce 2003 jsem neplatil zálohy, protože jsem neměl zisk, počátkem září 2004 jsem nastuoupil do trvalého pracovního poměru, kde pobírám více, než je minimální mzda. Samostatná výdělečná činnost pokračuje a zisk nedosahuje povinné účasti na pojištění, proto se domnívám, že má být vedena jako vedlejší činnost. Přesto mi bylo zděleno, že musím platit zálohu 997 Kč měsíčně, i když pracovní poměr trvá a zaměstnavatel odvadí povinné zálohy na pojištění. Proč mám platit jak u zaměstnavatele, tak u OSVČ? Jako 2x za hlavní činnost. Přitom má zaměstnání a podníkáním si jen tak občas přividělám, tedy jako vedlejší činnost? Děkuji.

Dobrý den! Mohu odečíst ze základu daně z příjmu…

Dobrý den! Mohu odečíst ze základu daně z příjmu např. zakoupený počítač nebo software, který byl pořízen 2 roky před zahájením provozování živnosti ? Díky !

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda u dohody o…

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda u dohody o provedení práce, kdy práce jsou konány v r.2003, ale zaplaceny jsou až v r.2004. Pro který rok jsou do limitu 100 hod počítány. Děkuji

Prosím o sdělení výše daně, kterou zaplatím z…

Prosím o sdělení výše daně, kterou zaplatím z prodeje nemovitosti. Úřední odhad je cca 300 000,-Kč. Děkuji

Dobry den, podavala jsem danove priznani z prijmu…

Dobry den, podavala jsem danove priznani z prijmu fyzickych osob(A) a vznikl mi zde preplatek na dani (urcita financni castka by mi mela byt vracena). Zajimalo by me, do jake doby (do kolika dnu, mesicu) mi castka od Financniho uradu musi byt vracena. Dekuji.

Jak je to se zdaněním částky, kterou obdžím na…

Jak je to se zdaněním částky, kterou obdžím na základě smlouvy o dílo, pokud v tom období nemám žádný jiný příjem, částka nepřesahuje 3000 a jsem student? Děkuji.

Děkuji za odpověď a prosím o zodpovězení…

Děkuji za odpověď a prosím o zodpovězení doplňující otázky: Je FO, která ukončila podnikatelskou činnost, povinna podat daňové přiznání, pokud nebyla účetní jednotkou a výdaje uplatňovala paušálně, žádný majetek, pohledávky ani závazky nemá (tudíž by všude byla nula) ? A pokud ano, do kdy ? Děkuji

Dostala jsem překlenovací úvěr na úhradu nákladu…

Dostala jsem překlenovací úvěr na úhradu nákladu na bytové potřeby. V mém případě byla sepsána smlouva o budoucí smlouvě kupní, kde je uvedeno, že budoucí prodávající se zavazuje, že za dvacet let (třeba do dne 30.6.2023) s budoucím kupujícím (tedy se mnou) uzavře smlouvu o převodu vlastnictví jednotky. Taky je tam uvedeno kolik bude činit kupní cena a že mám ji uhradit do 30 dnů ode dne podepsání smlouvy o smlouvě budoucí kupní. To znamená, že jsem zaplatila kupní cenu, na kterou jsem použila stavební spoření, dostala jsem právo na užívaní bytu a až po uplynuti 20 let táto nemovitost přejde do mého vlastnictví. Letos jsem chtěla odečíst úroky z úvěru od základu daně, jenže na finančním úřadu mi řekli, že na základě § 15 odst.c), nemám nárok. Chtěla zeptat, zda v mém případě nelze použit odst.d) nebo opravdu v tomto případě nemám žádný nárok?

Dobrý den , jako dva společníci vlastníme rovným…

Dobrý den , jako dva společníci vlastníme rovným dílem 2 společnosti s úplně rozdílnými předměty podnikání. 1. společnost má z minulých let neuplatněnou daňovou ztrátu cca 15 mil. Kč a závazek z nesplaceného úvěru ve výši cca 27 mil. Kč, který 2.společnost zajistlia svou nemovitostí. tato společnost nemá žádný majetek ani aktiva, pouze vše má na pronájem od 1.společnosti.Nyní 2.společnost (tato společnost má stálý zisk) koupila od věřitele pohledávku za 1.společností za 8 mil. Kč. Je z hlediska daňové optimalizace pro nás výhodné obě společnosti spojit fúzí nebo podat návrh na konkurs na 1.společnost a upalatnit pohledávku 8 mil. Kč do konkursu a tak si po skončení konkursu dát tuto částku do daňových nákladů po odečtení výnosů z konkursu ( bude asi 0)? Děkuji za odpověď.

V roce 2003 jsem byl zaměstnán do května,v čevnu…

V roce 2003 jsem byl zaměstnán do května,v čevnu a červenci jsem byl nezaměstnán, na úřad práce jsem se neregistroval,od srpna jsem znovu zaměstnaný.Jiné příjmy než mzdu jsem neměl.Daňové přiznání jsem si k 31.3.2004 nepodal a ani jsem nepožádal o odklad.Je možno uplatňovat vyrovnání daní i později.Hrozí mi nějaké sankce?Děkuji.

Doposud pri dovozu zbozi ze zemi EU se vybirala…

Doposud pri dovozu zbozi ze zemi EU se vybirala DPH v okamziku celniho projednani na Celnim urade. Jaky bude mechanizmus po 1.5.2004. Bude se DPH platit v zemi puvodu pri nakupu, nebo se bude zapocitavat u nas, v jake vysi? Jde o normalni obchodni transakci podnikatelskych subjektu. Dekuji za odpoved.

Platí se daň z převodu nemovitostí v tomto…

Platí se daň z převodu nemovitostí v tomto případě: S bývalou manželkou jsme měli v bezpodílovém osobním vlastníctví dva byty. Po rozvodu jsme si ponechali každý z nás jeden byt. Změna v katastru byla provedena ( kazdý z nás nyní vlastníme 100% svůj byt).

Dotaz na DPH - Zajimamalo by mne,zda a jakym…

Dotaz na DPH - Zajimamalo by mne,zda a jakym zpusobem se bude zdanovat mezinarodni preprava [letecka, silnicni], co sluzby spojene s prepravou a jak to bude s provizi? dekuji za odpoved L.

Je možné,aby účetnictví na firmě s obratem cca 8…

Je možné,aby účetnictví na firmě s obratem cca 8 mil.ročně vedla osoba bez ekonomického vzdělání (tj.ani rekvalifikačního kursu)? Kdo je zodpovědný za takto vedené účetnictví? Existuje zákon nebo nařízení,že firma která nemá vlastní účetní musí mít smluvně externí účetní firmu,která dohlíží nebo vede účto? Děkuji.

24.3. bylo podáno DP k dani z příjmů práv. osob…

24.3. bylo podáno DP k dani z příjmů práv. osob za rok 2003. Výsledkem byla daň ve výši, z níž vyplývá povinnost odvádět zálohy. 7.4. bylo podáno dodatečné DP za rok 2003. Daň je nižší, ale rovněž je třeba odvádět zálohy. Podle kterého DP jsme povinni vypočítat a odvést v červnu zálohu? Děkuji

Dobrý den, mám začít pracovat na ŽL jako obchodní…

Dobrý den, mám začít pracovat na ŽL jako obchodní zástupce české firmy obchodující s informacemi o firmách (databáze). Doporučíte mi být plátcem DPH nebo ne? Dále by mě zajímalo, kde všude je třeba se přihlásit (SSZ, FÚ, ŽÚ, apod.), v jakém pořadí je to nejlepší a jak dlouho zařizování ŽL zhruba trvá. Je třeba platit nějaké zálohy (např. na soc. a zdrav. pojištění)? Děkuji

Dobrý den, mohu si odečíst zaplacené úroky ze…

Dobrý den, mohu si odečíst zaplacené úroky ze stavebního spoření, když jsem začala čerpat překlenovací úvěr v roce 2003. Úvěr mi byl poskytnut na základě smlouvy o smlouvě budoucí kupní (koupě bytové jednotky). Byt bude dostavěn teprve v roce 2004, nemohu ho tudíž vlastnit ani v něm mít trvalé bydliště. V roce 2004 však budu zapsána do katastru nemovitostí jako vlastník a budu ho taktéž užívat k trvalému bydlení. Smlouva budoucí obsahuje přesné vymezení bytové jednotky, taktéž smlouva o poskytnutí překlenovacího úvěru a v katastru nemovitostí je zapsána rozestavěná stavba s vymezením bytových jednotek (ale vlastněná stále tím investorem)? V zákonu o dani z příjmu je to nejasné a nemohu najít žádný výklad. Děkuji.