FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Slyšela jsem, že nový zákon o DPH stanovuje povinnost přímo na zálohovou fakturu rozpočítat i DPH. Jak se nový zákon staví k zálohovým fakturám? (nejde mi o problémy způsobené s přechodem na nové sazby, ale o další fungování). Nikde na internetu jsem nenašla nové znění zákona.
Musí skutečně fyzická osoba provozující nestátní zdravotnické zařízení, aniž by dosáhla obratu přes 6 mil. Kč, vést od 1.1.2004 účetnictví? /podvojné/ Děkuji za radu.
Dobrý den, dne 14.4. jsem podávala dotaz ohledně úroků ze stavebního spoření. Jednalo o úroky zaplacené v roce 2003, kdy jsem nebyla vlastníkem nemovitosti (bytu) ani jsem ji nemohla využívat k trvalému bydlení. Úvěr mi byl poskytnut na základě smlouvy o smlouvě budoucí kupní. Smlouva kupní bude uzavřena letos, po kolaudaci bytu. Jedná se byt v bytovém domě. Tento bytový dům je od roku 2003 ve výstavbě, kolaudace proběhne v roce 2004. Bylo zodpovězeno, že úroky z takového úvěru si mohu v roce 2003 odečíst jako nezd. částku, což plyne ze ZDP § 15. Podle stejného ustanovení mi však správce daně tuto nezdanitelnou položku neuznal. Chtěla bych se tudíž proti rozhodnutí odvolat. Můžete mi poradit jakými tvrzeními mám podpořit svůj názor, že uplatnění nězdanitelné položky bylo oprávněné. Děkuji
Která alternativa převodu bytu je výhodnější: převod za použití darovací daně nebo dědictví? Děkuji za odpověď
Manželka přerušila živnost k 29.2.2004.Lze převést zboží na skladě na mě,podnikám od března ve stejné činnosti?
V 4/04 vystavena zálohová faktura a zaplacena záloha. V 5/04 dodávka zboží a doplatek. Vzhledem k novele DPH od 1.5.04 - jaké je datum zdanitelného plnění (+ jaká sazba DPH 22%x19%)?
Dobrý den, jestě jednou k dotazu nájmu nemovitosti a DPH. V odpovědi uvádíte, že jsme povinni zdaňovat nájem nemovitosti do konce r.2003 5 % sazbou s odkazem na § 16 ods. 9. Byla jsem v domnění, že se na tento nájem vztahuje § 30 ods. 5, protože části nemovitosti dále dlouhodobě pronajímáme pro účely podnikání. Postupovali jsem tedy správně? Pokud ano, jsme povinni krátit daň na vstupu? Děkuji za odpověď
Dobrý den! Prosím poraďte mi jak správně zaúčtovat následující případ a jaké daňové dopardy to bude mít: přes dopravce jsme zasílali přístroj na pravidelnou kalibraci k zahraničnímu výrobce. Bohužel došlo při přepravě k poškození. Takže výrobce kromě kalibrace provedl i opravu, kterou nám vyúčtoval. Při zpětném dovozu nám celnice vyměřila clo a DPH i z částky za opravu. Protože zásilka byla pojištěna, obrátili jsme se na pojišťovnu o náhradu škody. Ta nám sice proplatila opravu jako takovou, ale odmítla proplatit jak clo, tak DPH. Mohu si DPH uplatnit na vstupu s tím, že na výstupu nebude? Clo pro mě bude daňovým nebo nedaňovým nákladem? Děkuji za odpověď.
Jsme soucast Verejne vysoky skoly a poskytujeme stravovani a ubytovani studentu. Jsme povini od 1.kvetna odvadet DPH i ze stravovani a ubytovani poskytovane studentum?? Krome toho jeste poskytujeme sluzby kopirovani studentum a dale pujcovani sportovist a sportovniho nacini porizene z dotaci.
Dobrý den, mám dotaz,zda budou čtvrtletní plátci DPH podávat přiznání DPH za měsíc duben 2004,nebo zda bude pro 2.čtvrtletí formulář přiznání DPH společný pro sazby DPH 22% a 19%. Děkuji Vám za odpověď.
Bude po 1.5.2004 záloha na zboží nebo služby zdanitelným plněním? Klasický případ: zálohová faktura, úhrada zálohy, dodání zboží, doplatek - nyní bylo zdanitelné plnění v tomto případě při dodání, mění se po 1.5.2004?
Jsme povinni krátit daň z přidané hodnoty na vstupu? Jsme fyzická osoba-plátci DPH, která má pronajatou od jiné fyzické osoby-vlastníka a neplátce DPH nemovitost s následnou koupí. Tuto nemovitost máme možnost dále pronajímat a pronajímáme část nebytových prostor. Třetím osobám u pronájmu neúčtujeme DPH. Děkuji za odpověď
Od začátku podnikání v roce 99 jsem postupně zahoupil HW za cca 70tis. Nikdy jsem ho neodepisoval (neznalost). V prosinci 03 jsem živnost přerušil a protože v kolonce hmot.majetek je 70tis, FÚ mi sdělil že hmotný majetek musím zdanit. Co s tím ?
prosím o postup při přijmutí zaměstnance (zaměstnavatel je fyz. osoba), na co nezapomenout, je nutné pojištění odpovědnosti za škodu při prac. úrazu?
Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat jak postupovat v případě, že provozujeme prodejnu spotřebního zboží , v prodejně máme cenovky s dph 22% a registr. pokladnu, která nám rozděluje cenu na cenu bez DPH a ďph, tak aby byl vystaven daňový doklad. Zda je nutné provést k 30.4.2004 (před platností dph 19%) inventarizaci zboží na prodejně, skladovou evidenci nevedeme, provádíme tzv. kontrolu korunou k 31.12. Můžeme ponechat ceny bezezměny, pouze změnit v pokladně výši dph na 19 %.
Dobrý den, mám dotaz ohledně výplaty mateřské podpory. Citace: Na mateřskou dovolenou má nárok žena, která má účast na nemocenském pojištění alespoň po dobu 270 dnů v období posledních dvou let přede dnem porodu, tato doba se zjišťuje ke dni skutečného porodu. Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou 17.1.2004, splnila jsem podmínky pro její nárok, termín skutečného porodu dítěte byl 19.2.2004. V případě plánování druhého dítěte, kdy nejpozději musím nastoupit na druhou mateřskou dovolenou /případně termín porodu druhého dítěte/, abych splnila podmínku 2 let. Nevím totiž, zda při výplatě mateřské dovolené ještě mám účast na nemocenském pojištění, či nikoli. Potom bych měla nárok na výplatu mateřské ještě dva a půl roku po porodu prvního dítěte. Pokud je nárok i při druhém dítěti, kdo výplatu provádí, v případě, že v prvním dítěti výplatu prováděl zaměstnavatel. Děkuji vřele za odpověď. S pozdravem
Jsem plátce DPH, provozuji autodopravu. Měl jsem autohavárii. Pojišťovna mi vyplatila pojistné, z kterého jsem uhradil nutné opravy. Protože běžně uplatňuji DPH z oprav vozidla, musím jako protihodnotu odvést i DPH z přijatého plnění pojišťovny? A jaké procento DPH ? Děkuji
Dobry den, prodavam byt v osobnim vlastnictvi, drive druzstevni, do ov prevedeny minuly tyden. Chtela jsem se zeptat kolik budu platit dan z prevodu nemovitosti a jestli musim zaplatit i dan z prijmu a v jake vysi? Dekuji
Dobrý den, do jaké sazby DPH bude od 1.5. 2004 spadat živnost - Masérské, regenerační a rekondiční služby - obor sportovní a rekondiční masér s působností mimo oblast zdravotnictví? Děkuji za odpověď.
Platí od roku 2004 povinnost odvádět z odměn členů orgánů akciové společnosti sociální a zdravotní pojištění?