FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik by činily…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik by činily odpočitatelné položky na 3 děti. Podnikám jako OSVČ v oblasti služeb. Děkuji

Dobrý den, mám dotaz, kde mohu získat informace o…

Dobrý den, mám dotaz, kde mohu získat informace o vracení DPH z jiných členských zemí EU - jedná se o DPH pro firmy např. za ubytování, PHM, a pod. A jaké formuláře musím vyplnit? Děkuji . Zdravím

Společnost zakoupila šasí nákladního automobilu.…

Společnost zakoupila šasí nákladního automobilu. Ten pomocí speciální nástavby upravila. Nyní chce toto auto odprodat leasingové společnosti a zpětně je pronájmout formou finančního leasingu(zpětný leasing). Má i v tomto případě nárok na odpočet 10 % reinvestic. Neúčtuje o tomto majetku jako o dlouhodobém, ale platí pojištění a je v zapsána v TP jako vlastník protože bez tohoto nemohla auto přepravovat.

Dobrý den, můj dotaz zní. Jak byste vyložil v…

Dobrý den, můj dotaz zní. Jak byste vyložil v novém zákoně o DPH § 48, odst. 2??? Zahrnují se sem i projektové práce na rodinné domy? Myslím si, že ano, neboť bez projektu nelze dům postavit. Jaký je na to váš názor? Děkuji.

Dobrý den, prosím o informace, jak postupovat při…

Dobrý den, prosím o informace, jak postupovat při zúčtování užívání služebního vozidla zaměstnancem k soukromým účelům, když vozidlo není majetkem společnosti a je za určitou paušální měsíční částku najímáno. Platí se i přesto 1% z pořizovací ceny nebo lze stanovit procentuelní podíl z nájemní částky? Předem Vám děkuji.

Chtěla bych se zeptat jestli musím provádět…

Chtěla bych se zeptat jestli musím provádět zajištění daně, při úhradě firmě, která má sídlo v ČR a je organizační složkou slovenské firmy.

Prosim o radu, jak postupovat z hlediska DPH a…

Prosim o radu, jak postupovat z hlediska DPH a daně z příjmů při provedení technického zhodnocení na pronajatém nemovitém majetku, když je toto zhodnocení smluveno ve smlouvě a pokud ve smlouvě ujednáno není? Technické zhodnocení uhradil nájemce. Děkuji předem za odpověď.

Bazar,zastavárna( živnost na zastavárenskou…

Bazar,zastavárna( živnost na zastavárenskou činnost a peněžní půjčky)- nový zákon o DPH. Povinnost stát se plátcem DPH je v případě, že obrat přesáhne 1.000.000,- za 12 měsiců. Do obratu dle §6 (2) nepatří výnosy za uskutečněná plnění, která jsou osvobozená od daně, což dle §54,(1),c) patří poskytování peněžitých půjček. Je tomu tak? Rozumím tomu správně, že pokud nepřekročíme stanovený obrat za prodej zboží (mino zástavy), nemusíme se stát plátci? Nemusíme se registrovat ? Děkuji.

Dobry den, Rad bych se zeptal na zpusob…

Dobry den, Rad bych se zeptal na zpusob uplatnovani DPH v pripade elektronickych sluzeb po 1.5.2004 Modelovy pripad je tento: Firma se sidlem v Ceske republice provozuje internetovy server (ten je umisten v Ceske republice), pristup k nekterym informacim na tomto serveru je zpoplatnen formou predplatneho v radu stokorun rocne. (Uzivatel po zaplaceni ziska pristupove heslo k danym informacim) Klienty jsou ve vetsine koncovi uzivatele - neplatci DPH, a tito mohou byt z kterehokoliv statu sveta. V uvahu tedy prichazeji kupujici z nasledujicich skupin: 1) tuzemske osoby 2) osoby z jineho clenskeho statu EU 3) zahranicni osoby (ostatni zeme) - v kazde skupine pripada v uvahu: a) kupujici neni platce DPH b) kupujici je platce DPH U kterych skupin a jakym zpusobem se tedy bude uplatnovat DPH - jake budou rozdily? Existuje i problem v tom, ze sluzby jsou prodavany po internetu a tedy mohou byt poskytnuty v podstate anonymnimu zakaznikovi. Vlastne ani nelze s jistotou zjistit z ktere zeme dany zakaznik pochazi a do ktere skupiny spada, lze potom vubec nejak tyto skupiny rozlisovat? Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den , vlastníme s bratrem (já 3/4 a bratr 1…

Dobrý den , vlastníme s bratrem (já 3/4 a bratr 1/4) činžovní dům, který jsme koupili za 4 mil. Kč a každý odepisujeme podle svého podílu( já z 3 mil , bratr z 1 mil.) Nyní jsme vybudovali podkrovní byt za 1 mil. Kč a každý jsme zaplatili 1/2 tj. 500 tis. , protože se budeme dělit i o příjmy z bytu rovným dílem.Můžeme do zhodnocení svého podílu započítat každý zaplacenou část , tj. bratr by odepisoval z 1,5 mil. Kč a já z 3,5 mil. Kč?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, již opět píši dotaz ohledně sazby DPH.…

Dobrý den, již opět píši dotaz ohledně sazby DPH. Předtím nebyl schválen zákon o DPH, tak jste mi nemohl odpovědět. Nyní se ptám, jaká sazba DPH se vztahuje na činnost: Projektové práce ve výstavbě? Jedná se o projekty rodinných domů, ale my nerealizujeme výstavbu. Jde čistě jen o projekty. Bude se teď muset rozlišit využití projektu na výstavbu domu k bydlení či k podnikání. Zaslechla jsem, že pokud bude k bydlení, bude sazba 5%, pokud k podnikání z více než 50% tak bude sazba základní, nyní 19%. Je to pravda? Můžete mi to objasnit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, od kdy se stává plátce DPH, pokud…

Dobrý den, od kdy se stává plátce DPH, pokud obrat za loňský rok činí 15 mil., léky byly osvobozeny od daně? Děkuji.

Zajímal by mne výpočet DPH podle nového zákona.Na…

Zajímal by mne výpočet DPH podle nového zákona.Na určitých místech se praví,že výpočet ceny bude probíhat SHORA dle daného koeficientu 0,1595, tj. koncová cena např. 119000 Kč, z toho DPH 19004,30Kč a základ pak 99995,70Kč. Je možné nadále na fakturu (příp.zál.fa.) uvádět výpočet v tomto případě logičtějším způsobem ZDOLA, tj. 100000 Kč základ + 19000 Kč DPH = 119000 Kč?

Vážení, jsem živnostník, plátce DPH. Dále…

Vážení, jsem živnostník, plátce DPH. Dále vlastním byt v OV, který pronajímám FO neplátci. Jak budu účtovat a odvádět DPH za: 1. pronájem bytu 2. služby, které pro nájemce vykonávám (úklid, praní ....) 3. elektřinu, plyn, vodu, telefon ..... 4. pronájem movitých věcí (televize, postel, sedačka .....) Děkuji za odpověď.

Dobrý den, majitelka nestát. zdrav. zařízení…

Dobrý den, majitelka nestát. zdrav. zařízení/lékárny si vede účetnictví sama, tedy od 1.1.2004 daňovou evidenci, není plátcem DPH. Chtěla by vědět, co schválení zákona o DPH od 1.5.2004 pro ni znamená?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat pokud je v…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat pokud je v zaměstnaneckém poměru a následně si zřídí ještě živnostenský list....jak je to s daněním příjmu z živnosti...musí také zaplatit minimální dan, sociální a zdravontí pojištění nebo stačí pouze k 31.3. odevzdat danove priznani typu B...kde se zoohledni vsechny prijmy,zaplacene zalohy atd.??? dekuji za odpoved

Jsem plátce DPH pronajímám byty,tzn. osvobozeno…

Jsem plátce DPH pronajímám byty,tzn. osvobozeno od daně bez nároku na odpočet daně §51e, výkaz DPH řádek 530 vstupuje do výpočtu koeficientu ? A na rozdíl od toho budou např. vybrané poštovní služby řádek 530 i 540, tzn. nezapočítávají se do koeficientu ?

Zábývám se výtvarnou činností již delší řadu let…

Zábývám se výtvarnou činností již delší řadu let a při tom jsem v plném inv.důchodu. Vzhledem k tomu, že se můj zdravotní stav lepší,uvažuji o výdělečné činnosti v tomto oboru. Rád bych věděl jakým způsobem legalizovat tuto činnost tj. daně.fin.úřad, živn. oprávnění? Příkladně mohu tuto činnost provozovat při plném inv. důchodu? /prodej plastik,obrazů,keram.výrobků,vl.výroby?/

Manželé, kteří spolu rozdělují příjmy a výdaje…

Manželé, kteří spolu rozdělují příjmy a výdaje podílem spolupráce, se rozhodují tuto činnost ukončit. Důvodem jsou některé názorové rozdíly na další rozvoj firmy. Ve svých aktivitách chtějí oba pokračovat, ale jako samostatní podnikatelé bez spolupráce každého z nich. V prostorách kde tyto činnosti budou provozovat je nájemcem pouze jeden z nich. Jsou jejich další aktivity možné a nejsou spojeny s právními, daňovými nebo účetními problémy ?

Prosím o radu ohledně DPH - předmět daně/dovoz -…

Prosím o radu ohledně DPH - předmět daně/dovoz - vývoz Situace před vstupem do EU vypadala asi takto : Plátce ze Slov.republ. vyvážel zboží do jiného evropského státu /mimo EU/. Plátce daně v ČR nakupoval toto zboží od plátce ze SR na území tohoto jiného státu a prodával odběrateli v tomto jiném státě- tzn. nebylo přemětem daně Situace po vstupu do EU : Osoba povinná k dani v jednom členském státě EU vyveze zboží do třetí země . V této třetí zemi prodá zboží osobě povinné k dani v dalším členském státě EU. Tato osoba povinná v dalším členském státě EU prodá zboží odběrateli z třetí země. Jak to bude v tomto případě s DPH ?? Děkuji