FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,prosím o radu, jak je to s DPH při…

Dobrý den,prosím o radu, jak je to s DPH při fakturaci zprostředkování obchodu do země EU (Velké Británie). Prosím případného uvedení § zákona. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, Dotaz: Podnikatel ? lékárník, PO, s…

Dobrý den, Dotaz: Podnikatel ? lékárník, PO, s.r.o. (společník a jednatel v jedné osobě) kupuje lékárnu za 1,5 mil. Kč. Tuto cenu tvoří zařízení lékárny + zásoby v hodnotě 300 tisíc Kč. Zbytek 1,2 mil. Kč je odstupné bývalému majiteli za dobře zavedenou lékárnu. Nemovitost je v pronájmu od města. Lze odstupné 1,2 mil. Kč považovat za ?goodwill?, který se může odepisovat? Děkuji.

Jsem drobný soukromý podnikatel v oboru…

Jsem drobný soukromý podnikatel v oboru zpracování kamene.Jsem plátcem DPH a doposud jsem účtoval práci s daní 5%.Nastala změna po 1.5.2004? Zpracováním kamene: různé pískovcové obklady, pískovcové schody, atd. Děkuji za odpověď

V autobazaru je provozován komisní prodej na…

V autobazaru je provozován komisní prodej na základě příkazní smlouvy. Znamená to, že částka za prodej vozidla jen bazarem "proteče" a tržba je pouze za služby spojené s prodejem vozu. Započítávají se do obratu autobazaru jen tržby za zprostředkování? Děkuji za odpověď.

Měl bych na Vás dotaz ohledně převodu popzemku: …

Měl bych na Vás dotaz ohledně převodu popzemku: Realitní kancelář se mnou sepsala smlouvu před 1.5.2004 na pevnou cenu.Nyní mě oznámili,že cena bude zvýšena o 14%,což je podle RK vyvoláno zvýšením daně z převodu pozemku.Tento pozemek hodlám využít k výstavbě domu.Zvýšila se daň z převodu pozemku nebo se jedná o pokus o navýšení ceny?Děkuji.

Dobrý den! Zajímalo by mě kolik bude účtovat…

Dobrý den! Zajímalo by mě kolik bude účtovat instalatér-topenář DPH při opravě a při montáži pro bytovou výstavbu a při montaži pro nebytovou výstavbu. S pozdravem

Dobrý den, moje dcera, nyní pobývající jako au…

Dobrý den, moje dcera, nyní pobývající jako au-pair v Anglii, objevila na místním trhu mezeru ve vybavení kosmetických salonů. Chtěla by toto zboží nakupovat v ČR a prodávat v Anglii. Jaké všechny kroky musí podniknou, aby tak mohla činit, a jakými zákony a předpisy se přitom musí řídit? Živnostenský list na nákup a prodej zboží zatím nemá, pouze na vedení účetnictví. Děkuji předem za radu.

Dobrý den, naše firma AV TECHNIKA…

Dobrý den, naše firma AV TECHNIKA Jindřich Mančík se mimo jiné zabývá anténní a satelitní technikou a dotaz zní: Při dodádí služeb včetně materiálu u bytové výstavby se uplatňuje snížená sazba DPH pouze na práci nebo i na materiál? Ještě mě zajímá rozdíl pokud je, či není materiál zabudován do stavby. Totéž se ptám i pokud stavba není bytovou.

Dobrý den, chtěla bych se ještě jednou zeptat zda…

Dobrý den, chtěla bych se ještě jednou zeptat zda musím platit sociální pojištění. Vlastním nemovitost, kterou pronajímím. Nejsem OSVČ, zaměstnána a ani nejsem vedena na úřadu práce.Podávám daňové přiznání a přehled o zdravotním pojištění. Dále se chci zeptat, zda se budou daně platit stále stejným způsobem nebo zda už je schválena pevná částka, která by se měla platit od ledna 2005.Děkuji a jsem ráda, že je u nás takováto instituce, která odborně poradí všem lidem.

Dobry den, rad bych se zeptal na nutnost…

Dobry den, rad bych se zeptal na nutnost registrace k DPH po 1.5.2004. Na zaklade ZL (poskytovani software) pracuji pro nemeckou firmu, ktera je platcem DPH. Vzhledem k tomu, ze pravdepodobne presahnu hranici 1 mil Kc, zajima me, zda se budu muset registrovat ci nikoliv. Co mohu udelat proto, abych se registraci vyhnul? Dekuji.

Dobrý den! Jsem jediným společníkem s.r.o.,…

Dobrý den! Jsem jediným společníkem s.r.o., základní kapitál činí 100.000 Kč. Vlastním nemovitosti, které jsem pořídila za 400 tis., Kč. a nyní je chci vložit do s.r.o. - jako nepeněžitý vklad a tím se navýší základní kapitál. Soudem byl určen znalec pro ocenění hodnoty nepeněžitého vkladu, který tyto pozemky ocenil na 2 mil. Kč, což znamená, že ZK se navýší na 2.100.000 Kč. V budoucnu chci 50% svého obchodního podílu prodat za 1.050.000 Kč. Jde mi o to, zda budu muset příjem z tohoto prodeje obchodního podílu zdanit daní z příjmu, event. které výdaje mohu uplatnit a odečíst od těchto příjmů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den! jsem společníkem s.r.o. a vlastním…

Dobrý den! jsem společníkem s.r.o. a vlastním budovu, kterou chci pronajmout včetně zařízení firmě pro podnikatelské účely (kancelář, šatna zaměstnanců, sociální zařízení atd.). Vzhledem k tomu, že jsem kapitálově spojená osoba, jde mi o stanovení nájemného - v ceně obvyklé, abych neporušila § 23 odst. 7. zákona o dani z příjmu. Jak mám stanovit obvyklou cenu, když se jedná o domek původně určen k rekreaci, v rekreační oblasti, poměrně luxusně vybaven a jeho pronájem je nutný pro řízení a chod firmy, neboť jsme v této oblasti zahájili rozsáhlou výstavbu a hodláme zde dále podnikat.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně odvodu tzv.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně odvodu tzv. minimální daně u spolupracující osoby. Pokud je spolupracující osoba účastněna 50 % na podnikání je nutné zaplatit tuto minimální daň 2x (za osobu podnikající i za spolupracující)? Děkuji předem za odpověď.

Dobry den,jsem vlastnikem 5/8 cinzovniho domu …

Dobry den,jsem vlastnikem 5/8 cinzovniho domu (celkem 20 byt.jednotek) a budu odkupovat zbyvajici 3/8 podil od spoluvlastnice.Tento nakup budu resit hypotecnim uverem.Zajima me,zda bych mohl uplatnit odpocet uroku z hyp.uveru ze zakl.dane s tim,ze bych chtel zajistit v nemovitosti bydleni pro sve deti.Sam vyuzivam jeden byt.Da se takovy odpocet obhajit pred spravcem dane?Velmi dekuji za odpoved. S pozdravem

Dobrý den, jsem majitelkou nemovitosti, kterou…

Dobrý den, jsem majitelkou nemovitosti, kterou pronajímám. Nejsem OSVČ. Platím daň z pronájmu dle §9 a dále podávám roční přehled na zdravotní pojištění. Můsím platit také sociální pojištění?Děkuji

Kolik musi byt rocni cisty vydelek,aby vychazela…

Kolik musi byt rocni cisty vydelek,aby vychazela zakonem stanovena minimalni danova castka? Daji se od teto castky odepisovat odcitatelne polzky? Jak tuto castku vypocitat? Existuji nejake financni hranice,pri kterych se tyto vypocty meni? Za odpoved dekuji.

Dobrý den.Jsem učitelka a přivydělávám si výrobou…

Dobrý den.Jsem učitelka a přivydělávám si výrobou keramiky.Účtuji v jednoduchém účetnictví,vedu peněžní deník.Před asi 2,5 lety jsem zakoupila keramickou pec,kterou odepisuji.Těmito odpisy se snižuje hospodářský výsledek,každý rok mám vyúčtování cca mínus 2000,-.V tomto oboru jsou kvalitní materiály a pomůcky poměrně drahé a nechci prodávat výrobky draho.Čistý zisk za rok je cca 8000,odpis na pec cca 9000.V současnosti mám činnost přerušenou,ráda bych ji obnovila k 1.5.2004.Zálohy na sociální zabezpečení platit nemusím,o tom jsem se již informovala,se zdravotním pojištěním si nejsem jistá. nerada bych skončila úplně,jak radíte ostatním se ziskem 7000 ročně.Nevím,co pro mě vyplývá z novely zákona,prosím o radu.Musím účtovat v podvojném účetnictví?Musím mít registrační pokladnu?Kdybych odečítala výdaje paušálně,musím vést účetnictví?Jak bych v tomto případě odepisovala pec,kterou mám odepisovat dalších 9 let?Musím platit DPH ?Jak je to se zálohami na daň z příjmu-minimální daní u vedlejšího pracovního poměru?Pokud bych zálohy na daně platila,vrátí je FÚ v případě ztráty?Je ještě něco,na co byste mě upozornil vzhledem k mé situaci?Moc děkuji za Váš čas.

Dne 4.března 2004 jste zodpověděli dotaz tazatele…

Dne 4.března 2004 jste zodpověděli dotaz tazatele ve věci postupu, kdy bylo zažádáno o úvěr na opravu nemovitosti a nákup technologie a s ohledem na zdlouhavý průběh vyřizování úvěru byly tyto potřeby nejdříve profinancovány z jiných zdrojů a následně po schválení zmíněného úvěru tyto zdroje byly refinancovány. Z daňového hlediska jste na tomto postupu neshledali žádných úskalí. Rovněž v mém případě jsem postupoval obdobně , ale s tím, že jsem uvolněné vlastní zdroje následně použil pro poskytnutí půjčky. Vše bylo řádně vedeno v rámci obchodního majetku a úrokové příjmy z půjčky byly vykázány dle §8 zákona 582/92 Sb. Následnou kontrolou správce daně zpochybnil účelovost použití úvěru, ačkoliv předložené vyjádření banky potvrdilo, že čerpání úvěru bylo provedeno v souladu s úvěrovou smlouvou a vyloučil z daňově uznatelných nákladů vyúčtované úroky z úvěru. Svůj názor správce daně opírá pouze o fakt, že zdroje na půjčku byly čerpány ze stejného běžného účtu na který byl výnos úvěru převeden a hodnotil pouze výdaje z tohoto účtu v časové posloupnosti po uvolnění prostředků z úvěru až do jejich vyčerpání . Odmítl přitom veškeré námitky a to i fakt , že mám i další běžné účty, ze kterých byly následně výdaje,které by odpovídaly záměrům pro financování z úvěru, placeny. Předložil jsem správci daně i kopie faktur, jejichž objem vysoce převyšoval výši poskytnutého úvěru. Přesto správce daně svůj postoj nezměnil a nadále trvá na tom, že sice uvedeným postupem jsem nic neporušil, ale že tyto akty jsou prováděny dle soukromého práva, které není předmětem jejich kontroly a oni musí pouze postupovat dle práva veřejného , v tomto případě zákona 582/92 Sb., konkrétně § 24 odst.1). Protože je mi trochu záhadou aplikace § 24 na tento případ a ani ve spojitosti s uplatněním zákona 337/92 konkrétně §2 odstavce 3 a 7 nejsem přesvědčen o správnosti postupu správce daně, žádám Vás o vyjádření k problému. Děkuji.

Dobrý den. Pracuji ve směnném provozu ve…

Dobrý den. Pracuji ve směnném provozu ve zdravotnictví.Bylo nám oznámeno,že pokud státní svátek připadne na pracovní den i tento den se nám započítává do do povinnosti odpracovaných dní toho měsíce.

Prosím Vás o radu. Sme slovenská firma - platca…

Prosím Vás o radu. Sme slovenská firma - platca DPH, poskytujeme službu - poradenstvo (telefonické a mailové) pre českú firmu - tiež platcu DPH, ktorá nemá sídlo na Slovensku. Do 30.4.2004 sme mesačne fakturovali túto službu bez DPH, lebo poradenská služba bola poskytnutá na území SR, ale miesto zdanit.plnenia bolo v ČR - teda tam, kde má zákazník založený podnik. Ako to bude od 1.5.2004 ? Budeme sa musieť zaregistrovať v ČR a platiť DPH do Čiech ? Vopred ďakujem za informáciu.