FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaká danová přiznání musím podat a do kdy. Jedná se o převod bytu z družstevního do osobního vlastnictví. Jedná se o bezúplatný převod. děkuji a jsem s pozdravem
Dobrý den pane doktore ,mám několik otázek k dani z přijmu k procentem uplatněných výdajů, místo skutečných výdajů: podnikatel za rok 2011 u daně z přijmu FO uplatnil skutečné výdeje za 2011. A teď se rozhodl, že by za rok 2012 chtěl uplatnit procento. 1)Do jaké míry se toto rozhodnutí dotýká roku 2011- musí udělat nove daňové přiznání i dodanit pohledávky a závazky(zásoby?)2) a za rok 2013 chce zpět uplatňovat skutečné výdaje za rok 2013? Lze takto skákat???? Děkuji Fingrová
Takže ikdyž bude reklamní banner umístěn třeba celý měsíc a po měsíci mi příde provize do 20 000 a pak už za celý rok nic je to stále příležitostní příjem?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda používaný reklamní system typu etarget nebo sklik jeden měsíc jedna vyplacená provize jedenkrát za rok do 20 000kc da považovat za příležitostní příjem.Ďekuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyúčtování DPH. Se stavební firmou jsem v roce 2009 uzavřela smlouvu o dílo se stanovenou smluvní cenou včetně DPH. Se stavbou se začalo až v roce následujícím a během roku 2010 jsem od dodavatele obdržela zálohové faktury (vždy po dokončení určité etapy prací), na základě kterých jsem prováděla platby. Jakmile dodavatel obdržel platbu zálohové faktury na svůj účet, zaslal mi daňový doklad potvrzující přijatou platbu, na kterém byl i rozpis celkové částky s uvedením základu daně a DPH 10%. Celková fakturovaná částka vždy odpovídala částce ze splátkového kalendáře ve smlouvě o dílo. Po dokončení díla v roce 2011 mi ale od dodavatele přišlo "doúčtování DPH", ve kterém požaduje doplacení rozdílu v DPH. Nejsem si jistá, a proto prosím o Vaši radu, zda má dodavatel na doplatek nárok. Prošla jsem veškerá potvrzení přijatých plateb - daňové doklady - od dodavatele a na všech jsou částky rozúčtovány včetně 10% DPH. Poradíte mi, prosím? Děkuji, Normová
Dobrý den, prosím o radu, v říjnu 2011 jsme kolaudovali rodinný dům, v lednu 2012 jsme podali daňové přiznání za daň z nemovitosti. Za předchozí roky byla placena daň z pozemku (zahrada). Stavební povolení nabylo právní moci březen 2007. Finanční úřad Brno - venkou nám dopočítal daň z nemovitosti 3 roky zpětně (2009-2011). Je to v pořádku? Platí se daň z nemovitosti za rozestavěný dům před kolaudací? Děkuji za odpověď. S pozdravem Irena Indrová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak mám zaúčtovat platbu provedenou platební kartou. Na internetu jsem našla, že se účtuje 501/325(379). A následně na základě výpisu z BU 325(379)/221. Je nějaký důvod proč bych nemohla použít 501/321? Děkuji
Dobrý den, jako členové výboru SVJ jsme si nechali vyplatit odměnu za pololetí každý 6000 Kč. Jsme tři a k našemu zděšení nám účetní sdělila, že naše odměny po odvodech státu přišly SVJ na skoro 36 000 Kč.Na různých portálech jsem získal informaci, že odměny statutárů podléhají pouze 20ti% dani z příjmu. Účetní tvrdí, že vše je jinak a spočtené to je správně. Prosím o odborné stanovisko a vysvětlení
Dobrý den, jsme občanské sdružení, plátce DPH. Pronajali jsme si autobus i s řidičem na dopravu zaměstnanců, umělců atd, na vernisáž naší býstavy do rakouského Lince. Na faktuře z apřepravuje uvedeno, že bychom měli rakouskému fin. úřadu zaplatit daň z obratu (DPH) za úsek přepravy na rakouském území. Jedná se při sazbě DPH 20% o cca 62 euro. Jak se prosím vtěchtopřípadechmápostupovat. Děkuji Dana.
Dobrý den, ráda bych prodala svůj byt. Do roka chceme s manželem koupit činžovní dům. Musím mít v činžovním domě trvalé bydliště, abych neplatila daň z příjmu za prodaný byt? děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Pracuji na základě ŽL v Norsku pro firmu zaregistrovanou ve Švédsku. Této firmě budu fakturovat v norských korunách. Praxe je taková, že jsem vždy 2 týdny v Norsku a pak mám 2 týdny volno. Vím, že v Čechách budu vždy déle jak 183 dní v roce (letos pracuji až od jara). Kde budu potom danit tyto příjmy (mám i příjmy z práce na ŽL v Čechách)? A musím si otevřít bankovní účet v Norsku anebo mohu uvádět svůj český? Podle mě mi stačí český, když fakturuji na základě českého ŽL? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda může s.r.o. poskytnout jedinému společníkovi a zároveň zaměstnanci bezúročnou půjčku? Pokud ne, tak jaký by tam měl být úrok?
Dobrý den, ráda bych se poradila: 1)dvě s.r.o., v obou je tentýž jediný společník. Jedna s.r.o. pronajímá osobní automobil druhé s.r.o. za úplatu - je to možné? 2) s.r.o., v níž jsou dva zaměstnanci a společník na vedlejší pracovní poměr chce koupit služební osobní automobily - tři. Pokud budou auta používána zaměstnanci a společníkem pouze pro podnikatelské účely, lze u nich využívat paušální výdaje na PHM a parkovné 5000/měsíc? Pokud ano, lze u nich při pořízení uplatnit odpočet DPH? Moc děkuji za odpověď. Kamila Veverková
Opožděná faktura Dobrý den, po delší době (asi 13 měsíců) jsme urgovali nezaplecenou fakturu u firmy s účetnictvím. Bylo nám sděleno, že fakturu údajně nemají a pokud jí pošleme, že ji nemohou zaplatit, protože již mají účetnictví uzavřené. Co tedy s tím ? Děkuji J. Kudrna
Nejsem plátcem DPH a podnikám jako fayzická osoba, občan ČR.Mám možnost zajistit za provizi prodej zboží od výrobce plátce DPH ve státě EU, kupci do ČR, plátci DPH.Je mojí povinností registrovat se jako plátce DPH v ČR při fakturaci za provizi výrobci, plátci DPH ve státě EU?Jedná se jen o malé částky v řádu tisíců za rok.
Dobrý den potřebuji informace týkající se archivace daňových dokladů kde lhůta pro archivaci je 10let. V naší firmě je cca 200 pořadačů prodejek a faktur vystavených. Je možné tyto doklady mít pouze v elektronické podobě uložené v archivu účetního programu. V případě nutnosti je možné tyto doklady vytisknout nebo dát k nahlednutí. Děkuji za informaci Sedláková
Dobrý den, z organizačních důvodů mám k 30.6.2012 rozvázán pracovní poměr s 3měsíčním odstupným. Současně mám vystaven ŽL, který musím pozastavit k 30.6.2012. Do tří dnů se přihlásím na Úřad práce, který za mě bude platit zdravotní pojištění. Po 3 měsících, tedy v říjnu (následně i v listopadu), bych měl mít nárok na 65% mzdy, na 50% mzdy v prosinci a 40% mzdy v únoru, březnu, dubnu, květnu a červnu. Jenže nastane problematická situace, když si na říjen a listopad budu nucen ŽL obnovit kvůli zhotovení smluvní práce a vystavení faktury na 100 000,-. Poté ke dni 30.11. ŽL znovu pozastavím a opět se přihlásím na ÚP. Co to pro mě znamená? Dostanu poté 50% mzdy za prosinec, leden a 40% mzdy za 5 následujících měsíců? Děkuji za odpověď.
dobrý den, jak správně vypočítat soukromé cesty z firemního auta a správně zaúčtovat? Služebně jízdy dle výkazu 3.474km, soukromé jízdy 131km, měsíční výdaje na pohonné hmoty daného auta celkem 6.915,-Kč, spotřeba dle techn.průkazu 5, průměrná spotřeba dle výdajů za pohonné hmoty 37,37Kč.
Dobrý den, mám ,prosím, dotaz ohledně opožděně podaného přehledu o odvedené srážkové dani za rok 2011. Omylem jsem odvedla místo do konce dubna až 30.5. a FÚ mi vyměřil pokutu 32,- Kč. Jelikož ale prý minimální výše pokuty ( no, teda bezva zákon!!!) je prý 500,- , mám za naše občanské sdružení zaplatit pokutu ne 32,- , ale rovnou 500,- Kč. Zajímá mě tedy, jestli z těchto tenat na slušně platící subjekty je nějaký únik od platby pokuty nebo jestli již nic nenaděláme a musíme zaplatit, aby se státní kasa mohla takto lehce naplnit pro zloděje, kteří nejen neplatí, ale ještě rozkrádají a ty FÚ nemají odvahu postihovat. Děkuji za odpověď. Jarmila Dobešová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zaúčtování vrácení základního členského vkladu v bytovém družstvu. Družstevník prodal byt a následně vystoupil z družstva. Byl mu vrácen jeho základní členský vklad 360,-- Kč. Zapisovaný ZK družstva v OR je 57 600 na účtu 411.01. Máme tedy vytvořit analytiku k účtu 411 a zaúčtovat např. 411.02 (základní kapitál - členské vklady) oproti účtu 365 (ost. závazky ke členům družstva)? Děkuji za Váš názor. S pozdravem Kyselová (jkyselova@email.cz)