FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Není mi prosím jasné, jak vystavovat zálohové faktury a následně vystavit fakturu na zálohu jako daňový doklad. Pokud to bude tak jak si myslím, bude potřeba vystavit ještě jednu fakturu na konečnou částku. Znamená to tedy, že budu muset vystavit na jednu zakázku zálohovou fakturu( která není daňovým dokladem a potom následně max do 15 dnů vystavit první řádnou fakturu na zálohu a dále po provedení zakázky fakturu na celkovou částku, kde odečtu fakturu číslo 1. Je to možné? Neexistuje jiný snadnější postup? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, prosím o radu, zda je nutné odvést (zajistit) daň z příjmů z vyplacené odměny za přednášku, na základě dohody o provedení práce, přednášejícímu ze Slovenska, Litvy a Bulharska. Pokud ano, v jaké výši? Děkuji předem mockrát za odpověď.
Marně hledám v zákoně DPH povinnost, že bych si měl ověřovat registraci plátce, který pro mne vystavil daňový doklad. Naopak par.26 Zákona ukládá plátcům způsob vystavování dokladů a neplátcům to pod sankcí zakazuje. Tedy. který paragraf mi povinnost si ověřovat registraci mých dodavatelů přikazuje. Děkuji.
Na prvovýrobu v zemědělství se vrací spotřební daň na PHM. Uplatňujeme ji na stroje přidělené na rostl. výrobu i když někdy tyto stroje nepracují v prvovýrobě. Musíme vést podrobnou evidenci spotřeb PHM na prvovýrobu a ostatní? Stává se často, že na natankovanou nádrž (někdy i v jednom dni) stroje pracují na různých úsecích. Musíme správci daně u těchto strojů prokazovat skutečně spotřebované PHM v prvovýrobě?
dobrý den,mam dotaz, který jste už možná řešil.od 1.5.2004 vznikla povinnost vystavovat zálohové faktury včetně DPH.naše účetní nám ale tvrdí neco jiného.vystavíme zálohovou Fa na částku 2000Kč bez DPH a až nám dojde platba za tuto fakturu/podotýkám,že pravidelně je to po splatnosti této faktury/vystavíme fakturu-daňový doklad,ve které dopočteme DPH za tuto zálohovku.Není možné vystavovat zálohové faktury např. na částku 2000+DPH a pak vystavit konečnou fakturu na níž je tato částka odečtena jako již uhrazená?Popřípadě,poradíte nám,kde tyto informace najdeme?děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující věc: podnikatelka, FO, neplátce DPH, provozuje maloobchod. Prodává nápoje ve vratných obalech, jak se jí dotkne zákon o DPH v souvislosti s poviností zdanění záloh? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď, zda nestátní lékaři, po dosažení obratu 1 mil. Kč, mají za povinnost zaregistrovat se k DPH a dále, v případě obratu pod 6 mil Kč mohou vést daň. evidenci i nadále nebo od 1.1.2005 budou muset vést pod. účetnictví? Děkuji za odpověďi.
Dobrý den, mám hlavní zaměstnání a vedlejší pracovní poměr na 75% úvazek v jiné organizaci s výdělkem vyšším než 2000,- Kč. Odčitatelnou položku uplatňuji v hlavním zaměstnání. Zajímá mne v jaké výši se mi má správně strhávat měsíční záloha na daň z příjmu ve vedlejším pracovním poměru. Znamená "prohlášení k dani u zaměstnavatele" uplatnění odčitatelných položek a pokud zaměstnanec "podepsal" u hlavního zaměstnavatele, nemusí již žádné prohlášení (prohlášení, že neuplatňuji odčitatelné položky) podepisovat ve vedlejším zaměstnání a takový zaměstnavatel musí pak vždycky strhávat 20% zálohu na daň? Jaký by byl prohřešek, kdyby strhával daň podle skutečnosti, tj. např. 15% z 9100,- Kč a 20% z toho co tuto částku přesahuje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud veřejnoprávní subjekt dosud není plátcem DPH, vznikne mu povinnost registrovat se jako plátce DPH, pokud jeho obrat za nejbližších 12 předcházejících po sobě jdoucích kal.měsíců přesáhne částku 1 000 000,-Kč. V souladu s ustanovením § 111 bod 7) přechodných ustanovení se nepříhliží k obratu dosaženému před účinnosti tohoto zákona tj. uvedený limit se počítá až od 1.5.2004. Pokud tento obrat překročí již v měsíci květnu 2004 je povinen se po tomto datu hned registrovat nebo se testuje celých 12 kalendářních měsíců a tato povinnost vznikne až po 1.5.2005 bez ohledu na to, že obrat již překročil v květnu 2004 ? Děkuji za odpověď.
DPH a komisní prodej Jsme běžná velkoobchodní firma. U několika partnerů máme vytvořen vlastní podsklad, na který převádíme zboží meziskladovou převodkou. Zboží je v našem vlastnictví, až do jeho prodeje třetí osobě. Až prodejem přechází do vlastnictví našeho partnera a je mu v témže měsíci vyfakturováno. Je tento postup správný i po 1.5.2004? Nebo se již naše meziskladová převodka stává daňovým dokladem a vlastní faktura je pak nedaňovým dokladem? Děkuji Zdeněk Chaloupka
Dobrý den, jsem plátce DPH a pro Švýcarskou společnost provádím služby na českém trhu, získávání zakázek, zajištění obchodu apod. Za toto vystavuji zahraniční fakturu do Švýcarska. Musí být u této faktury účtováno DPH nebo bez DPH? Upozorňuji že Švýcarsko není v EU. děkuji s pozdravem JP
Dobrý den Dotaz: Dle usnesení z valné hromady si společníci s. r. o. nevyplácejí celou část zisku po zdanění (RF doplněn). V tomto roce se na mimořádné valné hromadě rozhodli, že by si chtěli (mimo mzdy) měsíčně vyplácet podíl na zisku zdaňovaný dle §36. Nejedná se o výplatu zálohy na podíly, ale o výplatu z výsledku hospodaření minulých let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím opětovně o Vaší radu. Dle nového zákona o DPH je povinen se přihlásit k plátcovství DPH ten kdo docílí 1,000000.-Kč obratu za dvanást předcházejících měsíců. Začíná se počítat obrat od 01,05,2004 od nuly a nebo se načítá 1,000000.-Kč před tímto termínem. Děkuji Vám, přeji příjemný víkend
Jako s.r.o. jsme nakoupili know how nezbytnýpro naši produkci z USA,za který máme každý rok za jeho užívání platit určitou částku.Je naší povinností provádět srážkovou dań a v jaké výši.Děkuji za odpověd.
začínam podnikat v oblasti finanančního poradenství (uzavírání smluv povinné ručení atd...)do února 2005 jsem na mat. dov. musím platit zdrav. a soc. pojištění a kolik budu toto pojištění platit po skončení MD? kolik budu platit daň z příjmu? děkuji
Stavebnictví - bytová výstavba - po 1/5/04. Na stávající objekt jednopatrové mateřské školky (bez sklepa i půdy) je projektována nádstavba dvou pater s byty. Stavební práce obnášení nejen záležitosti spojené s nádstavbou bytových pater, ale i např. zateplení, fasádu, vyměnu oken stávající mateřské školky, která zůstane v činnosti i do budoucna. Podlahová plocha MŠ = 500 m2 a bytů 1000 m2. Otázky: Co je rozhodné pro zařazení stavebních prací - stav před započetím díla (MŚ=nebytová=19%) nebo stav po dokončení díla (bytový dům=5%). Budou tedy veškeré stavební práce (na bytech i na MŠ) zařazeny v pouze 5% nebo v pouze 19% nebo část v 5% a část v 19% sazbě DPH?
Dobrý den, upřesňuji svůj předchozí dotaz: český subjekt, plátce DPH fakturuje zprostředkování obchodu, který se uskutečnil na území ČR osobě registrované k dani se sídlem ve Velké Británii. Domnívám se správě, že faktura bude muse být vystavená s 19 %? Co když předmětem fakturace mezi českým plátcem DPH a osobou registrovanou ve Velké Británii bude elektronická služba? Děkuji a jsem s pozdravem,
Dobry den. Vyvazim do nemecka licencni prava k obrazove-zvukovym zaznamum. Do 1.5. byla tato cinnost osvobozena od DPH jelikoz misto spotreby je v Nemecku. Jak to bude nyni? Vsichni nemecti partneri jsou platci DPH. Ja jsem take platce DPH. Mam uctovat cenu bez DPH s tim, ze DPH plati nemecti partneri, nebo budu uctovat DPH na vystupu? No vstupu DPH nemam protoze vsechny modelky a modelove samozrejme nejsou platci DPH. Dekuji
Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat správně z hlediska daně z příjmů a DPH při následujícím problému: tuzemská právnická osoba, plátce DPH pořídila technické zhodnocení na pronajatých prostorách od fyzické osoby a s jejím souhlasem v celkové hodnotě cca 100 tis. Jak postupovat z hlediska daně z příjmů a DPH? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, podnikám v oboru autobusová doprava (nepravidelné linky), jsem plátcem DPH. Budu si teď muset při nákupu nafty v členských zemí EU nárokovat vrácení DPH? Jestli ano, tak kolik procent, 19% jako u nás, a nebo podle země nákupu a u jakého finančního úřadu, jestli u nás nebo v místě nákupu. Děkuji