FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, vedle svého hlavního pracovního poměru…

Dobrý den, vedle svého hlavního pracovního poměru si hodlám přivydělávat jako samostatný hudebník, předpokládám asi 8 vystoupení do roka s celkovým příjmem cca 12000,-Kč. Musím na to být někde registrován? Jako živnost jsem stejně hru na hudební nástroj ani nic podobného nenašel. Následně kam uvést tento příjem v daňovém přiznání, a vzniká z tohoto příjmu povinnost platit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v současné mě bylo nabídnuta zajímavá…

Dobrý den, v současné mě bylo nabídnuta zajímavá pracovní nabídka, ale v rámci DPČ. Můžete mi prosím poradit, jak je to se sociální a zdravotním pojištěním, pokud by byl můj jidiný příjem pouze v rámci DPČ a hrůbá mzda by zde dosahovala měsíčně 6000Kč za 80 hodin, tzn. že byl můj příjem nižší jak minimální mzda, musel bych pak něco doplácet na SZP a pokud ano na koho se s touto platbou obrátit. S pozdravem

Dobrý den, mám dotaz ohledně zasílání a…

Dobrý den, mám dotaz ohledně zasílání a potvrzování faktur. Když zašlu fakturu za provedené práce dle ústní smlouvy nebo písemné smlouvy o dílo, je firma, která mi má zaplatit povinnost vrátit potvrzenou kopii faktury? Zvláště, když jí k tomu vyzvu? Prostě chci od té firmy potvrzení o převzetí faktury a potvrzená kopie je pro mě nejlepší doklad o tom, že jim má faktura došla. Je to povinnost daná zákonem, nebo je to jen na dobré vůli té firmy? Myslím si, že jsou povinni mi vyhovět, na základě jakého zákona či nařízení? Děkuji

Dobrý den, podnikám, vedu JU a platím leasing.…

Dobrý den, podnikám, vedu JU a platím leasing. Do 1.5.2004 jsem platil leasing s 22% DPH. S kolika % mám platit teď, s 22% jako je ve splátkovém kalendáři nebo s 19%. Děkuji

Dobry den, od 1.10. začnu podnikat jako OSVČ,…

Dobry den, od 1.10. začnu podnikat jako OSVČ, zároveň budu od 1.9. v trvalém pracovním poměru, před tím jsem byla studentem. Zajímalo by mě, zda mám povinnost platit sociální a zdravotní pojištění a případně, od jakých dosažených příjmů mi tato povinnost vzniká. Předpokládám, že minimální daň mě nemine. Děkuji.

Dobry den! Zajimalo by me, jestli rezervy na…

Dobry den! Zajimalo by me, jestli rezervy na smluvni pokuty jsou zakonne nebo ostatni - kvuli uctovani a danim. A jestli se musi tvorit aspon 2 roky jako na opravu HM. Dekuji.

Dobrý den, prosím o radu: jak je to s DPH od 1.5…

Dobrý den, prosím o radu: jak je to s DPH od 1.5.2004 v případě, kdy plátce DPH v ČR provádí na Slovensku opravy strojů plátcům i neplátcům DPH, kteří jsou registrováni pouze na Slovensku. Česká společnost není registrována na Slovensku. Opravy se uskutečňují přímo na Slovensku. Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat od jaké částky…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat od jaké částky se stávám plátcem DPH. Dále jak zjistím, že spadám do plátců DPH a jak mám postupovat ve výpočtu (z jaké částky se DPH počítá).Děkuji za odpověď

Jestliže podnikám v oboru pohostinství,od jaké…

Jestliže podnikám v oboru pohostinství,od jaké víše ročního obratu jsem povinen být plátce DPH.Jak tuto daň účtovat v tomto roce neboli od které doby se tento limit počítá.Zdali od 1.5. nebo od začátku roku. Děkuji

Dobrý den, naše společnost se zabývá opravami…

Dobrý den, naše společnost se zabývá opravami plynárenských zařízení a mimo jiné provádíme výměny hlavních uzávěrů plynu. Chtěla bych se zeptat jakou sazbu DPH uplatnit při výměně HUP v domě (např. ve sklepě) a mimo dům (např. v chodníku) a jakou sazbu uplatnit při provádění revizí plynových zařízení. Děkuji

Ztratné:Může si poplatník ?plátce DPH účtující v…

Ztratné:Může si poplatník ?plátce DPH účtující v JÚ (nyní DE) snížit daňový základ v daňovém přiznání o výši ztratného (jako ostatní výdaj snižující základ daně)? Pokud ne, jak má poplatník účetně vlastně postupovat, odvádí pak ještě nějaké DPH ??? Faktury na nákup zboží jsou zaúčtovány normálně jako nákup zboží. Poplatník má stanovenou vnitřní směrnici o výši ztratného, a to 1% z tržeb. Poplatník řádně eviduje na fakturách, dodacích listech množství zboží a datum kdy došlo k např. shnití zeleniny.

Dobrý den, ještě jednou k prokazování plátců DPH.…

Dobrý den, ještě jednou k prokazování plátců DPH. Ptal jsem se zda bych si měl opatřit ověření že dodavatel je plátce, odpověděl jste že je to podle par. 73 důkazní břemeno a tak si to obstarat. Myslím si, že toto je dost technicky neproveditelné. Nikde není řečeno od jaké částky bych to musel mít (tedy i zjednodušené doklady,kde je vyznačena výše daně procentem), takže z každého obchodu by mi museli dát ověření o registraci. To aby jich pak na pultě měli stohy a odběratelská firma skladovací prostory, když si zpočítáme kolik let musíme doklady schovávat. Důkazní břemeno by pak bylo na mnoho věcí a nevím jak by vše bylo zvládnutelné. Prosím s těmi skladovacími prostorami to neberte jako jizlivou poznámku, ale chceme mít jistotu v případě sporu se správcem daně. Děkuji.

Dobry den, podnikam v oboru poskytovani…

Dobry den, podnikam v oboru poskytovani technickych služeb k ochrane majetku. (napr. montaz prumyslovych kamer, alarmu, zabezpecovacich zarizeni apod.) Rad bych se Vas touto cestou optal zda tento obor podnikani je zarazen do snizene nebo zvysene sazby dane ? Dekuji za odpoved.

Provádíme dodání kuchyňských linek s montáží v…

Provádíme dodání kuchyňských linek s montáží v bytech a rodinných domech včetně zabudovaných elektrospotřebičů (myčka, lednice, mikr.trouba a pod). Budeme po novele DPH od 1.5.2004 fakturovat DPH se sníženou sazbou dle § 48, nebo 19% dle § 56 odst.4 ?

Potřebovala bych vědet jakou sazbu DPH použiji,…

Potřebovala bych vědet jakou sazbu DPH použiji, pokud jsme firma, která lepí lina, koberce a montuje plovoucí podlahy do bytů a rodinných domů?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pořádání…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda pořádání sportovně rekreačních dětských kurzů zůstalo v 5ti % DPH nebo ne? A dále bych se chtěla zeptat, pokud jsem čtvrtletním plátcem DPH, podávám přiznání za duben až do 25.7.? Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, platí se zálohy na daň z příjmu FU,…

Dobrý den, platí se zálohy na daň z příjmu FU, pokud se danilo u OSVČ více jak 30000měs.čistého?

Dobrý den, v blízké době na mě bude převeden…

Dobrý den, v blízké době na mě bude převeden pozemek s rozestavěným rodinným domem, který jsem zaplatila již v únoru, nicméně návrh na vklad do katastru nemovitostí ještě neproběhl. Vzhledem k pochybnostem zda budu platit zvýšenou sazbu DPH za převod prosím o vysvětlení, kdo ji bude platit, zda toto navýší již sjednanou kupní cenu a zda vůbec musí být daň zaplacena podle některých informací je podle zákona o DPH stavebním pozemkem pouze nezastavěný pozemek. děkuji

Jsem OSVČ,nechala jsem se zaměstnat na HPP…

Jsem OSVČ,nechala jsem se zaměstnat na HPP,zkrácený úvazek-30hod.měsíčně.Prosím o odpověď ,jestli mě musí zaměstnavatel srážet odvod pro VZP a OSSZ. Děkuji Pouperová.

Omlouvám se,první dotaz jsem vložila v 21.hodin…

Omlouvám se,první dotaz jsem vložila v 21.hodin.Nevím jestli mě můžete odpovědět ,přesto Vám položím dotaz-pracovní smlouvu jsem podepsala 07.04.04,smlouva zní na každé pondělí, na 7,5 hod. V pondělí 12.04.04 byl svátek, mám nárok na zaplacení svátku či nikoli? Děkuji Pouperová.