FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím, měsíční paušál za vytápění předmětu nájmu…

Prosím, měsíční paušál za vytápění předmětu nájmu do 30.4.04 5%DPH a od 1.5.04 19%?Jsme výrobci tepla v objektu(plynové kotle)který pronajímáme.Děkuji

Dobrý den, stavební firma provádí opravu bytových…

Dobrý den, stavební firma provádí opravu bytových jednotek. Jelikož nemá vlastní kapacitu instalatéřských řemesel, jsou tyto práce pro stavební firmu prováděny subdodávkou. S kolika procenty DPH provádí fakturaci staveb. firma a kolik procent DPH fakturuje stavební firmě subdodavatel (instal. firma)? Děkuji

Dobry den, prosim o informaci, zda podleha…

Dobry den, prosim o informaci, zda podleha vyplacene pojistne plneni za skodu na majetku dani z prijmu FO? Dekuji.

Dobrý den. Dovoluji si zadat opakovaně jeden…

Dobrý den. Dovoluji si zadat opakovaně jeden dotaz. Na můj dotaz o poštovném jste mi napsali, že buduli posílat zboží na dobírku, je poštovné v 0% DPH ( §51) Po prostudování zákona o DPH si tímto nejsem tak jist. § 52 odst. 2 říká že v 0% DPH je pouze pro organizace mající licenci?? Vysvětluji si tento zákon tak, že, že já již musím poštovné zdanit 19% DPH. Vysvětluji si tento zákon správně? Děkuji za Vaší odpověď a jsem s pozdravem, Ondrák Antonín

Před 4 lety jsem dostal darem od své tety…

Před 4 lety jsem dostal darem od své tety nemovitost - rodinný dům. Teta později zemřela a nyní bych rád RD prodal. Jaké daně v případě prodeje mě čekají a existuje nějaká závislost velikosti daní na době, která uplynula od data darování? Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mně, jak nahlížet z…

Dobrý den, zajímalo by mně, jak nahlížet z účetního a majetkového hlediska na bezplatné využívání majetku na základě licenční smlouvy.

Dobrý den, mám dotaz zda je nějakým předpisem…

Dobrý den, mám dotaz zda je nějakým předpisem,zákonem či vyhláškou stanovena procentuelní výše rabatu na zboží a služby pro restaurace a pohostinství. Pokud ano, kde lze tyto údaje získat? Známí něl fin.kontrolu z FÚ a bylo mu řečeno,že musí dodatečně zvýšit tržby, jelikož má mít minimální rabat na zboží 40% a jemu to vychází v průměru kolem 33%. Děkuji za odpověď,

Jsme sdružení FO, mimo jiné provádíme…

Jsme sdružení FO, mimo jiné provádíme elektromontážní práce. Jiná stavební fa má zakázku rod.domku a my provádíme část elektro.Fakturu za tyto práce vystavujeme oné firmě, ne přímo majiteli RD. DPH na faktuře bude 5%? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

K dani z příjmům obyvatelstva (t.zv. staré daně) …

K dani z příjmům obyvatelstva (t.zv. staré daně) Zaniklo vymáhání nedoplatků u této daně podle § 26 odst.2 zákona 389/1990 Sb. k 01. 01. 2004? Děkuji za odpověď!

Dobry den, chci se zeptat. V praci na me zapomeli…

Dobry den, chci se zeptat. V praci na me zapomeli s vyuctovanim dani a ja to musim za sebe udelat dodatecne. Muzu se zeptat, co vse jhe potreba a do kdy je mozne toto jeste podat? Pracuji jako zamestnanec v bance. Diky

Dobrý den pracuji ve 4 směnném (nepřetržitém)…

Dobrý den pracuji ve 4 směnném (nepřetržitém) provoze a zajímalo by mne zda mám nárok na náhradu mzdy za svátek,který vyšel na sobotu či neděli a to na mou obvyklou pracovní směnu.Dále zda se poskytuje tato náhrada za svátek,i když nevyšel na mou obvyklou pracovní směnu nebo je li v týdnu a vyšel na obvyklou směnu. Předem děkuji Olišar Luboš a kol.

Dobrý den, prosím o radu, par.36/z.č.235/2004 -…

Dobrý den, prosím o radu, par.36/z.č.235/2004 - odst.3, písm. a) - uvádí se, že základ daně zahrnuje i poplatky. Nyní se dohadujeme, jaké poplatky autoři zákona myslí, zda jsou to i poplatky bankovní, na jiné si nemůžeme vzpomenout. Děkuji za radu.

Dobrý den, vedle svého hlavního pracovního poměru…

Dobrý den, vedle svého hlavního pracovního poměru si hodlám přivydělávat jako samostatný hudebník, předpokládám asi 8 vystoupení do roka s celkovým příjmem z této činnosti cca 12000,-Kč. Musím na to být někde registrován? Jako živnost jsem stejně hru na hudební nástroj ani nic podobného nenašel. Následně kam uvést tento příjem v daňovém přiznání, a vzniká z tohoto příjmu povinnost platit sociální a zdravotní pojištění? Kromě příjmu ze zaměstnání mám nynní další příjem cca8000,-Kč z pronájmu půdy družstvu, a uplatňuji jako odpočitatelnou položku cca4000,-Kč úroky z úvěru stavebního spoření. > Děkuji za odpověď

Dobrý den, U leasingu účtuji měsíční platby…

Dobrý den, U leasingu účtuji měsíční platby stále s 22 %. jak je to uvedeno ve splátk. kalendáři. Leasing běží od r. 2003. Je to dobře, i když už je daň 19 % ? Děkuji za odpověd

Dobrý den. Prosím, o radu, jak mám vyučtovat…

Dobrý den. Prosím, o radu, jak mám vyučtovat zálohu na práce zaplacenou v dubnu.Jedná se o stavební práce.

Před novelou zákona o DPH byla možnost zapsat…

Před novelou zákona o DPH byla možnost zapsat vstupní daňové doklady do 3 let. Jaké jsou teď termíny? Jak zaúčtovat daňové doklady před 1.5. kde bylo 22 procent? Do kdy je teď mohu zaúčtovat? Děkuji

Dobrý den, uvažuji o koupi softwaroveho programu…

Dobrý den, uvažuji o koupi softwaroveho programu za cca 35 dolarů od zahraničního prodejce - platba kartou, prodej i dodávka přes internet. Produkt je pravdepodobně americký. Prodejce automaticky účtuje zákazníkům z EU DPH 17,5%. Musím kromě toho platit ještě nějakou další daň nebo clo? (Jsem běžný koncový zákazník bez registrace k DPH.) Děkuji.

Dobrý den, manžel je zaměstnán a současně má ŽL,…

Dobrý den, manžel je zaměstnán a současně má ŽL, z kterého má příjmy cca 40 tis./rok. Chtěl by ho zrušit - jak má postupovat (slyšela jsem, že se musí žádat souhlas Fú, ale nevím, jestli před oznámením o ukončení podnikání nebo po něm...), jaké jsou formuláře a ke kterému dni se podává daňové přiznání. Děkuji předem za odpověď.

Topenářská firma s.r.o nakoupí pro zakázku…

Topenářská firma s.r.o nakoupí pro zakázku materiál který hned spotřebuje. Musí vést skladovou evidenci? Obdobné je to i u stavebních firem. Děkuji.

Prosíme o posouzení správnosti následujícího…

Prosíme o posouzení správnosti následujícího postupu. Dne 17.5.04 jsme obdrzeli od naseho odberatele zálohu 119 Kc,zaúctovali jsme MD 221 KČ119,- a D 324 KČ119,-. Vystavili jsme danový doklad s DUZP 17.5.04 - ten jsme zaúctovali MD 324 KČ119,- D 343 KČ19,- a D 324 KČ100,-. Po provedení zakázky vystavíme fakturu, kde zúctujeme zálohu. Zakázka je v hodnote 500,- + 19% DPH 95,-, doplatek ciní 476,-. Tuto fakturu zaúctujeme MD 311 KČ595,- D 6xx KČ500,- D 343 KČ76,- D 324 KČ19,- a dále MD 324 KČ119, D 311 KČ119,-. Dekujeme za pomoc.