FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, …

Dobrý den, jak vysoká je sazba daně z příjmu fyzických osob - podnikající na živnostenský list? Kolik procent z hrubé mzdy zaplatím za sociální a zdravotní pojištěnÍ? Za odpověď předem děkuji. S pozdravem

Dostal jsem zálohovou fakturu na nový automobil…

Dostal jsem zálohovou fakturu na nový automobil N1 - možný odpočet DPH. Mám již z této zálohové faktury uplatnit odpočet DPH? Pokud ano, jak to bude při složení zbytku zálohy (a-kontace leasing) s odpočtem DPH.

Jsem fyzická osoba samostatně vídělečně činná a…

Jsem fyzická osoba samostatně vídělečně činná a mám dotaz ohledně zdravotního pojištění. Zálohu na zdravotním pojištění platím 1071 Kč měsíčně a moje čistá mzda za celý rok nebude vyšší než 100 000 Kč. Budu muset jestě něco doplácet na konci roku pojištovně? Není ta měsíční záloha malá.? Děkuji S pozdravem

Prosím Vás, musím po novelizaci zákona od ledna…

Prosím Vás, musím po novelizaci zákona od ledna začít platit sociální pojištění? Jediný můj příjem je nájem z bytového domu. Nepracuji, nepodnikám, žiji přechodně v zahraničí. Děkuji.

Dobry den, pul roku jsem pouzival osobni…

Dobry den, pul roku jsem pouzival osobni automobil jak k soukromym tak i firemnim ucelum. Nyni si automobil vkladam do firmy, takze si budu do nakladu davat jednotlive doklady za pohonne hmoty. Zajimalo by me, na ktere ucty uctove osnovy v podv.ucetnictvi na konci roku zauctuji spotrebu PHM a opotrebeni vozidla za dobu, kdy automobil jeste v majetku firmy nebyl. Dale bych se rad zeptal, ktery zakon upravuje pouziti vozidla v podnikani a spravne vedeni knihy jizd. Dekuji vam.

Dotaz na parovod!!!!! Jelikož se mi nedopatřením…

Dotaz na parovod!!!!! Jelikož se mi nedopatřením podařilo tento dotaz odeslat dříve než jem ho dopsal, píši znovu. Jedna firma prodá parovod druhé firmě. Kupující má v ruce jen kupní smlouvu, kde je uvedena celková cena. jiný doklad neobdržel. Jednalo se ještě o rok 2003. Podle mého názoru stačí kupní smlouva, zaevidovat jako DHM a odpisovat 4 odpisová skupina. Nepotřebuji ani daňový doklad, protože podle mého názoru se jedná o prodej stavby, který je dva roky po kolaudaci osvobozen od DPH. Setkávám se ale s jiným názorem. žádám o radu jak postupovat.

dobrý den, dovolujeme se dotázat na následující: …

dobrý den, dovolujeme se dotázat na následující: jsme firma(plátci DPH), která dodává služby instalatérské či topenářské, jedná se převážně např.o opravy potrubí SV,TUV,výměny či montáže vodoměrů,ventilů.Jediným naším odběratelem je Stavební bytové družstvo,které vlastní bytové jednotky.Domníváme se tímto, že naše práce mají být zahrnuty ve snížené sazbě DPH.Děkujeme za odpověď.

Dobrý den, pokud stavební firma při stavbě…

Dobrý den, pokud stavební firma při stavbě rodinného domu vybaví kuchyň a zabuduje veškeré spotřebiče (stavba na klíč), bude také vše účtovat sazbou 5% DPF? Děkuji.

Dobrý den, obdivuji Vaši ochotu neustále…

Dobrý den, obdivuji Vaši ochotu neustále odpovídat na stejné nebo podobné dotazy. Prosím rovněž o odpověď na otázku, jak postupovat v podnikání v roce 2004 s ohledem na placení minimální daně. Syn je studentem VŠ a vlastní ŽL. Na studium si přivydělává. Jeho příjmy v roce 2003 nedosáhly částky 100.800 Kč za rok a dá se předpokládat, že v roce 2004 to bude obdobné. Bude muset za rok 2004 platit daně z minimálního vyměřovacího základu 100.800 Kč, přesto, že této výše nedosáhne? Novela zákona nerozlišuje podnikatele a studenty, kteří si vlastní pílí přivydělávají na studium? Vaše odpovědi na podobné dotazy mě utvrzují, že by bylo lepší, kdyby nepracoval a prostředky ke studiu požadoval jen na rodičích. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v roce 2000 jsem se stal vlastníkem…

Dobrý den, v roce 2000 jsem se stal vlastníkem bytového domu, kde jsou byty a garáže. Tyto pronajímám a příjmy zahrnuji do §9. Do nákladů dávám odpisy z pořizovací ceny. V roce 2005, tedy po uplynutí 5 let od nabytí chci vložit nemovitost do obchodního jmění. Jakým způsobem se stanoví vstupní cena a mohu v rámci této změny také změnit způsob odpisování. Ze zákona o dani z příjmu nejsem moudrý. Děkuji.

Prosim o vyjasneni nasledujiciho problemu, jak…

Prosim o vyjasneni nasledujiciho problemu, jak to bude s placenim DPH u zahranicnich konferencnich poplatku.

Dobrý den,jsem spoluvlastníkem nemovitosti.Jsem…

Dobrý den,jsem spoluvlastníkem nemovitosti.Jsem plátce DPH a mám příjmy z pronájmu §9 a příjmy §7.Pronájem je od DPH osvobozen,ale slyšela jsem,že překročí-li obrat 1 mil.účtuje se DPH u služeb poskytovaným nájemníkům,např.úklid.Je to pravda?A jak by se postupovalo v případě více spoluvlastníků,když nekteří jsou plátci,někteří ne a i obraty jsou u někoho přes 1 mil.a u jiných ne.Obrat převyšuje 1 mil.po sečtení všech příjmů,příjem z pronájmu samotný je pod touto hranicí.Děkuji

Dobrý den! Měla bych jeden neodborný dotaz.…

Dobrý den! Měla bych jeden neodborný dotaz. Manžel se chystá od 1.7. pracovat jako OSVČ - překladatel pro občanské sdružení, bude dostávat měsíčně 30.000,-kč. Chtěla bych vědět kolik z toho nám vlastně zbyde po odečtení daní, zdravot. pojištění, důchod. pojštění atd. Ročně má 4 odběry krve a na dary vynaložíme přibližně 30.000,- kč. Já jsem na rodičovském příspěvku s jedním dítětem a druhé se narodí v srpnu. Předem děkuji!

Dobrý den, ráda bych se zeptala na příjmy z s.r…

Dobrý den, ráda bych se zeptala na příjmy z s.r.o - jakým způsobem se daní. Jsem jednatelem a společníkem. 1/nejsem v zam. poměru budu danit jen podíly na zisku 2/jsem v zam. poměru a ještě mám podíly na zisku. Co je výhodnější z hlediska daní a plateb soc. a zdr. pojištění? Jsou podíly na zisku příjmy z kapitálového majetku?

Prosím můj dotaz je: ve firmě je pořízen nový…

Prosím můj dotaz je: ve firmě je pořízen nový osobní automobil. Existují nějaké náklady vztahující se k pořízenému vozidlu, které by bylo možno účtovat přímo do nákladů, nemusely by vstupovat do pořizovací ceny? Např.montáž autorádia, dovybavení interiéru /potahy/atd.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám otázku ohledně leasingu. Pokud mám…

Dobrý den, mám otázku ohledně leasingu. Pokud mám auto na leasing, můžu si dát do nákladů jeho opravy? A do jaké výše, je to nějak omezeno?Nemůže se to pak brát jako technické zhodnocení, pokud by to překročilo 40000? Ale jelikož je na leasing a nemám ho tedy v majetku, tak si myslím, že by to za TZ nemělo být považováno. Nebo se mýlím? Pokud se jedná o auto za cenu kolem milionu, můžu si dát celou poměrnou část splátek připadajících na daný rok do nákladů nebo je nějaký min. limit? Děkuji za odpověď.

Lze jako výdaj související s prodejem rodinného…

Lze jako výdaj související s prodejem rodinného domku uznat zaplacení provize realitní kanceláře a výdaj s koupí nového bytu, určeného pro mně jako prodávajícího a pro mé rodiče (těmto daruji peníze na pořízení nového bytu - z těchto peněz je nutno také uhradit darovací daň nebo daň z příjmu, částka do 500.000,-Kč).Děkuji

Objednáváme přepravní službu u firmy, která má…

Objednáváme přepravní službu u firmy, která má sídlo v Bratislavě. Tato firma nám účtuje přepravu Bratislava-Řež u Prahy (nakládka zboží) - Bratislava (vykládka zboží). Zmíněná slovenská firma je plátcem DPH na Slovensku. Náš ústav je také plátcem DPH. Rádi bychom věděli, kdo v tomto případě přiznává DPH. Děkuji za odpověď.

Dle zákona 235/2004Sb. §36 odst.5b: základ daně…

Dle zákona 235/2004Sb. §36 odst.5b: základ daně nezahrnuje slevu z ceny, pokud je poskytnuta k datu uskutečnění zdanitelného plnění. Příklad: hodnota zboží EUR 6320,- sleva - 948,- ----------------------------------------------- total EUR 5372,- Je základem pro výpočet daně částka EUR 5372,-? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu DPH u…

Dobrý den, mám dotaz ohledně odpočtu DPH u leasingu užitkového automobilu - je možno uplatnit odpočet DPH na vstupu z mimořádné splátky? Není to nějak limitováno? A jak nejlépe zaúčtovat předpis mimořádné splátky? Jsem FO, vedu JÚ (daňovou evidenci). Děkuji za odpověď.