FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Přeji hezký den hledal jsem v odpovědích tu mojí…

Přeji hezký den hledal jsem v odpovědích tu mojí a našel jsem něco podobného, ale nezdá se mi odpověď. Jde mi o to že mám tzv. "nedobytné" pohledávky, prostě dotyčný nezaplatí, jde o částky, které snad ani vymáhat soudně nemá cenu, jelikož by mne to stálo více než ony částky jde řádově o jednotky až desítky tisíc. Již jsem jako plátce DPH odvedl samozřejmě státu daň, chtěl bych ony pohledávky samozřejmě dostat pryč z účetnictví, jak je to možné provést a po jaké době ? Jestli to tedy vůbec jde. Je rozdíl mezi fyzickou osobou a podnikateli či fy. (s.r.o. či a.s.) ? Jde o to DPH je škoda ho státu nechat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, kupuji rozestavěnou nemovitost i s…

Dobrý den, kupuji rozestavěnou nemovitost i s pozemkem >100 m2 od stavební firmy. Firma připravuje budoucí kupní smlouvu na celkovou částku, která obsahuje 19% DPH z pozemku a 5% DPH za budovu. Je to správně?

Dobrý den, naše společnost by si chtěla pořídit…

Dobrý den, naše společnost by si chtěla pořídit os.automobil přes leasingovou společnost v hodnotě vyšší než 900 tis. Kupní cena pak je 1 000,-Kč jako u většiny leasingů. Budou veškeré leasingové splátky daňově uznatelné a nebo pouze do výše 900tis. Musím se přiznat, že jsem to ze zákona o daních z příjmů moc nepochopila. Předem děkuji a jsem s pozdravem

Jaké dokumenty musím předložit stavební firmě aby…

Jaké dokumenty musím předložit stavební firmě aby stavební práce mohla zařadit do 5 procent DPH??? Děkuji.

Dobry den, hodlam investovat na devizovem trhu,…

Dobry den, hodlam investovat na devizovem trhu, pres americkeho brokera, daytrading, tedy obchod/spekulaci (nakup a prodej meny) provedu v ramci jednoho dne. Muzete mi prosim poradit, jakym zpusobem budu platit dane z pripadneho zisku (takto podnikat budu jako fyzicka osoba s trvalym bydlistem v CR) ? Neco malo informaci jsem ziskal na internetu, presto se v teto problematice moc nevyznam. Obchodni ucet budu tedy mit u americke firmy, bankovni ucet v USD mi zalozi broker na moje jmeno v americke bance. Veskere pripadne zisky budou pripisovany na tento ucet. Z nej mi je broker bude posilat na CZK ucet u ceske banky (nepravidelne). Jake jsou prosim moznosti platit dan z takovehoto obchodovani, respektive jaky zpusob daneni bude pro me nejvyhodnejsi. (Cetl jsem i rady nepriznavat takovyto zisk vubec, pry na to cesky financni urad nemuze zadnym zpusobem prijit, ja chci vsak vse resit legalne a oficialne). Dokazete mi poradit? Predem dekuji, s pozdravem

Dobrý den. Ceský subjekt,plátce DPH, fakturuje…

Dobrý den. Ceský subjekt,plátce DPH, fakturuje provizi za zprostredkování obchodu (jedná o zprostredkování prodeje zbozí - nemecká firma dodá zbozí ceské firme), který se uskutecnil na území CR, osobe registrované k DPH se sídlem v SRN. Musí být faktura vystavena s 19% DPH? Dekuji a jsem s pozdravem

Dobrý den, Dle nového ZDPH rozumí se bytovou…

Dobrý den, Dle nového ZDPH rozumí se bytovou výstavbou (pro uplatnění nižší sazby DPH) také stavba nebo rekonstrukce rekreační chaty? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně poštovného. Pokud…

Dobrý den, mám dotaz ohledně poštovného. Pokud odesílám zboží a na faktuře k tomu klientovi přičítám poštovné, musím na něj také uplatnit DPH? Posíláme to přes zásilkovou službu nebo přes klasickou poštu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, několikrát jsem se setkal s názorem,…

Dobrý den, několikrát jsem se setkal s názorem, že živnostník je povinen mít bankovní účet (a předpokládám, že by s tím souvisela povinnost provádět veškerá finanční operace spojené s živností pomocí tohoto účtu ... což nepovažuji za reálné). Je možné nějak spolehlivě zjistit, zda to je či není pravda (na základě kterých legislativních opatření). Srdečně děkujil.

Dobrý den, omlouvám se za dotaz, který…

Dobrý den, omlouvám se za dotaz, který pravděpodobně již někde je, ale nedaří se mi žádnou kombinací slov něco takového najít. Pokud živnostník používá část vlastního domu pro provozování živnosti, mělo by být možné uplatnit jako výdaje (?) či alespoň částku "nutnou pro dosažení a udržení příjmu" část časové hodnoty domu a náklady na provoz (zejména el.energii a topení). Bohužel nemohu nikde najít náležitosti (postup). Velice by mi pomohlo, kdybych se dozvěděl, která legislativní opatření tuto záležitost upravují. Srdečně děkuji

Dobrý den, úvodem chci…

Dobrý den, úvodem chci poděkovat za Vaše rady, které mi již mnohokrát pomohly. Teď ale jsem v rozpacích - problém zakorouhlování částek po zrušení desetihaléřů. Pokyn MFČR č. D-253 říká, že zaokrouhlení je předmětem DPH. Dnes mi ale kolegině přinesla odpověď z dotazu na portál svazu účetních, kde říkají, že zaokrouhlení je pouze nákladem nebo výnosem a není zdanitelním plnění podle zákona o DPH. Co je tedy pravda? Praxe je ale taková, že drobný a střední podnikatel na to "kašle" - částka plus nebo minus na konci není taková, aby v případě, že by vzniklo penále bylo vysoké. Sjednotí se u nás někdy názory? Proč správce daně, za peníze které vybírá, nemá metodické oddělení kde bychom mohli dostat písemnou odpověď? Pak jsme jsme vydáni všanc úředníkům. Na toto mi jistě neodpovíte, ale alespoň si jeden uleví. Děkuji ještě jednou za několikerou odpověď a pomoc.

Dobrý den, potřeboval bych zjistit jak správně a…

Dobrý den, potřeboval bych zjistit jak správně a s jakou sazbou DPH budu vystavovat nákladní dopravu zboží? Jedu pro českého odběratele registrovaného k DPH v ČR, z ČR do Německa. Z Německa jedu do ČR pro odběratele registrovaného k DPH v SK, v ČR dojde k domontovaní určité současti zboží, kterou následně vezu z ČR do SK odběrateli DIČ SK. Zajímalo by mě jak to bude se sazbou a vystavením dokladu pro odběratele, ktery je registrovaný k DPH na SK? Děkuji

Dobrý den. Jak správně zůčtovat os. automobil je…

Dobrý den. Jak správně zůčtovat os. automobil je-li splácen pravidelnými splátkami na leasing v jednoduchém účetnictví. Děkuji

jsem zacinajici podnikatel,v soucasne dobe…

jsem zacinajici podnikatel,v soucasne dobe prijimam prvniho zamestnance.Jake mam povinnosti vuci uradum, jak Fu,VZP,OSSZ.Muzete mi poradit, jak vypocitat mzdu?Hruba mzda bude cinit 8000,- Kc,deti zadne.Popripade prosim o radu, kde na netu najit podrobne informace o mzdach a veci s tim souvisejicich.Dekuji.

Účtuji podnikatele, má ŽL na nákup-prodej. Bude…

Účtuji podnikatele, má ŽL na nákup-prodej. Bude nakupovat tabákové výrobky od jiného podnikatele a dále prodávat. Jak je to se spotřební daní? Nebo lze účtovat dodavateli zprostředkování prodeje a fakturace výrobků bude od dodavatele na konečného zakazníka? Děkuji za odpověď.

Dobrý den! mám takový problém - dodělala jsem…

Dobrý den! mám takový problém - dodělala jsem přiznání daně z př. práv.osob. Vyjela si rozvahu a výsledovku (ve zkráceném rozsahu) a zjistila, že se mi nerovnají řádky Výs34a Roz19. Prošla jsem všechny akontace a je to vpořádku. Soubor účtů - tedy součet - je také nulový. Už nevím, kde hledat chybu, prosím, mohl byste mi poradit? Děkuji.

Dobrý den, jsem společníkem v sro.Jsou tři…

Dobrý den, jsem společníkem v sro.Jsou tři společnící,dva jednatelé -každý s podílem 40 %,splaceno 50%,já jednatelem nejsem,můj podíl 20%,splaceno 100%. Bohužel již několik let je spol.nečinná,o společnících vím jen to ,že jsou v cizině.Pokud by uskutečnili cokoliv,z čehož by vzniknul pro sro dluh, jsem také za to zodpovědný,a do jaké výše by mohl např.FÚ nebo věřitel po mně požadovat náhradu? Zároveň podotýkám,že jsem na základě zmocnění společníků před dvěma roky ohlásil na ŽÚ a FÚ přerušení činnosti.Neměli by tudíž spol. nic podnikat,ale čert nespí. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to u…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to u leasingu s DPH - mohu si uplatnit na vstupu celou částku DPH při počátečn akontaci? Není tato výše nějak omezena zákonem? Děkuji.

Naše firma poskytuje služby vodo-topo-plyn. Je…

Naše firma poskytuje služby vodo-topo-plyn. Je obecně pro tuto službu poskytovanou pro bytové jednotky sazba 5 % DPH?

Bude mít povinnost registrace k DPH po 1.5.2004…

Bude mít povinnost registrace k DPH po 1.5.2004 firma (s.r.o.), která realizuje zprostředkování dodávek zboží do ČR ze státu EU (Italie) a fakturuje tuto pouze činnost firmám do státu EU plátcům DPH, kteří nemají v ČR provozovnu? Obrat firmy je vyšší než 1000000Kč, neuskutečňuje jiné činnosti. V případě registrace by v daném případě neuskutečňovala zdanitelná plnění, pouze nárokovala přijatá. Firma nefakturuje neplátcům v EU a nefakturuje ani do třetích zemí, ani v ČR.