FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím Vás, důchodce, který má…

Dobrý den, prosím Vás, důchodce, který má živnostenský list přehlášený z hlavní na vedlejší pracovní činnost, má možnost odečist z daní nezdanitelnou část ( 38,040.-Kč ) od daňového základu při pobírání důchodu 8,782.-Kč. Děkuji vám, A.O.

Dobrý den, jako OSVČ jsem zařadil do podnikání…

Dobrý den, jako OSVČ jsem zařadil do podnikání starý osobní automobil, v pořizovací ceně 25 000,-. Rád bych se zeptal, zda je tento automobil (využívaný k podnikání) možné zcela odepsat již v prvním roce jeho používání a zaznamenat to tedy jako "výdaj ovlivňující základ daně", nebo musím dodržet odpisovou dobu 4 let. Rád bych znal odpověď na obě varianty - jednorázový odpis v prvním roce nebo postupné odpisy. Děkuji za odpověď

Omlouvám se v předešlém dotazu jsem uvedla špatné…

Omlouvám se v předešlém dotazu jsem uvedla špatné datum. Posílám dotaz opravený Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: V září roku 2003 jsem koupila družstevní byt za cenu X. V říjnu téhož roku byl byt převeden do osobního vlastnictví s nulovou anuitou. Pokud bych byt prodala v letošním roce ( předtím jsem v tomto bytu neměla bydliště) za cenu X + náklady za jeho zhodnocení a tyto prostředky investovala do nákupu bytu jiného, z jakého základu budu odvádět zaň z příjmů? Jak je to u prodeje družstevního bytu, pokud je prodáván též před dobou 2 let od nabytí (získání bydliště) za náklady nutné na jeho pořízení a zhodnocení? Za obě odpovědi předem děkuji

Jako zaměstnanec pracuji v České republice, kde…

Jako zaměstnanec pracuji v České republice, kde mám také trvalé bydliště a kde platím mj. odvody na sociální a zdravotní pojištění dle svého českého příjmu. Současně jsem jednatelem, ale ne společníkem s.r.o. se sídlem a působištěm na Slovensku, kde pobírám příjem za výkon funkce. Na Slovensku nyní jednatel, který není společníkem a je pojištěn z jiného důvodu, neplatí zdravotní, nemocenské ani úrazové pojištění, stejně tak nulové jsou i odvody těchto pojištění pro jeho zaměstnavatele. Jak bude v mém českém daňovém přiznání dodaněn můj příjem z činnosti na Slovensku? Jakým kurzem budu V CZK do českého přiznání uvádět částky pobírané v SKK?

Dobrý den. Moc prosím o zodpovězení dotazu…

Dobrý den. Moc prosím o zodpovězení dotazu ohledně nového DPH u cestovní agentury. Jedná se o zprostředkování prodeje letenek. Nakoupím letenku od letecké společnosti a prodám konečnému spotřebiteli. Do 1.5.2004 bylo toto zprostředkování prodeje letenek osvobozeno od povinnosti uplatnit daň na výstupu dle § 47, odst. 4. Podléhá v současné době prodej letenek - resp. přirážka naší agentury DPH na výstupu? Díky za odpověď, případně o kontakt, u koho je možno za úplatu problém DPH u cestovních agentur konzultovat.

Dobrý den, Pokud plátce DPH přefakturovává…

Dobrý den, Pokud plátce DPH přefakturovává službu od neplátce DPH musí uplatnit DPH z fakturované částky i když přefakturovávaná částka bude ve stejné výši jakou zaplatil ? Děkuji za odpověď.

Chtěla bych se vrátit k dotazu z 26.5.2004, kde…

Chtěla bych se vrátit k dotazu z 26.5.2004, kde jste v odpovědi uvedl, že vytápění je považováno za službu a od 1.5.2004 podléhá základní sazbě DPH.Podle mého názoru je vytápění totéž, jako dodání tepla, které je dle §4 zákona o DPH zbožím a podléhá dle §47 snížené sazbě DPH.Pokud tomu tak není, jaký je tedy rozdíl mezi dodáním tepla a vytápěním?

Dobrý den, z nového zákona o DPH nás někdy bolí…

Dobrý den, z nového zákona o DPH nás někdy bolí hlava pro nejednoznačnost výroků. Jedná se o zálohové faktury. Záloha je předmětem daně, vypočítá se DPH: záloha x sazba DPH nebo je výpočet DPH obsažen v celkové částce? Co je při záloze uskutečnění zdanitelného plnění: vystavení zálohově faktury (a pak z ní musím odevzdat DPH), anebo je zdanitelné plnění až při zaplacení , na př. je zaplacena na účet v bance a pak odevzdám daň? Na př. vystavím zálohovou fakturu 28. a zaplacena je příští měsíc 10. Zahrnu ji k přiznání k dani z 28. nebo až po zaplacení 10. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Prosím Vás o zodpovězení…

Dobrý den, Prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: Provádím služby přímo související s přepravou zboží mezi členskými státy ? spedici. Jsem plátce DPH registrovaný v ČR. Provádím zdanitelná plnění, kdy je místo plnění mimo ČR dle § 10 odst. 5 zák. o DPH, tzn. že DPH odvádí můj zahraniční partner - plátce DPH, registrovaný v jiném členském státě EU, kterému je služba poskytnuta. Musím také odevzdávat souhrná hlášení k DPH? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Vlastním nápojové automaty, které jsou umístěny…

Vlastním nápojové automaty, které jsou umístěny na pronajatých místech v prodejnách. V automatech se prodává čaj, káva, kapučino, čokoláda, mokačino atd. U automatů není žádný nábytek ani nádobí. Napište mi prosím zda se u DPH z tržby jedná o stravovací službu v 19% nebo o dodání zboží - nápojů v 5%. Myslím si, že se jedná o dodání zboží v 5% ale prosím o potvrzení. Myslíte, že je nutné nechat si to zatřídit a předejít tak neshodám s FÚ nebo je to při kontrole FÚ jasné. Děkuji za odpověď

Jsme tiskárna. Jakou sazbu DPH účtovat u tisku…

Jsme tiskárna. Jakou sazbu DPH účtovat u tisku novin - zpravodajů, které tiskneme neperiodicky pro různé firmy. Tyto noviny my pouze vytiskneme, nikde se neprodávají jsou určeny pouze pro zaměstnance firmy. Rovněž tiskneme různé příručky, návody, brožůry pro různé firmy a fondy. Tyto nejsou nikde publikované, ale jsou určeny pouze pro určitou firmu či fond. Jaká je zde sazba DPH?

Zatím nejsme plátci DPH, v září budeme pořádat…

Zatím nejsme plátci DPH, v září budeme pořádat vědeckou konferenci se zahr.účastí. Dostáváme konfer.poplatky od zahr.účastníků.Jsme povinni se zaregistrovat jako plátci DPH? V případě , že ano, kdy? Kdo platí DPH ?

Dobrý den, účtuji v jednoduchém účetnictví , os…

Dobrý den, účtuji v jednoduchém účetnictví , os.automobil na leasing jsem odepisoval měsíčně a akontaci v rámci roční závěrky.Leasing mi skončil loni v říjnu , v měsíci listopadu jsem ho zapsal do majetku firmy.Předpokládám, že už nemůžu uplatňovat odpisy.Jestliže ano, jakým způsobem?

Jsme příspěvková organizace ,osoba povinná k dani…

Jsme příspěvková organizace ,osoba povinná k dani ,ale zatím osvobozená od uplatňování daně,nejsme zatím zaregistrováni jako plátci daně, máme na fakturách používat DIČ, které jsme si sami vytvořili CZ a naše IČO ?

Prosím Vás,v r.02,jsme převzali provoz restaurace…

Prosím Vás,v r.02,jsme převzali provoz restaurace,tím byla zároveň po dohodě vzájemně převedena poměrná část finanční úhrady dle sml.o dílo uzavř.mezi Pivovarem aa původní provozovatelkou rest.ve výši 235 417,-Kč.Tato poměrná část byla následně zaůčtována jako příjem na zákl.příjmového dokladu od pův.provozovatelky.Oproti bylo odkoupení vybavení restaurace,jednotlivé kusy-židle,stoly ap.nepřesáhly 40 tis.a byly dány do režie také v částce 235 417,-kč.V dubnu 04,byla restaurace opět pronajata,a po vzájemné dohodě mezi Pivovarem a mnou,převedena poměrná část finanční úhrady,už jen 183334,-kč na novového nájemce.Já jsem vyhotovila Pivovaru dobropis na č.183 334,-Kč a nový nájemce vystavil Pivovaru Fakturu.Prosím o radu,zda jsem při prvním zaůčtování postupovala správně,a jak mám nyní zaůčtovat dobropis na č.183 334,-Kč.Moc vám děkuji za odpověď

Jsem studentkou kombinovaného studia na VŠ a od…

Jsem studentkou kombinovaného studia na VŠ a od pří¨štího týdne nastupuji do práce na plný úvazek. Zajímalo by mě, jestli budu platit daně jako student (prý byly nějaké změny ohledně daní u kombinovaného studia). Děkuji za odpověď Lucie Havelková

Dovážím zboží z Holandska a po vstupu do Unie my…

Dovážím zboží z Holandska a po vstupu do Unie my již nepočítají DPH. Jak a kde mám toto zboží zdanit?

Přeji hezký den, Prosím o informaci jestli je…

Přeji hezký den, Prosím o informaci jestli je možné požádat o vrácení DPH invalidní osobě s kvalifikací ZTP po koupi osobního automobilu. Jestliže ano, prosím o informaci jaký je postup žádosti.

Dobry den, potrebuji poradit ohledne mzdy.Ma…

Dobry den, potrebuji poradit ohledne mzdy.Ma hruba mzda cini 15.000,- Kc.Jsem svobodny,deti zatim nemam a zadny uver nebo pujcku nesplacim.Nemohu se dopatrat toho,jaka bude ma zaloha na dan (dan). Z inetu jsem si zjistil,ze kdyz je zaklad dane do 9.200,- tak se tento nasobi 15% a vysledkem je zaloha na dan (dan).V pripade ale,ze zaklad dane je 10.000,jaky je vypocet zalohy na dan(dan)? Rad bych Vas pozadal o vypocet konkretni pri hrube mzde 15.000,- Kc. Predem dekuji

Dobrý den, mám souběh zaměstnání a živnosti …

Dobrý den, mám souběh zaměstnání a živnosti (jako vedlejší činnost). Nyní jsem jako soukromá osoba zakoupil auto, které chci po několika dnech opět prodat a to za cenu shodnou s nákupní. Rád bych věděl zda budu muset tuto transakci uvést do daňového přiznání a jestli mi vznikne nějaká daňová povinnost, když vlastně budou náklady a příjmy stejné. Děkuji za odpověď