FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím Vás, důchodce, který má živnostenský list přehlášený z hlavní na vedlejší pracovní činnost, má možnost odečist z daní nezdanitelnou část ( 38,040.-Kč ) od daňového základu při pobírání důchodu 8,782.-Kč. Děkuji vám, A.O.
Dobrý den, jako OSVČ jsem zařadil do podnikání starý osobní automobil, v pořizovací ceně 25 000,-. Rád bych se zeptal, zda je tento automobil (využívaný k podnikání) možné zcela odepsat již v prvním roce jeho používání a zaznamenat to tedy jako "výdaj ovlivňující základ daně", nebo musím dodržet odpisovou dobu 4 let. Rád bych znal odpověď na obě varianty - jednorázový odpis v prvním roce nebo postupné odpisy. Děkuji za odpověď
Omlouvám se v předešlém dotazu jsem uvedla špatné datum. Posílám dotaz opravený Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: V září roku 2003 jsem koupila družstevní byt za cenu X. V říjnu téhož roku byl byt převeden do osobního vlastnictví s nulovou anuitou. Pokud bych byt prodala v letošním roce ( předtím jsem v tomto bytu neměla bydliště) za cenu X + náklady za jeho zhodnocení a tyto prostředky investovala do nákupu bytu jiného, z jakého základu budu odvádět zaň z příjmů? Jak je to u prodeje družstevního bytu, pokud je prodáván též před dobou 2 let od nabytí (získání bydliště) za náklady nutné na jeho pořízení a zhodnocení? Za obě odpovědi předem děkuji
Jako zaměstnanec pracuji v České republice, kde mám také trvalé bydliště a kde platím mj. odvody na sociální a zdravotní pojištění dle svého českého příjmu. Současně jsem jednatelem, ale ne společníkem s.r.o. se sídlem a působištěm na Slovensku, kde pobírám příjem za výkon funkce. Na Slovensku nyní jednatel, který není společníkem a je pojištěn z jiného důvodu, neplatí zdravotní, nemocenské ani úrazové pojištění, stejně tak nulové jsou i odvody těchto pojištění pro jeho zaměstnavatele. Jak bude v mém českém daňovém přiznání dodaněn můj příjem z činnosti na Slovensku? Jakým kurzem budu V CZK do českého přiznání uvádět částky pobírané v SKK?
Dobrý den. Moc prosím o zodpovězení dotazu ohledně nového DPH u cestovní agentury. Jedná se o zprostředkování prodeje letenek. Nakoupím letenku od letecké společnosti a prodám konečnému spotřebiteli. Do 1.5.2004 bylo toto zprostředkování prodeje letenek osvobozeno od povinnosti uplatnit daň na výstupu dle § 47, odst. 4. Podléhá v současné době prodej letenek - resp. přirážka naší agentury DPH na výstupu? Díky za odpověď, případně o kontakt, u koho je možno za úplatu problém DPH u cestovních agentur konzultovat.
Dobrý den, Pokud plátce DPH přefakturovává službu od neplátce DPH musí uplatnit DPH z fakturované částky i když přefakturovávaná částka bude ve stejné výši jakou zaplatil ? Děkuji za odpověď.
Chtěla bych se vrátit k dotazu z 26.5.2004, kde jste v odpovědi uvedl, že vytápění je považováno za službu a od 1.5.2004 podléhá základní sazbě DPH.Podle mého názoru je vytápění totéž, jako dodání tepla, které je dle §4 zákona o DPH zbožím a podléhá dle §47 snížené sazbě DPH.Pokud tomu tak není, jaký je tedy rozdíl mezi dodáním tepla a vytápěním?
Dobrý den, z nového zákona o DPH nás někdy bolí hlava pro nejednoznačnost výroků. Jedná se o zálohové faktury. Záloha je předmětem daně, vypočítá se DPH: záloha x sazba DPH nebo je výpočet DPH obsažen v celkové částce? Co je při záloze uskutečnění zdanitelného plnění: vystavení zálohově faktury (a pak z ní musím odevzdat DPH), anebo je zdanitelné plnění až při zaplacení , na př. je zaplacena na účet v bance a pak odevzdám daň? Na př. vystavím zálohovou fakturu 28. a zaplacena je příští měsíc 10. Zahrnu ji k přiznání k dani z 28. nebo až po zaplacení 10. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: Provádím služby přímo související s přepravou zboží mezi členskými státy ? spedici. Jsem plátce DPH registrovaný v ČR. Provádím zdanitelná plnění, kdy je místo plnění mimo ČR dle § 10 odst. 5 zák. o DPH, tzn. že DPH odvádí můj zahraniční partner - plátce DPH, registrovaný v jiném členském státě EU, kterému je služba poskytnuta. Musím také odevzdávat souhrná hlášení k DPH? Za Vaši odpověď předem děkuji.
Vlastním nápojové automaty, které jsou umístěny na pronajatých místech v prodejnách. V automatech se prodává čaj, káva, kapučino, čokoláda, mokačino atd. U automatů není žádný nábytek ani nádobí. Napište mi prosím zda se u DPH z tržby jedná o stravovací službu v 19% nebo o dodání zboží - nápojů v 5%. Myslím si, že se jedná o dodání zboží v 5% ale prosím o potvrzení. Myslíte, že je nutné nechat si to zatřídit a předejít tak neshodám s FÚ nebo je to při kontrole FÚ jasné. Děkuji za odpověď
Jsme tiskárna. Jakou sazbu DPH účtovat u tisku novin - zpravodajů, které tiskneme neperiodicky pro různé firmy. Tyto noviny my pouze vytiskneme, nikde se neprodávají jsou určeny pouze pro zaměstnance firmy. Rovněž tiskneme různé příručky, návody, brožůry pro různé firmy a fondy. Tyto nejsou nikde publikované, ale jsou určeny pouze pro určitou firmu či fond. Jaká je zde sazba DPH?
Zatím nejsme plátci DPH, v září budeme pořádat vědeckou konferenci se zahr.účastí. Dostáváme konfer.poplatky od zahr.účastníků.Jsme povinni se zaregistrovat jako plátci DPH? V případě , že ano, kdy? Kdo platí DPH ?
Dobrý den, účtuji v jednoduchém účetnictví , os.automobil na leasing jsem odepisoval měsíčně a akontaci v rámci roční závěrky.Leasing mi skončil loni v říjnu , v měsíci listopadu jsem ho zapsal do majetku firmy.Předpokládám, že už nemůžu uplatňovat odpisy.Jestliže ano, jakým způsobem?
Jsme příspěvková organizace ,osoba povinná k dani ,ale zatím osvobozená od uplatňování daně,nejsme zatím zaregistrováni jako plátci daně, máme na fakturách používat DIČ, které jsme si sami vytvořili CZ a naše IČO ?
Prosím Vás,v r.02,jsme převzali provoz restaurace,tím byla zároveň po dohodě vzájemně převedena poměrná část finanční úhrady dle sml.o dílo uzavř.mezi Pivovarem aa původní provozovatelkou rest.ve výši 235 417,-Kč.Tato poměrná část byla následně zaůčtována jako příjem na zákl.příjmového dokladu od pův.provozovatelky.Oproti bylo odkoupení vybavení restaurace,jednotlivé kusy-židle,stoly ap.nepřesáhly 40 tis.a byly dány do režie také v částce 235 417,-kč.V dubnu 04,byla restaurace opět pronajata,a po vzájemné dohodě mezi Pivovarem a mnou,převedena poměrná část finanční úhrady,už jen 183334,-kč na novového nájemce.Já jsem vyhotovila Pivovaru dobropis na č.183 334,-Kč a nový nájemce vystavil Pivovaru Fakturu.Prosím o radu,zda jsem při prvním zaůčtování postupovala správně,a jak mám nyní zaůčtovat dobropis na č.183 334,-Kč.Moc vám děkuji za odpověď
Jsem studentkou kombinovaného studia na VŠ a od pří¨štího týdne nastupuji do práce na plný úvazek. Zajímalo by mě, jestli budu platit daně jako student (prý byly nějaké změny ohledně daní u kombinovaného studia). Děkuji za odpověď Lucie Havelková
Dovážím zboží z Holandska a po vstupu do Unie my již nepočítají DPH. Jak a kde mám toto zboží zdanit?
Přeji hezký den, Prosím o informaci jestli je možné požádat o vrácení DPH invalidní osobě s kvalifikací ZTP po koupi osobního automobilu. Jestliže ano, prosím o informaci jaký je postup žádosti.
Dobry den, potrebuji poradit ohledne mzdy.Ma hruba mzda cini 15.000,- Kc.Jsem svobodny,deti zatim nemam a zadny uver nebo pujcku nesplacim.Nemohu se dopatrat toho,jaka bude ma zaloha na dan (dan). Z inetu jsem si zjistil,ze kdyz je zaklad dane do 9.200,- tak se tento nasobi 15% a vysledkem je zaloha na dan (dan).V pripade ale,ze zaklad dane je 10.000,jaky je vypocet zalohy na dan(dan)? Rad bych Vas pozadal o vypocet konkretni pri hrube mzde 15.000,- Kc. Predem dekuji
Dobrý den, mám souběh zaměstnání a živnosti (jako vedlejší činnost). Nyní jsem jako soukromá osoba zakoupil auto, které chci po několika dnech opět prodat a to za cenu shodnou s nákupní. Rád bych věděl zda budu muset tuto transakci uvést do daňového přiznání a jestli mi vznikne nějaká daňová povinnost, když vlastně budou náklady a příjmy stejné. Děkuji za odpověď