FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, chtel bych se zeptat, jak je to se…

Dobry den, chtel bych se zeptat, jak je to se zdanenim financnich daru v pripade obcanskeho sdruzeni, ktere je neziskovou organizaci pusobici v oblasti kultury? Predem dekuji.

Dobrý den, jsme s.r.o., hlavní činností je výzkum…

Dobrý den, jsme s.r.o., hlavní činností je výzkum trhu. Pro našeho klienta, francouzského plátce, zajišťujeme sběr vzorků časopisů v Čechách a v Rumunsku. Časopisy nám z Rumunka zasílá měsíčně jedna společnost (pravděpodobně neplátce), fakturuje nám čtvrtletně. Nevím, jak postupovat při zaúčtování faktury za duben - červen. Máme povinnost odvést daň? Pokud ano, kam v přiznání se uvádí. Dosud nám celní úřady nic nevyměřovali, protože nám časopisy posílali společně s dokumenty kurýrem.

Dobrý den, moc děkuji za vaše služby a prosím o…

Dobrý den, moc děkuji za vaše služby a prosím o odpověď na dvě otázky: 1) K jakým změnám došlo při využívání leasingu změnou DPH na 19% k 1.5.2004 (a jak se změna promítne do smluv uzavřených před 1.5.2004?) 2) Ovlivňuje inflace výhodnost využívání leasingu a jakým způsobem?

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jsem plátce DPH, podnikám v oboru mezinárodní zasílatelství (Dle Obch. zák. je zasílatel ten, kdo se zavazuje příkazci, že mu vlastním jménem a na jeho účet obstará přepravu věci z určitého místa do jiného určitého místa a příkazce se zavazuje za tuto službu zaplatit zasílateli úplatu). Pro nárokování úplaty od příkazce je smluvně dohodnuté předložit originální potvrzení o předání zboží příjemci na vykládce (dodací list, nákladní list CMR atd.) Nejsem přímým účastníkem prováděné služby, ale tuto objednávám u dopravce, který je povinen po ukončení přepravy zaslat daňový doklad společně s originálem potvrzení od příjemce zboží (viz. výše). Do doby doručení tohoto potvrzení nemám důkaz o tom, že zboží bylo řádně doručeno, bez poškození, případně odcizení. Ovšem není náhodou, že dopravce zašle tyto doklady až za měsíc dva, někdy vůbec (bohužel i takové případy mám). Bez originálního potvrzení o skutečném předání zboží a tedy uskutečnění služby nemohu nárokovat přepravné u příkazce, neboť jsem nesplnila smluvně stanovenou povinnost pro úhradu přepravného. Jedná se mně o to, dle nového zákona o DPH, do jaké doby jsem v tomto případě povinna vystavit daňový doklad. Například dopravce dokončí přepravu 01.05., ale smluvně dohodnuté doklady mně doručí až 01.06., tedy měsíc po skutečném ukončení přepravy. Dle mého názoru je pro mne dnem uskutečnění zdanitelného plnění 01.06. a jsem tedy povinna vystavit daňový doklad nejpozději do 14.06. Je tento můj názor správný? Za Vaši odpověď předem děkuji.

Dobrý den, prosím o Vaši radu: smluvní pokuty,…

Dobrý den, prosím o Vaši radu: smluvní pokuty, penále nebo vyúčtování škody nejsou předmětem DPH? Tedy se účtují bez této daně? Děkuji.

Prosím ještě jednou o odpověď týkající se prodeje…

Prosím ještě jednou o odpověď týkající se prodeje hmotného majetku nad 40.000,-. Koupili jsme 1.3.2004 vlek /cena 50.000,- bez DPH/, zařadili ho 1.3.2004 do majetku a 26.4.2004 ho prodali za cenu 53.000,-Kč / bez DPH/ a současně ho vyřadili z majetku. Kde budu v daňovém přiznáni o prodeji účtovat /vedeme daň. evidenci/par. 10 nebo 7 a za které měsíce musím zaplatit sil.daň? Vlek nebyl vůbec použit. Děkuji za vaši odpověd.

Od roku 2000 vedu evidenci příjmů a výdajů u…

Od roku 2000 vedu evidenci příjmů a výdajů u nájemního domu, který nám byl vrácen na základě soudního rozhodnutí.Od roku 2000 vytvářím rezervu ve výši 10 tis. Kč ročně na opravu střechy a každý rok ještě vykazuji ztrátu. Předpokládal jsem, že rezervu budu tvořit 10 let. Vzhledem k velmi špatnému stavu střechy však budeme realizovat opravu poloviny střechy již v letošním roce a bude to stát cca 2000 tis. Kč.Můžeme již v letošním roce použít dosud vytvořenou rezervu ve výši 40 tis. Kč a zbytek promítnout do výdajů a zvýšit tak kumulovanou ztrátu z minulých let?

Vystavuji fakturu za zboží pro zákazníka,který je…

Vystavuji fakturu za zboží pro zákazníka,který je nepodnikatel("nebude si tedy doklad nikde evidovat ani cokoli uplatňovat"),jaké údaje o jeho osobě jako odběrateli musí na faktuře být uvedeny, aby bylo učiněno zadost liteře zákona.Stačí jméno, příjmení a např.město,kde bydlí nebo je zapotřebí úplná adresa vč. ulice,čp.PSČ? Děkuji

Dobrý den, jsem český státní občan, zaměstnán v…

Dobrý den, jsem český státní občan, zaměstnán v Kuvajtu víc než 6 měsíců ročně, musím podávat dle nového zákona o daních z příjmů v ČR daňové priznání? Když ne, mám ohlašovací povinnost o neplacení daní vůči daňovému úřadu? Děkuji.

V jedné z odpovědi k danění při nákupu a prodeji…

V jedné z odpovědi k danění při nákupu a prodeji auta, které zakoupil podnikatel jako soukromá osoba, jste uvedli: "Pokud jste auto nezařadil do majetku podnikatele a prodejní cena nepřesáhne 20.000 Kč, jedná se o příjem osvobozený od daně z příjmů. Pokud ale vozidlo bylo v majetku podnikatele, musíte v účetnictví (daňové evidenci) vykázat jak nákup, tak i prodej. A pokud byla prodejní cena vyšší než 20.000 Kč a vozidlo nebylo v majetku podnikatele, vykážete příjem i náklady s ním spojené v daňovém přiznání a budete tento příjem danit podle § 10 ZDP (Zákon o daních z příjmů)." Znamená tato odpověď, že i běžný občan nepodnikatel, pokud prodá auto za vyšší cenu, musí danit příjem z něj? Pokud ano, může si dát nákup do nákladů (tedy snížení příjmu) a v jakém případě? Pokud ne, jaký je rozdíl mezi nákupem auta podnikatelem coby soukromé osoby a nepodnikatelem?

Dobrý den, potřebovala bych se ujistit, zda je…

Dobrý den, potřebovala bych se ujistit, zda je možné zahrnout do nákladů podnikatele jazykový kurs pořádaný v Londýně. Podnikatel - fyzická osoba, neplátce DPH (prozatím), vede daňovou evidenci, podniká ve sttrojítenství (projekty, výkresy atd.) Kvůli komunikaci se zahraničními partnery absolvuje dvouměsíční jazykový kurs v Londýně zajišťovaný českou agenturou. Agentura vystaví fakturu na jazykový kurs + asistenční služby splatnou v korunách před odjezdem. Lze takový výdaj plně zahrnout do daňově uznatelných výdajů ? Lze zahrnout i ubytování v Londýně během kursu, které se platí v librách přímo na místě ubytovateli ? V případě prodloužení a rozšíření kursu o jazykovou zkoušku s certifikátem, lze zahrnout i výdaje za další studium sjednané přímo s londýnskou školou ? Děkuji Vám za Vaše odpovědi, ve kterých jsem našla už nejedno řešení problému. Doufám, že se mi podařilo přesně zformulovat otázku, těším se na vaši odpověď. Manová

Dobrý den,není mi jasné v novém zákoně o DPH jaké…

Dobrý den,není mi jasné v novém zákoně o DPH jaké datum je "den vzniku povinnosti přiznat daň" a používání kursů. Při účtování faktur za služby a zboží od osoby registrované k dani v jiném čl. státě používám kurs ČNB ke dni vystavení faktury. Dopočítám DPH a toto uvedu v řádku 230 (220) a zároveň 330 (320) přiznání tímto datumem (vystavení faktur).Je to správně?Nebo v případě kdy faktura byla zaplacena z našeho účtu dříve než dodavatel doklad vystavil, musím fakturu účtovat a přepočítávat na naší měnu datumem zaplacení, jelikož toto bylo dříve?Prosím Vás o vysvětlení par.25 nějakým praktickým příkladem.Děkuji. Lenka Jindrová

Dobry den. Som obcan Slovenkej republiky s…

Dobry den. Som obcan Slovenkej republiky s trvalym pobytom na uzemi CR. Tento rok som podal v termine dan z prijmu FO. FU mi koncom dubna posielal vyzvu na doplnenie niektorych nalezitosti avsak na neexistujucu adresu ( chyba pracovnika FU, pretoze na priznani je adresa spravna plus su tam uvedene aj dalsie kontakty na mna ). Vyzvu som teda obdrzat nemohol! Dnes som sa bol na FU spytat preco mi este nevratili preplatok z dane z prijmu FO a zistil som to co je popisane vyssie. Zla adresa ... Chcem sa opytat, mam narok pozadovat po FU nejake penale, za to, ze mi nevratili preplatok? Ak ano, tak podla akeho paragrafu, za ake casove obdobie, ako v takomto pripade postupovat. Dakujem za odpoved. S pozdravom

Dobrý den, jako firma jsme si nechali navrhnout a…

Dobrý den, jako firma jsme si nechali navrhnout a zpracovat firemní logo cca za 200 tis. Kč. Je možno na logo firmy pohlížet jako na dlouhodobý nehmotný majetek, nebo se jedná o službu, která spadne jednorázově do daňově účinných nákladů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Lze při přípravě nájemní smlouvy…

Dobrý den, Lze při přípravě nájemní smlouvy nebytových prostor v rámci kalkulace výše nájemného stanovit náklady s užíváním nebytových prostor (teplo,vodné,úklid?) paušálně (tj.nebudou podléhat vyúčtování) a tuto paušální částku zahrnout v rámci konečného znění nájemní smlouvy (bude obsahovat pouze výši nájemného) přímo do nájemného a fakturovat následně pouze celkové nájemné (bez doprovodných služeb) jako zdanitelné plnění osvobozené od DPH ? Děkuji za odpověď.

Vedu účetnictví bytovému družstvu, za rok 2003…

Vedu účetnictví bytovému družstvu, za rok 2003 musím rozdělit příjmy na část daňově uznatelnou a neuznatelnou. Jak je to s platbami do fondu oprav?

Dobrý den. Manžel vlastní živnostenský list a…

Dobrý den. Manžel vlastní živnostenský list a současně je zaměstnán na HPP. Podniká tedy jen nárazově. Novela zákona nerozlišuje způsob dosažení příjmu z podnikání pro stanovení minimálního vyměřovacího základu. Pokud manžel přeruší podnikání v červnu 2004, jaký význam to bude mít na platbu minimální daně? Bude muset platit polovinu vyměřovacího základu nebo plnou výši nebo žádnou minimální daň z podnikání? Děkuji Z.Murlová

Dobrý den, jsem podnikatel s příjmy podle §7 a…

Dobrý den, jsem podnikatel s příjmy podle §7 a plátce DPH. Kromě toho jsem jedním ze dvou spoluvlastníků nemovitosti, která není zařazena do obchodního majetku a která je pronajímána a mám z ní příjmy z pronájmu podle §9. Druhý ze spoluvlastníků má příjmy ze závislé činnosti podle §6 a příjmy z pronájmu podle §9 - není plátcem DPH. Obrat spojený z pronájmem nepřekračuje 1 mil Kč. Je nutné, aby se i druhý spoluvlastník zaregistroval jako plátce DPH a účtovalo se DPH u služeb poskytnutým nájemníkům a z pronájmu ? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den prosím Vás o radu v následujícím…

Dobrý den prosím Vás o radu v následujícím problému: Po převzetí účetnictví příspěvkové organizace jsem zjistila, že PO proplatila fakturu na zboží, které jí nebylo dodáno a pravděpodobně nebude-dodavatel je v konkursu, účetní však tuto fakturu zaúčtovala na účty:028-321 a 501-088 a zboží v hodnotě nad 40.000,- Kč vložila na účet 501 jakým způsobem mám tento problém vyřešit? Děkuji

Dobrý den, máme problém zda poskytovat stravné…

Dobrý den, máme problém zda poskytovat stravné=diety či stravenky. Jedná se o to, že firma zajistila zaměstnancům stravenky, které jsou platné po celé republice. Zaměstnanci jezní na montážní pracoviště v rámci okresu, kde se také mohou stravovat (stravovací zařízení,které odebírá stravenky v místě). Mají nárok na diety? (§5 Z119/1992).Hodnota stravenek je 60 (zaměstnanec hradí pouze 22Kč).Děkuji