FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

kniha faktur

Dobrý den. Převzala jsem účetnictví, práv. osoba, podv. účto, plátce DPH. V inventuře závazků k 31.12.2011 jsou uvedeny faktury již dávno uhrazené, tedy bohužel v roce 2011 jen nespárované. Jak můžeme tyto již uhrazené faktury v roce 2011, v tomto roce 2012 správně "proúčtovat"? Musíme je dát nedaňově - nedaňový náklad = výnos? Když nákladově jsou zaúčtovány v roce 2011 a jen ta platba není správně zaúčtována? Děkuji za radu. Přeji hezký den.

náhrada škody v DE

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaplacení DPH. Už jsem jednou tento dotaz posílal, ale nezmínil jsem se, že vedu daňovou evidenci.V únoru došlo k poškození mého auta. Úhrada šla z pojistky pana, který škodu způsobil. Nechal jsem si vůz opravit v servisu, nyní mi majitel servisu poslal fakturu a požaduje zaplacení DPH. Už vím, že DPH mu musím zaplatit, ale jak si ho mohu nárokovat já v daňové evidenci? Jako výdaj, tím pádem bych ho odečetl při ročním zúčtování, nebo jako DPH s nulovým základem daně? Děkuji. Balarin

registrace plátce

Nutnost přihlásit se k DPH Dobrý den, jsem OSVČ, neplátce DPH (obrat nižší než 750 tis./rok). Nyní potřebuji využít službu od firmy jehož pobočka pro EMEA sídlí v Irsku (jedná se o firmu Adobe). Platba za službu se bude hradit měsíčně v cizí měně (EUR), platební kartou z českého účtu. (Dle českého zástupce spol. jedinou možnou - legální - formou. Proč mi toto bylo takto sděleno, nechápu.) Český zástupce spol. mě přesvědčoval, že není nutné se přihlašovat k DPH, a to i přesto že smlouva bude na sídlo v Irsku a platba kartou ve měně euro. Prosím, má zástupce spol. Adobe pravdu - není nutné se k DPH přihlásit? (Pochybuji.) Pokud povinnost vzniká, do kolika dní (nebo ke kterému datu) od podpisu SML (nebo využití služby nebo platby za službu) je nutné se k DPH přihlásit. Děkuji Vám za odpověď.

přeúčtování energie

Dobrý den, již jste mi odpovídal na otázku co se týče energií, doporučil jste najít jiné řešení (viz níže). Bylo by tedy možné přefakturovat němcům energie jako službu, kde místem plnění bude sídlo německého partnera a uvést do ř. přiznání 21 a neodvádět DPH? Nebo je jiné řešení, kdy bychom nemuseli DPH odvádět? Moc děkuji. MS Dobrý den, na firma vyrábí spínače pro německou firmu. Koupili jsme halu, zrekonstruovali ji a budeme němcům, pro které zde vyrábíme, přefakturovávat energie - elektřinu, vodu, plyn - chci se zeptat, zda budeme němcům energie fakturovat s DPH 20%, v přiznání ř. 1 nebo to bude služba s místem plnění mimo tuzemsko a faktura bude bez DPH, uvedeno na ř. 21? Odpověď: 1) Pokud musíte uplatnit tento postup, tak podle §7a, odst.3 ZDPH je místem plnění místo, kde se energie spotřebuje, tedy ČR. Vy budete účtovat včetně české DPH. Podle §94, odst.13 ZDPH se potom Váš německý odběratel musí registrovat jako plátce DPH v ČR. Proto bych asi hledal jiné řešení

pronájem restaurace

Dobrý den, mám v plánu koupit restauraci. Jsem douhodnut z skoučasným nájemcem budovi, že mi za určitou částku přenechá restauraci. Řekl mi však, že je třeba zaplatit daň 20% z ceny kterou obdrží za odstoupení od smlouvy. Příjde mi to jako nesmysl. Bude třeba to stejně vše probrat s právníkem, ale kdybyste mi dokázali poradit, byl bych rád. Díky

neoprávněné podnikání

Jak mám postupovat v nahlášení osoby,která tvrdí,že nepodniká, pouze je to zájmová činnost a její obrat je několik desítek tisíc ročně.Neodvádí daně a ještě bere dávky od soc.správy.Jedná se o chovatele psů,kde štěně má hodnotu až 20 000,-Kč.Prostě podvádí a ještě si stěžuje,že je nemocný apod..Už mně to přestalo bavit a proto jsem se rozhodl pro tuto cestu.Děkuji

převod nemovitosti

Dobry den,plati se dan z nemovitosti kdyz je to pribuzenstvo(odkup rod domu z matky na dceru).KOlik to je?cena odkupu r.d.je 900 000 a hodnota odhadu r.d. je 2500 000,muzete mi rici z jake castky se dan pocita a kolik by to bylo v tomto pripade?moc dekuji.Eva

vypořádání mezi bratry

Dobrý den, manžel má vlastnit spolu s jeho bratrem napůl dům, který na ně dávají převést rodiče. Ovšem bratr by měl dům rád sám a chce manžela vyplatit a rodiče by podíl napsali rovnou na něj. Mám tedy dotaz, zda z částky, kterou bude manžel vyplacen a nebude případně podložena notářsky, bude nucen platit nějakou daň a kolik %.Moc děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, na firma vyrábí spínače pro německou firmu. Koupili jsme halu, zrekonstruovali ji a budeme němcům, pro které zde vyrábíme, přefakturovávat energie - elektřinu, vodu, plyn - chci se zeptat, zda budeme němcům energie fakturovat s DPH 20%, v přiznání ř. 1 nebo to bude služba s místem plnění mimo tuzemsko a faktura bude bez DPH, uvedeno na ř. 21? Dále se chci zeptat, pokud němcům pronajmeme část haly, bude to plnění osvobozené bez nároku na odpočet,budeme muset zpětně pokrátit odpočet DPH u plnění, které jsme si nárokovali při koupi a rekonstrukci haly? Děkuji. MS 68ff3

náhrada škody

Dobrý den, mám dotaz ohledně zaplacení DPH. V únoru došlo k poškození mého auta. Úhrada šla z pojistky pana, který škodu způsobil. Nechal jsem si vůz opravit v servisu, nyní mi majitel servisu poslal fakturu a požaduje zaplacení DPH. Jsem povinen mu DPH zaplatit? Jestli ano, jak je mám zavést do účetnictví, když jsem fakturu za opravu neplatil já, ale pojišťovna. Děkuji. Balarin

DPH při dovozu zboží

Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH pří dovozu zboží z USA. Zakládáme e-shop na prodej oblečení z usa. Předpokládám, že jsme plátci DPH. Můžeme ze zakoupeného oblečení z USA uplatňovat DPH na vstupu? Nebo pouze budeme platit DPH na výstupu. Např.: koupím zboží za 100,- Kč (dph žádné neuplatním) a prodám za 240,- Kč (200,- prodejní cena + 40,- DPH). Předem díky za odpověď. J. Polák

registrace plátce

DObrý den, fyzická osoba poskytuje služby pronájem autojeřábu s obsluhou - stavební práce na Slovensko a zatím nemá zřízenou ani provozovnu ani organizační složku. Jeho obrat v ČR roční je cca 30.000.000,-Kč. Je v ČR měsíčním plátcem DPH. Není zapsán v obchodním rejstříku. Službu poskytuje slovenskému plátci DPH. Dotaz : od kdy je povinna fyzická osoba označená shora se přihlásit na Slovensku k DPH? Pokud ano , k jakému FÚ se musí přihlásit ? Děkuji. Satinská Alena účetní

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den. poskytujeme internetové služby. Naši zaměstnanci montují různé antény a připojují klienty. lze považovat tyto montážní služby jako přenesení daňové povinnosti? Dívala jsem se, ale žádný kód tyto služby nezahrnuje, tak povinnost přenesení daňové povinnosti se na nás nevztahuje. Ale pro jistotu píši dotaz. I když nevím, zda je dostačující pro vaše vyhodnocení.děkuji.

cestovní náhrady

Dobrý den. Mám 2 dotazy. 1. dotaz: Náš zaměstnanec s.r.o.jezdí denně pro firmení účely vlastním soukromým osobním vozidlem. Jak nejlépe dělat vyúčtování s tímto zaměstnancem? Je třeba sepsat nějakou dohodu, dělat třeba vyúčtování měsíčně a jak? Pomocí cestovního příkazu, evidence jeho jízd... apod? děkuji za odpověď. 2. dotaz: Náš zaměstnanec jezdí na služební cesty firmením vozidlem a tankuje benzín ,vždy den předem když dostane záslohu na služební cestu. Mohu tento doklad o nákupu PHM použít při vyúčtování CP? I když doklad je z předcházejícího dne? děkuji i za tuto odpověď.

Dobrý den, máme firmu na dopravu a teď děláme zakázku, kde na staveniště vozíme obalovanou směs a nevíme, jestli to patří do přenesené daňové povinnosti nebo ne. Protože práce s jeřábem na tom stejném staveništi je přenesená daň. povinnost. Děkuji za odpověď.

poplatník daně

Jsem majitelkou pozemků orné půdy a trvalého travního porostu v katastru Pševes u Kopidlna. Do této doby byly pozemky vedeny ve zjednodušené evidenci a daně platil nájemce, který pozemky obhospodařuje. Nyní je zaváděn nový rastr s digitálním zaměřením. Domnívám se, že se mění pravidla pro odvod daně z nemovitosti, že platit už musí majitel. A jak se promítne zavedení digitální evidence v průběhu roku? Děkuji za radu.

převod nemovitosti

Dobrý den, na podzim tohoto roku tomu bude 5 let co jsem v dědictví po mojí mamce zdědil se sourozencem každý polovinu rodinného domu. V tomto domě jsem žil odmala a stále zde žiji i s trvalým bydlištěm. Nyní chci z domu odejít a sourozenec chce mojí polovinu odkoupit. Chci se zeptat jaké daně a v jaké výši (% z předmětu daně) musím zaplatit a zda je možnost se vyhnout placení daně z převodu nemovitosti či z daně příjmu FO a za jakých podmínek. Z vyplacených peněz bych ihned koupil polovinu bytu přítelkyně a přestěhoval bych se i s trvalým bydlištěm. Děkuji za odpověď, mnohokrát děkuji.

daňové náklady

Dobrý den, zajímají mne odpovědi na tyto dotazy: - MŮŽE NEPLÁTCE DPH (SÍDLO PODNIKÁNÍ ČR) PROVOZOVAT E-SHOP SE SÍDLEM V ČR URČENÝ PRO SLOVENSKÉ ZÁKAZNÍKY S .SK DOMÉNOU, FAKTURACE V EURECH? - JE NUTNÉ ZBOŽÍ PRODÁVANÉ PŘES VÝŠE POPSANÝ DRUH E-SHOPU OPATŘIT SLOVENSKÝMI TEXTY A JE NUTNÉ MÍT K TOMUTO ÚČELU BEZPEČNOSTNÍ LISTY VE SLOVENŠTINĚ, RESP. ZDA PROVOZ TAKOVÉHO E-SHOPU SPADÁ POD LEGISLATIVU ČR NEBO SR. MÁM ALE ZATO, ŽE SE ČESKÉ VÝROBKY BĚŽNĚ PRODÁVAJÍ PŘES E-SHOPY I NA SR BEZ ÚPRAV TEXTŮ APOD. A TO I V PŘÍPADĚ NEPLÁTCŮ DPH. - MŮŽU JAKO PLÁTCE DPH POUŽÍT ODPOČET DPH ZE ZAKOUPENÉHO MATERIÁLU A PRACÍ K DOSTAVBĚ GARÁŽE U RODINNÉHO DOMU (SÍDLO MÉHO PODNIKÁNÍ), KTEROU MŮŽU ROVNĚŽ VYUŽÍVAT JAKO SKLAD MATERIÁLU A POKUD ANO, JESTLI JE NUTNÉ PRO UPLATNĚNÍ ODPOČTU DPH PODAT ŽÁDOST O ZMĚNU STAVBY NA STAVEBNÍ ÚŘAD, ABYCH DOSTAVOVAL NA ZÁKLADĚ STAVEBNÍHO POVOLENÍ GARÁŽ SE SKLADOVÝMI PROSTORY, NEBO STAČÍ PŮVODNĚ VYDANÉ STAVEBNÍ POVOLENÍ NA GARÁŽ, JELIKOŽ VYUŽÍVÁM OSOBNÍ AUTOMOBIL K PODNIKÁNÍ (JSEM PLÁTCE SILNIČNÍ DANĚ) - MÍSTO PODNIKÁNÍ JE V MÍSTĚ MÉHO BYDLIŠTĚ, NEMÁM MÍSTNOST, KTEROU BYCH URČIL JAKO "ZASEDACÍ" PRO KOMUNIKACI SE ZÁKAZNÍKY VČETNĚ PREZENTACE NAŠICH PRODUKTŮ FORMOU PREZENTAČNÍCH VIDEÍ, KDE JE ZNÁZORNĚN POSTUP PRÁCE S NIMI, VČ. VÝSLEDNÉHO EFEKTU OCHRANY AUTOLAKŮ A RENOVACE SVĚTLOMETŮ V PRAXI. V SEGMENTU AUTOKOSMETIKY DO NÍŽ SPADÁ MŮJ HLAVNÍ PRODUKT JE CAREX JEDNIČKA NA ČR TRHU. STÁLE HLEDÁM NOVÉ ODBĚRATELE (I V ZAHRANIČÍ) NA ZÁKLADĚ PREZENTACÍ MÉ ZNAČKY. JE MOŽNÝ ODPOČET DPH Z CENY TELEVIZORU VĚTŠÍ UHLOPŘÍČKY V CENĚ CCA 100TIS. PRO PREZENTAČNÍ ÚČELY (VZHLEDEM K VÝŠE UVEDENÝM DISPOZICÍM, UMÍSTĚNÉ V OBÝVACÍM POKOJI JAKO DRUHÁ TV). DÁLE ODPOČET Z NÁKUPU TLAKOVÉ MYČKY (DO 10TIS) PRO POTŘEBU MYTÍ KAROSERIE PŘI PRAKTICKÉ UKÁZCE ÚČINNOSTI NAŠICH PRODUKTŮ A V POSLEDNÍ ŘADĚ Z NÁKUPU KLIMATIZACE NAINSTALOVANÉ V OBÝVACÍM POKOJI, KTERÝ KE SCHŮZKÁM VYUŽÍVÁM - MÁME PASIVNÍ DŮM A VZHLEDEM KE SPOLEČNÉMU PROSTORU S KUCHYNÍ SE TENTO PROSTOR V LÉTĚ PŘEHŘÍVÁ. ZÁVĚREM DODÁVÁM, ŽE DAŇ Z PŘÍJMU ŘEŠÍM PAUŠÁLEM 60% A MĚSÍČNÍ OBRAT JE CCA 200TIS. S POZDRAVEM A DÍKY MICHAL B. CAREX

Dobrý den, montuji EZS, kamerový a docházkový systém do prostor - haly, kterou má investor pronajatou na 10 let. Vztahuje se na tuto montáž a dodávku přenesení daňové povinnosti? Děkuji za odpověď.

cestovní náhrady

Dobry den, muj dotaz se tyka zamestnani v mezinarodnich organizacich. Je-li osoba, obcan CR, zamestnana v mezinarodni organizaci jako OSN, EU, OBSE apod, jakym zpusobem se posuzuji cestovni nahrady (takzvane per diems, popr. board and lodging alowances) poskytovane temito organizacemi ? Je nutno tyto nahrady uvest v danovem priznani (jako prijem, popr. nezdanitelny prijem)? Je nejaky rozdil mezi jednotlivymi organizacemi (napr.EU a ty ostatni, apod.)? Existuji nejaka dalsi specifika, kterymi je treba se, v ramci ceskych, popr. mezinarodnich zakonu ridit? Jedna se v podstate o obdobu ceskeho stravneho, pricemz kazda z techto organizaci je poskytuje v rozdilne vysi, ktera nicmene vzdy vychazi ze zakladni sazby OSN. Dekuji Vam za odpoved.