FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den. Jako firma [s.r.o.] bych rada zamestnankyni [na HPP], ktera se vdava, dala jako svatebni dar plynovy sporak [v hodnote cca 10 tis. Kc]. Prosim, jak tento dar zauctovat. Je to danove uznatelny vydaj. Moc dekuji za odpoved.
Dobrý den, převzali jsme zaměstnance od sesterské společnosti a uzavřeli dohodu o náhradě jejich nečerpané dovolené, kterou mají možnost čerpat u nás. Je tato náhrada dovolené účtované původnímu zaměstnavateli zdanitelným plněním a jestli ano, jaké podléhá sazbě DPH. Děkuji
Dobrý den přeji. Prosím o radu, týkající se pojištění. Pokud mám auto na leasing a nechci platit havarijní pojištění, ale chci mít auto pojištění pro případ, že by zaměstnanec-řidič naboural, byla by to totální škoda, mohlo by pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání nahradit havarijní pojištění? Stala se mi totiž PÚ - totální škoda a leasing. společnost mi za auto vyplatila pouze 8000, a to jsem složila 65% akontace a platila jsem rok, cena auta byla 195000 - teď nemám peníze ani auto. Proto hledám nějaké pojištění, které by nahradilo havarijní pojištění. Vím, že se havarijní pojištění vyplatí u nové věci, ale ne u starší, to už jsem se poučila. Moc Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den. Dne 21.06.04 firma (fyzická osoba, vede daňovou evidenci, plátce DPH) obdržela fakturu od zahraničního partnera ? plátce DPH registrovaného v jiném členském státě EU na služby týkající se poskytování informací (elektronickou cestou - internetem) v měsících 07 až 12/2004 v částce 153,38 EUR. Daňový doklad je bez DPH. Dle nového ZDPH je místem plnění tuzemsko. Daňový doklad byl partnerem vystaven dne 16.06.2004. Den uskutečnění zdanitelného plnění je tedy 16.06.2004, přepočet částky v Kč je tedy kursem ČNB platným k tomuto dni tzn. 31,840 Kč = 4883,62 Kč. DPH které je povinna moje firma přiznat je ve výši 19 % = 927,89 Kč. Tyto údaje zaokrouhlené na celé koruny uvedu do ř. 230 a dále v ř. 330 přiznání k DPH za měsíce květen a červen 2004. Je toto moje řešení správné. Za odpověď děkuji.
Studentka, která ukončila gymnázium chce studovat na VŠ, kde byla i na přijímacích zkouškách. Musí se přes prázdniny, než ji přijde vyjádření zdali ji na VŠ přijali nebo ne, přihlásit na OSSZ nebo VZP, anebo je ještě po dobu prázdnin vedena jako osoba za kterou platí pojistné stát? Děkuji za opdopvěď.
Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o radu týkající se leasingu. Pokud jsem uzavřela leasingovou smlouvu před 1.5.2004 budu nadále účtova podle splátkového kalendáře DPH 22% do skončení doby trvání leasingu? Velice děkuji za radu.
Prodávám nemovitost,kte ale nevlastním déle jak 5 let,ani zde nemám trvalé bydliště.Nicméně chci prostředky,které prodejem získám,použít ke koupi bytu za účelem trvalého bydlení.Jak je to se spotřební daní,musím i v tomto případě zaplatit daň z rozdílu nákupní a prodejní ceny?
Dobry den pane doktore. Zacinam podnikat v oboru realitni cinnost a k teto cinnosti pouzivam svuj osobni automobil. Mesicni naklady na pohonne hmoty jsou cca 5000,-Kc=3000km. Muj dotaz je smerovan ke knize jizd- co v ni musi byt zaneseno , pripadne jakym jinym zpusobem si dat do nakladu tuto polozku. Dekuji za odpoved a preji hezky den.
Mám na Vás dotaz. Pracuji na částečný, 6-ti hod. úvazek( 75%).Mám 7000Kč zákl.mzdu.Na výpl.pásce je také uvedeno - zákl.plat 100% -9333Kč. V květnu jsem odpracovala 42 hod. přesčas,tj.celkový počet hodin jakoby na 100% úvazek.Nedostala jsem žádné příplatky za přesčas.Mám na ně nárok? Na výpl.pásce byly tyto hod. navíc popsány jako:Přesčas do 100% úvazku. Většinou mívám pár hodin přesčasu,příplatky za přesčas jsem vždy dostala. (Pracuji u velké firmy,která má účetní software.) Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, nastavení dle zák.o daních z příjmů §29 odst.10 max.vstupní cena hmotného majetku automobilů je 900.000,- Kč. Pokud koupím automobil ve výši např. 10mil, jaký je daňový odpis v prvním roce - 14.2, % z částky 900.000,-Kč nebo 900.000,-Kč a v následujících letech 0,- Kč. Je nadřazená horní hranice pro odpis nad podmínkou lineárního odepisování? Děkuji
Dobrý den, mám jeden dotaz k DPH. Jsme plátceDPH zaregistrovaný v České republice. Náš partner také český plátce pro nás provádí montáž včetně dodávky zboží na Slovensku. S naším partnerem se nemůžeme dohodnout, jak bude vypadat jejich faktura vystavená na nás, zda bude obsahovat DPH nebo jestli má někdo z nás povinnost registrovat se na Slovensku. Mockrát děkuji za odpověď
výše přímého odpisu v roce 2003
Jsem OSVC a tento mesic vyjmecne obrat presahne 1 mil. Kc za poslednich 12 mesicu,coz je hranice pro registraci DPH. Je nutne se registrovat? A co dal obnasi byt platcem DPH? Doposud jsem uctovala v jednoduchem uctovani jako neplatce. Prosim o informace o postupu pri zmene na platce DPH a co to vsechno obnasi. Je nutne byt platcem i kdyz v dalsich mesicnich uz bude obrat nizsi? Predem moc dekuji.
Je možné aby student nemusel odvádět zdravotní/socialní ze mzdy, nebo má právo alespoň na nějakou úlevu? Nebo se 12.5% prostě nevyhne?
Chceme zadat vypracování projektu na rodinný dům u firmy, která je plátkyní DPH. Jaká je současná DPH na vypracování takového projektu?
Dobrý den, má otázka je možná jednoduchá, ale já nemám příliš času se dohledávat odpovědi na internetu. Jsem plátce DPH a plátím DPH čtvrtletně. Potřebuji vědět, zda díky změnám z EU musím vystavit za 2. čtvrtletí 2 daňová přiznání. Jedno za duben, a druhé za květen+červen? Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, prosím o poradu ve věci danění (DPH) následujícího případu: Náš Ústav jederné fyziky je registrován jako plátce DPH. U německé firmy jsme objednali opravu (servis) zařízení, které je používáno v našem ústavu (ČR). Tato německá firmy, která je plátcen DPH, k nám vyslala z Německa technika, který provedl opravu (servis) a účtuje nám prac. čas, dopravu, použítý materiál + ostatní spojené náklady. Přiznává v tomto případě DPH za provedenou službu náš ústav? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěla bych si jen upřesnit problematiku Dodatečného daňového přiznání Daně z příjmů fyzických osob typu A. Jedná se o zaměstnance, který opoměl při ročním zůčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti uplatnit odpočet úroků z úvěru stavebního spoření z důvodu špatné znalosti zákona. Je možnost uplatnit toto v dodatečném daňovém přiznání typu A ? Děkuji za odpověď.
dovoz zboží z EU.Dobrý den.Nevím zda jse dobře se orientoval v zákoně o DPH.Příklad dle mého řešení:dovezu zboží z EU,podle pevného kurzu převedu částku na faktuře a vypočtu podle zákona hodnotu DPH.V daňovém přiznání DPH podle zdaňovacího období vyplním vypočtené hodnoty do řádku 220 nebo 225.Současně vypočtené hodnoty vyplním do řádků 320 nebo 325.Prosím pěkně o sdělení zda můje úvaha je správná anebo sdělte správný postup.děkuji za vyřízení.
Od jake vyse mesicniho prijmu, prip. rozdlu prijmu mezi manzeli bude vyhodne vyuzit spolecneho zdaneni manzelu ?