FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pobírám plat od zaměstnavatele, nejsem OSVČ a ročně mám příjem z pronájmu ve výši Kč 20 tis ročně. Musím podávat daň.přiznání, nebo to za mě může udělat zaměstavatel? Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně úroků z prodlení při platbě faktur. Někde jsem četla, že kromě standartních úroků (dvojnásobek roční úrokové sazby) existuje možnost, jak účtovat vyšší úroky (údajně to má platit pro fakturaci služeb). Nevíte o tom něco? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, Je OSVČ při vedení daňové evidence povinna ze zákona nějakým způsobem samostatně evidovat hmotný majetek s pořizovací cenou od 3000,-Kč do částky stanovené zákonem o dani z příjmů a dobou použitelnosti delší než 1 rok, tak jak bylo dříve stanoveno v rámci postupů pro vedení jednoduchého účetnictví ? (na kartách zásob). Může si tak stanovit, že bude vést evidenci hmotného majetku až od částky 40.000 tis.Kč a doby použitelnosti delší než 1 rok. Děkuji.
Jak se vypočítá marže v JÚ (DE) pro roční uzávěrku. Znám stav zásob,závazků, pohledávek, na počátku a konci roku, nákup zboží, prodej zboží. Správně by se asi měly do vzorce zahrnovat změnu stavu položek (viz.výše). Děkuji mnohokrát
Dobrý den. Podnikám jako OSVČ a chci si vzít pár lidí na dohodu o provedení práce, z které se neplatí soc. odvody. Jak je to však s administrativou co se tyče FÚ? Kdy odvedu strženou zálohu na daň - při výplatě nebo na konci roku? Pokud se nepletu, záloha je ve výši 20%. Je to tak? Musím někam hlásit, že u mě někdo pracoval na dohodu o prov.práce? Děkuji.
Zdravím Vás, pane doktore a moc Vás prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Dva bratři F.O. spoluvlastníci nemovitosti vloží tuto nemovitost do v.o.s., ve které jsou jedinými společ- níky. Může tato nemovitost po vložení do v.o.s. být nadále v katastru zapsána l/2 na oba bratry, nebo se musí provést změna v katastru na v.o.s.? Základní kapitál u v.o.s. /osobní společnost/ není povinný a proto zvýšení zákl.kapitálu tímto nepeněžitým vkladem nebude do obchodního rejstříku zapsáno.Děkuji Vám předem.
Dohadné položky Prosím o radu. Předchozí účetní nevytvořila na spotřebu plynu za r. 2003 dohadnou položku, v roce 2004 zaúčtovala přeplatek vrácený plynárnou mínusově na účet 50.. Mám za to, že účetnictví bude zkreslené, neboť se jedná poměrně o značnou částku. Zatím tento přeplatek vedu na ú. 37.., ale nevím, jak pokračovat dál. Jedná se o příspěvkovou organizaci. Děkuji.
Dobrý den, komplikujeme si život, ale dlouhodobou smlouvou si fakturujeme s tuzem. odběratelem v cizí měně (s DPH). Nyní po 1.5. je nutné vystavovat daňové doklady k přijatým platbám (zálohám), kde vyčíslím základ a daň v Kč přepočtem datumu platby a daň odvedu. Jak odečíst tuto zálohu v dalším zdaňovacím období na vyúčtovací faktuře také v cizí měně? Je správné, když její částku v cizí měně odečítám přepočtenou kurzem faktury a následný výpočet základu a DPH v Kč vyjde jiný než na dokladu přijaté platby? Obvyklý kurzový rozdíl mám jako nedaňovou položku rozdílu přepočtu zálohy kurzem platby zálohy a kurzem faktury.
Dobrý den, potřebovala bych poradit s následující věcí: česká firma plátce DPH, provede opravu přístroje slovenské firmě, také plátce DPH. Přístroj byl zaslán poštou a poštou také bude po opravě odeslán zpět. Fakturovat se bude zřejmě bez DPH (místo zdanitelného plnění - oprava je v ČR)? Na kterém řádku přiznání k DPH se tato fakturace projeví? Doklady o tom, že přístroj byl doručen poštou a zase poštou odejde, bude mít firma k dispozici. Děkuji.
Dobrý den - Potřebovala bych poradit, zda podnikatel, který má osobní automobil ve vlastnictví firmy může používat pro výdaj knihu jízd a propočet dle základních sazeb na km, která se používá pro soukromá vozidla, nebo musí dokládat účtenky o nákupu poh. hmot a opravách vozidla. Základní sazba obsahuje hodnotu na opravu automobilu? Děkuji
Dobrý den- Potřebuji poradit, zda se bude roční sazba daně z příjmu (cca 8000,-Kč) platit v plnné výši případě, že 2 měsíce byl klient jako podnikatel OSVČ,poté pozastavil svou živnost na 4 měsíce, a byl veden na úřadu práce a po 4 měsících bude obnovovat živnost a dále podnikat. Ponižuje se částka o dobu strávenou na ÚP? Děkuji.
Pane doktore, jsem fyzickou osobou, která vede daňovou evidenci a pořídila jsem si automobil určený k podnikání. Část kupní ceny ve výši 96.720 Kč jsem zaplatila v hotovosti a na 108.280 Kč jsem si vzala úvěr na úhradu kupní ceny vozidla. Ráda bych věděla zda mohu nějakou část měsíční splátky úvěru dávat do nákladů. Tato splátka obsahuje jednak částku splátky úvěru včetně úroku z úvěru a jednak částku splátky pojištění mot.vozidla. Děkuji za odpověď
Dobrý den, měla bych dotaz, týkající se jednoduchého účetnictví.Jde o účtování záloh.Mám-li pohledávku a uhradí ji třeba na 3x, a jsem plátce DPH.Jak se to účtuje v peněž.deníku?Do zdanitelných příjmů jde u 1.splátky celá částka, při 2.splátky také a až u 3.splátky se počítá s odečtem DPH, které jde mimo zdanitelné příjmy?Nebo obráceně?Nebo se DPH odečítá u každé splátky (vypočítá se z té úhrady, která je zaplacena)?Doufám, že jsem to napsala nějak srozumitelně.Děkuji moc a omlouvám se za případnou nesrozumitelnost.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je s placením daně při dovozu z EU. Jedná se o koupi fotoaparátu v Německu pro firmu (FO, plátce DPH). Je mi jasné, že přístroj koupím bez německé daně a daň musím zaplatit českou. Chtěl bych se proto zeptat, jakým způsobem daň zaplatím a jak mám postupovat v případě, že si přístroj dám do nákladů a daň by mi tedy měla být později vrácena. Děkuji
Dobrý den! Jsme firma dovážející zboží z Německa. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Dodavatel vystavil fakturu dne 30.4.2004. Zboží jsme obdrželi v květnu. Jak zahrnout toto pořízení zboží do přiznání k DPH. Musim požádat dodavatele o opravu data na faktuře? Děkuji
nakupujeme pro naše zaměstnance hotová jídla, do davatel je fakturuje s 5 % DPH, obědy prodáváme svým zaměstnancům, kteří je konzumují v naší jídelně. S jakou DPH je budeme účtovat v našem účetnictví. Děkuji za odpoved.
Mám jeden účetní dotaz související s pronájmem nemovitosti. Při spravování mi pomáhá příbuzná (osoba blízká), která pobírá starobní důchod.Chtěl bych ji za tyto služby finančně odměnit. Kolik, prosím, může činnit max finanční odměna ze které by daná osoba nemusela odvádět žádnou daň, případně jiné odvody.
Dobrý den. Jsme firma, která prodává zboží anglickým odběratelám, ale zboží se vyváží do 3.země na Ukrajinu. Máme k dispozici JCD přes hranici a fakturu vystavenou jako vývoz bez DPH. Je náš postup správný? Děkuji.
Dobrý den, zasíláme doplnující údaje k nasemu dotazu z 21.6.04. Jsme plátce DPH zaregistrovaný v České republice. Se slovenskou cementárnou (plátce DPH na Slovensku) máme kontrakt na dodávku komplexu zařízení (na Slovensku) včetně montáže. Dodávku části zařízení včetně montáže pro nás dělá česká firma (plátce DPH v ČR). Naše společnost dodává zbytek zařízení, provede uvedení do provozu, testování atd. a následne vystaví fakturu na slovenskou cementárnu. S touto (konecnou) fakturou nemáme problém. Místem plnění je Slovensko a dan by mel odvést slovenský odběratel. Problém nám však vzniká u faktury, kterou na nás má vystavit náš dodavatel-česká firma. Vzhledem k tomu, že pro nás provádí montáž s dodávkou na Slovensku, mělo by být plnění taky na Slovensku. Ale kdo odvede daň a kde? Opravdu si s tím nevíme rady. Děkujeme za pomoc.
Dobrý den, jsme organizace, která provádí tzv. vnitrovýkony, tj. služby, které jsou nákladem pro jedno odd. a výnosem pro druhé oddělení. Nevím, jak je to v tomto případě s DPH. Děkuji Vám za odpověď.