FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Ceská firma, plátce DPH, si objedná u svýcarské…

Ceská firma, plátce DPH, si objedná u svýcarské firmy zverejnení inzerátu ve svýcarských novinách. Je plnení v tuzemsku podle §10odst.7 a §15 odst.1? Faktura, kterou dostaneme, bude bez DPH - to si musíme vypocítat sami a uvedeme ho jak na vstupu, tak na výstupu? Máme pozadovat od dodavatele doklad o registraci k DPH ve Svýcarsku? Dekuji

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je-li zaměstnanec v…

Dobrý den, prosím Vás o radu. Je-li zaměstnanec v HPP na neschopence - pobíra nemocenskou a tento zaměstnanec podniká na ŽL může v době neschopenky provozovat živnost? Nemocenské dávky pobírá jen z HPP. Děkuji

Dobrý den Jsme společně s dcerou majitelkami RD,…

Dobrý den Jsme společně s dcerou majitelkami RD, kde má dcera trvalý pobyt. Provdala se, RD rekonstruuje společně s manželem. Chtěla bych svou polovinu RD převést nebo darovat na dceru nebo rovnou na zetě. Poraďte, prosím, jak to provést efektivně. Bude se při výpočtu daně ať už z převodu nebo darovací vycházet z kupní smlouvy před 2 lety nebo se musí RD odhadnout znovu ve stavu rozestavěnosti ? A když bych svou polovinu darovala dceři, může ona potom převést bezplatně na manžela v rámci rozšíření společného vlastnictví. Vím, že je to hodně otázek, ale nechci platit poplatky, kterým se dá vyhnout. děkuji

Dobrý den,jsem zaměstnanec,beru 17000,-mesíčne…

Dobrý den,jsem zaměstnanec,beru 17000,-mesíčne.Naskytla se mi možnost přivydělat si kolem 16000,-měsícne,bohuzel jen do příštího května.Potřeboval bych poradit jestli je výhodnější zařídit si Živnostenský list,nebo zda si přividělat na Dohodu o provedení práce.Rozhoduje cistý příjem.Děkuji

Dobrý den ,jsme malá firma Topení,voda,plyn…

Dobrý den ,jsme malá firma Topení,voda,plyn+zámečnické práce a nevíme v jaké sazbě DPH se účtují tyto práce,neboť jedni říkají ,že snížená sazba DPH se týká jen nové výstavby a druzí ,že ve veškerých domech,kde je více jak 50% bytových jednotek a jestli se to týká i rekonstrukcí topení a vody.Nebo v jaké sazbě se účtují sklepy a společné prostory v panelových domech. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Může se při prodeji osobního auta z…

Dobrý den, Může se při prodeji osobního auta z obchodního majetku OSVČ pořízeného na leasing snížit základ daně podle §23 odst.4) písm.e) zákona o dani z příjmů o částku, která nebyla uplatněna do daňových výdajů v minulých letech v souvislosti s použitím auta pro soukromé účely ( poměrná část nájemného u finančního leasingu) ? Děkuji.

Vážení, 1/můžeme jako občanské sdružení vystavit…

Vážení, 1/můžeme jako občanské sdružení vystavit fakturu na získání sponsorského daru na vydání klubové ročenky? 2/musíme z tohoto daru platit daň? Za odpověď děkuji

Polsky platce DPH provede pro ceského plátce v…

Polsky platce DPH provede pro ceského plátce v Polsku lakýrnické sluzby. Vystavená faktura bude s DPH? Muzeme si DPH z faktury uplatnit v CR? Predem dekuji za odpoved

Přeji dobrý den, během studia na VŠ jsem…

Přeji dobrý den, během studia na VŠ jsem překročil hranici 26 let, začal jsem si platit zdravotní pojištění. Nyní již pracuji a zajímalo by mne, jestli jsem měl také platit nějaké sociální pojištění a jestli fakt, že jsem nic neplatil nebude mít nějaké následky při výpočtu důchodu apod. Díky D.H.

Dobrý den. Jsme česká s.r.o. Do Anglie vyvážíme…

Dobrý den. Jsme česká s.r.o. Do Anglie vyvážíme naše výrobky, přičemž faktury za dopravu dostáváme od české firmy, zatížené DPH. Tyto faktury za dopravu následně přefakturujeme našemu anglickému zákazníkovi, již bez DPH. Je náš postup správný a na který řádek přiznání budeme uvádět toto osvobozené plnění? Děkuji.

Dobrý den, bydlím nedaleko polských hranic a mám…

Dobrý den, bydlím nedaleko polských hranic a mám obchod. Mám možnost nakupovat zboží v nedalekém polském Makru a prodávat toto zboží u nás v Česku. Jaké potřebuji oficiální doklady, abych mohl nákup zboží uplatnit v účetnictví a v DPH ? Děkuji

Česká firma, plátce DPH, zrestauruje pro…

Česká firma, plátce DPH, zrestauruje pro švýcarskou společnost, plátce DPH, ve své provozovně v ČR starožitný nábytek. Odběratel si pak nábytek odveze do Švýcarska sám. Je to osvobozené plnění podle §67, tudíž faktura bude bez DPH? Děkuji

Dobrý den, děkuji za odpověď. Pozemek, na kterém…

Dobrý den, děkuji za odpověď. Pozemek, na kterém je rozestavěná stavba, má jiné parcelní číslo než pozemek okolo domu. Znamená to tedy, že pozemek pod domem se bude danit 19% a pozemek okolo domu je od daně osvobozen? Ještě jeden dotaz - má na to vliv skutečnost, že stavba už stojí? Odstavec 3 zákona přece hovoří o tom, že stavební pozemek je "nezastavěný" pozemek a v mém případě už zastavěný je... Stavět se začalo vloni. Pochopil jsem to tedy špatně, když jsem si myslel, že se zdaňuje pouze "zelená louka", na níž je vydáno stavební povolení a na které se ještě nestaví? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci pronajímat byt a příjmy z…

Dobrý den, chci pronajímat byt a příjmy z pronájmu přiznávat u fin.úřadu. Chci se zeptat, co všechno mohu odepisovat jako náklady. Jsem fyzická osoba, mám jednoho stálého zaměstnavatele a v té době budu na mateřské dovolené. Budu moci odepisovat např. kilometry ujeté naším rodinným vozem (majitel je manžel) za účelem kontroly bytu? A jak? Mám si založit knihu jízd a cenu za kilometr zjistit z technického průkazu vozidla? Děkuji za odpověď, bude pro mě velmi cenná.

Dobrý den, Považuje se podle nového zákona o…

Dobrý den, Považuje se podle nového zákona o DPH (od 1.5.2004) za zdanitelné plnění prodej osobního automobilu zařazeného v obchodním majetku a pořízeného na leasing, u kterého nebyl při pořízení uplatněn odpočet tzn., že tento prodej bude zatížen DPH ? V novém zákoně jsme bohužel nenašli obdobu §8 ze zákona o DPH ve znění do 30.4.2004, ve kterém se uvádělo , že zdanitelným plněním není dodání os.auta pořízeného formou finančního pronájmu pokud při prodeji prodejní cena nepřevyšuje cenu vč.daně u vlastníka, od kterého byl osobní automobil pořízen. Děkujeme.

Dobrý den. Jaký je postup při výplatě dividend,…

Dobrý den. Jaký je postup při výplatě dividend, valná hromada rozhodla o výplatě dividend 100% vlastníkovi společnosti. Předpokládám, že společnost je povinna k datu dle §38d zákona o dani z příjmů odvést při výplatě dividend srážkovou daň ve výši 15%.Jaký je postup ale pro společnost vůči FÚ, podává se daňové přiznání , které je zmiňováno v §38d(3), nebo nějaké jiné hlášení, podle kterého bude FÚ schopen identifikovat platbu? A.s. i vlastník jsou oba české subjekty a PO. Vzniká ještě nějaká další povinnost plátce srážkové daně vůči FÚ? Děkuji předem za odpověď .

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu -…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu - postavili jsme s manželkou novostavbu RD, stavba začala 9/1997, kolaudace 3/2003. Část jsme stavěli svépomocí, část jsme zadali stavební firmě. Nákladově máme zdokladováno cca 2,5 mil Kč, dům prodáváme za 3,0 mil. Kč. Musíme rozdíl zdanit daní z příjmu? Děkuji

Dobrý den, OSVČ - plátce DPH vyřadil k 30.4…

Dobrý den, OSVČ - plátce DPH vyřadil k 30.4.2004 z obchodního majetku osobní automobil pořízený formou finančního leasingu pro osobní potřebu. 15.5.2004 osobní automobil prodal. Z hlediska DPH dodanění k 30.4.2004 provádět nebude (u osobního automobilu nebyl uplatňován odpočet) a z hlediska daně z příjmů se bude jednat o příjem podle §10. Může v rámci daňového přiznání (v rámci ostatních příjmů §10) zahrnout tento příjem pouze ve výši, která je snížená o částky, které nebyly uplatněny do daňových výdajů v době, kdy využíval automobil k podnikání (z důvodu krácení leasingových splátek auta v souvislosti s použitím auta pro soukromé účely) ? Děkuji.

Dobrý den, ceský plátce DPH dodává pro…

Dobrý den, ceský plátce DPH dodává pro beloruskou spolecnost stroje do Beloruska, kde je v jejich sídle instaluje. Kdo odvádí DPH? Kde se uvádí v priznání k DPH toto plnení? Děkujeme za pomoc

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Po úmrtí manžela…

Dobrý den. Prosím Vás o radu. Po úmrtí manžela mi jeho zaměstnavatel poskytl jednorázovou nenávratnou sociální podporu, vyplacenou ze sociálního fondu (nahrazuje FKSP). Podléhá tato dávka dani z příjmů? Má vliv výše dávky na přiznání daně z příjmů?Za zodpovězení dotazu děkuji.