FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, můžete mi prosím poradit pod jakou…

Dobrý den, můžete mi prosím poradit pod jakou živnost spadá provozování pracovní agentury, případně kde bych takovou informaci mohl najít. Dále bych potřeboval poradit jaké jsou podmínky pro českou firmu vyrábějící elektrická zařízení z dodaných dílů pro firmu německou (povolení, fakturace atd.) Předem mnohokrát díky. Bouda M.

Dobrý den, je možné s prodejní ceny bytu při…

Dobrý den, je možné s prodejní ceny bytu při výpočtu daně z převodu nemovitosti odečíst úvěr ze stavebního spoření, který nadále splácím? Je také možné zohlednit jednorázové doplacení hypotéky těsně před prodejem, protože jinak by byl byt neprodejný

Dobrý den, jakým způsobem se dnes má…

Dobrý den, jakým způsobem se dnes má zaokrouhlovat na formuláři přiznání k DPH? Děkuji

Dobrý den. Do členského státu přefakturováváme…

Dobrý den. Do členského státu přefakturováváme služby, které byly poskytnuty v tuzemsku (napr. ubytování). Přefakturováváme s DPH. Prosím o odpověď, na kterém řádku přiznání bude uvedena daň na výstupu? Děkuji

Dobrýden, pri nekterých slozitejsich pripadech…

Dobrýden, pri nekterých slozitejsich pripadech vyuzivame sluzby americkeho pravniho poradce. Tento clovek nemá v CR sídlo ani provozovnu. Na fakture od nej neni zadne DPH. Nemeli bychom z teto faktury odvést DPH my? Vyplníme pak rádek 270 a 350 v priznani? Díky

Prosím o přiřazení sazby DPH k těmto službám: 1…

Prosím o přiřazení sazby DPH k těmto službám: 1.služby nahrávacího studia 2. agenturní činnost v oblasti kultury a umění

Dobry den pane doktore, prosim o zodpovezeni…

Dobry den pane doktore, prosim o zodpovezeni dotazu: jaky kurz se pouziva v DE? Na prepocet DPH pouzivam denni vyhl.CNB, ale cetla jsem, ze pro uctovani by mel byt pouzivan pevny kurz vyhlaseny jednou za rok (letos tedy az v roce 2005)? Budu muset vsechny pohledavky a zavazky v cizich menach prepocitavat? Firma je platce DPH, DE. Dekuji.

Vážený pane doktore, prosím o poradu ve věci…

Vážený pane doktore, prosím o poradu ve věci danění (DPH) následujícího případu: Náš Ústav jaderné fyziky je registrován jako plátce DPH. U německé firmy jsme objednali opravu výměnou, tzn., že jsme uvedené zařízení odeslali do Německa a oni nám ho vyměnili za repasované. Německá firma je plátcem DPH. Přiznává DPH za uvedenou službu náš ústav? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím o odpověď na tento dotaz: …

Dobrý den. Prosím o odpověď na tento dotaz: Tuzemský podnikatel, fyzická osoba s živnostenským oprávněním, která není plátcem DPH, chce v Německu organizovat pro plátce, ale i normální občany kurzy bojového umění a také v nich vyučovat. Musel by se kvůli této činnosti ve státech EU podnikatel zaregistrovat jako plátce DPH? Předem děkuji za odpověď.

Vedu daňovou evidenci, jsem čtvrtletní plátce DPH…

Vedu daňovou evidenci, jsem čtvrtletní plátce DPH. U daňového přiznání je i pro mě rozhodující datum uskutečnění zdanitelného plnění, nebo datum kdy byla ve skutečnosti faktura uhrazena? Např. u vydané faktury s uskut. zdan. plnění dne 28. 6. došlo k zaplacení až 5. 7. 2004. Do kterého daňového přiznání ji mám zahrnout. Za II. čtvrtletí kdy bylo usk. zdaň plnění a nebo za III. čtvrtletí kdy byla faktura uhrazena? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Podnikam na ZL (parag.7, danove…

Dobry den. Podnikam na ZL (parag.7, danove priznani typ B) a jelikoz mam pomerne vysoke prijmy a nizke vydaje, chtel bych si poridit automobil a zahrnout jej do "majetku firmy", abych si jej mohl po castech odepisovat z dani a timpadem si snizit danovy zaklad. Jelikoz mam pomerne nizke vydaje i letos nejspis uplatnim vydaje procenty (25%) z prijmu. No a ted by me zajimalo zda castku za odpis automobilu za 1. rok mam brat jako vydaj nebo zda ji muzu brat jako odcitatelnou polozku od zakladu dane (tj. stejne jako je castka 38040)??? V prvnim pripade by totiz zahrnuti automobilu do "majetku firmy" nemelo smysl, nebot vydaje uplatnene procenty by byly vyssi. V druhem pripade by to melo smysl vzdy.

Dobrý den, prosím o Vaše vyjádření k této…

Dobrý den, prosím o Vaše vyjádření k této záležitosti: začínám podnikat jako OSVČ, neplátce DPH, předmět podnikání - zprostředkování obchodu. Můj dotaz zní, zda provize, kterou budu fakturovat jako můj příjem za poskytnutou službu, má být s DPH či bez DPH, a to při zprostředkování pro tuzemský subjekt (místo plnění ČR) nebo pro zahraniční subjekt (místo plnění ostatní státy EU). Děkuji předem za Vaši odpověď.

Dobrý večer! Jsem studentkou ctvrtého rocníku,…

Dobrý večer! Jsem studentkou ctvrtého rocníku, nyní na brigádě! A chtela bych se zeptat jaké daně (v procentech) za mě zaměstnavatel odvádí?!4i do jaké daňové skupiny spadám. Predem dekuji!!! S pozdravem

Jsme česká firma ,naším 100% majitel je americká …

Jsme česká firma ,naším 100% majitel je americká společnost. Ta pro nás zakoupila laboratorní přístroj v hodnotě cca 11.000USD.Dodavatelem tohoto zařízení je německá firma. Přístroj byl přivezen tedy ze země EU. Vystavená faktura od německé firmy, je - místo dodání firma Nacoral, plátce americká společnost.Podle celního úřadu toto zboží nepodléhá proclení, je ze země EU. My však nevíme jakým způsobem postupovat v otázce placení DPH, jsme povinni platit DPH, případně clo,kterému by toto zboží podléhalo. Děkujeme Vám za Váši odpověď, případně za Váš kontakt s námi.

Chápu dobře,že v současné době podávám při…

Chápu dobře,že v současné době podávám při čtvrletním podávání Přiznání k DPH dva tiskopisy? Jak zapíšu leasing, kde DPH činí podle splátkového kalendáře 22%?

Dobrý den, můj zaměstnavatel prodává byty ze…

Dobrý den, můj zaměstnavatel prodává byty ze svého bytového fondu. Chci nějaký byt koupit a následně ho prodat. Zajímá mě jaké daňové zatížení mě čeká a jestli si mohu odečíst ze základu daně další investice do bydlení (stavba RD)atp. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu, z jaké částky se…

Dobrý den, prosím o radu, z jaké částky se vypočte daň při pořízení zboží z jiného členského státu - konkétně z Velké Británie, je základem částka fakturovaná od dodavatele pouze? Nebo sem vstupují faktury za dopravné atd. - faktury od DHL jako přepravce? Myslím tím, dopravné fakturované tuzemským subjektem DHL s DPH, který přepravu z dalšího státu EU zajistil. Co pak částky, které tento dopravce fakturuje jako spojené s dodáním a jsou na jeho faktuře uvedeny bez DPH jako osvobozené. Děkuji předem za odpověď.

Jsem OSVČ a v květnu mám obrat přes 1000000 Kč,…

Jsem OSVČ a v květnu mám obrat přes 1000000 Kč, kdy se mám registrovat jako plátce DPH a od kterého měsíce mám podat daňové přiznání? Teprve nyní jsem si připravovala doklady pro účetnictví. Děkuji za odpověď

Dobrý den. jsem v důchodě a vlastním ze synem na…

Dobrý den. jsem v důchodě a vlastním ze synem na půl rekreační chatu kterou pronajmem 2 měsíce v roce. Kdo má uvést příjmy do daň. přiznání, každý půlku nebo jen jeden. Rekonstruovali jsme na tomto objektu elektrické a vodovodní rozvody atd. - asi 80 tis. Kč. Může se tato částka uplatnit v jednom roce nebo se musí rozepsat na více let? Musí být na pronájem tohoto oběktu živ. list? Děkuji za odpověď

kolik je prosím minimální daň z příjmů FO - OSVČ …

kolik je prosím minimální daň z příjmů FO - OSVČ - kterou je nutno zaplatit i při ztrátě?