FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zaslechla jsem, že podle nového zákona č. 438…

Zaslechla jsem, že podle nového zákona č. 438/2004 Sb. platného od 1.8.2004 si při výpočtu mzdy nemůže zaměstnanec, za kterého je plátcem zdravotního pojištění stát, snížit vyměřovací základ pro výpočet zdravotního pojištění o 3520 Kč.

Dcera je studentem VS( 22 let) a chtela by začít…

Dcera je studentem VS( 22 let) a chtela by začít podnikat formou živnostenského listu s mesicnim prijmem do cca 5.000,-Kc. Jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním, bude je taky muset platit ? Bude muset platit i minimální dan, která je nově zavedena? A jak je to s odpoctem nezdanitelnych polozek pri dani ze mzdy, ktere uplatnuji na dceru v zamestnani?

Dobry den, upřesňuji svůj dotaz ze včerejška: …

Dobry den, upřesňuji svůj dotaz ze včerejška: Rekonstruovali jsme jednu z budov a mimo nového vybavení jsme použili i starší přístroje, po dobu rekunstrukce dočasně používané v jiné budově. Fakturu za novou instalaci v původní rekonstruované budově jsme zaúčtovali z provozních nákladů (daňově uznatelných), neboť se nejedná o technické zhodnocení ani budovy, ani přístroje. Jsme státní příspěvková organizace -nemocnice a jednalo se o technologické zařízení (zdravotnické přístroje), které nebyly součástí budovy a rekonstrukce se jich netýkala. Byl náš postup správný?

Dobry den. Jsem osoba podnikajici na ZL a chci si…

Dobry den. Jsem osoba podnikajici na ZL a chci si koupit osobni automobil v zahranici za EUR. Jaky zpusobem takto zakoupeny automobil mohu uplatnit do nakladu ?? dekuji

Dobrý den, mám dotaz. Nechali jsme si jako firma…

Dobrý den, mám dotaz. Nechali jsme si jako firma udělat hologram, cena je přes 40 tis. Lze hologram zařadit do majetku a odepisovat?Děkuji.

Dobrý den, rekonstruovali jsme jednu z budov a…

Dobrý den, rekonstruovali jsme jednu z budov a mimo nového vybavení jsme použili i starší přístroje, po dobu rekunstrukce dočasně používané v jiné budově. Fakturu za novou instalaci v původní rekonstruované budově jsme zaúčtovali z provozních nákladů (daňově uznatelných), neboť se nejedná o technické zhodnocení ani budovy, ani přístroje. Byl náš postup správný?

účtování věcného břemene

účtování věcného břemene

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jestli si můžu…

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jestli si můžu dát do nákladů v podvojném účetnictví platbu za leasing, ktera proběhla minulý rok a byla nad rámec předepsaných splátek a z hlediska časového rozlišení byla tedy daňově neuznatelným nákladem? Je možnost si ji letos uplatnit jako daňově uznatelný náklad? Děkuji.

Dobrý den, čtvrtletní plátce DPH zrušil…

Dobrý den, čtvrtletní plátce DPH zrušil registraci ke dni 31.7.04. Má odevzdat přiznání DPH již tento měsíc 25.8.04 (za měsíc červenec) nebo má počkat až do 25.října. Děkuji za odpověď. A ještě jedna otázka: má psané auto v obch. majetku (na leasing) má vrátit DPH za celou tu dobu leasingu co si to odečítal?

Dobrý den, Prosím o Vaši radu: Mohu…

Dobrý den, Prosím o Vaši radu: Mohu uplatnit náklady za rozměření pozemku a jeho parcelaci /geodetické náklady a pod./ při prodeji pozemku a tak si snížit základ pro vyměření daně? Pozemek vlastním déle než 5.let. Děkuji za pomoc a radu a jsem s pozdravem

Dobrý den, jsme plátci DPH. Italská firma nás…

Dobrý den, jsme plátci DPH. Italská firma nás požádala abychom zajistili ubytování v Česku pro jejich technika. Hotel vystavil pokladní doklady na ubytování s 5 % DPH a na stravování s 19 % DPH. Nyní budeme tuto službu přefakturovávat italské firmě, která má daň. ident. číslo. Jak bychom měli správně postupovat z hlediska DPH? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, OSVČ (daňová evidence, čtvrtletní…

Dobrý den, OSVČ (daňová evidence, čtvrtletní plátce DPH)) má v obchodním majetku zařazen osobní automobil, který částečně využívá k soukromým účelům. Z hlediska DPH v souvislosti s nákupem PHM uplatňuje na vstupu odpočet v plné výši a současně vystavuje doklady o použití na dodanění PHM využitého pro soukromou potřebu (v závislosti na poměru ujetých km pro soukromou potřebu k celkovému počtu ujetých km), jak se postupuje v případě ostatních výdajů z pohledu k DPH ? např. servis, opravy, autodoplňky ? může u těchto ostatních výdajů uplatnit odpočet v plné výši bez krácení a bez vystavení dokladu o použití ? Děkuji.

Dobrý den, před 5 měsíci jsem pozastavil…

Dobrý den, před 5 měsíci jsem pozastavil živnostenskou činnost na pronájem nevýherních automatů, nyní mám asi 2. měsíc v jedné provozovně umístěn automat a stale mam pozastavenou živnost, mohl bych z tohoto automatu vybrat tržbu a dát majiteli fakturu před obnovenní živnosti nebo musím nejdříve obnovit živnost? A neporušil jsem zákon že jsem tento automat umístil do provozovny při pozastavené činnosti? Děkuji za odpověd

Dovoz náhradních dílů z EU. Obdobné dotazy již…

Dovoz náhradních dílů z EU. Obdobné dotazy již byly zodpovězeny, jde mi ale o variantu, kdy nakoupím v Rakousku ND v hodnotě cca 500 EUR a doklad je správně vystaven bez DPH. Jaky je další postup v případě, když sám nejsem plátce DPH ! Děkuji

Dobrý den, jsem studentka a odjela jsem na…

Dobrý den, jsem studentka a odjela jsem na prazdniny pracovat do Velké Británie. Zaměstnavatel mi strhava ze mzdy daně z příjmu a pojistění. Jakou mam moznost na vraceni techto penez? Na jaký úřad se mam obracet? Děkuji za odpověď

Pokud převážím zboží ČR-EU-ČR pro plátce EU,…

Pokud převážím zboží ČR-EU-ČR pro plátce EU, kde je místo plnění? Děkuji

Dobrý den, prosím o posouzení mého názoru. OSVČ…

Dobrý den, prosím o posouzení mého názoru. OSVČ má dvě provozovny, jednu v místě bydliště, druhou v sousední obci. Do té druhé se dopravuje asi třikrát týdně vlakem. Mám za to, že v tomto případě lze jízdenku na vlak zahrnout do daň. uznatelných výdajů, neboť finanční prostředky byly vynaloženy na dosažení, zajištění a udržení zdan. příjmů...., případně lze tuto cestu vlakem považovat za pracovní cestu - § 24,odst. 2k. zák. o daních z příjmů. V případě, že však nemá OSVČ provozovnu mimo své bydliště zapsanou v živnostenském rejstříku, pak si pravděpodobně nemůže uplatnit žádné náklady spojené s touto provozovnou, např. i nájemné apod.... Nemám ale představu, jak má vypadá ŽL, pokud OSVČ podniká v provozovně mimo své bydliště, tj. má více míst podnikání. Píše se tam i provozovna? Řekla bych, že ano, ale ..... Díky za Váš názor.

Dobrý den.Český plátce opraví ruskému podnikateli…

Dobrý den.Český plátce opraví ruskému podnikateli ve své prodejně v Praze notebook. Opravu zdaní 19% v tuzemsku? Děkuji za odpověď.

Pokud slovenská firma - plátce na Slovensku…

Pokud slovenská firma - plátce na Slovensku provede opravy strojního zařízení pro firmu ze třetí zeme v Brně. Protože se zařízení nebude vyvážet z ČR, je místo plnění v ČR (§10 odst. 4c)? Pak se tady asi bude muset slovenská firma zaregistrovat a zaplatit DPH?

Cenová nabídka byla tvořena v dubnu s 5% DPH.…

Cenová nabídka byla tvořena v dubnu s 5% DPH. Smlouva na nejvýše přípustnou cenu je dle cenové na bídky vč.5%DPH. Co dělat, když k fakturaci došlo až v červnu a tím pádem došlo ke změně DPH na 19%? Má dodavatel právo na úhradu celkové částky vč.19%DPH? Příp. kdo uhradí tento rozdíl.