FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Do jakého řádku v daň. přiz k DPH se píší služby poskytnuté do EU spojené s prodejem zboží (doprava, balné atd.). Uvádějí se tyto služby také do souhrnného hlášení?
Dobrý den, mohu uplatnit DPH v Čechách z dokladu za PHM, které jsou nakoupeny v členských státech od plátce daně. Př. nakoupím PHM v Německu, část spotřebuji tam, část v ČR. Děkuji
Mám dotazy k následující situaci: česká firma (neplátce DPH ani osoba evidovaná k dani) pouze s osvobozeným plněním bez nároku na odpočet DPH (§ 51 zákona o DPH) bude dovážet od slovenské od firmy (plátce DPH na Slovensku bez jakékoliv jiné aktivity v ČR), služby dle § 10 odst. 7 zákona o DPH (nájem movité věci s vyjímkou DP) s místem plnění v tuzemsku. Dotazy: 1) Má povinnost se výše uvedená česká firma registrovat jako plátce DPH nebo osoba evidovaná k dani ? 2) Bude česká firma odvádět DPH z přijatých výše uvedených služeb ? 3) Musí se Slovenská firma evidovat jako plátce DPH v ČR ?
Pěkný den, poraďte mi prosím , jak rozepsat v přiznání k DPH fakturu SME, do 1.5. 04 sazba 22%, dále 19%, doklad vystaven za čtvrtletí tj. 14.7.2004. Děkuji
Dobrý den! Slyšeli jsme, že podle nového zákona o DPH se již nemusí potvrzovat dobropisy, nepodařilo se nám to nikde najít. Prosíme o odpověď jak to teď s pobropisy je, a dle jakého paragrafu zákona o DPH se máme řídit. Děkuji.
Dobry den, mam na Vas nekolik dotazu. Zakladni informace: student VS do 06/2004, 02-08/2004 OSVC, 05/2004 dovrseni 26 let, od 08/2004 HPP. Chci se zeptat, zda mohou rodice uplatnovat snizeni dane, za jakych podminek a ve kterem obdobi. Dekuji predem za informace.
Jsem živnostník-plátce DPH-vedu DE, mám autodílnu. Koupil jsem si auto jako soukromá osoba (nemám jej v obch.majetku) po havárii. V mé autodílně jsem si ho opravil. Na materiál vystavím doklad o použití (zdan. příjem + DPH na výstupu). Ale nevím, jak to mám udělat s vyúčtováním práce na tomto autě. Chci totiž toto auto prodat, jelikož tento prodej se uskuteční do 1 roku, musím ho uvést v DPA - § 10, tudíž bych potřeboval uvést i veškeré náklady, které mi s opravou vznikly, ale nevím jak to mám udělat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám ŽL na výrobu keramiky a výuku keramiky,podnikám ve VPP,v současnosti mám podnikání přerušeno z důvodu minimální daně.Nyní mám možnost po tři měsíce vyučovat cca 6 hod. měsíčně,což bude placeno cca 700.-měsíčně před zdaněním.Jakou smlouvu mám uzavřít ,abych nemusela podnikat na ŽL a odvádět minimální daň?Domnívám se,že smlouva o dílo není přípustná-jedná se spíše o duševní činnost-neboli naučím někoho to,co sama umím.Prosím poradíte mi,jaké mám možnosti a jak to bude s daněmi.Děkuji a zdravím.
Dobrý den. Dovolte mi, abych se ještě jednou vrátil k poštovnému a DPH. Již několikrát zde bylo uvedeno, že budu li zasílat cokoli na dobírku, tak jelikož nevlasním poštovní licenci musím poštovné zdanit 19% DPH. Je to dle § 53 zákona o DPH. Prosím o posouzení § 36 odstavec 5 písmono a). Dle mého názoru, při použití tohota zákona nemusí žádná firma přiúčtovávat k poštovnému DPH. Děkuji a přeji příjemný den s pozdravem
Dobrý den, ráda bych se vrátila k otázce pořízení drobného zboží v EU ( tzv. paragon včetně DPH). Co v případě, že jsou takto nakoupeny pohonné hmoty a část je spotřebována v ČR po dojezdu? Mám takový nákup rozklíčovat podle ujetých kilometrů a našem a cizím území a "naši" část dodanit?
Dobrý den, mám dotaz ohledně edečítání úroků z hypotečního úvěru od základu daně z příjmů. Vzala jsem si hypotéku na byt, který je teprve ve výstavbě a do doby kolaudace budu platit pouze úroky z tohoto úvěru, jistinu nikoliv. Mohu si i tyto úroky odečíst od základu daně z příjmů? Popřípadě, za jakých podmínek? Děkuji za odpověď
Dobrý den, ráda bych věděla, zda si moje matka může uplatňovat odpočet na vyživované dítě, pokud jsem 24 - letou studentkou denního studia vysoké školy, ale mám trvalé bydliště odlišné od rodičů (v domě, kteří oni vlastní a uplatňují na tomto základě odpočet zaplacených úroků z hypotečnho úvěru) a mám trvalý pracovní poměr na plný úvazek. Já sama si odpočet na studentka uplatňuji. Velmi děkuji za Vaši odpověď.
Dobry den, rad bych se zeptal, jak je to s danemi v pripade, ze odejdu pracovat do Velke Britanie? Co v CR budu odvadet statu? Pripadne, vite jake dane budu odvadet ve VB? Jedna se o zamestnani na plny uvazek v dobe min 12 mesicu. Diky a s pozdravem
Vážení, naše firma zaměstnává pracovníky během měsíce července a srpna na dohodu o provedení práce. Dotaz - je výše odměny limitována, odměna se vyplácí najednou při skončení prací, nebo lze vyplatit jak za měsíc červenec a za měsíc srpen zvlášť. Jaká bude daň při výdělku cca 9 000 - 13000 Kč v případě, že pracovník nepodepsal prohlášení k dani. Děkuji za rychlou odpověď.
Dobrý den. Už jste mi jednou odpovídal na dotaz ohledne provize za zprostředkování obchodu, teď mám ale trochu jiný případ. Český subjekt, plátce DPH, funguje jako obchodník pro německého plátce Jedná vlastním jménem a na vlastní úcet. Za svoji činnost dostává odměnu (ve smlouvě je nazvána "provize"). Působí výhradně v České republice, kde pro německou firmu sjednává kontrakty s českými firmami. Myslím si, že by odměnu měl fakturovat s DPH a tu odvést v tuzemsku, ale nejsem si jistá. Děkuji a jsem s pozdravem
1)Chtěl bych se zeptat,jakým způsobem je možné odkoupit osobní majetek do firmy(s.r.o.) v níž jsem společník a jednatel.Jak (a kým ) ho ocenit...Jde o mobilní tel. a notebook. 2)Je možné uznat účet z restaurace za jídlo a pití jako daňově uznatelný náklad? Děkuji
Dobrý den, upřesňuji svůj dotaz ohledně hologramu. Používáme ho k ochraně projektů před kopírováním (po hologramu zůstane jen černé kolečko). Na hologramu je logo firmy, hologram samotný je ve formě samolepky, která se nedá strhnout. Lze ho tedy zařadit do majetku a odepisovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jedná se asi o jednoduchou záležitost, nicméně neumím v zákoně o DPH najít správné řešení. Konkrétně: daňový doklad vystavený v Rakousku za mýtné na dálnici, příp. na nákup kancelářských potřeb pro spotřebu včetně rakouské 20% DPH. Lze tuto DPH na vstupu odečíst? Když ano v jaké výši - rakouských 20% nebo 19% dle ČR? Ve kterém řádku daňového přiznání? Pozn. - nejedná se o stálého obchodního partnera, který by znal naše DIČ. Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, upřesňuji dotaz ještě ohledně leasingových splátek. Jde o to, že všechny řádné splátky byly zaplaceny, ale omylem došlo u jedné z nich k přeplacení. Mohu tedy tuto částku dát v roce 2004 do nákladů? Předpokládám, že leasingová společnost si tuto částku započte do splátek. Děkuji za odpověď.
Při fakturaci zboží do EU vystavujeme fakturu, resp. daňový doklad v EUR. Je nutné ve smyslu § 34, odst. 3, bod j) zákona o DPH. uvádět základ daně kromě EUR i v Kč? Děkuji předem za odpověď.