FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chci se zeptat na dotaz ze dne 17.8…

Dobrý den, chci se zeptat na dotaz ze dne 17.8 19:1 3 (odpověd 18.8. 8:31) kdy se Vás táže živnostník na 3 letou lhůtu na vyměření daně. Vy jste mu odpověděli ve smyslu, že se má obávat vyměření daně, že se tříletá lhůta vztahuje pouze na kontrolu ?!! Co si mám tedy myslet o zákonu 337 o správě daní a popl. § 47 odst. 1 ???

Dobry den, mam dotaz ohledne podminek odpoctu…

Dobry den, mam dotaz ohledne podminek odpoctu uroku zaplacenych z hypotecniho uveru od zakladu dane z prijmu. Je nutno byt v dane nemovitosti prihlasen k trvalemu pobytu, tj. mit danou adresu v OP? Muze jedna osoba uplatnovat odpocet na vice nemovitosti, za predpokladu, ze je nevyuziva k podnikani ani k pronajmu? Rodice vlastni byt ve kterem bydli a maji hypoteku na dum, ktery rekonstruuji a jednou na duchod v nem planuji bydlet. Je nutno, aby v nem byli prihlaseni k trvalemu bydleni? Dekuji, E.H.

Dobry den, mam jeste jeden dotaz. Odpovedel…

Dobry den, mam jeste jeden dotaz. Odpovedel jste mi, ze si muzu odecitat uroky zaplacene z hypotecniho uveru na vystavbu bytu v pripade, ze ho Debudu vyuzivat k podnikani nebo k pronajmu. To nemam zatim v planu, ale co kdyz ho budu chtit v budoucnu pronajmout? Hypoteka je na 20 let, nevim, co se za tu dobu stane. V pripade, ze bych byt pronajala, musela bych danovou usporu vratit? Dekuji E.H.

Dobry den, mam dotaz ohledne danoveho odpoctu…

Dobry den, mam dotaz ohledne danoveho odpoctu na vyzivovane dite. Jsem studentka denniho studia VS, ale pracuji na plny uvazek. Myslim, ze to neni duvod k tomu, aby si rodice nemohli uplatnovat odpocet na vyzivovane dite, jelikoz me fakticky stale zivi a bydlim s nimi, ackoliv jsem trvale hlasena jinde. Po moji matce ale v zamestnani chteli podepsat prohlaseni, ze jsem o prazdninach nenastoupila do zamestnani. Maji vubec k tomu narok? Je me zamestnani duvodem k tomu, aby si matka nemohla odpocet uplatnit? VS dokoncim az v lednu roku 2005, do te doby jsem stale aktivnim studentem. Nemelo by prohlaseni byt formulovano jinak? Napriklad, ze jsem stale studentem? Prohlaseni jsme podepsaly jako ze ne, ale mam strach, abychom neudelali nejakou chybu a pozdeji neplatily penale za danovy unik. Dekuji, E.H.

Dobrý den, mám následující dotaz : Pokud koupím…

Dobrý den, mám následující dotaz : Pokud koupím firmu, která v účetnictví vykazuje ztrátu (např. za rok 2003), mohu si ve svém daň.přiznání za rok 2004 tuto ztrátu uplatnit? Děkuji

Dobrý den, mám násleující problém. Odkoupím od…

Dobrý den, mám násleující problém. Odkoupím od firmy A ochrannou známku za 1000,-Kč. Za rok si ji nechám znalcem ocenit, a její hodnota bude 500 tis. Kč, zařadím jí v této hodnotě do účetnictví?Budu tuto známku odepisovat a budou tyto odpisy daňové ? Děkuji

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď týkající se…

Dobrý den, velmi děkuji za odpověď týkající se pronájmu bytu.Zajímala by mne jedna věc, psal jste, že daňové přiznání se týká jak částky za pronájem, tak částky na zálohy za služby (elektřina,plyn). Pokud se bude něco nájemci vracet, z důvodů, že zaplatil vysokou zálohu, tak proč já budu odpovádět dph řekněme z 5000, když výsledná částka platby bude 3000? Nebo se to dá nějak odečíst? Nehledě na to, že plyn,elektřinu a vodu už mám jednou zdaněnou. Jsem úplný laik, můžete mi to vysvětlit? Děkuji.

Ráda bych se zeptala, jaké daňové povinnosti se…

Ráda bych se zeptala, jaké daňové povinnosti se vztahují při uzavření tzv. Smlouvě o odborných službách ? Smlouva o odborných službách je pro me nový pojem a nevím kam jej zařadit ?? Děkuji za brzskou dopověď. /pri jejim uzavreni mimo HPP, který mam/.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: začla jsem…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: začla jsem podnikat v roce březnu r.1999 a skončila jsem též v březnu r.2000. FÚ jsem ovšem nepodala přiznání a ani jsem nezaplatila žádnou daň z příjmu. Je nějaká lhůta, kdy toto propadá a už mně nemůže FÚ urgovat?, nebo budu v databázi FÚ vedená jako dlužník? Do dnešního dne mi nepřišla žádná výzva ani upomínka na zaplacení. Mám to tedy brát jako za propadlou věc anebo se ještě mohu obávat zaplacení částky a penále k tomu? Slyšela jsem o 3leté lhůtě a ta je již pryč. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď...

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz:Jsem fyzická…

Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz:Jsem fyzická osoba, účtuji v jednod.účetnictví. V předcházejících letech jsem vytvořila rezervu na opravu hmotného majetku, rezervu jsem doposud nevyčerpala a letos bych chtěla ukončit podnikatelskou činnost.Musím celou vytvoř.rezervu dát do příjmu a zvýšit základ daně? Jakou mám možnost ještě letos, abych rezervu nemusela zdanit? Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda jsem jako…

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda jsem jako student povinna podávat informace o konkrétní výši mého výdělku z brigády na sociální úřad, když žádám o přídavky. Jeden můj známý mě přesvědčuje, že oni si to dohledají sami, a že já jim to nemusím oznamovat. Když jim to nedodám, hrozí mi, že dostanu nějaké penále? Existuje určitá výše výdělku, který se nemusí uvádět? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Vážení dne 14.08.2004 jsem vložil již jednou…

Vážení dne 14.08.2004 jsem vložil již jednou tento dotaz. Zatím jsem nedostal žádnou odpověď ani návrh na zaplacení tohoto dotazu. Dovoluji si proto dataz opakovat. Děkuji Vám. Dotaz: Dobrý den. Dovolte mi, abych se ještě jednou vrátil k poštovnému a DPH. Již několikrát zde bylo uvedeno, že budu li zasílat cokoli na dobírku, tak jelikož nevlasním poštovní licenci musím poštovné zdanit 19% DPH. Je to dle § 53 zákona o DPH. Prosím o posouzení § 36 odstavec 5 písmono a). Dle mého názoru, při použití tohota zákona nemusí žádná firma přiúčtovávat k poštovnému DPH. Děkuji a přeji příjemný den, s pozdravem, A.O.

Můžete mi prosim říci, kdy a v jakých případech…

Můžete mi prosim říci, kdy a v jakých případech se platí u převodů nemovitostí daň z príjmu. Je-li to u pozemnků, které mám krátce v držení a chci je se ziskem prodat, u rodinného domu atd. Můžete mi popř. sdělit kritéria, podle kterých se toto posuzuje . Děkuji

Vlastním živnostenstský list, ale již asi 5 let…

Vlastním živnostenstský list, ale již asi 5 let nepodnikám. Nyní jsem zaslechl něco o tom, že každý kdo vlastní živnostenstský list bude muset ročně odvádět nějakou částku, ať podniká či ne. Je to pravda?

Dobý den,chtěla bych pronajmout byt…

Dobý den,chtěla bych pronajmout byt prostřednictvím realitní kanceláře.Znamená to, že budu muset zpracovat daňové přiznání. Jak vysokou budu platit daň a zda se do základu daně počítá i výše sjednané zálohy na energie a plyn nebo pouze výše holého nájmu? Pokud budu do pronajatého bytu kupovat novou sedací soupravu, dá se odečíst z daní? Předem děkuji za odpověď.

Chci se na vás obrátit s jedním velkým problémem,…

Chci se na vás obrátit s jedním velkým problémem, který mám. Ukončujeme sdružení dvou podnikatelů,uzavřené podle občanského zákoníku. Manžel byl ve sdružení pověřen vedením účetní agendy.bohužel ukončování je dobrovázeno velkými osobními spory, nařčeními.Jsme pomalu ve stavu,kdy se nejsme schopni dohodnout. Potřebuji vědět, když podnikatel v jednoduchém účetnictví podepsal a zaplatil daň z příjmů,vč.sociálního a zdravotního poj., ale manžel si bohužel ze své blbosti a díky důvěře nenechával podepisovat peníze,které druhému dával.jestli lze daň.přiznání -výše zde podepsaná považovat za uznání obdržených peněz???Někdo tomu druhému poradil a ten teď tvrdí, že místo obdržených 360 000Kč dostal za rok jen 130000Kč.A nám hrozí pro blbost že mu budem muset 4roky zpět vyplatit ,co on bude chtít.Děkuji

Dobrý den, ráda bych se zeptala, které náklady si…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, které náklady si mohu odečíst v případě, že auto mám vloženo do podnikání jako služební, které náklady si mohu odečíst u auta, které vlastní zaměstnanec a používá ho. Děkuji

Dobrý den, před 5 lety jsem koupil nový byt.…

Dobrý den, před 5 lety jsem koupil nový byt. ČMHB mi poskytla hypoteční úvěr. V současné době mi vyprší 5- leté období fixu úrokové sazby. Mám možnost dostat americkou hypotéku s fixní sazbou na 15 let, která se mi zdá výhodná a zvažuji přefinancování. K tomu mám 2 otázky. Lze i při americké hypotéce úroky odečítat z daní? Je možné obdržet dotaci státu na úročení i při americké hypotéce. (dotaci jsem využíval). Děkuji

Přeji příjemný dobrý den! Prosím o radu, co v…

Přeji příjemný dobrý den! Prosím o radu, co v vyplývá z této situace: Zaměstnavatel, z důvodu nedostatku financí, se rozhodl převést část mé mzdy z tohoto měsíce do měsíce následujícího. Jsem v této situaci v nevýhodě? Přijdu o část svých peněz ze mzdy, např. na vyšším pojistném? Děkuji Vám za odpověď. S pozdravem M.

Dobrý den, jsem podnikatelka, vedu daňovou…

Dobrý den, jsem podnikatelka, vedu daňovou evidenci a vzala jsem si úvěr na vybavení provozovny (rychlé občerstvení). Mohu si úroky z úvěru uplatňovat do nákladů nebo ne? Děkuji za odpověď.