FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Přeji pěkný den. Po svém zaměstnání vykonávám…

Přeji pěkný den. Po svém zaměstnání vykonávám volenou funkci předsedy samosprávy stavebního bytového družstva v domě ve kterém bydlím. Družstvo mně pololetně vyplácí odměnu na základě ústní dohody o provedení práce a sráží zálohovou daň ve výši 20%. Jsem povinen podat daňové přiznání ? Dle mého názoru by mělo SBD uplatnit dle § 36 ZDP zvláštní sazbu daně 15% dle odst. 1 písm. b) bod 3 "podíly na zisku a obdobné plnění z členství ve družstvu". Děkuji za odpověď.

Podnikám jako fyzická osoba, neplátce DPH.…

Podnikám jako fyzická osoba, neplátce DPH. Výrazným podílem na příjmech jsou provize od alternativních telekomunikačních operátorů za zprostředkované služby - smlouvy připojených nových klientů. Problém je v následující věci. Provizní smlouva stanovuje odměnu buď paušální částkou nebo procentem z fakturace, tyto částky jsou počítány z celkové ceny fakturované operátorem konečnému zákazníkovi bez DPH. Jednotlivým operátorům potom pravidelně fakturuji částky podle jejich hlášení plus DPH. Někteří operátoři vyplatí plnou částku (tedy včetně DPH), někteří vyplatí pouze základ (bez DPH) s odůvodněním, že jako neplátci DPH mi nemohou plnou částku včetně DPH poukázat. Když situaci obrátím, já jim vlastně prodávám nějakou službu (i když tvorba ceny je na jejich straně) a proto logicky, protože se nejedná o činnosti osvobozené od daně, musím tuto službu účtovat včetně daně. Potřeboval bych ale poněkud přesnější výklad této problematiky, abych se mohl lépe orientovat a argumentovat v tomto případě. Děkuji za odpověď

Dobrý den! Jsme a.s. - finanční instituce a…

Dobrý den! Jsme a.s. - finanční instituce a plátci DPH. Přijali jsme fakturu za služby (poradenství) od neplátce DPH. Faktura je ze zahraničí z Velké Británie. Jaký má faktura vliv na DPH u nás? Děkuji!

Dobry den.Mam ZL v CR na konstrukcni cinnost a v…

Dobry den.Mam ZL v CR na konstrukcni cinnost a v pristim roce mam pracovat u zakaznika na Slovensku(cely kal.rok),jak to bude s dani za pristi rok?Je nutne si na slovensku zridit provozovnu?Dekuji..

Pobírám rodičovský příspěvek a mám možnost si…

Pobírám rodičovský příspěvek a mám možnost si přivydělat na 3 hodiny podle potřeby,plat by měl být do 3000,-kč měsíčně.Musí zaměstnavatel platit zdravotní a sociální pojištění a pokud ano, jak má sjednat smlouvu aby sociální a zdravotní pojištění nemusel platit,když to je jen výpomoc na zavolání a nemusí v měsíci odpracováné hodiny přesáhnout 100 hodin ale třeba jen 40 hodin v měsíci.A kolik si mohu vydělat.Děkuji

Dobry den, mam dotaz zda je mozne uplatnit ihned…

Dobry den, mam dotaz zda je mozne uplatnit ihned do nakladu investici do mericiho pristroje ve vysi 400000 Kc. Informoval jsem se u nekolika ucetnich a jejich nazory se lisi. Nekteri tvrdi ze to zakon umoznuje nekteri ze je nutne odpisovat. V pripade ze je nutne postupovat dle odpisu mam jeste dotaz na to kde najdu do jake odpisove tridy spada vyse uvedena investice (jde o geodeticky mericky pristroj). Predem dekuji za odpoved.

Příspěvek na stravování - 1) lze ho přiznat…

Příspěvek na stravování - 1) lze ho přiznat zaměstnanci, který odpracoval směnu delší než 5 hod. a v odpol.hodinách byl pak vyslán na pracovní cestu, za kterou mu přísluší náhrada dle zák.o cest.náhradách ? 2) lze ho přiznat zaměstnanci, který se účastnil pracovního oběda?

Dobrý den, jsme příspěvková org. zabývající se…

Dobrý den, jsme příspěvková org. zabývající se vědou a výzkumem. Zaměstnavatel povoluje k uskutečnění pracovních cest použití soukromých vozidel zaměstnanců. Cestovní náhrady jsou účtovány zák. č.119/1992 Sb. a násl. úpravami. Je naše organizace povinna platit silniční daň? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pro potřebu hypotéky potřebuji prům.…

Dobrý den, pro potřebu hypotéky potřebuji prům. mzdu od zaměstnavatele za 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že jsem 1 měsíc byl marodem , počítá účetní za tento měsíc nulový příjem a nepočítá příjem ze "sociálky". Postupuje správně? Pokud ne, pojednává o tom nějaký zákon nebo předpis o co se mohu opřít?Pracuji ve společnosti s méně 25 zaměstnanců. děkuji

Jaká je sazba DPH z majetku při ukončení…

Jaká je sazba DPH z majetku při ukončení registrace k DPH? Při ukončení registrace k DPH musíme odvést DPH ze zůstatkové ceny majetku (o to krátím DPH na vstupu při posledním daňovém přiznání). Původně bylo na vstupu uplatněno z předmětného majetku 22% DPH, nyní je však základní sazba daně 19%.Nikde jsem se to nedočetla. Děkuji za odpověď.

za rok 1999 jsem neodevzdala daňové přiznání. v…

za rok 1999 jsem neodevzdala daňové přiznání. v tomto roce jsem pracovala na HPP a zaroveň jsem byla OSVČ. jaká je promlčecí lhůta u nepodání DP?a u zdravotního pojištění? Děkuji

Při obchodování (nákupu CP ) na úvěr (obchodník…

Při obchodování (nákupu CP ) na úvěr (obchodník půjčuje část finančních prostředků) , kdy CP jsou vedeny na účtě obchodníka (z důvodu zajištění této operace ) jako cizí věc , lze též započítávat 6 měsíční "daňový test" v případě jejich prodeje po této lhůtě ? Jsou od daně osvobozeny ?

Jaká je sazba DPH od 01.05.04 pro živnost:…

Jaká je sazba DPH od 01.05.04 pro živnost: zprostředkovatelská činnost v oblasti dodavatelských řemeslných prací pro rod. domek (více než 50% pro účely bydlení)-zajišťujeme při opravě domku:kamenické práce, zednické práce, oprava el. instalace atd.?Dříve jsme dávali sazbu 22%, nyní 5%? Děkuji za odpověď.

V konečné zprávě vyúčtuje správce konkursní…

V konečné zprávě vyúčtuje správce konkursní podstaty svou odměnu dle příslušné vyhlášky. Pokud je plátce DPH, je tato odměna včetně DPH či se DPH připočte k vyhláškové sumě? Děkuji za odpověď.

Nerozumím zcela jasně formulaci překročení obratu…

Nerozumím zcela jasně formulaci překročení obratu pro povinnou registraci k DPH platnou od 1.5.2004. Znamená to, že musím brát v úvahu obrat za posledních 12 předcházejících měsíců, tedy od 1.5.2003? Nebo se těch 12 měsíců obratu bude počítat až od data 1.5.2004? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím odpověď na následující dotaz. …

Dobrý den, prosím odpověď na následující dotaz. Byla založena s.r.o. dvou společníků, kteří jsou zároveň jednateli. Je možné, aby oba dva byli zaměstnanci (např. ve funkci jednatele nebo technika), a zároveň ještě částečně fakturovali? Oba před založením s.r.o. pracovali na vlastní ŽL a mají určité závazky, které vyžadují, aby měli částečně příjmy i na fakturu. S.r.o. zatím nevlastní auta. Každý z majitelů však má již automobil, který je ve vlastnictví jejich dosavadních firem. Je možné, aby fakturace probíhala na půjčování aut jejich firem na nově založené s.r.o.? Samozřejmě se zřízením nového ŽL na půjčování automobilů. Zkráceně: Jednatelé chtějí být nějakým způsobem u s.r.o. zaměstnáni a zárověň s.r.o. fakturovat? Existuje řešení? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý večer, mám dotaz ohledně DPH. Podnikáme v…

Dobrý večer, mám dotaz ohledně DPH. Podnikáme v obchodní činnosti, vedeme daňovou evidenci, nově jsme plátci DPH a nevíme jakým způsobem podléhají vratné obaly /lahve a přepravky/ DPH. Zároveň bych si ráda ujasnila správnost jejich účtování v daňové evidenci. Děkuji za odpověď

Podnikam na zivnostensky list. Vedu jednoduche…

Podnikam na zivnostensky list. Vedu jednoduche ucetnictvi. Na rok 2004 je stanovena nejaka povinna minimalni dan. Kolik cini a kde se doctu vice informaci?

V roce 2004 jsem mel prerusenou zivnost od ledna…

V roce 2004 jsem mel prerusenou zivnost od ledna do konce cervence. Od 1.srpna jsem znovu zacal podnikat. Musi mi souhlasit v danovem priznani pocatecni stavy s koncovymi stavy na konci podnikatelske cinnosti?

Dobrý den, mám dotaz ohledně platby silniční…

Dobrý den, mám dotaz ohledně platby silniční daně. Provozuji živnost. Vzhledem k různým okolnostem jsem nucen ke svému podnikání používat osobní automobil vypůjčený od soukromé osoby nepodnikatele dle §659 Občanského zákoníku - výpůjčka. Je nutné zaplatit za takto používaný osobní automobil silniční daň? Pokud ano, kdo platí a lze zahrnout do mých nákladů případnou platbu? Děkuji.