FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pro výpočet minimální daně za rok 2004 je stanovena výše 100800,-Kč, bez dalších odečítatelných položek. Jelikož jsem "dobrovolný" kvartální plátce DPH, kolega tvrdí že moje minimální daň bude ze zákona vyšší než da%n neplátce. Nějak tomu nerozumím. Prosím o informaci, jak DPH souvisí s výpočtem daně z příjmu fyzických osob. Dekuji srdečně.
Dobry den. Jsem CZ stát.příslušník, mám trvalý pobyt v CR. Od 1.10 bych měl pracovat v trvalém pracovním poměru v CR jako obchodní zástupce společnosti sidlici v Anglii. Pobočku ani kancelář firma v CR nemá a ani nebude zakládat. Firma neni zapsana v OR v CR. Pracovat bych měl formou Home Office. Predlozili mi pracovni smlouvu (v AJ) ktera je uzavirana mezi mnou a touto spolecnosti s právním statutem EEIG (European Econimic Interest Group). Nicmene smlouva je vypracovana v souladu s českým Zákonikem práce. Pracovní poměr je sjednáván na dobu neurčitou, s měsíční hrubou mzdou zasilanou na muj ucet. Je takováto smlouva vubec platná v ČR? Jakým způsobem bych měl platit daň z příjmu a ZP/SP, když firma není v CZ OR a tudíž není povina platit za mne zálohy a pojištění v ČR?. Mam nejakou povinnost platit dan z prijmu za mou osobu v Anglii ? Dekuji predem.
Dobry den.S pritelem zijeme v byte,ktery mu pred 10 lety prenechali rodice(bez jakekoliv smlouvy).Jelikoz je byt stale psany na pritelova otce rozhodli jsme se o prepisu.Bohuzel se vubec v danich nevyzname a tak uvitame vasi radu ohledne darovaci dane a dane z prevodu nemovitosti.dekuji
U dohody o provedení práce se maximální roční limit 100 hodin sčítá jen v rámci dohod u jednoho zaměstnavatele, nebo se sčítá dohromady od různých zaměstnavatelů v daném roce? Když už mám u jednoho zaměstnavtele vyčerpáno 100 hodin, mohu v témže kalendářním roce uzavřít dohodu na dalších 100 hodin u jiného zaměstnavatele a případně u třetího na dalších 100 hodin?Děkuji
V uplynulém období jsem využíval možnosti uplatnění nákladů na životní pojištění jako odpočet z daňového základu. V současné době jsem pojištění zrušil ( z důvodu sjednání jiného ) a jsem si vědom, že jsem nesplnil podmínky uplatnění nároku na daňový odpočet. Ctěl bych tedy uplatněné odpočty vrátit. Potřebuji poradit , jakým způsobem vrácení provést. Připomínám, že jsem zaměstnanec a veškeré daňové záležitosti za mne vyřizuje zaměstnavatel a tudíž nemám naprosto žádné zkušenosti v této oblasti.
Dobrý den, mám následující dotaz: V roce 2001 byl převeden do vlastnictví mně a mému bývalému manželovi družstevní byt. V nedávné době jsme chtěli provést vypořádání a zjistili jsme, že při převodu došlo na nabývacím titulu k určitému pochybení a tak jsme věc dali v tomto roce do pořádku formou "souhlasného prohlášení" (jednalo se o přepsání SJM na podílové vlastnictví). Ve vlastnickém listě je nyní uvedeno v kapitole E, že došlo v roce 2004 k "narovnání dohodou". Můj dotaz zní: Jsme majiteli od roku 2001 a nevztahuje se tedy na nás již daň z příjmu v případě prodeje, nebo je datum nabytí posunut na rok 2004? Mnokrát děkuji za odpověď.
Společnosti A a B (obě vl.kapitál 100.000) vlastní stejné osoby. V roce 2002 spol. A půjčila spol.B 2,5 mil. Kč a ta je v roce 2004 vrátila i s dohodnutým úrokem. Je úrok u spol. A daňovým výnosem a u spol.B daňově uznaným nákladem?Děkuji za odpověď.
V budoucnu naše firma s. r. o. zaměstná studenta střední školy, který předloží potvrzení o studiu, na měsíční brigádu, uzavřeme s ním dohodu o provedení práce se mzdou Kč 4500,-- hrubého. Jak danit, jestli podepíše prohlášení a nepodepíše prohlášení
Chtěla bych se zeptat zda je vystavený daňový doklad - fakrtura č. xxxxx na odebrané zboží daňovým dokladem, když dodavatel do adresy odběratele napíše DROBNÝ PRODEJ a neuvede jméno, adresu, IČO ani DIČ odběratele.(zboží zasíláno na dobírku-placeno při převzetí dobírky). Doklad má jinak všechny náležitosti běžného daň. dokladu - faktury. Není nutné požadovat opravu - doplnění výše uvedených náležitostí? Je možné takto vystavovat faktury? Děkuji za odpověď
Dobrý den,rád bych se zeptal, jak to je se zdaněním dividend ze zahr. CP. Musím se o to starat(podávat daňové přiznání,které nyní za mě podává zaměstnavatel), nebo jsou už zdaněné? Jedná se mi o trhy v USA a Německu. Děkuji
Dobrý den, jsem občanka SRN , žiji 3 roky v ČR s mým maželem, českým státním příslušníkem. Na tomto základě mám neomezený pobyt v ČR. Pobírám německý invalidní důchod ve výši cca. 25.000 Kč. Musím tento důchod uvádět jako příjem? Musím jako cizinka provádět daňové přiznání, když tento důchod je mým jediným příjmem? Hranice nad kterou se (české?) důchody v ČR zdaňují je u 12.000 měsíčně. Platí tato hranice i pro důchody ze zahraničí? Platí tato hranice i pro invalidní důchody? Děkuji za odpověď
Dobry den, reaguji na muj predchozi dotaz a Vasi odpoved.: Dobry den, Vas dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovezen Dotaz: Dobry den, mam dotaz ohledne odpoctu uroku z hypotecniho od zakladu dane z prijmu, co musim predlozit u danoveho priznani, pokud stavba jeste neni zkolaudovana a tudiz nemam vypis z katastru vlastnika? Jedna se o byt. Staci potvrzeni banky o zaplacenych urocich? A nejake cestne prohlaseni? Dekuji Odpoved: Musíte pøedložit úvìrovou smlouvu, potvrzení o výši splacených úrokù v daném zdaòovacím období a doklad o tom, že se jedná o Váš byt. Zpravidla to bývá výpis z katastru nemovitostí. Ten zapíše i rozestavìnou stavbu. Jelikož se jedná o byt, pøedpokládám, že jste jej nejprve koupil a nyní v nìm dìláte stavební úpravy, nebo máte alespoò nìjakou smlouvu o budoucí kupní smlouvì nebo nìjaký doklad, na základì kterého jste úvìr dostal. Bez vlastnického vztahu Vám banka asi úvìr nedala. Mam smlouvu u budouci kupni smlouve, kde jsem ja jako budouci kupujici bytu, ktery je ve vystavbe, neni jeste zkoloaudovan a uverovou smlouvu, kde je hlavnim dluznikem moje matka, ale ja tam figuruji jako spoludluznik a uver, resp. nyni teprve uroky platim ze sveho uctu. V katastru neni jeste zapis proveden, bude az bude uzavrena kupni smlouva, cca za rok. Mam tedy predlozit danoveho uradu budouci kupni smlouvu a smlouvu uverovou? Dekuji, E.H.
Student má od 03/2004 pravidelnou brigádu, pricemz jde o ústní dohodu o provedení práce, za kterou dostává mesícne neco pres 5000 Kc. Zamestnanec mu zasílá nezdanenou cástku. Podle stránek Finance.cz student nemusí platit v prípade dohody o provedení práce zádné pojistení. Je tomu tak? Jednorázove si student v tomto roce také vydelal u jiného zamestnavatele 2000 Kc na smlouvu o pracovní cinnosti. Dolozil pritom potvrzení o studiu, takze cástka kvuli své výsi nebyla zdanena. Za rok 2004 bude student podávat danové priznání. Jaký formulár bude potrebovat? S priznáním bude podávat i potvrzení o studiu a sám si odecte odecitatelnou polozku? Bude muset cástku 2000 Kc zahrnout do priznání (v daném mesíci si totiz vydelal dohromady s pravidelným príjmem pres 7000 Kc)? Dekuji za odpoved.
Zdravím od Opavy. Jsem živnostník (malíř, natěrač) a pro místní tělovýchovnou jednotu jsem prováděl malířské práce (bez materiálu - pouze práce) v hodnotě 7000 Kč. Mohu tyto práce v hodnotě 7000 Kč darovat této tělovýchné jednotě formou daru a je třeba podávat daňovové příznání z daně darovací? A konečně mohu hodnotu tohoto daru v daňovém přiznání k dani z příjmu odečíst dle §15 odst.8 ZDP. Děkuji za pomoc.
Chtěli bychom s naší zaměstnankyní opět uzavřít pracovní poměr na dobu určitou vždy od 1.9.-30.6.,již kolikátý rok po sobě /pomocná síla ve školní jídelně/. Nevíme, zda po novele od 1.3.2004 se přihlíží ke dřívějším pracovním poměrům nebo ne. Nikde jsme nenašli nic bližšího k tomuto problému, můžete nám případně doporučit nějakou závaznou vyhlášku jak postupovat. Děkujeme.
DObrý den, založili jsme s kamarádem menší prodejnu a bazar. Můžete mi prosim poradit? 1. Je lepsi byt platcem DPH? 2. Ktery program je nejvhodnejsi na vedeni ucetnictvi? Dekuji.
Dobrý den, jsem zaměstnán na plný úvazek u jednoho zaměstnavatele a navíc chci vykonávat pro jinou firmu určitou službu (např. nezávislé vyhodnocení vytíženosti vozidel). Vyhotovení zprávy zabere cca 7 hodin a odměna by činila 6000,-Kč. Tuto službu bych vykonával patrně za každý měsíc. Mohu s touto firmou uzavřít pouze "Dohodu o provedení práce" s rozsahem na celý rok, kdy počet hodin by nepřevýšil 100 hodin a odměna by byla vyplácena za každý dílčí úkol. Jde mi především o to, jestli já i firma u takto formulované dohody ušetří za sociální a zdravotní pojištění. Případně jak firma zdaní uvedený příjem, který přesahuje částku 5000,-Kč, nechápu totiž tuto hranici, neboť i při běžném zdanění je 15% sazba daně až do výše 9100,-Kč měs.základu daně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ - lékař, pracuji v ordinaci mimo bydliště. Před časem jsem si na firmu zakoupil notebook, který využívám jak v práci, tak doma (pro pracovní účely). Nyní uvažuji o připojení k internetu přes ADSL. Telefonní linku mám zavedenu jak v práci, tak doma, ale vzhledem k tomu, že pracuji pouze na část. úvazek, nemám v práci čas internet využívat. Proto bych potřeboval zavést přípojku ADSL do svého bytu. Zajímalo by mě proto, zda lze výdaje v souvislosti se službou ADSL (a popř. i část telef. výdajů z bytu - využívám ho občas pro prac. hovory) zahrnout do nákladů a odečítat. (Faktura by byla vystavena na jméno a adresu ordinace, místo zřízení by bylo v mém bytě. Děkuji.
Dobry den, mam dotaz ohledne odpoctu uroku z hypotecniho od zakladu dane z prijmu, co musim predlozit u danoveho priznani, pokud stavba jeste neni zkolaudovana a tudiz nemam vypis z katastru vlastnika? Jedna se o byt. Staci potvrzeni banky o zaplacenych urocich? A nejake cestne prohlaseni? Dekuji