FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem OSVČ, mám byt v os.vlastnictví a pronajímám jej. Zajímalo by mě, zda si jako náklady mohu od nájemného odečíst opravu koupelny a výměnu oken.
Dobrý den, mohu v přihlášce k registraci (u správce daně) pro fyzické osoby uvést, v bodě 18-Adresa pro doručování, adresu v zemi EU, kde bydlím většinu roku ? Děkuji.
OD ÚŘADU PRÁCE JSEM DOSTALA DOTACI 3000 KČ NA ZAMĚSTNANCE, NEVÍM JAK JI ZAÚČTOVAT. JAKO DOTACI, NEBO JAKO PŘÍJEM KE ZDANĚNÍ? DĚKUJI.
Společník s.r.o. má pohledávku vůči společnosti z titulu nevyplacených úroků. 1. lze tento závazek vůči společníkovi použít ke zvýšení základního kapitálu? 2. Tyto úroky společník nedanil, protože nebyly vyplaceny. Nebude je muset dani, aniž když rozhodne o zvýšení ZK a pohledávka z titulu úroků bude změněna na upsání zvýšení ZK?
Dobrý den, prosím o zodpovězení tohoto dotazu: Společník s.r.o. chce bezplatně vložit do majetku s.r.o. movitou věc, která byla jeho soukromým majetkem. Jakým způsobem je možné toto provést?Musí zaplatit s.r.o. daň darovací?Jak se zjistí cena, od které se bude odvíjet odepisování této věci? Děkuji za zodpovězení.
Rad bych věděl jaká výše sazby DPH se použije na dodávku kompletního satelitního příjmače včetně televizního přístroje. Zda se použije rozdílná sazba na montáž a rozdílná na zařízení? Zda je rozdíl u plátce daně a neplátce?Děkuji
Při darování nemovitosti je nutno zaplatit darovací daň. Je nutno zaplatit i daň z převodu nemovitostí (např. jako při koupi nemovitosti?)
Můj klient, kterému vedu účetnictví, bude v roce 2005 jako fyzická osoba přecházet na podvojné účetnictví z důvodu výše obratu. Výše jeho pohledávek i zásob je značná. V případě rozložení na 5 let jsme byli oba názoru, že s tím bude souviset maximální sociální a zdravotní pojištění v těchto 5 letech. Jedna známá auditorka mi řekla, že ta pojištění by měla být maximální jen v 1. roce. Ráda bych znala Váš názor na tuto věc. Předem moc děkuji
Jsem OSVČ, fyz. osoba. Živnost provozuji vždy pouze od května do konce září. Svojí živnost "přeruším". Bude se mně tento rok týkat minimální základ daně? Jiné příjmy nemám. Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Dle zákona o dani z příjmů je zákaz provádět reinvestiční odpočet i daňový odpis nad 900 tis.Kč a další obdobná omezení u osobního automobilu kategorie M1 s vyjímkou automobilu , který je využíván provozovatelem silniční motorové dopravy.Naše firma je provozovatelem osobní i nákladní silniční motorové dopravy, ale rovněž i jiných činností. Je možnost uplatnění reinvest. odpočtu a daň. odpisů z částky nad 900tis.Kč při pořízení osobního vozidla kategorie M1 i v případě, že vozidlo bude pořízeno jako manažerské ? tedy bude používané vedením firmy pro služební účely? Firma je provozovatel motor. dopravy, naplňuje tedy požadavek zákona.Podle názoru , který jsem slyšela na školení, ale je možnost odpočtu pouze v případě, že vozidlo je používané pouze přímo pro koncesovanou činnost, což mi ale ze znění zákona přímo nevyplývá. Chtěla bych se zeptat na váš názor a děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď, která se týkala brigády do 100 hodin ročně, jsem studentka (Dohody o provedení práce) a s tím souvisejícím daňovým přiznáním za rok 2004. Pochopila jsem, že tedy mohu odečíst základní nezdanitelnou částku 38040,- Kč a také odečíst nezdanitelnou částku 11400,- Kč. Studuji totiž celý rok 2004, takže tato částka zůstane celá, ano? Protože se však jedná o brigádu, která mi vynese roční příjem asi 30000,- Kč, pak tedy po odečtení budu v mínusu. Odvádí se tedy nějaká daň? Děkuji Vám
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je povinné uvádět do Darovací smlouvy (jedná se o darování bytu) věcné břemeno (v bytě bude do své smrti bydlet otec), když je toto věcné břemeno uvedeno a odhadnuto ve Znaleckém posudku, který se zhotovil k tomuto bytu. Nestačila by jen ústní dohoda, máme velice dobrý vztah a nechceme platit zbytečně žádné daně a poplatky. V případě, že v Darovací smlouvě věcné břemeno být musí, kolik procent činí daň z toho břemene. Případně také do smlouvy chci napsat, že zřizuji věcné břemeno ve prospěch dárce za úplatu 1,- Kč doživotního bydlení a užívání bytu. Jako symbolickou částku. Děkuji
Dovážím zboží podléhající DPH 19% z Norska, toto zboží je přímo směrováno na slovenského odběratele. Všichni jsme registrováni jako plátci DPH. Jedná se v tomto případě o standartní fakturu na slovenskéhho odběratele, jako při vývozu českého zboží na Slovensko?
Dobrý den, jsem zaměstnána a platím měsíční zálohu daně, jako každý zaměstnanec. Současně mám však živnostenský list, který je stále aktivní, ale nepodnikám (ŽL se mi však nechce pozastavovat). Budu muset na konci roku zaplatit také minimální podnikatelskou daň, ačkoliv nepodnikám a daně platím formou zálohy měsíčně? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem studentka VŠ a vykonávám brigádu do 100 hodin ročně, mám také sepsanou Dohodu o provedení práce. Musím podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob? (za rok 2004, plat převyšuje 15000,-). A jak se vypočítá daň - mohu uplatnit nějak skutečnost, že jsem student (např. v odčitatelných položkách)? děkuji
Chtel bych se zeptat, jak se provadi danovy odpocet castky zaplacene za zivotni pojisteni ( ceska pojistovna) u danoveho rezidenta CR, ktery pobyval 5,5 mesice mimo CR a pracoval zde v zamestnaneckem pomeru. 1. odecita se ulozena castka od ceskych prijmu. 2. Je mozne odecist az 12000 korun nebo se nejak projevi delka pobytu mimo republiku
Dobrý den, prosím Vás o radu k této transakci: Matka daruje synovi byt, který před rokem koupila od obce, zápis na katastru je již proveden. V darovací smlouvě je věcné břemeno k doživotnímu bydlení matky v tomto darovaném bytě. Jaká přiznání a placení daní musí oba udělat? Já myslím, že: l. Syn přiznání k dani darovací, kde zaplatí 1% z odhadní ceny, snížené o hodnotu věc.břemene. 2. Matka přiznání k dani z převodu nemovitosti, kde zaplatí 3% z ceny dle znaleckého posudku snížené o náklady /kupní cena,oprava atd./ a dále matka v tomto přiznání musí navíc uvést v oddíle C hodnotu věcného břemene a zaplatí rovněž 3%? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, jsem studentka, která absolvovala Obchodní akademii a nyní studuje na VŠ. Chtěla bych dělat účetnictví pro jednu malou firmu. Prosím, co je vše potřeba k začátku (musím mít Živnostenský list?) a jaké to pro mě bude mít následky (zrušení soc. dávek a přídavků, ...)? Děkuji za odpověď.
*Jsem studentka vysoke skoly. *Nemam zivnostensky list. Mam dve Dohody o provedeni prace u dvou firem, u prve dostavam 2.5 tisic mesicne (nekdy mi to plateji za dva mesice dohromady-je to nadace) a u druhe, bych mela mit za mesic cca jednorazove 9000 cz. Chtela jsem se zeptat, na nasledujici: U jedne bude srazkova dan a u druhe zalohova? Vrati mi stat pri rocnim danovem vyuctovani, jestlize bych si ho udelala (?mam), srazkovou dan? Co pro to mohu udelat? Cetla jsem ze 4120 cz je nezdanitelne. Bude mi ta prvni spolecnost delat srazkovou dan? Ona to tak dela. Dekuji,
Dobrý den, kam byste zaúčtoval pořízení hologramu, který slouží k ochraně projektové dokumentace proti kopírování, je na něm název a logo společnosti, samolepky nelze strhnout. Jeho vstupní cena bez DPH je 90.000,-. Děkuji za odpověď.