FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Zarazila mě odpověď ze dne 28.4.2004 na dotaz…

Zarazila mě odpověď ze dne 28.4.2004 na dotaz ohledně minimálního základu daně ve které uvádíte: "Minimální daňový základ se vztahuje pouze na příjmy z podnikání. Tzn., že pokud základ daně nedosáhne minimální výše stanovené zákonem, bude pro výpočet příjmů z podnikání brát minimální vyměřovací základ. K němu se potom přičtou ostatní příjmy, vypočte se daň, od ní se odečtou všechny zaplacené zálohy na daň z příjmů (zejména z prac.poměru) a rozdíl poplatník doplatí FÚ." Ověřoval jsem toto tvrzení na finančním úřadu, kde mi řekli, že se základy daně z podnikání i ze závisle činnosti (pracovního poměru) sčítají, přičemž jejich součet musí být minimálně ve výši 100 800,- Kč. Pokud této částky nedosáhnou, činí minimální vyměřovací základ 100 800,- Kč. Jak to tedy je? Děkuji za odpověď.

Dobry den, potreboval bych vedet kdy a za jakych…

Dobry den, potreboval bych vedet kdy a za jakych podminek je nutne platit dan z prodeje vozidla. Predem dekuji.

Rad bych vedel, jake jsou nejucinejsi metody pro…

Rad bych vedel, jake jsou nejucinejsi metody pro smazani dluhu nebo penale na zdravotni pojisteni u VZP, pokud jsem SVO. Dekuji

Jsem podnikatel , který vede daňovou evidenci. …

Jsem podnikatel , který vede daňovou evidenci. Při inventarizaci na prodejně jsem zjistil manko- chybějící zboží v hodnotě 500,- Kč. O tomto byl sepsán protokol o provedení inventury. Jak dále postupovat? Projeví se toto manko nějak v účetnictví?

V dědickém řízení po sestře jsem minulý rok…

V dědickém řízení po sestře jsem minulý rok zdědil pozemek, který chci prodat. Sestra dostala pozemek vrácen v restituci v roce 2002. Musím zaplatit při prodeji daň z příjmu fyzických osob?

Opet velmi dekuji za odpoved. To je presne to, co…

Opet velmi dekuji za odpoved. To je presne to, co jsem potreboval vedet. Avsak - v techto vecech jsem absolutni analfabet, proto mam preci jenom jeste jednu otazecku. Mam sek, vytisknu si ony podminky a co ted? Mam s timto jit na zivnostensky urad, kde jim vysvetlim o co jde a oni mi podle toho prideli zivnostensky list - obor podnikani? Co bych mel tedy nyni udelat? Predem prevelice dekuji za odpoved!

Naše vnučka z rozvedeného manželství studuje a má…

Naše vnučka z rozvedeného manželství studuje a má již 3 roky společnou domácnost s námi - dědečkem a babičkou, oba jsme v důchodu a OSVČ. Vnučce zajišťujeme výživu a další potřeby nezbytné k životu. Její otec, náš syn, jí rovněž dává peníze na její potřeby. Trvalé bydliště má stále u své matky a nevlastního otce, ale pro vážné neshody se s nimi nestýká. Matka jí nedává žádné finanční prostředky, nepřispívá na její studium, ale rodina uplatňuje všechny daňové úlovy na studující dítě.Finanční úřad nám sdělil, že prarodiče nemohou uplatňovat dle zákona žádné úlevy na svou vnučku, přestože má s nimi společnou domácnost a navíc jí matka vůbec nezabezpečuje. Může nám prosím sdělit svůj názor jak situaci řešit, tedy jakým způsobem dosáhnout daňových úlev z titulu "společné domácnosti".

Dobry den, chtel bych zacit podnikat pri…

Dobry den, chtel bych zacit podnikat pri zamestnani. Musim to nahlasit zamestnavateli pro vypocet dane? Nebo priznani k dani z podnikani si muzu sam odevzdam na FU?

Dobrý den, mám tento dotaz: Pan X -zaměstnanec…

Dobrý den, mám tento dotaz: Pan X -zaměstnanec-měl v průběhu roku příjem také ze zahraničí-Finsko-kde přednášel na vysoké škole.Finský zaměstnavatel mu vystavil potvrzení, kde je rozlišen příjem za přednášky - z toho odečtena daň a SP ve Finsku,příjem za přípravu v Česku, náhrada za stravné a náhrada za letenku.Které z těchto příjmů uvedu v příloze 3 jako příjem ze zahraničí, a které v příloze 2 jako příjem od zaměstnavatele? Děkuji za odpovězení dotazu.

Jsem studentem a nedávno jsem začal podnikat jako…

Jsem studentem a nedávno jsem začal podnikat jako OSVČ. V souvislosti s tím jsem si zřídil bankovní účet. Je možné mít na tomto účtu také osobní finance (např. stipendium atd.)? Nebo je nutné (např. kvůli úřadům) striktně dodržovat oddělené osobní peníze od těch z podnikání?Velice děkuji.

Dobrý den. Prosím, sdělte mi, jaká výše sazby DPH…

Dobrý den. Prosím, sdělte mi, jaká výše sazby DPH za práci se použije při opravě nebo rekonstukci elektrických rozvodů v RD a v činžovním domě, ve kterém jsou bytové i nebytové prostory. Děkuji.

Vedeu klientovi daňovou evidenci, platí zálohy…

Vedeu klientovi daňovou evidenci, platí zálohy osobě, která vede účetnictví, zejména elektřina, plyn, voda. Na školení nám říkali, že tyto zálohy lze zahrnout do výdajů,které ovlivňují základ daně, totéž že platí i pro leasing. Leasing jsem v zákoně o dani z příjmů našla, ale ostatní (el., plyn, voda) ne. Chtěla bych se zeptat, za lze zahrnout do výdajů a kde najdu podklad. Děkuji Čechová

Dobrý den, prodáváme družstevní byt (převod…

Dobrý den, prodáváme družstevní byt (převod členských práv včetně fin. vyrovnání). Peníze hodláme investovat do dalšího bydlení. Vzhledem k tomu, že již víme, že pořízovaná nemovitost bude o cca 500 000,--Kč levnější. Jedná se o hrubou stavbu (chybí fasáda, je nutná přestavba koupelen, kuchyně apod.). Členem družstva jsme 4,5roku. Členský podíl jsme získali dědictvím (otec-dcera). V bytě bydlíme (uživatelem bytu) jsme více než 15let. Vztahuje se na nás daň z příjmů? Pakliže ano, můžeme veškeré "rekonstrukce" zahrnout do "investice" do bydlení, co vše patří do "investice", jaké doklady bude vyžadovat finanční úřad? Děkuji Vám předem za odpověď

Dotaz: Jsem jediným 100% vlastníkem a jednatelem…

Dotaz: Jsem jediným 100% vlastníkem a jednatelem s.r.o. s předmětem podnikání koupě zboží za účelem dalšího prodeje, zprostředkovatelská činnost v oblasti obchodu a služeb, reklamní činnost. Společnost nemá žádné zaměstnance. Společnost zakoupila osobní automobil, který bude využívat pro podnikaní. Je možné, aby jsem automobil využíval jako jednatel společnosti a náklady na pořízení a provoz vozu byly daňovými výdaji, a to v případě, že nejsem a nechci být zaměstnancem společnosti ?

Dobrý den, potřebovala bych vědět odpověď na…

Dobrý den, potřebovala bych vědět odpověď na následující dotaz: Podnikatel, plátce DPH, nakupuje poštovní známky za nominální cenu na poště za účelem jejich prodeje v trafice. Při nákupu mu pošta poskytuje provizi. Je prodej poštovních známek v trafice za nominální ceny zdanitelným plněním se základem nula tak jako do konce 4/04 (par.36 odst.12 bývalého zákona o DPH) a DPH podléhá pouze provize (sazba 19%), nebo se postup s přijetím nového zákona změnil? (V novém zákoně jsem nic o prodeji poštovních známek tak jako v par.36 odst.12 bývalého zákona nenašla a nevím, kde bych měla hledat). Děkuji, Čechurová Milena

Chci se zeptat co je to úrok?

Chci se zeptat co je to úrok?

Velmi dekuji za odpoved. Jenom jeste ohledne…

Velmi dekuji za odpoved. Jenom jeste ohledne zminovane smlouvy. S firmou, ktere propaguji na internetu jejich stranky, smlouvu jako takovou zadnou nemam. Stacilo se pouze zaregistrovat a souhlasit s jejich podminkami. Lze tyto podminky chapat jako smlouvu? K uctovani mi tedy budou stacit pouze seky? Tzn. ze na konci danoveho obdobi vsechny obnosy na secich sectu a to je vse? Dekuji.

Dobry den. Chtel bych vedet, jak se dokladuje…

Dobry den. Chtel bych vedet, jak se dokladuje koupe bytu pro ucely dani - zakon 586/1992 par. 15 odst. 10c. Zadal jsem zamestnavatele o provadeni srazek uroku z hypoteky od danoveho zakladu, ale chteji pro mne dolozit vypis z listu vlastnictvi, kupni smlouvu, hypotecni smlouvu a jeste extra potvrzeni z banky o zaplacenych urocich, ackoliv tato informace uz je v hypo smlouve (splatkovy kalendar). Zda se mi, ze to vyrazne prehani a jako doklad by jim mela stacit hypotecni smlouva, pripadne jeste kupni smlouva s razitkem o vkladu do katastru, ktery si muzou overit pres internet. Je to dokladovani upraveno nejakou vyhlaskou apod.? Dekuji!

Dobrý den, prosím Vás o radu, jak postupovat v…

Dobrý den, prosím Vás o radu, jak postupovat v tomto konkrétním případě. Manželka vlastní automobil, je invalidní, proto je jí na tento vůz poskytována sociální podpora. Mohu toto vozidlo používat též ke své podnikatelské činnosti a platit z něj silniční daň a uplatňovat výdaje spojené s provozem vozidla? Prosím též o radu, zda mohu ji uvést jako spolupracující osobu a rozdělit svůj daňový základ v poměru 50 : 50. Děkuji

Dobrý den, pracoval jsem pro jednu společnost…

Dobrý den, pracoval jsem pro jednu společnost jako OSVČ na Živnostenský list. Ta společnost ukončila činnost. Přerušil jsem živnost a byl registrovaný na pracovním úřadě. Přerušení živnosti jsem nahlásil na FÚ, Zdrav.Poj., Soc.zab. . Po 2 až 3 měsících jsem nastoupil na HPP k jiné společnosti. V tom roce jsem podal řádné daňové přiznání. V dalším roce jsem nadále byl zaměstnancem s přerušenou živností a daňové přiznání za mne podával zaměstnavatel, protože jsem neměl žádné další příjmy. I v dalších letech jsem neměl žádné jiné příjmy než od zaměstnavatele a zaměstnavatel za mně podával daňové přiznání. Nyní jsem zjistil, že živnost byla přerušena na dva roky a tudíž mi asi automaticky naskočila někdy v květnu 2003 (na zdravotní pojišťovně ani na soc. zab. jsem ukončení přerušení živnosti nehlásil - nebyl jsem si toho vědom). Ale i v roce 2003 za mne podával zaměstnavatel daňové přiznání a já neměl žádné jiné příjmy než od zaměstnavatele. V roce 2004 se prý musí platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění i když nemám žádné příjmy mimo mzdy z HPP. Podle výplatních pásek z r.2004 mi zaměstnavatel strhává měsíčně na soc. poj. 1400 až 1600Kč, na zdr. poj. 800-900 Kč. Jak jsem to měl udělat správně? Co mám udělat nyní? Stačí teď přerušit živnost? Hrozí mi nějaké penále nebo jiné sankce? Dějuji za zodpovězení otázky.