FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem OSVČ - umělec na volné noze,…

Dobrý den, jsem OSVČ - umělec na volné noze, pracující bez ŽL jen na autorskou smlouvu a zajímalo by mne, jestli se na nás také vztahuje zákon o minimální dani z příjmu, i v případě, že nemám jiný zdroj příjmu a nedosahuji ani dané výše příjmu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den a předem děkuji za odpověď. Chtěla…

Dobrý den a předem děkuji za odpověď. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu účtovat kurzem na základě lístku o směně peněz, či musím účtovat kurzem ČNB v eurech.Konkrétněji:Platím v Polsku hotově fakturu za dodávku zboží a mám ze směnárny lístek o směně peněz.Mohu to použít do účetnictví?Ještě jednou děkuji.

Když chci prodat družstevní byt (převod členských…

Když chci prodat družstevní byt (převod členských práv a povinností), který jsem zdědil po člověku jež není můj příbuzný a v tomto bytě jsem nikdy nebydlel - mohu pro daň z příjmu použít odhadní hodnotu, z které byla vyměřena dědická daň, jako náklad a odečíst jej od prodejní ceny?

Dobrý den,chtěl bych začít podnikat a vést…

Dobrý den,chtěl bych začít podnikat a vést jednoduché účetnictví s možností odpočtu DPH.Počítám,že budu mít max.50 - 100 účetních položek měsíčně.Marně ovšem hledám nějaký ceník/oficiální/,kde bych se mohl dozvědět,kolik asi budu platit finanční účetní měsíčně a za daňové přiznání a účetní roční uzávěrku.Děkuji za odpověď

Dobrý den, Je pravda, že bylo někde dohodnuto,že…

Dobrý den, Je pravda, že bylo někde dohodnuto,že podvojné účetnictví se povede až od obratu 15 mil.? Děkuji za odpověď

Pane doktore, přeji Vám hezký den. Děkuji za…

Pane doktore, přeji Vám hezký den. Děkuji za zodpovězení mého dotazu, mám však další, budete-li tak laskav. OSVČ (JÚ, plátce DPH )svépomocí postavila provozovnu na vlastním soukromém pozemku. Po pěti letech od kolaudace na základě znaleckého posudku tuto nemovitost vloží do obchodního majetku. Plátcem daně z nemovitostí je od kolaudace. Je nutné provést nějaké převody na katastru nemovitostí nebo zaplatit daň? Budova je samostatně stojící a má vlastní parcelní číslo, zápis do katastru nemovitostí byl proveden.Děkuji.

Dobrý den,moje otázka se týká warrantů a jejich…

Dobrý den,moje otázka se týká warrantů a jejich daněíníJako fyzická osoba daním tyto papíry jako např.akcie?Děkuji.

Jsem OSVČ, vedu DE a jsem plátce DPH. V roce 2000…

Jsem OSVČ, vedu DE a jsem plátce DPH. V roce 2000 jsem koupil osobní auto na firmu bez DPH. Nyní jsem ho prodal na náhradní díly. Musím vystavit fakturu s DPH? S pozdravem

Koupil jsem nebytový prostor v r.2002,který jsem…

Koupil jsem nebytový prostor v r.2002,který jsem postupně přebudoval na byt (2003) a v 9/2004 Sb. prodal.I když jsem tam celou dobu bydlel,od kolaudace neuplynula doba 2 r,abych byl osvobozen z placení daně z příjmů dle §4 odst.1.Co dělat,abych byl osvobozen od placení daně z příjmů,když jsem byt obýval ? Mohu požádat finanční úřad o prominutí placení daně?Čekám nyní přírustek do rodiny a kařdá koruna je mi dobrá. děkuji.

Jeden muj pribuzny musel od mesta odkoupit byt v…

Jeden muj pribuzny musel od mesta odkoupit byt v kterem uz spoustu let bydli (puvodne vojensky byt, pak mestsky). Vzhledem na to, ze nemel prostredky, aby ho koupil (152 tis.), tak to vyresil prodejem. Kupce mu poskytl 152 tis., ktere se pouzili na odkoupeni bytu od mesta a pak pribuzny byt ihned prodal za 498 tisic tomuto kupci a odstehoval se k rodine. Jak je to s danemi? Dan z prevodu je jasna, ale co dan z prijmu? Jde o rodinny byt, kde pribuzny, fyzicka osoba, nyni jiz duchodce, mnoho let bydlel.

Dobrý den,prosím Vás kde si najdu vyhlášení…

Dobrý den,prosím Vás kde si najdu vyhlášení pevného kurzu na r.2004?Děkuji

Dobry vecer. Provadim cenovou nabidku na…

Dobry vecer. Provadim cenovou nabidku na prestavbu pudnich prostor na bytovou jednotku. Nabidka obsahuje kompletni vybavu. BUDE cenova nabidka obsahovat 5nebo19% DPH ? DIK

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na DPH u případu…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na DPH u případu - německá přepravní společnost (plátce DPH) poskytne českému smluvnímu dopravci (plátce DPH) finanční příspěvěk na reklamu, za to že český dopravce používá auta v barvě a s reklamou této německé společnosti. Kde je místo plnění a kdo je povinen daň odvést?Díky za odpověď.

Vážený pane doktore, dne 1.6.2004 jste odpovídal…

Vážený pane doktore, dne 1.6.2004 jste odpovídal na dotaz týkající se automobilu na leasing. Vaše odpověď končila větou : předmět leasingu zapíšete do evidence dlouhodob. hm. maj. a v roce pořízení ( skončení leasingu ) provedete odpisy. Byl byste tak laskav a mohl mi vysvětlit o jaké odpisy u automobilu na leasing vlastně jde? Snad ne ze zůstatkové prodejní ceny ? Děkuji za vysvětlení.

Dobry den,chci se zeptat jestli duchodce,ktery…

Dobry den,chci se zeptat jestli duchodce,ktery pobira starobni duchod a pritom podnika ma narok na odecitatelnou polozku 38040.

Dobrý den, vedu daňovou evidenci a zatím nejsem…

Dobrý den, vedu daňovou evidenci a zatím nejsem plátcem DPH, ale asi od 1.1.2005 se plátcem DPH stanu. Mám restauraci a v ní umístěny hrací automaty, z nichž mi přináleží 50% tržeb. Mám tyto příjmy z provozu hracích automatů přičíst do obratu pro stanovení plátce DPH (1.000 000 Kč). Děkuji

Dobrý den. Jsem kmenovým zaměstnancem v trvalém…

Dobrý den. Jsem kmenovým zaměstnancem v trvalém pracovním poměru a uvažuji o zřízení živnostenského listu na oblast poradenství v resortu zdravotnictví. Budu-li vedle hlavního prac. vztahu využívat občas i živnostenský list, vztahuje se na mě povinnost pravidelného odvádění sociálního a zdravotní pojištění? A pokud ano, tak v jaké výši, co je měřítkem, příp. koho mám kontaktovat atd. Vůbec netuším a chci mít vše v pořádku. Velice děkuji a přeji hezký den.

Jsme firma s.r.o.,ted jsme pořídili dva osobní…

Jsme firma s.r.o.,ted jsme pořídili dva osobní automobily na leasing.Tyto automobily byli pořízeny pro společníky společnosti,ale zároveň budou částečně využívány pro soukromé účely.Jsou zařazeny v obchodní majetku,s tím že budou používány částečně pro soukromé účely.Chci se zeptat,jakým způsobem budou účtovány splátky leasingu (danově)a zároveň jak se to dotkne zaměstnanců pokud budou toto auto používat pro soukromé účely?Děkujki

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení těchto…

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení těchto dotazů: 1) Jaké jsou podmínky založení účtu v Rakousku? 2) Kolik přibližně stojí vedení a poplatky na těchto účtech? 3) Jestli je možné platit službou PayPal, pokud mám nastaven jako hlavní účet právě ten rakouský,ale moje bydliště je v ČR? (Rakousko patří mezi podporované země) ( Hlavním předmětem těchto dotazů je - Jak platit na eBay.Nejjednodušší variantou se zdá být právě PayPal,ale ČR není mezi podporovanými státy,proto se ptám,jestli se to dá nějak ,,obejít´´.Například účtem v Rakousku) Děkuji Vám za Váš čas při zodpovězení tohoto náročného dotazu! S pozdravem a přáním všeho nejlepšího

Můj syn podniká jako OSVČ od 1.5.2004.Prosím…

Můj syn podniká jako OSVČ od 1.5.2004.Prosím sdělte mně od kdy platí ustanovení minimálního základu pro výpočet daně.Slyšel jsem,že od 1.7.2004.Má ZPS.Prosím jaké odečitatelné položky si může odečíst z tohoto minimálního základu pro výpočet daně.