FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

ve finančním kalkullátoru mi při výpočtu daně -…

ve finančním kalkullátoru mi při výpočtu daně - počítej vyšlo NaN , CO TO ZNAMENÁ.

zkusebni dotaz žžšš

zkusebni dotaz žžšš

Jsem OSVČ (profese programator) a chtěl bych se…

Jsem OSVČ (profese programator) a chtěl bych se zeptat jestli je možné platit daně v jiném státě ("daňový ráj"), Co je k tomu zapotřebí, případně jak je to zhruba finančně náročné.

Jsem fyzická osoba, neplátce DPH, účtující v…

Jsem fyzická osoba, neplátce DPH, účtující v soustavě sjednoduchého účetnictví. Dotaz zní: Pokud si pořídím auto na leasing jako soukromá osoba (nevložím jej do obchodního majetku), mohu si pak již po dobu trvání leasingu uplatňovat do nákladů náhradu za používání soukromého vozidla ke služebním účelům (t.j. 3,30 + průměrné náklady dle spotřeby a cen PHM)? Předem děkuji za odpověď.

Jsem obchodní zástupce na ŽL a používám firemní…

Jsem obchodní zástupce na ŽL a používám firemní vozidlo. Jaké náklady si mohu odečíst z daní. Pohoné hmoty si hradím sám,ale firma chce pomě doklady za PHM. Děkuji

Dobrý den.CHci se zeptat na výherní zdanění.Jak…

Dobrý den.CHci se zeptat na výherní zdanění.Jak se vypočítá částka s výhry v zahraničí-kolik je danˇ a jak tuto částku zdanit ?Jeli to větší finanční částka v dolarech.Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, prosím o informaci, zda a ev. jakou…

Dobrý den, prosím o informaci, zda a ev. jakou spotřební daň a clo musíme zaplatit při dovozu vína (jak šumivého, tak běžného) z Itálie. Jedná se o dovoz pro obchodní účely a jsme společností s r.o. Současně prosím o informaci, v jakém okamžiku musíme ev. spotřební daň zaplatit. Předem děkuji.

Dobry den, nevim si rady, jak reagovat vuci…

Dobry den, nevim si rady, jak reagovat vuci Financnimu uradu. Jako firma s mesicni DPH sme zadali odpocet na sitovou databazovou aplikaci, kterou nam po roku setreni zamitli podle par.19. Oduvodnili to tak, pri jednani, ze v ten jisty mesic se melo koupit a hned i vydelavat na databazi. V reale to neni mozne, protoze cela instalace i vubec celkove spusteni se neda i kdyz na tom delali odbornici - bylo jich 5 do jednoho mesice. Je to majetek v hodnote 500 000 ,- a nase spolecnost mesicne odvadi na DPH kolem 5 000,- statu. Jak a co udelat, kdyz Financni urad nam odmitl zaplatil nasi dan, ktera nam nalezi a na druhe strane zada v podstate za to co podle nich neexistuje plateni z toho DPH. Kdyz jsme o tom s nimi jednali a rekli im , ze to tak nenchame, tak se nam vyhrazali, ze jako FU nas znici a ted nam stale chodi kontroly a doslova nas terorizuji. Tenhle tyden nam prislo nap. zaplati za rok 2003 na dani z prijmu 5700,- i kdyz jsme tuhle dan zaplatili Financnimu uradu v terminu, tj.03/2004. Vubec to neberou v uvahu a nase firma vsechny transakce dela jenom cez banku. Hotovostni pokladna je u nas jenom na spotrebny material. Jedna se Financny urad Praha 10 , kde Vam mohu rici, ze takove terorisricke spusoby jsem jeste nezazila. Prosim Vas jestli muzete poradte mi jak mam postupovat a co udelat. Moc Vam dekuji.

Jsem zaměstnanec a zároveň vlastním živnostenský…

Jsem zaměstnanec a zároveň vlastním živnostenský list pro případný přivýdělek. V roce 2004 jsem do dnešního dne t.j. do 29.10.2004 nevydělala ani korunu na ŽL.Situace do následujícího roku/2005/ se asi nezmění,tzn.že asi opět nic nevydělám.Daňové přiznání si vypočítávam sama,na daňového poradce nemám peníze.Jak mám postupovat?Kolik zaplatím daň za rok 2004.Mám ŽL pozastavit nebo zrušit? Děkuji

Jsem OSVČ. V roce 2004 jsem měla do 15.5.…

Jsem OSVČ. V roce 2004 jsem měla do 15.5. pozastavenou činnost. Budu platit minimální daŇ pouze za měsíce, kdy jsem činnost provozovala nebo musím zaplatit roční minim. daň cca 11000 Kč?

Hezký den! Jsem na MD a pobírám rod. příspěvek,…

Hezký den! Jsem na MD a pobírám rod. příspěvek, chtěla bych začít podnikat na ŽL. Budu to mít jako vedlejší činnnost? Týká se mě placení měsíčních záloh na ZP a sodiální. V jaké výši bych musela tyto zálohy platit a co kdyby byl výdělek malý (podnikání by se nevyplatilo). Děkuji moc za odpověď.

zkusebni dotaz žžšš

zkusebni dotaz žžšš

Dobry den,chtel bych se zeptat:v roce 2001 jsem…

Dobry den,chtel bych se zeptat:v roce 2001 jsem dostal od rodicu mensi kancelarskou budovu,platil jsem 3% prevod z odhadu,Nyni bych chtel dum prodat asi za 80% odhadu.Co vsechno dejme tomu v procentech se bude muset zaplatit?(Dan z prijmu?Prevod...)Dum jsem nemel v podnikani.Dekuji

Prosím o radu, jak nejlépe ošetřit smlouvu o…

Prosím o radu, jak nejlépe ošetřit smlouvu o vedení účetnictví. Pracuji v HPP ve firmě "A" jako účetní, zároveň vedu účetnictví několika firmám na živn. list. S firmou "A" jsme se dohodli, že od nového roku budu i pro ně pracovat na živn. list. Jde nám o to, jak smlouvu a ostatní náležitosti sepsat tak, aby nám to nemohli úřady napadnout jako švarcsystém. Budu totiž účetnictví vést v kanceláři té firmy a na jejím počítači a jejím účetním programu. Předem děkuji za rady.

Jsem zaměstnanec v hlavním pracovním poměru a rád…

Jsem zaměstnanec v hlavním pracovním poměru a rád bych od nového roku začal při zaměstnání podnikat. Jak to bude se sociálním a zdravotním pojištěním - musím se někde registrovat a platit tzv. minimální pojistné? Podotýkám, že zůstávám současně zaměstnancem, a tudíž se mi zdravotní a sociální pojištění strhává každý měsíc z výplaty. Děkuji za odpověď.

Můj syn pracuje jako OSVČ OD 1.5.2004.Pravidelně…

Můj syn pracuje jako OSVČ OD 1.5.2004.Pravidelně si platí minimální sociální a zdravotní pojištění.Jeho příjmy jsou ale velice nízké.Slyšel jsem, že v příštím roce bude muset platit minimálně 40% ze zisku.Jelikož jeho vyměřovací základ bude dle zákona 100 800,00Kč,nebude si moci odečíst žádné náklady ani paušálních 25%proto, že jeho příjem je stěží poloviční(možná, že nebude ani na úrovni minimální mzdy.Jelikož má ZPS bez invalidního důchodu nemůže se přihlásit po zrušení ŽL do evidence pro nezaměstnané.Na dotaz na sociálce mu řekli, že by dostal 2000,00Kč a to by měl méně než vydělá teď. Máme-li správné informace, chci se vás zeptat, jestli je nějaká zákonná možnost získat slevu s těchto dávek.

Dobrý den. Jsem na MD, k tomu pracuji 2x do týdne…

Dobrý den. Jsem na MD, k tomu pracuji 2x do týdne ve firmě. Jedná se o 2x2hodiny v týdnu. Má hrubá mzda nepřesahuje 900Kč. Při výpočtu čisté mzdy na stránkách finance.cz se mi neodečítá 15% daň z příjmu, kterou mi ovšem zaměstnavatel odečítá. Zajímalo by mě jestli je to správně, vždytˇ odečitatelná položka je 3170,- a to je vyšší než můj příjem. Také by mne zajímalo zda bych měla v případě nemoci nárok na nějakou část nemocenské když platím sociální i zdravotní pojištění. Ješte dodávám, že mám podepsanou pracovní smlouvu, ne dohodu o provedení práce. Děkuji

Dobry den, prosim o zaslani informace o vykazech…

Dobry den, prosim o zaslani informace o vykazech oranizacnich slozek statu, financi a ucetni hledisko a struktura ucetnich vykazu.dekuji.

Planuji objednat zbozi, ktery chci platit pred…

Planuji objednat zbozi, ktery chci platit pred koncem roku, kvuli dan.priznani 2004. Dodavatel mi rekl, ze neni jisty, ze bude schopen dodat zbozi pred 31.12.2004. Ale pro me je velka nevyhoda, kdyz nemuzu dat tu castku do nakladu jeste v roce 2004. Vedu podvone ucetnictvi. Muzu platit celkovou castku jako zaloha, ale zalohova faktura neni uznatelna jako danovy naklad pro priznani dan z prijmu. Lze to nejak resit? Dekuji za opdpoved.

Chtěla bych se zeptat na DPH u stravovacích…

Chtěla bych se zeptat na DPH u stravovacích poukázek typu Gastropass poskytovaných našim zaměstnancům. Z hlediska DPH postupujeme tak, že DPH z provize si uplatňujeme na vstupu. Zaměstnancům srážíme ze mzdy 45% hodnoty stravenek, žádné DPH z poskytnutých stravenek neodvádíme. Je tento postup správný? Setkala jsem se totiž s názorem, že z částky sražené zaměstnanci je nutno odvádět státu 19% DPH. Domnívám se ale, že DPH se odvádí pouze ze stravenek v případě, že zaměstnavatel provozuje vlastní závodní stravování, nikoliv u "gastroturek".