FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Podnikat jsem začala v srpnu 2002. Dílčí základ…

Podnikat jsem začala v srpnu 2002. Dílčí základ daně pro rok 2003 byl 18225 Kč. Potřebovala bych vědět, od kterého měsíce mám platit měsíční daň 950 Kč. Děkuji

Dobrý den, zajímalo by mě jak se počítá mzdové…

Dobrý den, zajímalo by mě jak se počítá mzdové ohodnocení v případě dovolené. Existuje na to nějaký kalkulátor? A je rozdíl pokud mám fixní měsíční mzdu? Děkuji za odpověď, PH

Prodala jsem chatu,je 12 let rozestavěná a nebyla…

Prodala jsem chatu,je 12 let rozestavěná a nebyla zkolaudována.Jak budu postupovat pro zdanění příjmů z tohoto prodeje.Předem děkuji

Jako poplatník jem dosáhla v roce 2003v rámci…

Jako poplatník jem dosáhla v roce 2003v rámci ostatních příjmů: -příjmy z příležitosti pronájmu auta 12 000kč -ztrátu prodeje cenných papírů ve výši 11 000kč -příjmy ze zdaněných autorských práv 25 000kč a)jak bude vysoký dílčí základ daně u příjmů? b)co se změní,pokud by jsem tyto položky dosáhla v tomto roce 2004?Předem děkuji

Naše firma zaměstnává stavební dělníky,kteří mají…

Naše firma zaměstnává stavební dělníky,kteří mají sjednáno jako místo pracoviště místo bydliště.V pondělí vyjedou z domu,pracují na různých místech v kraji, jsou ubytováni na ubytovnách a v pátek se vrací domů.Ubytování zajišťuje naše firma,má řádné daňové doklady o ubytování se seznamem dělníků.Zajímá mě, zda je toto ubytování, které firma hradí, jejím daňovám nákladem a zda si může odpočítat DPH z těchto dokladů.

Dobrý den, nevím si rady s následujícím : OSVČ …

Dobrý den, nevím si rady s následujícím : OSVČ (JÚ, DPH) uzavřela Dohodu o vyhrazení pracovního místa - úhrada mzdových nákladů s ÚP a na jejím základě zaměstná svého prvního zaměstnance. Tato dohoda byla uzavřena podle ustanovení § 113 zákona č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti a podle ustanovení § 26 vyhlášky MPSV. Jednou s podmínek je, že zaměstnavatel provede finanční vypořádání se státním rozpočtem dle platného právního předpisu. Není ovšem uvedeno jakého. Nechápu tudíž o co se vůbec jedná. Můžete mi poradit ?

Dobrý den, podle zákona o daních z příjmů si od…

Dobrý den, podle zákona o daních z příjmů si od základu daně lze odečíst zaplacené členské příspěvky člena odborové organizace. Pokud si dělám daňové přiznání sám, kdo vydává takové potvrzení o výši zaplacených členských příspěvků. Děkuji za odpověď.

co všechno musí udělat nově registrovaná OSVČ ,…

co všechno musí udělat nově registrovaná OSVČ , aby dodržela veškeré zákony. mám na mysli daňpvé povinnosti , odvody a pojištění, zajímá mě i varianta práce na vedlejší činnost, tzn. současně při HPP ? Dále mě zajímá , za jakých podmínek může tato OSVČ zaměstnat manžela?

Jsme nezisková PO, za jakých podmínek se platí…

Jsme nezisková PO, za jakých podmínek se platí záloha daní z příjmu právnických osob a jaké výši.Děkuji.

Kanadská firma (podnikající v oblasti farmacie)…

Kanadská firma (podnikající v oblasti farmacie) se chystá dovážet zboží do Evropy. Toto zboží doveze z Kanady do Prahy do (soukromého) skladu. Na území ČR bude toto zboží pouze uskladněno, nebude distribuováno po Čechách. Z tohoto skladu zboží půjde dále do zemí EU, zejména Německa, ke konkrétním distributorům. Zajímá mě, kde bude místo zdanitelného plnění , kde a jak se bude odvádět DPH a na základě jakých dokumentů. Zejména zda vzniká plnění při vyskladnění ze skladu na území ČR při transportu do země EU.

Dobrý den, Zajímalo by mě jakou částku mám…

Dobrý den, Zajímalo by mě jakou částku mám napsat při vyplňování Daňového přiznání do nezdanitelné části základu daně, kde je uvedeno 38 040 kč ročně na poplatníka, jestliže jsem byl cca 6 měsíců v evidenci na úřadu práce a tudíž jsem měl pouze podporu. Ta částka 38 040 je pevně daná, nebo se odpočítávají pouze ty měsíce kdy jsem pracoval? A musí se uvádět do Daňového přiznání evidence na úřadu práce a výše podpory a tudíž ji zdaňovat? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsme nezisková organizace na podporu…

Dobrý den, jsme nezisková organizace na podporu vědy a vzdělávání, která má i ekonomickou aktivitu - pořádání konferencí a školení. Na tato školení a konference vybíráme účastnické poplatky. Z hlediska nové hranice - obrat 1 mil. ,se možná organizace bude muset v budoucnostizaregistrovat k DPH. Vzhledem k tomu, že naše výnosy jsou z neziskové oblasti (členské příspěvky) a z ekonomické aktivity, není mi jasné, jestli by ke sledovaným výnosům pro určení překročení hranice 1. mil. Kč patřil i finanční dar, který by společnost obdržela od jiné společnosti, popřípadě, jak by musel být dar formulován, aby byl považován pouze za dar pro neziskovou činnost společnosti. je-li to vůbec možné. Děkuji předem za odpověď.

Příbuzný chce prodat stavební pozemek. Slyšel…

Příbuzný chce prodat stavební pozemek. Slyšel cosi o tom, že vedle daně z převodu nemovitostí bude muset zaplatit ještě jakýsi další poplatek. Existuje něco takového nebo je to nesmysl?

dobrý den chtěla jsem se zeptat při dědickém…

dobrý den chtěla jsem se zeptat při dědickém řízení jak se počítá dědická dan z družstevního bytu, děkuji

Dobrý den, potřebuji vědět, do jaké klasifikace…

Dobrý den, potřebuji vědět, do jaké klasifikace sazby DPH patřím. Jsem grafik a nejčastěji fakturuji: grafická a výtvarná řešení, grafické návrhy v el. podobě (pdf), grafické práce a práce spojené s DTP. Nikde mi nejsou s to říci, zda mám přisazovat 5 nebo 19 % - informace se liší jak na FÚ, tak Hosp. komoře ČR. Stačí, když budu vědět, kde hledat. Díky

V Německu jsem nechal opravit auto, které se mi…

V Německu jsem nechal opravit auto, které se mi při přepravě pokazilo. Autorizovaný fy Scania mi ho opravila a zaslala fakturu s mým DIČ. Na této faktuře neuvedla procento ani částku DPH, jen cenu celkem. Nevím zda pro mne vyplývají nějaké povinnosti z hlediska vyplnění našeho daňového přiznání a zda tuto fakturu vystavili správně. Dále se chci zeptat zda mám zatížit fakturu DPH a s jakým textem, pokud mi bude následně oprava uhrazena českou leasingovou společností, poněvadž auto je v záruce. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Majitel spol. s r. o.…

Dobrý den, prosím o radu. Majitel spol. s r. o., plátce DPH - prodal nemovitost s pozemkem, kterou pronajímal. Musí odvést DPH z tohoto prodeje a v jaké sazbě? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore, při čtení dnešních…

Dobrý den, pane doktore, při čtení dnešních odpovědí na dotazy jsem se zarazila u odpovědi ohledně uplatnění nákladů při používání soukromého vozidla ke služebním účelům t.j. 3,30 Kč /pozn.:dnes již platí 3,50 Kč/ + prům.náklady na PHM, které tazatel nevlastní, nýbrž má ho pronajatý formou leasingu. Já si myslím, že v tomto případě musí postupovat podle § 24 odst.2 písm. k) bod 1 ZDP a tudíž základní sazbu náhrady ve výši 3,50 si nemůže uplatňovat, pokud auto nevlastní. Můžete toto moje tvrzení potvrdit, nebo vyvrátit? Děkuji a omlouvám se.

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu při…

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu při vyplňování přiznání k dani z převodu nemovitosti. Společně s manželem jsme prodali byt jiným manželům. Znamená to tedy, že daňové přiznání musím podat já i můj manžel? A v příloze č.1 Údaje o nabyvateli musím rovněž uvést oba manželé na které jsme byt převáděli? Dále jsem se chtěla zeptat zda je nutné mít znalecký posudek na cenu bytu, nebo zda se cena "zjištěná" dá vypočítat podle nějakých předpisů. Cena za kterou jsme byt prodali je 400000,- Kč a nevím s jakou cenou tuto částku porovnávat. Moc Vám za odpověď děkuji.

Dobrý den, zajímá mě, jsem -li spolumajitel…

Dobrý den, zajímá mě, jsem -li spolumajitel činžovního domu a zároveň nájemník zmíněného domu ( obývám jeden z bytů ) zda musím platit nájemné, souhlasí-li ostatní spolumajitelé s neplacením nájemného. Druhý dotaz je: mohou spolumajitelé činžovního domu NEvybírat nájemné od jistých nájemníků?