FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

postoupení pohledávky

Dobrý den, dne 1.7.2012 byla s dlužníkem uzavřena smlouva o přepravě s odměnou dopravce (sjednaným přepravným) 5.000,- Kč + DPH. Dne 2.7.2012 proběhla sjednaná přeprava. Ještě téhož dne (tj. 2.7.2012) postoupil bezúplatně písemnou smlouvou dopravce tuto svoji pohledávku za dlužníkem na jiný subjekt. Tento jiný subjekt (taky dopravce a taky plátce DPH) pak dlužníkovi vyfakturoval sjednané přepravné včetně DPH spolu s přiloženým oznámením o postoupení předmětné pohledávky. Je tento postup možný a správný? Musí se vůbec projevit pohledávka dopravce (postupitele) v jeho účetnictví, resp. daňové evidenci, když ji ještě před vyúčtováním daňovým dokladem bezúplatně postoupil a vše řádně daní (daň z příjmu, DPH) postupník (nabyvatel pohledávky), který ji vyúčtoval daňovým dokladem? Pokud se projevit musí, tak, prosím Vás, jakým způsobem? Děkuji.

převod bytu

Dobrý den, prosím o radu v následujísí situaci. Přítelkyně vlastní byt, který splácí pomocí hypotéky (zatím splacena cca polovina). Druhou polovinu bych chtěl splatit jednorázově já (až bude možnost umoření). Přemýšlíme jak s co nejefektivnějším finančním dopadem vyřešit převod poloviny bytu na mne. Žijeme v mém (jiném) bytě ve společné domácnosti přes dva roky, po tuto dobu má přítelkyně u mě trvalé bydliště. Jaká daň z převodu se nás týká? Bylo by lepší kvůli výši daně jej nejdříve převést a poté zaplatit nebo naopak? Moc děkuji, Jan.

účetnictví v podnikání

Hezký den, nedávno jsem si založil živnost jako vedlejší činost - při studiu, ale tak nějak se neorientuji v tom, co schovávat pro daňové přiznání, abych pak neměl nějaké zbytečné problémy s finančním úřadem... Mám IČ i DIČ, musím tedy za každou provedenou práci vystavit fakturu a tu si schovat do účetnictví, nebo je třeba něco více/méně?

prodej akcií a daň

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na daňovou povinnost v případě, kdy nakupuji a prodávám akcie. Příklad: 1.1.2012 - nákup 1000 ks akcií 1.7.2012 - nákup 1000 ks akcií 1.11.2012 - prodej 1000 ks akcií berme to tak, že výše uvedené nákupy i prodej se týkají jedné akcií jedné společnosti. Mám ve výše uvedeném případě daňovou povinnost (v případě, že rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou je kladný) nebo ne? Můžu si případně vybrat, zda prodávám akcie nakoupené 1.1.2012 nebo 1.7.2012? -(buď budu/nebudu akcie držet více než 6 měsíců) děkuji za odpověď

předmět daně

Dobrý den.Již jednou jsem se ptal a tak se omlouvám za opakovaný dotaz, ale bohužel se mi nějak ztratil email s Vaší odpovědí.Vlastním autojeřáby na podvozku Tatra, jedná se o SPECIÁLNÍ STROJ (je tak označen v TP) a minule jste mi odepsali že nemusím platit silniční daň a já bych potřeboval vědět podle kterého paragrafu to je.Mnohokrát děkuji za vaší odpověď. S pozdravem Besta

daňová povinnost

Dobrý den, řeším problém ohledně daně darovací. Moje matka a její manžel, který je mým nevlastním otcem, se rozhodli, že mi darují byt, který mají ve společném vlastnictví manželů. Jelikož se jedná o mého nevlastního otce, budu muset podávat daňové přiznání a platit darovací daň nebo bude tento dar osvobozen? Děkuji Vám za odpověď.

darování nemovitosti

Dobrý den, chtěla bych jsem se optat. Rodiče mně a mé sestře darovali rodinný dům a nevíme, jaká daňová přiznání s přílohami máme podat a jestli musíme každá za sebe. Bohužel máme ještě takový problém, že jsme nestihli podat přislušné daňové přiznání včas a tedy ho budeme podávat až po termínu a nevíme, jestli to je bráno jako řádné.

doložení odvolání

Podala jsem odvolání proti rozhodnutí FÚ na vyměřené penále. Nyní nás FÚ vyzývá k odstranění vad odolání, a to že nejsou uvedeny důvody, v nichž jsou spatřovány nesprávnosti a nezákonnosti napadených rozhodnutí, a že nejsou označeny důkazní prostředky k tvrzení o skutkovém stavu. Jaké důvody a důkazní prostředky mohu například uvést. Celý případ jsem popsala v odvolání. Děkuji za odpověď

prodej domu a daně

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestliže prodám dům jak vysokou dan z prodeje budu platit?Vím,že dan je 3procenta,ale slyšela jsem,že pokud v domě bydlím kratší dobu než 3roky dan by byla 15 procent.Je to pravda?dům jsem koupila v lednu to budou 2 roky a prodat jej chci z rodinných důvodů.Děkuji za odpověd.

daňová povinnost

Dobrý den, mám takový dotaz. Sestra mé babičky chce na mne přepsat svůj byt. Jedná se mi o to, zda budu platit nějakou daň když jsem vnuk její sestry. Případně co všechno se mě bude týkat a jak v takovémto případě postupovat. Doufám, že jsem dotaz napsal srozumitelně a děkuji moc za odpověď.

daňová povinnost

Dobrý den zajímalo by mě, zda je oděvné daňově uznatelným nákladem,a zda se nemusí dávat zaměstnanci do mzdy jako peněžní příjem (navýšení hrubé mzdy) a následné odvody..... a ještě další dotaz ohledně silniční daně. Firma, která obchoduje s novými auty a vystavuje je, auta přihlašuje na dopravce a má je vedené ve skladu, ale do takových aut se nakupují PHM a přejede třeba jen pár km, aby se dojelo vystavit..... jsou to tzv. DEMO vozy. musí se z každého takového vozu platit záloha na silniční daň? I přesto, že jezdilo jen tímto způsobem? děkuji za pomoc

danění více příjmů

Dobrý den, na serveru mi byl zodpovězen následující dotaz: Dotaz: Dobrý den, v říjnu 2012 odlétám na rok do zahraničí (Novy Zéland), kde budu pravděpodobně již od 1.11.2012 pracovat. Předcházejících 9 měsíců budu mít odpracovaných jako FO u společnosti s ručením omezeným. Ráda bych se zeptala jaká mi vznikne povinnost podávat daňové přiznání tady v ČR a co vše je nutné vyřídit, aby bylo vše v pořádku? Děkuji za informaci, TK Odpověď: Přiznání k dani z příjmů za rok 2012 budete podávat v ČR. V něm zdaníte jak příjmy z tuzemska, tak i příjmy ze zahraničí. K tomu potřebujete od zaměstnavatelů Potvrzení o příjmech. U zahraničního potvrzení je třeba mít český překlad. Abyste nemusela kvůli přiznání jet do ČR, doporučuji před odjezdem navštívit daňového poradce v místě a udělit mu plnou moc k tomuto úkonu. S ním se potom dohodnete i na další spolupráci. ...děkuji za odpověď, nicméně bych se ráda zeptala, zda je doopravdy nutné podávat daňové přiznání v ČR, pokud zaměstnavatel celou dobu řádně odváděl daně za mou osobu + z jakého důvodu musím danit příjmy v zahraničí v České republice, pokud v zahraničí budu mít pracovní víza a přiznání podávat na místním úřadě? Děkuji za informaci, TK

daňová povinnost

Dobrý den, jsem student pracující na DPP, s výdělkem nepřesahujícím 10000Kč měsíčně, mám podepsané prohlášení. Asi 3 roky jsem pracoval v jedné práci na DPP (průměrně kolem 4500/mesicne) a ucetni mi tvrdila, ze neni potreba, abych se o dane jakkoliv staral, ze pri tomto stavu neni potreba odevzdavat zadne danove priznani? Je to opravdu tak? Nedavno jsem s nekym mluvil a ten me vystrasil s tim, ze to neni pravda. A platí to případně i pro rok 2012? Děkuji předem M.

danění více příjmů

Dobrý den, v říjnu 2012 odlétám na rok do zahraničí (Novy Zéland), kde budu pravděpodobně již od 1.11.2012 pracovat. Předcházejících 9 měsíců budu mít odpracovaných jako FO u společnosti s ručením omezeným. Ráda bych se zeptala jaká mi vznikne povinnost podávat daňové přiznání tady v ČR a co vše je nutné vyřídit, aby bylo vše v pořádku? Děkuji za informaci, TK

převod nemovitosti a daně

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu jak co nejefektivněji vyřešit následující situaci. Cca před rokem jsme s přítelkyní koupily na hypotéku byt v hodnotě cca 2,5 mil. Kč (z části financován hypotékou, která je však jen na mne). Dále došlo k rekonstrukci a tím se zvýšila hodnota bytu celkově na cca 3 mil. Kč. V katastru jsme však zapsáni oba, každý polovičním dílem. V současné době hledáme způsob jak co nejefektivněji, ale zároveň legálně převést i polovinu bytu na mne, tak abych byl v katastru zapsán jako jediným vlastníkem já. Je lepší řešit darovací daní, nebo daní z převodu nemovitosti? Je v rozporu se zákonem případně byt odkoupit za 1,-Kč i s tím, že daň by se zaplatila z tržní reálné ceny nemovitosti? Velice Vám děkuji za odpověď.

osvobození důchodů od daně

při překročení součtu příjmů 840tis.Kč se rovněž mj. zdaňuje rovněž starobní důchod. Co se rozumí "příjmem" zahrnujícím částku 840 tis. Jedná se o pozici řádného starobního důchodce provádějící ještě činnost jako OSVČ. Prosím o přesnou terminologii. Děkuji, Skácel

pojistné

DObrý den, prosím pěkně co by bylo nejvýhodnější pro mě ohledně platby ZP,Sp. skončila mi 2letá rodičovská dovolená. O malého se chci starat dál celodenně.( jsou mu 2 roky) zatím jsem v prac poměru, podnikám a jsem jednatelkou sro. pozastavit podnikání FO, a ukončit prac poměr není problém. jedná se mi o to, ze zdrav.poj platím ze skutku-zálohy mimo vyměř.základ. abych mohla být v domácnosti, nemůžu mít žádný příjem. nevím jak to ošetřit u toho sro.- teprve se rozjíždí a tak i minim.odvody jsou zatím velké.. i když jsem jednatel a odměny si nedávám ani mzdu.. odměny se dají kombinovat se ziskem a být zaměstnancem..vůbec nevím jak to je..:-(( prosím poraďte mi co by bylo nejlepší.. děkuji,hezký den

danění více příjmů

Dobrý den, mám prosím dotaz. Nemůžeme se s kolegyní dohodnout, co je správné. Je zaměstnána, kde má největší příjmy. Pak by chtěla pronajímat byt. Kdo bude podávat daňové přiznání ve chvíli, kdy bude platit daň z pronájmu?Nadále její zaměstanavatel, kterému oznámí výši příjmů z pronájmu?Nebo musí ona?A na jakém formuláři?Děkuji za informaci na mail:radia@centrum.cz.

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, potřebovali bychom poradit. V dubnu 2007 jsme začali splácet hypotéku na nepostavený byt. Dle smlouvy o budoucí smlouvě kupní měla být kupní smlouva podepsána nejpozději 20.12.2007 a my se měli stát vlastníky. K tomu však nedošlo, investor odmítl podepsat kupní smlouvu a předat nám byt. Museli jsme se domáhat našeho práva soudní cestou. Hypotéku jsme řádně spláceli, ačkoli jsme nebyli vlastníky bytu a ani jsme v něm nemohli bydlet. V srpnu 2009 bylo pravomocným rozsudkem určeno, že jsme vlastníky bytu a následně jsme byli zapsáni i v katastru nemovitostí. Nyní se soudní cestou domáháme náhrady škody, mimo jiné i úlevy na daních za roky 2007 a 2008 dle § 15 zákona č. 586/1992 Sb. Protistrana namítá, že odečet daně můžeme žádat pouze za zdaňovací období, ve kterém jsme byli po celou dobu splácení úvěru vlastníky bytu a byt užívali, tudíž za rok 2007 na to nárok nemáme a pravděpodobně ani za rok 2008, protože by se stejně nestačil učinit vklad do katastru nemovitostí. Soudu jsme předložili potvrzení od účetní, že máme nárok na úlevu na daních. Soudu to nestačilo, tak jsme přiložili ještě vyjádření daňového poradce, který potvrdil výpočet a správnost nároků, jež uvedla účetní ve svém potvrzení. Ani tak však soud není spokojen, proto nás zajímá, zda lze někde získat další potvrzení, že jsme v letech 2007 a 2008 měli nárok na odečet daně. Děkuji. J

květiny

Dobrý den, prosím o radu- s.r.o., plátce DPH organizačně zajišťuje koncerty pro symfonických orchestr. Mimo jiné také nakupuje květiny pro umělce.Lze u nákupu těchto květin uplatnit odpočet DPH a jedná se také z pohledu daně z příjmu o daňový výdaj? Děkuji. Veselý