FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc. Jsem na zapracování u mateřské společnosti v Německu. Jsem ale stále placen českým zaměstnavatelem. Ten mi přestal strhávat zálohu na daň ze mzdy. V Německu mám povolení k pobytu ale občas dojíždím domů do České republiky. Budu muset podávat daňové přiznání v Německu? Díky za odpověď.
Od ledna pracuji na ŽL. Mám si vést peněžní deník nebo jak vést účetnictví? Roční příjem bude cca 110 000Kč - jak vysokou daň v březnu zaplatím? A do třetice: k tomu jsem zaměstnána na pár hodin jako učitelka. Má to vliv na částku odváděnou měsíčně na pojištění? Děkuji mnohokrát. Já tomu opravdu zatím vůbec nerozumím a ani nemám možnost zeptat se v okruhu mých známých. Děkuji.
Dobrý den, moje otázka se týka obratu. V daň.přiznání pravnických osob se uvádí výše čistého obratu nebo úhrn všech dosažených příjmu.Chtěla bych se zeptat, zda se do obratu zahrnuje i prijem z prodej hmotneho majetku, a dale aktivace majetku. Účtuji sklad způsobem A, takže když chci např.tiskárnu, kterou mám na skladě zařadit do dlouh. majetku, tak ji vyskladním ze skladu - účtuji 501/132,pak provedu internim dokladem aktivaci 022/624 a pak postupne uctuji mesicni odpisy.Nevim zda tento postup je spravny. Dale nevim zda postupuji spravne u drobneho dlouh.majetku.DDHM do 40 tis.Kc uctuji na ucet 501/analyticka evidence.Provedu jednorazove odpis do nakladu.Neuctuji vsak tento DDHM na ucet 022.DDHM vedu jen v operativni evidenci.Je postup spravny? Predem Vam moc dekuji za odpoved. Mate muj obdiv za tolik zodpovezenych dotazu. S pozdravem
Děkuji za předcházející odpověď. Chtěla jsem se zeptat, na uplatnění DPH, pokud provedu přepravu pro německého plátce a to: z ČR do EU z EU do EU Z EU do ČR. V případě EU se jedná o všechny státy evropské unie. V návaznosti jsem se chtěla zeptat co musí obsahovat daňový doklad.
Dobrý den. Požádal jsem leasingovou firmu o předčasné ukončení leasingu o 24 měsíců dříve. Předali mně tento výpočet: součet zbývajících odúročených částek bez DPH ve výši 111.954 Kč, k tomu přičetli 24 měsíčních úhrad ze zálohy v celkové výši 53.112 Kč (zaplatil jsem zálohu 132.780 Kč včetně DPH, leasing na 60 měsíců, tedy 24 zbývajících měsíců krát 2213 Kč). K tomu všemu přičetli DPH 22 % a potom znovu odečetli uhrazenou zálohu 53.112 Kč. Takže zálohu, kterou jsem na začátku platil, jsem zaplatil včetně DPH a teď mně zbývající částku znovu zdanili DPH. Je to tak v pořádku? Děkuji za odpověď.
Vazena redakce, jsem zamestnancem ceske firmy a v 365 dnu v 2004 jsem byl vyslan na praci do zeme EU. Ale v Cechach v roce 2004 dostavam mzdu, platim socialni, zdravotni, zalohy na dane. Danovou povinnost za 2004 budu mit v cizine. Kdo je zodpovedny za podani danoveho priznani v cizine a pravni naklady s jejim podanim v cizine. Je to zamestnavatel, nebo se muze zamestnavatel zbavit povinnosti a nechat plnou odpovednost na zamestnanci. Vzniknou-li extra naklady i na socialni a zdravotni pojisteni, oproti platbam v Cechach, muze se take zamestnavatel zbavit zodpovednosti a ponechat jejich uhradu na zamestnanci, napriklad nezajistit mu zdravotni pojisteni v cizine? Jsem stale zamestancem ceske firmy.
Jsme stavební firma,která bude dělat kanalizaci přímo v základech rodinného domku.Zajímá mě,zda budu fakturovat s 5% nebo 19% DPH, protože u inženýrských sítí k RD je sazba 19%.Děkuji.
Prodávám byt za 800.000,- Kolik bych měl platit daň? A má nějaký vliv, že hned kupuji jiný, starší rodinný domeček?
Dobrý den, jsem OSVČ a koupil jsem od mobilního operátora telefon za cenu 4000,- KČ, přičemž cena obvyklá je 8000,- KČ. Která z cen je pro mě nákladem ? Děkuji.
Dobrý den potřebuji vědět kolik si může podnikatel odepsat z daní za sponzoring sportovního klubu . Díky
Dobrý den, kolik si může přivydělat člověk v částečném a v plném invalidním důchodu? Děkuji
Jak se vlastně nyní posuzuje obrat rozhodný pro vznik povinnosti stát se plátcem DPH. Od 1.10.2003 platila hranice 2 mil. Kč - měl plátce povinnost přihlásit se ihned při dosažení této hranice a nebo až po uplynutí 12 měsíců. Podobně je to nyní - od 1.5.2004 platí hranice 1 mil. Kč - kdy je podnikatel povinen se přihlásit : při překročení tohoto limitu třeba již po několika měsících, nebo až po uplynutí celého roku, kdy tuto hranici překročí. Děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ od roku 2002. Je možné při podání dańového přiznání za tento rok uplatnit odpis nákladů 25% z přijmů? Do této doby jsem uplatňoval skutečné výdaje doložením paragonů atd. Jak mám postupovat při této změně a jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním. Mění se nějak placení a odečet pojistného od příjmů? Děkuji za radu
Dobrý den, rádi bychom zakoupili pro naše zákazníky dárkové poukázky jako poděkování za spolupráci v letošním roce. Na dárkových poukázkách bude vytisknuto logo naší firmy a budou v hodně 200-400 Kč. Tyto poukázky lze využít v síti hypermarketů a obchodů. Můžeme si tyto dárkové poukázky dát do daňových nákladů? Děkuji
Dobrý den. Podal jsem výpověď koncem měsíce října. Pracovní poměr mi bude končit k poslednímu měsíci v roku 2004 - t.j. běžným způsobem 2 měsíce. Může mi zaměstnavatel nařídit, že mi dovolenou proplatí, abych pracoval na závěr roku, když s tím nebudu souhlasit? Také mne zajímá, pokud bych dostal nařízenou dovolenou od zaměstnavatele v měsíci listopadu (mám ještě 10 dní), zda mi pomůže argument, že u firmy ještě nikdy nikdo nedostal příkaz k čerpání dovolené ze strany zaměstnavatele. Jde o to, abych zajistil ve firmě 2. půlku měsíce prosince, kdy budou všichni čerpat dovolenou. Odchod na dohodu, který jsem požadoval mi s největší pravděpodobností nebude umožněn. Děkuji pěkně za odpovězení dotazů.
Ve státním bytě jsem po dobu 18 let užívala sporák, který mi byl pronajat pronajímatelem. Nyní došlo k jeho vyřazení. Pronajímatel sám vybral a pozval pracovníka (soukromého podnikatele), aby sporák odpojil, mně jako nájemci tento podnikatel u pronajímatele zanechal fakturu za všechny práce, odvoz nepotřebného sporáku i vyhotovení vyřazovacího protokolu. Prosím o Vaše stanovisko, zda je tento postup v pořádku? (nikdo se mnou předem nekonzultoval způsob, jakým bude sporák vyřazen z evidence ani kdo ho má vyřadit apod.) Děkuji.
Zaměstnankyně se měla vrátit do zaměstnání z rodičovské dovolené po dosažení 3 let věku dítěte. Se zaměstnavatelem se však dohodla na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte. Zaměstnankyně pobírá rodičovský příspěvek. Musí zaměstnavatel platit ZP za zaměstnankyni z minimálního základu, případně musí si ZP platit zaměstnankyně sama?
Dobrý den, chtěla bych poradit, jsme s.r.o. a měsíční plátci DPH, ve 4.měsíci jsme dovezli zboží z Německa, ale zaúčtovala se faktura až v 10.měsíci, nevím co s DPH mám dát DZP do 10.měsíce nebo musím údělat dodatečné DPH 4.měsíce ? Děkuji
Dobrý den, měl bych následující dotaz: Náš šachový oddíl si potřebuje nechat zaslat určitý šachový materiál z USA. Zřejmě existuje nějaký finanční limit, do kterého je zboží osvobozené od platby daní a celních poplatků. Potřeboval bych zjistit tento limit, případně vědět, zda je zde nějaká odlišnost mezi příjemcem jako soukromou osobou a jako organizací. Děkuji.
Dobrý den, koupil jsem letos 2 pozemky(s rozdilnou cenou za m2) na jednu kupni smlouvu. Jeste letos bych je chtel rozparcelovat a cast z obou prodat (za vyssi cenu na m2 nez byla porizovaci). Jak podat danove priznani? Co zahrnout do vydaju - zaplatim dan z prevodu nemovitosti, poplatky realitni kancelari, poplatky geodetum,... Kdyz mi cast penez pujcila moje maminka, muzu si do vydaju zahrnout i uroky, ktere ji za to zaplatim? Dekuji.