FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jaký je v současnosti vývoj v problematice stanovení výše obratu pro povinnost vést podvojné účetnictví ? Děkuji,
Dobrý den, děkuji za odpověď na můj dotaz (viz níže). Pozemek neprodávám celý. Jakou mám zahrnout do nákladů pořizovací cenu pozemku?Prodané metry krát cena za m2, za kterou jsem pozemek koupil? A co náklady, které se vztahují k celému pozemku(např.poplatky, náklady na zasíťování,...), rozdělit také podle m2? Děkuji ****** Zadán: 2.11.2004 13:58:00 Název sekce: Daňové a účetní poradenství Zodpovězen: 3.11.2004 14:35:00 Otázka: Dobrý den, koupil jsem letos 2 pozemky(s rozdilnou cenou za m2) na jednu kupni smlouvu. Jeste letos bych je chtel rozparcelovat a cast z obou prodat (za vyssi cenu na m2 nez byla porizovaci). Jak podat danove priznani? Co zahrnout do vydaju - zaplatim dan z prevodu nemovitosti, poplatky realitni kancelari, poplatky geodetum,... Kdyz mi cast penez pujcila moje maminka, muzu si do vydaju zahrnout i uroky, ktere ji za to zaplatim? Dekuji. Odpověď: Jako výdaje si uplatníte všechny náklady, které souvisí s dosažení příjmů z prodeje pozemku. Tedy kupní cenu pozemku při pořízení, výdaje na KN, s realitní kanceláří, geodetické práce, znalecké posudky, úroky z půjček, cestovné, telefony atd. Tyto výdaje ale musíte mít dokladově podložené. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr.
Kolik procent činí daň z převodu nemovitosti, když se jedná o chatu (není tam trvalé bydliště) a délka od koupě je kratší než 2 roky. Děkuji.
Jsem fyzická osoba a podnikám na ŽL v rámci sdružení dvou fyzických osob v oboru specializovaný maloobchod. Mohu koncem roku nakoupit akcie a dát tuto položku do nákladů. Jak je to z prodejem těchto akcií. Prodám-li je po šesti měsících se ziskem, dávám do zisku pouze nákupní cenu? Prodám-li je kdykoliv se ztrátou, dávám do zisku prodejní cenu?
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu : Podnikám jako fyzická osoba a účtuji v jednoduchém účetnictví. Po ukončení tříleté leasingové smlouvy na vozidlo v roce 2001 jsem ho zařadil do obchodního majetku. Nyní bych chtěl toto vozidlo prodat a koupit si nový vůz řádově ve stejné hodnotě jako vůz který prodávám. Jak se mě transakce prodeje vozidla a nákup nového vozidla projeví v účetnictví. Nový vůz bych nechtěl odepisovat další 4 roky. Co uplatňuji jako příjem a kolik mohu uplatnit jako výdej ? Dále mě zajímá, zdali budu potom moci uplatňovat jako výdaj nákup pohonných hmot, opravy, servis atd na nové vozidlo. Moc děkuji za odpověď.
Jako OSVČ, vedoucí daň. evidenci dostávám od ministerstva zemědělství finanční dotaci. Je tato dotace, která je určená pro podporu v podnikání, přemětem daně z příjmu a mám jí evidovat jako zdanitelný příjem?
Dobrý den, má maminka je soukromá podnikatelka je svobodná matka a pečuje o dvě děti do patnácti let. Mladší měla letos šest let a starší bude mít v březnu roku 2005 patnáct let. Zajímalo by mě jestli bude muset maminka platit povinou minimální daň z příjmů a pokud ano tak kolik, nebo pokud můžetë dát mi odkaz na kalkulačku kde je možné toto spočítat.Děkuji
Účtování o nepeněžním vkladu u akciové spol. Matka vložila do dceřinné společnosti nep. vklad(budovy, pozemky) a zvýšila tím základní kapitál o 42 mil. Kč. Byl udělán znalecký posudek ve výši 42 mil Kč. Zajímá mě jak účtovat, když účetní hodota majetku je 80 mil. Kč, znal. posudek 42 mil Kč, jak odpisovat budovy - v jakých cenách je mám navést do karet . Mám vytvářet opravno položku? děkuji za odpověď
Dobrý den, mohl by jste mi prosím poradit, kde lze zjistit IČ a DIČ firmy z jiné země. (např. Itálie, Německo). Jak vystavit fakturu za koupené zboží v prodejně, když odběratel neuvedl IČ ani DIČ a vystavenou fakturu chce poslat do Itálie. Plyne pro nás jako pro prodávajícího povinnost souhrnného hlášení o prodaném zoží do země EU? Děkuji
Známů podnikal jen v lednu roku 2004 bude muset platit minimální daň a pokud ano kolik?
Manžel podniká jako fyzická osoba ,vede podvojné účetnictví a já jsem spolupracující osoba.On bude zpracovávat uzávěrku na základě rozdílu mezi náklady a výnosy, ale § 13 ZDP říká,že se na spolupracující osobu rozdělují příjmy a výdaje.Jak z PÚ zjistím příjmy a výdaje?Budu muset mimoúčetně očistit všechny náklady o nezaplacené závazky/faktury,mzdy,odvody/ a výnosy o neuhrazené pohledávky/vydané faktury/? Děkuji
Jsem soukromý zemědělec a vedu daňovou evidenci. Zajímalo by mě jestli pozemky, které jsem za a) zdědil po rodičích b) koupil jsem je z vlastních prostředků, tedy ne z prostředků firmy musím vložit do podnikání jako kapitál.
Dobrý den. Podnikatel vlastní 1 návěs, do poloviny měsíce července vlastnil 1 starý tahač, který nesplňoval limity EU, tudíž nebyl osvobozen od DPH. V průběhu měsíce července si koupil nový tahač, který je osvobozen od silniční daně dle odst. 7 §6. Chtěla jsem se zeptat zda si můžu od měsíce července nebo srpna uplatnit osvobození i na návěs, a to podle odst. 10 §6. Pokud jsem to dobře pochopila, tak pokud budu mít 1 tahač a ten bude osvobozen a 2 tahače, tak si můžu k němu osvobodit pouze 1 tahač. děkuji.
Prosím o konzultaci problému, týkajícího se přijaté služby za reklamu: Firma-plátce DPH z ČR příjme reklamu od firmy z Kanárských ostrovů - Španělsko. Pokud si dobře pamatuji z ÚZ DPH, tak Kanárské ostrovy jsou vyňaty ze zákona o DPH,platného v EU. Tím pádem se chovají jako třetí země. Ovšem firma v ČR je podle mne povinna přiznat DPH za reklamu i od firmy z třetí země a následně si daň může zase odečíst. Je, prosím, tento mnou uvedený postup správný? Děkuji za odpověď Kousalová
Dobrý den, začal jsem před podnikat a jedinou možností, jak získat automobil nutný k výkonu mé práce, bylo využít mého bratra, který leasingovousmlouvu vztáhl na sebe. Nyní mám problém, protože platím leasingové splátky a smlouva není napsána na mně,ale na bratra. Existuje nějaký způsob, jak bych mohl provoz a splátky leasingu zanést do účetnictví? Vznikají mi vlatně náklady, které nevím jak zanést do účetnictví. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěl bych vědět jak je to s odměnou za pracovní pohotovost.Započítává se do hrubé mzdy? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se za dar považuje i převod peněz v přibližné hodnotě 150.000 z účtu rodiče na účet dítěte. Děkuji
Děkuji za odpověď, ale nepochopila jsem zda vy víte, že přepravu fakturuji vždy plátci DPH registrovaného k DPH pouze v Německu. Ze dvou druhých vět mám pocit, že se jedná o českého plátce registrovaného k DPH v ČR. Děkuji ještě jednou za doplňující odpověď, týkající se přepravy z EU do ČR a z EU do EU, pro německého plátce registrovaného k DPH v Německu.
Dobrý den, je pravda, že při nerovnoměrné pracovní době se nezapočítávají státní svátky do součtu celkových pracovních hodin? Tj. tyto svátky se musí nadpracovat? Za odpověď předem děkuji
Letos jsem pracovní neschopností neodpracovala 206 dní i s víkendy. Jaký mám nárok na dovolenou? děkuji.