FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, ziskali jsme darem nemovitost v aktualnim odhadu 5.957.960Kc. Jak vysokou dan z daru musime zaplatit? Dekuji za Vasi odpoved.
Chodím do fiktivní firmy!zabýváme se výrobou vizitek,letáku apod.Zajímalo by mě jaká sazba DPH se uplatňuje u potisku triček!děkuji
V kadeřnickém salonu jsou poskytovány zaměstnancům slevy na poskytované služby.Neporušujeme tím žádný zákon-nejde např. o krácení tržeb nebo nižší odvod DPH?/
Prosím o sdělení rozdílu ve zdanění mezi společností s.r.o. a komanditní společností a dále prosím o sdělení rozdílu při zakládání těchto společností v případě, že se jedná o Rakouského společníka (právnickou osobu) Děkuji
Akciová společnost byla založena městem ( v roce 1996) a obec následně vložila nemovitý majetek do základního jmění - kapitálu. Nemovitý majetek obec získala bezúplatným převodem dle zákona č.92/1991 Sb.. Účetně jsou nemovitosti oceněny znaleckými posudky. Z jaké vstupní ceny se má dle § 30 odst. 12 zákona č. 586/92 Sb. vycházet při uplatnění daňových odpisů a jaký způsob odpisování bude použit, když původní vlastník (obec) odpisy neuplatňuje.
Jsem FO a vedu jednoduché účetnictví.Chtěla bych mít jednoho zaměstnance.Ten dotyčný je plně invalidní.Jakým způsobem to mám udělat a jaký je odpočet na ivalidu a jakým způsobem se uplatňuje? Děkuji.
Chtěla bych se zeptat. jaké DPH je u svítidel pokud je fakturována celá akce elektroinstalace s 5%.Mají být svítidla vyčleněna s19% jako dříve?A ještě jeden dotaz.Fakturuji provedení elektroinstalace na rekreační chatě,má být DPH 5% nebo 19% a čím se to má doložit(čestné prohlášení ....)
Dobrý den,rušíme sdružení projektantů.Během jeho činnosti,člen pověřený účetnictvím zajišťoval provoz a inventář včetně PC techniky apod. Na tyto účely si sdružení odebíralo procenta z faktur. Teď při ukončení činnosti si pověřený člen tyto nakoupené věci přivlastňuje (nakupoval na svoje jméno) a tvrdí, že sdružení nevlastní nic a není potřeba nic vypořádávat. Mi ostatní si myslíme opak. Kdo má pravdu. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem FO, která vede daňovou evidenci. Mám povinnost registrace k DPH při přijetí zálohové platby na zboží ve výši 1.100.000? Děkuji předem za odpověď.
Chtěl bych požádat o radu. Slyšel jsem z několika zdrojů, že živnostník, který letos začal podnikat a ještě letos s podnikáním skončí, (jelikož to nejde dle jeho představ) je osvobozen od placení daní z příjmů fyzic. osob ?Nikdo mi bohužel nemohl podat jednoznačnou odpověď. Pomohl byste mi prosím tento dotaz zodpovědět? Mockrát Vám děkuji
Může být faktura (daňový doklad) za naftu (nebo jiné PHM) ze členské země EU s DPH a ještě k tomu se sazbou země kde bylo čerpáno?
Prosím o vysvětlení pojmu "zapisovaný základní kapitál" v případě bytového družstva založeného za účelem koupi domu od města. Lze tyto finance běžně používat na zajištění chodu BD - např. vedení účetnictví, příp. na jakékoliv jiné výdaje související s chodem BD? Rovněž financei z nedělitelného fondu? Děkuji
Vážený pane, chtěla bych Vás požádat o Váš názor na problém, který řešíme v souvislosti s novelou zákona o daních z příjmů platnou pro rok 2004. Klient (fyzická osoba s daňovou evidencí) poskytl svému dodavateli v roce 2001 provozní zálohu. Dodavatel však utrpěl při povodních v roce 2002 značné škody, v důsledku kterých došlo k omezení činnosti. Záloha byla postupně odčerpávána, ale podstatně pomaleji, než bylo původním záměrem. Z toho důvodu roce 2004 klient požadoval celkové vyúčtování zálohy, dodavatel vyúčtování provedl, však není v současné době schopen zálohu vrátit ? tj. namísto zálohy vznikla pohledávka z titulu přeplatku. Tato pohledávka je v současné době nedobytná, avšak vzhledem k pokračující spolupráci je možné, že v budoucnu bude použita na úhradu dalších závazků klienta vůči tomuto dodavateli. Novelou zákona o daních z příjmů došlo ke změně ustanovení §5 odst. 10, na základě kterého by měly být nevyúčtované zálohy přičteny k základu daně. Vzhledem k tomu, že záloha poskytnutá v roce 2001 pravděpodobně nebude do konce roku 2004 vrácena, řešíme problém, jakým způsobem naložit s pohledávkou z titulu záloh. Domníváme se, že základ daně by tuto položku zvýšen být neměl, protože se jedná o zálohu, která do konce roku 2004 vyúčtovaná byla, a tedy z účetního hlediska se jedná o pohledávku z titulu přeplatku, nikoliv o zálohu. Děkuji Vám za odpověď.
Zrovna jsem odesel s podniku s docela peknym odstupnym cinilo cca 448 tis. hrubeho, z toho mi vzali na danich 40% soc. a zdravotni je v tom.zaloha na dan cinila 122tis. a mne zajima jestli se da nejakou cinosti treba nemocenskou dostat cast te dane zpatky.u nas v praci se mluvilo ze kdybych sel na nemocenskou tak mi hodne vrati zpatky.a mne zajima jestli te to fakt a do kdy bych asi mnel byt na te nemocenske? do konce zdanovaciho obdobi? a kdy konci? dekuji moc za odpovedi,protze nechat tolik penez statu se mi opravdu nechce.diky diky Ajfelov
Dobrý den. Prosím o odpověď na otázku, jak postupuje finanční úřad, když prodávající odmítne zaplatit daň z převodu nemovitosti (zde bytu v os. vlastnictví) z toho důvodu, že v kupní smlouvě se k plnění této povinnosti za prodávajícího výslovně zavázal kupující, přičemž kupující následně odmítně tuto daň zaplatit s tím, že podle zákona je poplatníkem prodávající. Bude postupovat sankčně proti prodávajícímu, nebo proti kupujícímu? A za jakých podmínek a jakými sankcemi?
V zmysle zákona o dani z príjmu aktuálne platného v ČR môžem zahrnúť do daňových výdavkov odplaty (provízie) za vymáhanie pohľadávky najviac do výšky vymoženej pohľadávky?
Jsem členem sdružení dvou fyzických osob. Vedu účetnictví tohoto sdružení. Po rozdělení nákladů a výnosů dle smlouvy si každý zvlášť odečteme odečitatelné položky. Je možné dát do výdajů sdružení pouze některé z nich a zbytek si pak odečítat individuálně. Příklad: Dle smlouvy rozdělím náklady a výnosy 50:50. Zisk před zdaněním je stejný. Od zisku před zdaněním odečtu odečitatelné položky. Může si jedna ze stran sdružení odečíst jako výdaj např. dopravné do Prahy, má-li trvalé bydliště mimo Prahu, nebo musí být tento výdaj zahrnut do společných výdajů? Děkuji za odpověď
Dobry den, rad bych se zeptal na nasledujici : Nakoupim zbozi v Nemecku ( od nemecke firmy-tedy reg. k dani v N.), postou mi je doruci do CR ( kde jsem reg.k dani jako fyzicka osoba podnikatel) a ja je ihned prodam ( odeslu postou) na Slovensko podnikateli reg. k dani na Slovensku, budu platit DPH v CR nebo DPH bude platit az konecny prijemce zbozi na Slovensku? Dekuji moc za Vasi odpoved.
Jako soukromé televizní studio vyrábím dva publicisticko-zpravodajské pořady pro TV PRAHA. Moje práce obnáší především práci redaktorky, dramaturgyně, střihače. Moje činnost spadá do SKP 92, konkrétně podle vyjádření ČSÚ se jedná o 92.11.31. V příloze č. 2 k Zákonu o DPH se uvádí, že do snížené sazby daně spadají činnosti v SKP 92 a následuje krátký výčet, kde konkrétně mnou provozované činnosti nejsou. Protože ale není před tímto bodem předpona -ex, nevztahuje se snížená sazba pouze na výslovně uvedené služby, nýbrž tudíž i na služby nevypsané. Problém je tedy v tom, že nevím, v jaké sazbě DPH účtovat - neví to ani příslušný finanční úřad a vyjádření k této záležitosti mi nechce sdělit ani MFČR.
Od 1.11.2004 jsem uzavřela Smlouvu o výhradním obchodním zastoupení. Bylo mi řečeno, že nepotřebuji živnostenský list. Prosím o radu, zda potřebuji IČO. Jelikož si daňové přiznání budu dělat sama, zajímalo by mě, zda se mám řídit stejnými pravidly, jako kdybych pracovala na živnostenský list ( vedení jednoduchého účtnictví, uplatňování nákladů, popř. snížení základu daně o 25%) ? Děkuji za pomoc.