FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Mám následující dotaz: Je možné…

Dobrý den. Mám následující dotaz: Je možné vyplácet zahraniční stravné, na které má zaměstnanec nárok v cizí měně, konkrétně v EUR, v českých korunách. Děkuji.

Vazeny pane doktore, Do 31.5.2004 jsem byl…

Vazeny pane doktore, Do 31.5.2004 jsem byl zamestnan v CR, kde mam trvale bydliste. Od 1.6.2004 pracuji (jako zamestnanec) a bydlim ve Velke Britanii. Za toto obdobi nemam v CR zadny prijem. Problem je v tom, ze se danovy rok v CR a ve Velke Britanii neprekryva, ve Velke Britanii je totiz danovy rok od 1.dubna do 31.brezna nasledujiciho roku. Tedy prvni mesice roku 2004 si v britskem danovem priznani vykazat nemuzu, na druhe strane vetsinu ceskeho danoveho roku travim mimo CR, takze danove priznani v CR bych podavat nemusel (?). Prosim poradte mi, jak mam zdanit svuj prijem v CR od ledna do kvetna 2004 a jestli musim podavat danove priznani za prvnich 5 mesicu roku v CR. S pozdravem

Dobrý den, jestliže firma dosáhla v minulém…

Dobrý den, jestliže firma dosáhla v minulém roce obratu 10 mil. Kč. Je povinna od roku 2005 vést účetnictví? Nyní vede daňovou evidenci. Jaká je hranice pro vedení účetnictví a podle kterého zákona se mám orientovat. Děkuji.

Známý je OSVČ v oboru technického poradenství.…

Známý je OSVČ v oboru technického poradenství. Pracuje převážně pro jistou německou firmu. Není jejím zaměstnancem. Ta mu proplácí veškeré prokazatelné výdaje na služební cesty (aby nezvažoval, zda jet či nejet). Dotyčný vede daňovou evidenci. Výdaje na služební cesty fakturuje (eviduje jako daňově uznatelné). Úhrady služebních cest eviduje jako zdanitelné příjmy. Základ daně je tedy v pořádku. Má však uměle navýšený obrat (a hrozí mu, že se bude muset stát plátcem DPH). Je možné (zákonné), aby o příjmech a výdajích, týkajících se oněch proplacených služebních cest účtoval jako o nedaňových příjmech a výdajích? Děkuji za odpověď.

Pracuji okolo 4 let v Irsku a odvadim radne dane…

Pracuji okolo 4 let v Irsku a odvadim radne dane v tomto state.Vim o smlouve o zamezeni dvojiho zdaneni, ktera je mezi CR a Ireland, presto se obavam, ze po navratu do CR budu mit nejake problemy, protoze kamarad, ktery prijel nedavno za praci do Irska byl upozornen danovym uradem, ze po navratu mu bude opet prepocitana znovu dan z prijmu, kterou v Irsku radne platil a presto bude muset zaplatit CR opet nejake penize. Prosim o informaci, jestli musim opet platit nejakou dan po navratu do CR nebo ne. Dekuji za radu.

Dobrý den, jsem zaměstnaná a chtěla bych ještě v…

Dobrý den, jsem zaměstnaná a chtěla bych ještě v letošním roce pronajmout byt. Prosím Vás o radu, jakým způsobem budu podávat daňové přiznání z příjmu za pronájem . V současné době všechny daně a SP a ZP odvádí zaměstanavatel. Bude tomu tak i nadále a za příjem z pronájmu budu odevzdávat daň. přiznání zvlášť a kdy? Platí se i z tohoto příjmu SP a ZP? Kde se dozvím bližší informace? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych si ověřit, jestli dobře…

Dobrý den, chtěla bych si ověřit, jestli dobře rozumím § 111 odst. 7 zákona o DPH. Obrat tedy začínam počítat od 1.5.2004? Děkuji za odpověď

Vážený pane Dytrichu, moje matka začala v říjnu…

Vážený pane Dytrichu, moje matka začala v říjnu 04 pobírat starobní důchod a stále je zaměstnancem (a k tomu ještě jednatelkou ve svém s.r.o.). Existuje stále nějaký limit do kterého si může vydělat bez krácení starobní penze? (Prý by snad měla na vždy na dva měsíce v roce přerušit zaměstnanecký poměr). Děkuji za odpověď. MM

Dobrý den, jaký je, prosím, postup jednatele při…

Dobrý den, jaký je, prosím, postup jednatele při vyhlášení konkurzu na firmu? Děkuji.

Dobrý den, slovenská firma bude dovážet zboží z…

Dobrý den, slovenská firma bude dovážet zboží z Kanady, které proclí v ČR, bude mít uloženo ve skladu v ČR a bude dodávat českým odběratelům. Z toho důvodu, se nechala zaregistrovat na DPH v ČR. Nemá zde sídlo ani provozovnu. Mým dotazem je, bude daňové doklady na takto prodávané zboží vystavovat s DPH a s "českým" DIČ? Děkuji.

Mám jako FO nepodnikatel převážně příjmy z…

Mám jako FO nepodnikatel převážně příjmy z pronájmu nemovitostí-bytů. Domy odepisuji a vedu zjednodušenou evidenci příjmůa výdajů.Některé domy jsou ziskové , některé prodělečné v závislosti na opravách v průběhu zdaňov.období.Dále příležitostně kupuji nemovitosti, některé si nechávám a některé prodávám (někdy se ziskem, někdy bez zisku). Bojím se , že spadnu do plátcovství DPH a nemohu získat relevantní info, zda výše uvedené aktivity a příjmy-obraty z nich mne nažene do plátcovství DPH.Děkuji za odpověď.F.

Vaz. pan JUDr. Dytrich, mam obchodnu spolocnost…

Vaz. pan JUDr. Dytrich, mam obchodnu spolocnost v CR. Spolocnost ma cast pohladavok nadobudnutych postupenim a cast neuhradenim faktur odberatelmi. Dostal som ponuku od inkasnej spolocnosti, ze mi vymoze predmetne pohladavky za proviziu 90% z vymozenej sumy. Je vyplatená provízia vo vyske 90% z vymozenej sumy pre moju spolocnost danovym vydavkom ?

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na daň darovací.…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na daň darovací. Manželka chce darovat byt svému otci. Potřeboval bych vědět, co vše je potřeba při podání daně na finančním úřadu. Děkuji

Dobrý den,pečuji o invalidní dítě,které je…

Dobrý den,pečuji o invalidní dítě,které je držitelem průkazu ZTP.Mohu uplatnit úlevu na základní daň, nebo se tato uplatňuje jen pokud jde o držitele ZTP/P.Děkuji.

Dobrý den. Jsem FO, neplátce DPH, účtující v DE.…

Dobrý den. Jsem FO, neplátce DPH, účtující v DE. Vystavím zálohovou fakturu na prodej zboží ve výši 1.500 000 Kč. Peníze obdržím v listopadu. Konečnou fakturu za prodej zboží vystavím v lednu 2005. Kdy se stávám plátcem DPH? Počítá se přijetí peněz (zálohy) bez uskutečnění plnění /§21DPH/ do obratu dle §6 odst.2. Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den,jak mám postupovat,jestliže otec chce…

Dobrý den,jak mám postupovat,jestliže otec chce ukončit činnost firmy a já bych chtěl v této činnosti pokračovat.

Dobrý den, prosím o radu týkající se účetnictví…

Dobrý den, prosím o radu týkající se účetnictví. Vedu daňovou evidenci a mám soukromý osobní automobil. Mám výpočet částky (koeficient opotřebení, spotřeba benzinu, částku za 1l benzinu+doklad). Mohu u konečného výpočtu v Kč uplatnit také 19% DPH? Účtenka na benzin 19% DPH obsahuje. Děkuji Vám.

Dobrý den, Moje prosba o radu se týká darovací…

Dobrý den, Moje prosba o radu se týká darovací daně při vzájemném darování nemovitosti mezi dětmi a rodiči. Rodiče vlastní nemovitost ve společném vlastnictví maželů, její odhadní cena je 2 600 000 Kč. Tuto nemovitost chtějí darovat do společného vlastnictví manželů svému synovi a jeho manželce. Tento jejich obdarovávaný syn ještě před uzavřením manželství zahájil stavbu rodinného domku, který z větší části dokončil až po uzavření manželství, domek je však zapsán pouze v jeho vlastnictví. Tento rodinný domek s odhadní cenou 2 300 000,- chce (jako protihodnotu) darovat svým rodičům do spoluvlastnictví manželů. Jakou darovací daň budou platit jednotliví účastníci této výměny, uskutečněné vzájemným darováním? Je možný nějaký legální postup v dílčích krocích, který by vedl k minimalizaci darovací daně? Děkuji za Vaši radu a přeji hodně úspěchů.

Dobrý den, prosím o odpověď na následující:…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující: fyzická osoba měla v roce 2003 obrat větší než 15 mil. Kč, v roce 2004 vede daňovou evidenci, od roku 2005 měla přejít na vedení účetnictví. Znamená změna v přechodných ustanoveních zákona o účetnictví to, že účetnictví by mohla vést až od roku 2006? Děkuji za odpověď.