FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu. Provozovna, včetně…

Dobrý den, prosím o radu. Provozovna, včetně pozemku je v obchodním majetku podnikatele. Lze zahrnout nově položenou zámkovou dlažbu do výdajů, nebo se musí odepisovat (popř. do které odpis. skupiny zařadit) ? Děkuji

Prosím o radu.Jsme spol.s.r.o.,vlastníme budovu a…

Prosím o radu.Jsme spol.s.r.o.,vlastníme budovu a tu jsme dosud měli zařazenou v odpisové skupině 5 s dobou odepisování 30 let.Ted po změně (zařazení nové odp.skupiny 6,doba odepislování 50 let)jakým způsobem má počítat odpis budovy za rok 2004?Děkuji

Dobrý den, prosím o radu v následující věci. Od…

Dobrý den, prosím o radu v následující věci. Od nového roku budu vykonávat poradenskou činnost (zprostředkování obchodu a služeb) pro německou firmu. Půjde tedy o službu vykonávanou na území ČR pro německou firmu se sídlem v Německu. Budu fakturovat včetně DPH, pakliže ano, může si německá firma uplatnit DPH v Německu? Děkuji za radu.

Dobrý den: naše firma je plátcem DPH a má možnost…

Dobrý den: naše firma je plátcem DPH a má možnost tyto služby poskytnout jak plátci tak i neplátci DPH v Holandsku.Prosíme o radu jak postupovat v těchto jednotlivých případech. Jaké DPH a kde ho účtovat. Předem děkujeme.

Kdo platí a v jakém poměru daň z převodu…

Kdo platí a v jakém poměru daň z převodu nemovitostí: manželé jsou od 6/03 v rozvodovém řízení, v 11/03 podepsali smlouvu o zúžení společného jmění manželů, v 6/03 podepsali smlouvu o vypořádání vzájemných majetkových vztahů a práv a povinností společného bydlení pro dobu po rozvodu manželství, kde se mimo jiné dohodli na tom, že z prodeje nemovitostí manželka dostane 1/3 získané částky a manžel 2/3 získané částky, v 12/03 nemovitost prodali za Kč 1,6 mil. a peníze si ve výšeuvedeném poměru rozdělili. Znalecký posudek zní na částku Kč 1.855.580,--. Bude manžel i manželka platit daň z převodu nemovitostí každý z 1/2 nebo on z 1/3 a ona ze 2/3? Jakou částku (základ daně) mají každý z nich uvést do přiznání k dani z převodu nemovitostí? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, já a bratr zdědíme po nedávné otcove…

Dobrý den, já a bratr zdědíme po nedávné otcove smrti dohromady malé pole, každý polovinu z něj. Můj bratr pole nechce a chtěl by je věnovat mé dceři, své neteři. Já sama bych chtěla svou polovinu převést také na svou dceru. Dědické řízení je teprve před námi. Doporučil byste nám, jak postupovat, aby náklady, daně apod. byly co nejnižší? A jaké náklady a daně vůbec přicházejí v úvahu. Druhý dotaz - plnoletá dcera pobývá nyní dlouhodobě v cizině. Mám od ní "univerzální plnou moc". Mohu ji na jejím základě zastoupit při výše uvedených převodech pole? Děkuji za odpověď.

Dobry den, chtěla bych se zeptat zda pro mě platí…

Dobry den, chtěla bych se zeptat zda pro mě platí minimální dan z podnikání, když mám živnostenský list (volné živnosti) až do října 2004? Dále jsem se chtěla zeptat, když využívám k práci internet a počítač, zda si mohu odepsat účet za připojení k internetu (český telecom)i když je telefonní linka psaná na mého přítele nebo je lepší telefon přehlásit na mě? Co musí obsahovat daňový doklad? Dostala jsem účtenku, kde je uvedeno ičo , ale není tam razítko? Platí to nebo se mám raději pro razítko vrátit? Děkuji mnohokrát za odpověd.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď na dotaz. Jen…

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď na dotaz. Jen bych si ráda ujasnila to, že pokud slovenská firma dováží z Kanady a v ČR proclí zboží, které nechá v ČR v pronajatém skladu. To zboží i v ČR prodá ( více odběratelům) a vystaví doklady s "českým" DIČ odvede DPH jako český subjekt. Je tedy možné, že by vystavoval daňové doklady se "slovenským" DIČ? Se sazbou DPH platnou v ČR? Děkuji.

Vážený pane Dytrichu, v listopadu 2004 jsme s…

Vážený pane Dytrichu, v listopadu 2004 jsme s manželkou odkoupili od města v rámci privatizace byt, ve kterém bydlíme třináctým rokem.Rozvádíme se a chtěli by jsme byt obratem, prodat a pořídit si každý své bydlení. Jaké daně a poplatky pro nás ze zákona vyplývají a v jaké výši ? Děkuji .

Dobrý den, podnikám v autobusové dopravě, jsem…

Dobrý den, podnikám v autobusové dopravě, jsem členem sdružení, které má dva členy a každý má 50% podíl. Dohromady máme 6 autobusů, musí každý z nás prokazovat finanční způsobilost na všech šest autobusů nebo každý jen na tři. Zajímalo by mě jestli se tato povinnost ve sdružení také dělí. Děkuji.

Může si stála provozovna polské firmy dát do…

Může si stála provozovna polské firmy dát do nákladů cestovné ve výši dvojnásobku §16, zák. 119/92 Sb. u polských pracovníků, kteří pracuji na akcích této firmy v ČR.

Dobry den, jmenuji se Jana a jsem studentkou…

Dobry den, jmenuji se Jana a jsem studentkou Gymnazia. Je mi 16 let. V minulem mesici jsem mela brigadu, radne vyplnila Prohlaseni o dani. Tento mesic mam ovsem brigadu dalsi. Musim opet vyplnit toto prohlaseni, nejedna-li se o tehoz zamestnavatele?? Dekuji za odpoved.

Babička mi chce darovat dům. Budu platit i daň z…

Babička mi chce darovat dům. Budu platit i daň z převodu nemovitosti? Děkuji

V rámci dědického řízení po zemřelém otci …

V rámci dědického řízení po zemřelém otci (spoluvlastnictví manželů) se maželka a syn zemřelého vzdali dědictví(nemovitosti) ve prospěch dcery zemřelého. Zároveň matka přenechala svoji polovinu nemovitosti ze spoluvlastnictví dceři. Tzn. dcera po ukončení dědického řízení je vlastníkem celé nemovitosti (1/2 od matky, 1/2 po zemřelém otci takto: 1/3 vlastní dědictví dcery,1/3 dědictví matky,1/3 dědictví syna). Všechno toto proběhlo v rámci dědického řízení. Musí dcera platit dědickou nebo darovací daň?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li členský…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li členský poplatek České lékařské komoře a polatek Sdružení praktických lékařů jsou daňově uznatelné výdaje. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptal, zda-li se na …

Dobrý den, chtěla bych se zeptal, zda-li se na mne bude vztahovat v tomto roce platba minimální daně. Jsem OSVČ a odcházím 4.12.2004 do starobního důchodu. V zákoně o dani z příjmu jsem četla, že daň se nevztahuje na poplatníka, který je poživatelem starobního, plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu.Ale není tam řečeno zda-li musí být poživatelem tohoto důchodu na počátku zdaňovacího období nebo na konci. A jak se postupuje, pokud se poživatelem důchodu OSVČ stane v průběhu roku. Děkuji

Dobrý den. Chtěla bych zeptat, co konkrétně…

Dobrý den. Chtěla bych zeptat, co konkrétně znamená "odvolání nemá odkladný účinek" dle § 48 odst. 12 zákona o správně daní a poplatků? Znamená to, že ve lhůtě 30 dnů následujícíh po doručení platebního výměru musím dodatečnou daň zaplatit i přesto, že se budu do 30 dnů proti rozhodutí FÚ odvolávat? Děkuji.

Dobrý den. Prosím o radu: Je možné dát do výdajů…

Dobrý den. Prosím o radu: Je možné dát do výdajů DE výdaje spojené s telefonem, konkrétně internet, který používám výhradně k podnikání, ale telefon je registrovaný jako soukromá telefonní stanice na mé jméno? Děkuji.

Dobrý den, fakturujeme službu dle §10 odst. 6…

Dobrý den, fakturujeme službu dle §10 odst. 6 zák. o DPH odběrateli na Slovensko. Odběratelem je organizační složka (se sídlem v SR, s registrací k DPH v SR) firmy sídlící v ČR (registrace k dani V ČR). Postupujeme správně, když službu fakturujeme s DPH? Považujeme za místo plnění tuzemsko. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Společníci s.r.o.…

Dobrý den, prosím o radu. Společníci s.r.o. jsou zároveň OSVČ - mají založenu v.o.s.Podíl společníků s.r.o. na zisku je zdaněn zvláštní sazbou daně, ta je odvedena, podíl společníkům vyplacen. Společníci už z tohoto titulu podávat daňové přiznání k DPFO nebudou, ale jde mi o to, zda z tohoto vyplaceného podílu musí platit sociální a zdravotní pojištění, nebo jenom z příjmů z v.o.s. Děkuji předem za odpovědi