FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o odpověď na následující dotaz: V roce 2001 jsem nabyl vlastnictví k pozemku formou bezúplatného převodu z vlastnictví státu podle §11,odst.2 zák.č.229/1991 Sb. Vklad práva do KN byl zapsán dne 16.2.2001. Nyní chci takto nabytý pozemek prodat. Vlastní dotaz tedy zní: Příjmy získané prodejem výše uvedeného pozemku : - jsou nebo nejsou předmětem daně z příjmů ve smyslu §3,odst.4 písm.a), zák. č. 586/1992 Sb. ? nebo - jsou osvobozeny od daně z příjmů podle ustanovení § 4, odst. 1 písm. g) zák. č. 586/1992 Sb.? Za zodpovězení dotazu předem děkuji!
Hezký den, prosím o pomoc při řešení tohoto problému. Jsem učitelka a dotaz studenta zněl, zda poplatky za kolaudaci zvyšují vstupní cenu nemovitosti. Moje odpověď zněla ano, ovšem kolega je jiného názoru. Neshodla jsem se s ním o účtování přebytku materiálových zásob ve skladě. Použila jsem účtování MD 112, D 648, kolega je toho názoru, že se správně účtuje MD 112, D 501. Jak to je správně? Děkuji
Prodáváme nedokončenou stavbu(takto je zapsaná i v katastru).Dle §20odst.7a) zák.357/92 je první úplatný převod rozestavěné stavby osvobozen od daně z převodu nemovitostí. Tato stavba je rozestavěna cca 10 roků,během této doby došlo k rozdělení s.p. na dceřinné společnosti a k následné privatizaci(a.s. - tedy prodej 100% akcií). Je nyní splněna podmínka prvního úplatného převodu nebo přechodu vlastnictví, když se vlastně prodávaly pouze akcie a tato stavba je od počátku vedena v účetnictví naší společnosti, která měnila majitele?
Dobry den, zajimalo by me, jak postupovat v pripade nakupu notebooku v cene 39.000 Kc a softwarovych licenci Windows XP OEM a Windows Office OEM /software urceny k prodeji pouze s novym hardwarem/ v cene 7.900 Kc (ceny bez DPH, platce DPH). Je mozne ucetne a danove dodavku rozdelit na /drobny/hmotny a /drobny/nehmotny inv. majetek? Nebo je nutne zaradit jako hm.inv.majetek vc. software v cene 46.900 Kc ? dekuji
Pane doktore, děkuji za potěšující odpověď, vzhledem k tomu, že podobný problém budu řešit v příštím roce pro vlastní osobu znovu žádám o poskytnutí odpovědi: zdanitelná částka pro důchodce bude zvýšena na 162 tis. Kč, příjem z důchodu i s výplatou penzijního pojištění převýší tuto částku o cca 50 tis.Kč, na nikoho v domácnosti nebudu moci uplatnit odečitatelnou položku, nebude ani odečitatelná položka z životního ani penzijního pojištění. Takže konkrétní dotaz: kolik budu muset zaplatit daň z příjmu za rok 2005. Jak se stanoví základ daně pro můj případ ( ve včerejším dotazu jste jej stanovil pro manželku ve výši 3000 Kč, ale neznám algoritmus tohoto stanovení ani si jej nedokáži odvodit). Pouze doplňuji, že většina důchodců o daňové povinnosti neví, neinformují o ní ani pracovníci penzijních fondů, takže důchodce může snadno porušit zákon, aniž by o tom věděl. Co udělat,abych daň nemusel platit ( je možnost vyplatit pouze část uspořené částky na penzijním připojištění, tak aby nebyla překročena hodnota 162 tis.Kč ?). Existuje něco podobného ( daňová povinnost) u stavebního spoření. Děkuji za odpověď
Dobrý den, vzhledem k tomu že jsem vlastníkem trenérské licence a vlastním koně uvažuji po sjednocení DPH za služby na 19% o založení ŽL a registraci DPH, jsem zaměstnaná a již přes svého zaměstnavatele hradím daň z příjmu a zálohy na soc. a zdrav. pojištění. Pokud budu mít vlastní ŽL a nebudu na něj mít příjmy, ale spíše výdaje bude se mě týkat minimální výše zdanění?? a zálohy na zdr. a soc. pojištění ještě jednou nebo mohu průměrovat? Děkuji
Dobrý den, měl bych dotaz. V zákoně o daních z příjmů je uvedeno, že minimální základ daně(pro rok 2004 činí 100 800,- Kč) se nevztahuje na podnikatele, který v daném roce svoji živnost přihlásí nebo zruší. Platí toto také pro soukr. podnikatele, který svoji živnost přerušil na dobu od 15. 11. 2004 do 28. 2. 2005 z důvodů sezonních prací. A ještě jeden dotaz. Je pravda, že povinnost vést účetnictví je dána nyní zvýšeným obratem na překročení 15 mil. Kč. Pokud můžete, napište mi prosím odkaz, kde bych toto zvýšení mohl najít. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den.Mám prosebný dotaz:jedná se o slovenského ekonomického zaměstnavatele,který zde zaměstnává slovenské pracovníky-platí jim přechodné ubytování-je částka vynaložená na platbu ubytování daňový náklad zaměstnavatele či nikoli?Pracovník finančního úřadu říká NE,daňoví poradci říkají ANO.Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnancem a dále jsem OSVČ na vedlejší pracovní poměr. Má první otázka zní, kde si můžu vyhledat, co vše jsou daňově uznatelné náklady (internetové adresy, pubilica, apod.)? Má druhá otázka zní, pro své podníkání si půjčuji osobní vozidlo od kamaráda - můžu si psát cestovní příkazy (cesta ke klientům) včetně úhrady pohonných hmot? Kde můžu vyčíst pevnou sazbu za 1 km? Děkuji.
FU mi dodatečně doměřil daň za roky 2000-2003. celkem 170 000 Kč. Požádal jsem o povolení splátek, do zástavy jsem nabídl nemovitost v hodnotě cca. 1 000 000 Kč. FU požaduje dát do zástavy všechen můj nemovitý majetek, celkem v hodnotě 3 500 000 Kč. Je tento postup FU správný a oprávněný? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, dva společníci ve V.O.S. se dohodli na změn podílů na vyplácení zisku než-li je v původní společenské smlouvě. Mám dotaz, jak postupovat Zda stačí napsat dodatek ke společenské smlouvě a notářsky ověřit a uložit do obchodního rejstříku? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, koupili jsme s manželem nemovitost, která potřebuje rekonstrukci (před. odhad je 3000000,-).Tuto nemov. chceme pronajmout naší firmě XY, která ji bude využívat ke skladování. My jsme v této fi zaměstnanci.Nevíme, zda by se mohla nemovitost pronajmout za cenu oprav(kompenzace nájmu a oprav). My jako FO nejsme plátci DPH a firma XY je kvart. plátce. Jedná se nám o DPH. Nebo je možné, aby se jeden z nám stal dobrovolným plátcem DPH. Jakým způsobem by mohla firma XY na sebe převzít všechny náklady spojené s opravami včetně DPH, bez toho aby nemovitost měla v nájmu? Velice děkuji za odpověď.
Je možné si zakoupit v SRN kávovar prostřednictvím e-shopu a vložit do do firmy jako drobný majetek? Pokud ano , je možné uplatnit si DPH a jakým způsobem. Děkuji
Dobry den vazeni odbornici, Mam dotaz ohledne odvodu socialniho, zdravotniho pojisteni a dani v CR Od kvetna jsem zamestna, u nemecke spolecnosti, ktera ma oficialni sidlo pouze v SRN.Ja zastupuji tuto firmu,(technicke poradenstvi, servis) v CR.Zamestnavatel mi posila mesicne hruby plat cca 1400Eur=4200Kc, ktere odvody a v jake vyssi jsem povinnen platit?? Zamestnavatel tvrdi, ze za me v SRN neodvadi nic Dekuji za odpoved S pozdravem
Dobrý den,zajímalo by mě, jak postupovat, pokud otec vlastní nemovitost pouze 1 rok a chce ji darovat synovi.jakou daň zaplatí syn (1 %?) a zda i otec platí daň. Děkuji
Podnikám jako fyzická osoba a nyní bych chtěla založit s.r.o.Chci se zeptat, jestli je možné podnikat na sro se stejným předmětem činnosti jako na FO a dále jak daňově nejvýhodněji převést všechen majetek z FO na sro.Děkuji
Dobry den, chtel bych si jako soukroma osoba privezt z USA osobni automobil, lepe receno automobily. Nehodlam s nimi obchodovat, jsou v mem osobnim vlastnictvi - sbirka. Ziji tu a automobily vlastnim jiz nekolik let. Jak je to s placenim DPH, eventuelne cla? Co vse budu muset prokazovat? Dekuji.
Manželka je starobní důchodkyně, pobírá důchod ve výši 7 100 Kč. Manžel je rovněž starobní důchodce. Dcera (23 let) v tomto roce (červenec) ukončila studium na vysoké škole. Rodinné přídavky nepobírala. V letošním roce ( v prosinci) dostane manželka výplatu z penzijního připojištění v takové výši,že přesáhne částku i s důchodem 144 000 Kč za rok o cca 10 000 Kč. Částka, kterou bude moci odečíst z daní) penzijní přopojištění) činí 3000 Kč. Bude mít manželka povinnost platit daň z příjmu ( v jaké výši). Jakým způsobem výši daně ovlivní skutečnost, že dcera více než půl roku ještě studovala a byla členkou naší domácnosti.
Pane doktore, prosím Vás, musí OBČANSKÉ SDRUŽENÍ RODIČů - právnická osoba /u mateřské školy/ vést od 1.1.2005 podvojné účetnictví? Děkuji za odpověď.
Jsem zaměstnancem a současně drobne podnikám na ŽL. Zajímalo by mne, jak se změnily podmínky pro zálohy na sociální a zdravotní pojistěni pro příští rok.