FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem spoluvlastníkem nemovitosti, ze které mám jako spoluvlastník příjem z pronájmu podle §9 zákona o dani z příjmu. Celkový příjem z pronájmu nemovitost jako celku zakládá povinnost se registrovat k DPH, můj podíl na příjmu z pronájmu nemovitosti však limit pro registraci k DPH nedosahuje. Jsem povinen se přihlašovat k DPH?
Dobrý den, nevím zcela přesně zda mohu při vystavování faktur používat výpočet DPH parg.37 B - výpočet z celkové čásky s DPH? Jelikož naše firma při prodeji zboží a služeb vychází z částek s DPH. Např. prodej čerpadla 15 000,- Kč s DPH Výpočet: bez DPH 12604,50 DPH 19% 2395,50 = koeficient 0,1597. Je to správně? Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den, mám následující dotaz. Jsme právnická osoba a máme možnost od fyzické osoby, která není registrována jako OSVČ, koupit nějaké pro nás použitelné příslušenství z jeho havarovaného vozidla. Stačí k tomu kupní smlouva? Je tato částka daňově uznatelná?
Dobry den, mela bych dotaz ohledne dane z prevodu nemovitosti. Prodala jsem panelovy byt 3+1 za 1.200.000,-. Kupujici si kvuli hypotece nechali na byt udelat znalecky posudek, oceneni nemovitosti bylo udelano na 1.600.000. Vim, ze se dan z prevodu nemovitosti plati z casty vyssi. Musim tedy 3% zaplatit z posudku, i kdyz za tuto cenu jsem byt neprodala. Dekuji. Denisa
Jsme plátci daně v ČR, paraguayská firma nám vyfakturovala provizi za zprostřekování obchodu se společnostmi ze Španělska. Kde je místo plnění ?
Dobrý den. Prosím o radu: Podnikatel vedoucí DE v roce 2002 předčasně ukončil leasing na nákladní automobil. LS trvala od 05/99 do 09/02. LS byla ukončena po vzájemné dohodě. Podnikatel doplatil všechny zbývající splátky. Poté nákladní automobil prodal. Dle FÚ byla kupní cena nižní než cena zůstatková u leasingové společnosti. Odvolávají se tak na § 24 odst. 5 ZDP. Myslím si, že ale měli postupovat dle § 24 odst. 4, kdy byly splněny podmínky LS - leasing trval více než 3 roky, podnikatel se poté stal majitelem a vložil auto do majetku své firmy. V § 24 odst. 5 se ale nakonci píše, že když byly splněny podmínky leasingu uvedené v § 24 potom se podle tohoto odst. 5 nepostupuje. Prosím o odpověď kdo má pravdu? Děkuji. Vlaďka Marlow
Dobrý den, Zajímalo by mne, zda může Kyperská firma registrovaná k DPH na Kypru nakoupit i prodat zboží v ČR a zda je nutné, aby se kvůli těmto druhům obchodu zaregistrovala k DPH i v ČR. Jak by tento druh obchodu vypadal z pohledu daně z příjmu? Robert Gajdoš
Finančnímu úřadu jsem na jaře zaplatil vyšší daň z příjmu, než jsem měl.Zjistili jsme to až po odeslání peněz s finančním poradcem a nižší částka byla i opravena v daňovém přiznání. Kdy a jak mi FÚ peníze vrátí? Děkuji.
Letos jsem měl brigádu a vydělal jsem si 14 000Kč celkem a potom jsem nedávno prodal dříví z našeho lesa.Chci se zeptat jestli musím podávat danové přiznání.Slyšel jsem že výdělek za rok ze zeměělské činnosti je do 20 000.Kč a nemusí se přiznávat.Prosím o radu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli právnická osoba (s.r.o.) může přerušit odepisování HIM aby snížila ztrátu (podobně jako FO). Děkuji za odpověď.
Věc: Musim zaplatit daň s příjmu? Vlastním nemovitost od r. 1966, do roku 1991 jsem ji užíval na rekreaci. V 1991 jsem na vlastní náklady provedl rekostrukci a dal do pronájmu. V roce 1996 jsem nemovitost začal vkládat do daňového přiznání jako odpisy ZP, malými částkami/kolem 6.000,--Kč/ z odhadu nemovitosti. V daném pensionu manželka /do loňskéhoroku/ a syn s rodinou /do teď/ mají trvalé bydliště. Nyní chci nemovitost prodat , ale bojím se,že budu muset zaplatit velmi vysokou daň z příjmů, protože prodejní cena značně převyšuje pořizovací cenu a a náklady, které bych mohl uplatnit jsou malé, protože vše jsme si dělali svépomoci /30 let jako soukr,rekreační chalupa/ a některé doklady za 30 let již nemám. Proto se prosím ptám, zda vubec budu muset tuto daň plati. Daň z převodu nemovitosti je mi jasná a vím, jak ji zaplatit. Za poslanou pomoc a odpověď předem děkuji. Další informace k dané problematice mohu kdykoli podat. S pozdravem Bezecný
Dobrý den. Manželka je u mne zaměstnána jako spolupracující osoba.Chci tento její pracovní poměr ukončit.Jsem povinen dát výpověď a dodržet nějaké lhůty,i když nebyla sepsána žádná pracovní smlouva? V případě že tuto povinnost nemám,jak to mám udělat? Děkuji.
Jsem student VŠ, věk do 26 let. V rámci studia mám povinnou roční praxi, kterou od září 2004 vykonávám na živnosteský list (měsíční výdělek činí cca 6 až 8 tis.). Musím zaplatit nějakou povinnou minimální daň z příjmu? Nebo jsem osvobozen? A jak je to se sociálním a zdravotním pojištěním - musím si ho platit sám? Děkuji
Dobrý den,chci se zeptat: FO tvoří rezervu na opravu hmotného majetku (budovy), celkem byla plánovaná tvorba rezervy na tři roky, ale letos poslední rok tvorby rezervy) FO zjistil, že opravu nebude provádět v takovém rozsahu. Může si třetí rok snížit tvorbu rezervy?Nebo musí tvořit stejnou výši a příští rok po uskutečnění opravy v nižší výši než-li plánoval, rezervu zpět dodaní? Co je pro něho výhodnější. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím o radu : S vlastníkem cizího pozemku jsem uzavřel smlouvu,na základě které jsem na své náklady postavil a na své jméno tento měsíc zkolaudoval prodejní stánek,jako stavbu dočasnou na 10 let.Stavěl jsem sám,fakturovány mi byly jen některé dílčí práce.V jaké hodnotě mám stánek zahrnout do majetku mé firmy ( fyz.osoba) - mám nechat provést odhad movitosti nebo nemovitosti ?Jak dlouho se taková stavba odepisuje ? S vlastníkem pozemku mám smlouvu,podle které mu prvních 50 měsíců nic neplatím a po 10 letech stánek převedu na něj.Jak tento fakt promítnout v účetnictví ? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den,předem děkuji za Vaši odpověď. Kamarádka mám malý krámek s oříšky a sušeným ovocem, samozřejmě, že se jí může stát, že některé potraviny se včas neprodají a projde jim záruční lhůta, moje otázka zní,kolik procent takových prošlých potravin může odepsat??Děkuji za odpověď
Nevím jestli se dotazuji správně: Jsem vlastníkem bytů které jsem koupil letos na jaře i s nájemníky. Zajímalo by nás jakým způsobem, na základě čeho mohu upravit výši nájmu. V současné době nájemníci platí stejnou výši jako původnímu majitelï. Protože jsme v těchto bytech dělali určité opravy a rekonstrukce, rády bychom nájem zvýšili.
Dobrý den, mám dotaz ohledně prodeje stavebního pozemku, zde se dát do daňových výdajů provize, kterou jsem vyplatila realitní kanceláři, za prodej nemovitosti a daň z převodu nemovitosti?? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li u daňové evidence je nutno psát ke každému paragonu příjmový či výdajový doklad nebo zda-li je možno zakládat pouze paragony.Děkuji
Dobrý den. může si otec dětí, který je s manželkou od 6/2003 v rozvodovém řízení, a který už přes rok s dětmi a manželkou nebydlí, uplatňovat na děti nezdanitelnou část základu daně z příjmu ze závislé činnosti (za jakých podmínek)? Žena, jelikož je nezaměstnaná s tímto by souhlasila. Dle návrhu rodičů na schválení dohody o úpravě poměrů dětí pro dobu po rozvodu manželství platí měsíčně na děti Kč 8.000,--. Děkuji.