FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Účastním se motocyklových závodů na úrovni Mistrovství ČR, z důvodu finanční náročnosti jsem závislý na sponzorech, kteří požadují na vydané peníze účetní doklady. Zjistil jsem, že by vše mělo jít vyřešit pomocí živnostenského listu - obsahové náplně volných živností - 101. Reklamní činnost a marketing & 118. Organizování sportovních soutěží. Jak je to prosím Vás s přihlašováním se k plácení DPH a naopak, když počítám s obratem do cca. 300.000,- Kč ???
Jsem občan ČR s trvalým bydlištěm v ČR. V ČR mám jeden příjem z výkonu funkce statutárního orgánu. Jinak jsem zaměstnancem slovenské firmy a pracuji v SR odkud pochází můj hlavní příjem. Platím zde i zálohy na daň a veškerá pojištění. SR jsem si zvolil mimo jiné i s ohledem na 19% daň. Teď jsem se však dozvěděl, že v daňovém přiznání, které musím v ČR podat, mi dodaní příjem, který mám v SR sazbou, jakou bych normálně platil v ČR. Chtěl jsem se tedy zeptat zda je toto tvrzení pravdivé a v případě, že ano, jakým způsobem je možné změnit daňový domicil. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl v účtování u automobilu pořízeného k podnikání (tedy na firmu) a automobilu, které si pořídím soukromě a k podnikání ho budu jen využívat. Děkuji
Dobry den, uvazuji o zamestnani jedne osoby na minimalni mzdu - je to 6.700,-Kč/měs? Jedná se o mzdu v hrubé výši? Děkuji.
Dobrý den, mám následující dotaz. Jsme firma, která vyrábí brašnářské výrobky a dodali jsme bezplatně vzorky našich výrobků do Maďarska (člen EU) v celkové hodnotě cca 50.tis. Zajímá mě zda se tato položka nějakým způsobem odrazí v přiznání k DPH. třeba na řádku 410 popř.řádek 440 nebo jiném.Děkuji.
firma-sro, čtvrtletní plátce DPH uzavřela smlouvu o pronájmu jako poskytovatel reklamního prostoru na 12 měsíců s firmou,měsíčním plátcem DPH.Platbu inkasuje poskytovatel dle smluvního ujednání ve 12.měsíci, čili poslední měsíc pokytování služby. Jak se odvádí u poskytovatele služby DPH a jak uplatňuje nárok na vrácení DPH u příjemce služby?
Dobrý den, před svatbou jsme s manželem koupili byt a uzavřeli předsvatební smlouvu o vyrovnání v případě rozvodu, ve které je napsáno,že byt po rozvodu připadne mě a já ho vyplatím. Protože jsme podali žádost o rozvod,dohodli jsme se v majetkovém vyrovnání na částce,kterou po mně manžel bude za svůj menší podíl chtít. Řekněme,že v lednu 2005 bych manžela vyplatila,čili odkoupila bych od něj jeho podíl a celý byt bych převedla na sebe a byla jediným vlastníkem. V případě, že bych tento byt měsíc od převedení do mého vlastnictví někomu prodala, je to byt v osobním vlastnictvím, musela bych kromě daně z převodu zaplatit i daň z příjmu? Nebo se daň z příjmu nevztahuje na prodej bytu? Nebo v tom hraje roli čas,kdy byt prodám od jeho nabytí,čili majetkového vyrovnání s manželem? Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den, jsem student a v srpnu jsem si nechal vystavit živnostensky list, avsak skutečně podnikat jsem nezačal. Teď jsem si zřídíl bankovní účet s tím , že se půjdu zaregistrovat k dani z příjmů na finanční úřad. Zjistil jsem však, že povinnost registrace je 30 dnů od získání oprávnění podnikat, nikoliv 30 dnů od začátku skutečného podnikání (první výdaj/ příjem), jak jsem si původně myslel. Co mi hrozí a jak se v tomto případě zachová finanční úřad?
Dobry den, mam nasledujici dotaz. Vlastnim obce na akcie firmy ve ktere pracuji. Jsem tedy fyzicka osoba nepodnikajici. Rad bych obce koupil a obratem prodal. Akcie jsou obchodovatelne na New Yorkske burze. Mam nejakou ohlasovaci povinost po te, co akcie prodam? Dale, podle informaci ktere mam, tak jelikoz nebudu akcie vlastnit dele nez 6 mesicu, budu must vynos z jejich prodeje zdanit. Jake danove priznani budu must vyplnit? Kdy zaplatim dan ze zisku a jakym kurz se pouzije? Dekuji.
Dobrý den, jak je to s poskytnutím služeb do zahraničí tedy třetích zemích podle zákona o DPH. Jedná se mi především o zprostředkování vývozu zboží. Předem děkuji za odpověd. Tom
Dobrý den.V novém zákonu o zaměstnanosti je uveden par. 13 odst.3 .My jako stavební právnická firma si občas najímáme na menší zakázky živnostníky na stavební práce. Je to možné a faktury daňově uznané?
Dobrý den, chtěl jsem se na Vás obrátit s dotazem, do jaké sazby DPH patří okrsné dřeviny, květiny atd. Děkuji Spozdravem Adam Studený
Dobrý den, měl bych na Vás dotaz. Dostal jsem za úkol vypočítat pro naši firmu (s.r.o.) hodnotu EVA (ekonom. přidanou hodnotu). Nemohl by jste mi poradit jak se počítá, případně na koho nebo kam se obrátit (netovou adresu)? Nějaký pratický příklad, pokud je to vůbec možné, by nebyl vůbec na škodu. Největší problém mám se stanovením tzv. "alternativních nákladů na kapitál". Mockrát děkuji Pácl.
Dobrý den. Účtuji podnikatelku, která uplatňuje do daňového přiznání výdaje poměrem 25% z příjmu. Zajímá mě, zda do těchto 25% je zahrnuta výše zaplacených záloh na sociální a zdravotní pojištění? Jedná se mi o to, abych při vyplňování DPFO s jistotou věděla, zda do řádku "výše pojistného" skutečně zaplacenou částku ročního pojistného mohu v tomto případě uplatňování výdajů 25% smím napsat, či ne. Nerada bych se dopustila chyby. Pokud vím, tak u 25% výdajů není potřeba tyto výdaje prokazovat, nevyčetla jsem však nikde, zda se v tomto případě jedná i o zaplacené zálohy na pojistném. Tímto výdajem bych vlastně snížila základ daně o částku zaplacenou na pojistném za OSVČ. Nevím, zda to chápu správně. Prosím tedy o odpověď. Děkuji.
Dobrý den. Chci se zeptat, zda podnikatelka, která uvažuje o dítěti a případné mateřské dovolené, a neplatila zatím zálohy na správu sociálního zabezpečení, bude v případě těhotenství a MD pobírat peněžitou dávku "rodičovský příspěvek" po dobu mateřské, či ne?! Jak by to bylo v případě placení záloh na SSZ po dobu 1 roku a pak by nastoupila na mateřskou dovolenou? Měla by na peněžitou dávku od státu nárok pak? U zaměstnanců je to běžná praxe, nevím však jak u podnikatelek. Děkuji za odpověď.
Prosím o radu,nemam za loňský rok podanné daňové přiznání z přijmu fyzických osob.Při stěhování se mi ztratily všechny pokladní doklady.Šlo o malou živnost-střihání psů,kterou jsem již přerušila v listopadu 2003.Začala jsem v červnu 2002,za tento rok mam podanné daňové přiznání ve ztrátě -21 906. Poraďte prosím co dělat.
Dekuji za zodpovezeni minuleho dotazu ohledne sw typu OEM. Mam jeste jeho pokracovani, v pripade, ze koupim notebook s XP OEM za celkovou cenu 38.000 Kc neni treba jej odepisovat, nicmene, pokud k tomuto notebooku koupim jeste Office XP OEM /word, excel.../ je mozne nepovazovat tyto polozky jako soubor a odepsat obeje jednorazove ? (notebook muze fungovat s XP OEM a office jsou dalsi aplikace). Dekuji
Dobrý den. Pro podnikání manželka za dobu trvání manželství koupila nemovitost. Já jsem byl spolupracující osoba. V letošním roce došlo k ukončení manželství a uzavřeli jsme dohodu o vypořádání společného jmění manželů. V rámci toho došlo k převodu nemovitosti na moji osobu. Po zápisu do katastru nemovitostí na mou osobu hodlám tuto nemovitost prodat. Zajímalo by mě jaké náklady můžu uplatnit při prodeji, abych platil co nejnižší daň z příjmu. Jedná se o nemovitost pro podnikání, kterou do doby ukončení manželství měla manželka v podnikatelském majetku a uplatňovala z ní odpisy. Já sám ji nebudu vlastnit pět let abych příjmy osvobodil od placení daní. Nelze použít cenu stanovenou ve znaleckém posudku při zápisu do katastru nemovitostí??? A nebo zůstatkovou cenu, kterou měla manželka v účetnictví??? Děkuji.
Dobry den, zajimalo by mne, zdali musim platit dan z prevodu nemovitosti, pri vkladu bytu v OV do sro spolecnosti, ktere sem spolecnikem a nebo je v tomto smeru vyjimka. Vlastnime s bratrem nekolik bytu v OV a radi bychom zalozili sro spolecnost za ucelem nakupu,prodeje a pronajmu nemovitosti s pocatcnim vkladem prave s temito byty. Je mozne takou spolecnost zalozit a dale pak je mozne si z budoucich zisku spolecnosti odepsat naklady na porizeni techto bytu, ktere byly vlozeny. Dekuji predem za kazdou odpoved, popripade kontakt na poradenstvi v tomto smeru.
Chtela bych prodat byt, ktery je v osobnim vlastnictvi cca dva mesice, predtim byl druzstevni. V byte bydlim dva a pul roku a mam v nem trvale bydliste. Predpokladam, ze jeho prodej je osvobozen od placeni dane z prijmu (?) a budu muset zaplatit pouze dan z prevodu vlastnictvi na budouciho kupujiciho. Jak vysoka je tato dan, a kde si o tom muzu precist ?