FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, předem děkuji za Vaši odpověď. Mám…

Dobrý den, předem děkuji za Vaši odpověď. Mám dotaz ohledně poštovného. Naše firma zasílá zboží na dobírku, podle toho, jestli je zboží s 5% DPH, účtujeme poštovné s také s 5% DPH. Pokud posíláme zboží s 19% DPH počítáme 19% i k poštovnému. A pokud je dodávka se zbožím s 5% i s 19% účtujeme poštovné podle toho, které zboží převažuje. Je to tak správně? Děkuji.

Jsem vlastníkem pozemku (louky), na jejíž ploše…

Jsem vlastníkem pozemku (louky), na jejíž ploše se nachází určitý počet vzrostlých stromů. Tyto stromy chci pokácet a prodat jisté Fo - živnostníkovi.Chci se zeptat,jestli příjem z jejich prodeje podléhá dani z příjmů FO. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,měla jsem dotaz zda se dodání vzorků do…

Dobrý den,měla jsem dotaz zda se dodání vzorků do státu EU, které je bezplatné objeví v přiznání k DPH?Dle vaší odpovědi ano a to na řádku 410. Není mi však jasné jak toto zanesu do souhrnného hlášení, neboť vzorky nebyly za úplatu(bez faktury).Děkuji.

Dle § 15 odst c) zákona o dani z příjmu se základ…

Dle § 15 odst c) zákona o dani z příjmu se základ daně poplatníka může snížit o 21 720 Kč na manželku žijící s ním ve společné domácnosti, pokud nemá vlastní příjmy ve zdaňovacím období vyšší než 38 040 Kč. Prosím o sdělení, zda se do těchto příjmů započítává invalidní důchod manželky. Děkuji za odpověď.

> Dobrý den, > chci Vás poprosit o radu. Jsem…

> Dobrý den, > chci Vás poprosit o radu. Jsem student, je mi 19 let a chci začít podnikat > jako finanční poradce. K tomu si musím samozřëjmě udělat živnostenský > list. Chci studovat a přitom i vydělávat na živnostenský list. Budu muset > jako student platit daně a sociální a zdravotní pojištění, nebo budu od > těchto plateb alespoň částečně osvobozen? > Za odpověď Vám předem moc děkuji. > S pozdravem

Vlastním domek, který jsem dostal od Babičky…

Vlastním domek, který jsem dostal od Babičky darem (ne děděním). Vlastním ho cca 3,5 roku, z toho tam 2 roky a něco bydlím s přítelkyní. Dům je těsně před prodejem. Za peníze kupuji Družstevní byt. Podle daní z příjmů se daň na mě nevztahuje podle §4 1a). "2roky bydlení" Jenomže mám problém v tom, že v domě nemáme nahlášené trvalé bydliště. Na FÚ mě telefonicky řekli, že trvalé bydliště neni podmínkou neboť v textu neni uvedeno slovo (TRVALÉ), že jim bude stačit prohlášení sousedů. Je tomu tak? Na obecním úřadě v místě, mi potvrzení nedají kvůli tomu , že nemám na adrese trvalé bydliště. Jak lze ještě prokázat FÚ bydlení v domě jinak než trvalým bydlištěm??? (budou stačit faktury elektřiny a plynu na moje jméno s adresou kde teď bydlím?) Co nebo jaký formulář pro tuto situaci existuje ? Kdy předložit podpisy sousedů na FÚ. ? Hned při placení daňe z nemovitostí? nebo počkat až mě FÚ vyzve. Co když po vyzvání FÚ jim nebudou tyto místopřísečná prohlášení stačit? Nikdo mi na FÚ nedokázal říct přesně kdy? a čím co prokázat.

Dobrý den, jsem FO ve sdružení. Máme osobní auto…

Dobrý den, jsem FO ve sdružení. Máme osobní auto na leasing, můžeme jiné FO nebo právnické osobě vyfakturovat náklady spojené s přepravou jejich materiálu nebo zaměstnanců / na výstavu atd./Fakturovali by jsme jen náklady na PHM, nebo můžeme fakturovat paušál na km?Děkuji za odpověď.

dobrý den, přes rok pracuji u firmy na základě…

dobrý den, přes rok pracuji u firmy na základě dohody o provedení práce, vždy 100 h u jednoho zaměstnavatele, kde mi sráží dan 15%. vadí, když jsem na začátku nepodepsal "Prohlášení o nezd." Po novém roce bych chtel žádat FU o vracení daně můžete mi prosím poradit jak mám postupovat, dekuji

Dobrý den.Studuji na VŠE v Praze a jako téma…

Dobrý den.Studuji na VŠE v Praze a jako téma bakalářské práce jsem se zvolila "Institu zsílání výrobků v zákone o DPH v ČR a v zemích EU". Z tohoto důvodu jsem se chtěla zeptat 1. limity, po jejichž překročení je nutné se registrovat v zemi EU jsou uvedeny v EURu a proto by mě zajímalo, jaký kurz má použít plátce DPH ze země, která používá stále svou národní měnu?Zda jsou brány pro tyto účely např. jen kurzy vyhlašované Evropskou centrální bankou či zda jde o klasický přepočet podle způsobu zvoleným plátcem (např. kurz domácí CB,či pevně zvolené kurzy) 2.Neboť Velká Británie uvádí tento registrační limit v librách i v EURu, tak by mě zajímalo, který z těchto limitů je brán jako důležitější. Tedy kdyby plátce z ČR zasílal nějaké výrobky do VB, pak zda stačí hodnotu dodávky vyjádřit jen v librách, či zda je třeba uvést i hodnotu v EURu - a zde se opět objevuje problém přepočtu-viz.otázka č.1 Děkuji Janečková

Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím…

Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím problémem : jak stanovit výši obratu pro registraci k DPH osoby uskutečňující zdanitelná plnění na základě smlouvy o sdružení fyzických osob, jde tedy o přesný výklad § 94 odst. 2 Zákona 235/2004 o dani z přidané hodnoty. Domnívám se, že se sleduje obrat každého účastníka sdružení, sčítá se jeho obrat mimo sdružení (pokud nějaký má) a jeho podíl na obratu sdružení (určeného smlouvou o sdružení). Pokud takto vypočítaný obrat kteréhokoli z účastníků sdružení překročí částku uvedenou v § 6 odst. 1 Zákona 235/2004 o dani z přidané hodnoty, jsou povinni se zaregistrovat jako plátci DPH všichni účastníci sdružení. Údajně existuje k této problematice rovněž o výklad MF ČR. Předem děkuji za názor !

Mám živnostenský list od 22.9.2004 nejsem plátcem…

Mám živnostenský list od 22.9.2004 nejsem plátcem DPH a nejsem registrován v obchodním rejstříku, podnikám při zaměstnání a doposud za mě podával přiznání zaměstnavatel. Musím dávat přiznání již za tento rok a do jaké skupiny patřím?

Jsem živnostník , neregistrovaný k DPH. Na mnou…

Jsem živnostník , neregistrovaný k DPH. Na mnou provedené služby vypisuji účtenky (dle předešlé rady), ale co v případě , že by chtěl zákazník platit převodem na účet ??? (účet samozřejmě mám) Jaký mu na jeho platbu vystavit doklad ???

Dobry den, vedu DE, platce DPH. Od 1.1.04 jsem…

Dobry den, vedu DE, platce DPH. Od 1.1.04 jsem prerusil cinnost. Mam vsak na sklade jeste nejake zbozi. V jake lhute musim znovu zahajit cinnost abych nemusel upravovat zaklad dane podle § 23 a odvadet DPH z tohoto zbozi. Dekuji

Pracuji jako zaměstnanec ve firmě, dále mám ŽL.…

Pracuji jako zaměstnanec ve firmě, dále mám ŽL. Nejsem jako živnostník registrován k DPH. Když vystavuji fakturu za mnou provedené služby tak objednavateli fakturuji cenu s DPH ??? (jde o reklamní kampaň - reklamní plochy a předměty, během sportovních akcí) V jaké výši je pro tuto činnost DPH ??? Děkuji.

Dobrý den, mám stálý příjem jako FO. Budu mít v…

Dobrý den, mám stálý příjem jako FO. Budu mít v tomto roce ke svému příjmu ještě další příjem (jednorázový), který je ve výši 6.000,-. Podléhá tato částka zdanění? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Prosím Vás, můžete mi obecně sdělit, jaké výdaje …

Prosím Vás, můžete mi obecně sdělit, jaké výdaje související s provozovnou ( stolárnou ) si může OSVĆ uplatnit pokud ji nemá vloženou do obchodního majetku ?

Dobrý den Jsem soukromá osoba nepodnikatel s…

Dobrý den Jsem soukromá osoba nepodnikatel s trvalým pobytem v cr.Pokud budu prodávat a nakupovat akcie přes českého brokera na trhu nasdaq a nedodržovat časový test,vyplatí se mi zřízení firmy na Slovensku ?Akcie bych nadále kupoval přes stejného brokera.Ve které zemi tedy budu danit?Jaká forma firmy by byla vhodná?/FO,s.ro.,a.s/

Dobrý den, prosím o radu: začala jsem podnikat…

Dobrý den, prosím o radu: začala jsem podnikat na ŽL v únoru tohot roku. Platí pro mne také povinnost platit minimální daň i přesto, že budu pravděpodobně ve ztrátě? Předem děkuji za odpověď!

Dobrý den, předem děkuji za odpověď na můj dotaz.…

Dobrý den, předem děkuji za odpověď na můj dotaz. Česká firma měla na Slovensku svoji org.složku. V předchozích letech jsem vždy jejich účetnictví zadala jen jako pohyby na účtech (přírůstky nebo úbytky, neúčtovala jsem jednotlivé doklady) a to kurzem k 31.12. Letos byla tato org.složka zrušena, k 31.3. udělala daňové přiznání na Slovensku za rok 2004 a vymazána z obch.rejstříku byla dne 31.8. Jakým kurzem zaúčtuji letos pohyby na jejích účtech? Děkuji.

Nárok na proplacení dovolené Zaměstnanec u nás…

Nárok na proplacení dovolené Zaměstnanec u nás ukončil pracovní poměr 10.11.2004 a zbývala mu dovolená 23 dnů z roku 2003 + dovolená 25 dnů z roku 2004. Má nárok na proplacení dovolené z roku 2003 za celých 23 dnů nebo jen za dovolenou nad rámec - 5 dnů? Děkuji za odpověď