FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem FO-podnikatel,zatím neplátce DPH.…

Dobrý den, jsem FO-podnikatel,zatím neplátce DPH. Od pojišťovny obdržím náhradu za poškozené firemní vozidlo při autonehodě.Počítá se pojistné plnění do výše obratu pro DPH?

Vážený poradce. Jsem malým živnostníkem OSVČ…

Vážený poradce. Jsem malým živnostníkem OSVČ,jednoduché účetnictví. Můj problém je to,že dělám pro jednu firmu v Polsku(poradenství v oblasti chemie),vystavuji faktury a hrubý roční příjem z této činnosti je kolem 450000,-CZK a nejsem plátcem DPH. Chtěl bych se dovědět,jestli u takového výdělku se mne týče povinnost DPH. Děkuji za odpověď

příklad: jsem OSVČ - roční příjem 109000,- Kč …

příklad: jsem OSVČ - roční příjem 109000,- Kč -dvě děti ... 11 a 17 let kapitálové životní pojištění 20000 ročně penzijní připojištění 18000,. ročně dotaz: v jaké výši budu platit minimální daň

Přeji krásný den. Rád bych se zeptal, jak je to…

Přeji krásný den. Rád bych se zeptal, jak je to s dědictvím a s dědickou daní u stavebního spoření, pokud osoba, na kterou je smlouva o stavebním spoření uzavřena, zemře. Děkuji

Dobrý den, jsem studentem a v současnosti jsem…

Dobrý den, jsem studentem a v současnosti jsem na stáži v Německu. Firma u které pracuji mi z platu strhává daň z příjmu a "solidární příspěvek". Je možné získat tyto peníze zpět? Pokud ano, na koho se mám obrátit? Velice děkuji. Jindřich Liška

Jsme PO a zajímaloby mne jestli při celoroční DPČ…

Jsme PO a zajímaloby mne jestli při celoroční DPČ vzniká nárok na 13.plat. Děkuji

Od 1. října 2004 platí novela Zákoníku práce (65…

Od 1. října 2004 platí novela Zákoníku práce (65/195 Sb. ve znění pozdějších novel). Tato novela řeší mj. i tzv. Švarc systém - tedy ?zaměstnávání? na živnostenský list. Prosím o sdělení, která část shora uvedené novely (část, paragraf) pojednává o této problematice. Děkuji předem a jsem s pozdravem.

Dobrý den, známá si udělala rekvalifikační kurz…

Dobrý den, známá si udělala rekvalifikační kurz na modeláž nehtů v měsící září 2004 v hodnotě 1600,- Kč. Od 1.1.2004 začne podnikat v tomto oboru. Je možné si tento náklad dát jako zřizovací náklady do účetnictví? Děkuji za odpověď.

Jsem FO,živnostenský list-tělovýchovná a…

Jsem FO,živnostenský list-tělovýchovná a sportovní činnost,neplátce DPH. Dostanu nyní na sportovní akci finanční prostředky (od rodičů,organizací,Měst.úřadu,FO atd) na nákup sportovního oblečení, na reklamu našeho oddílu,něco bude jako finanční dar.Jak mám tyto příjmy dle ZDP zdaňovat? Mohu nějaké příjmy zúčtovat jako osvobozený příjem?Děkuji

Dotaz: Dobry den, vedu DE, platce DPH. Od 1.1.04…

Dotaz: Dobry den, vedu DE, platce DPH. Od 1.1.04 jsem prerusil cinnost. Mam vsak na sklade jeste nejake zbozi. V jake lhute musim znovu zahajit cinnost abych nemusel upravovat zaklad dane podle §23 odst. 8 b) 2 zakona o danich z prijmu a odvadet DPH z tohoto zbozi. Dekuji

Jsem FO a mám sportovní a tělovýchovnou činnost…

Jsem FO a mám sportovní a tělovýchovnou činnost jako předmět podnikání. Trénuji děvčata,která vyhrála důležité závody.Dostaneme nějaké dresy,mikiny,tepláky,tašky atd., případně i peníze na nákup oblečení pro další závody.Jak tyto "dary" či reklamní předměty co nejvýhodněji účtovat do nákladů?Děkuji

Prosím o odpověď, zda je možné v případě že někdo…

Prosím o odpověď, zda je možné v případě že někdo pronajímá svůj byt a zároveň má pronajatý byt jiný, zahrnout tyto výdaje jako výdaje vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Proč by měl dotyčný platit daně jen proto, že potřebuje kvůli zaměstnání bydlet dočasně jinde? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, máme s manželkou byt v osobním vlast.…

Dobrý den, máme s manželkou byt v osobním vlast., rozvádíme se a chceme se vypořádat půl na půl. Předtím jsme tam bydleli více než 2 roky. Při prodeji: musí se platit daň z příjmu nebo se platí jen daň z převodu? A jaká je výše této daně nebo těchto daní? Děkuji za odpověď.

Dobry den, jsem zamestnanec u prekladatelske…

Dobry den, jsem zamestnanec u prekladatelske spolecnosti, zaroven pracuji an volne noze jako prekladatel-odkud mam nepravidelne prijmy. Rada bych vedela, jak se mi bude pocitat materska dovolena. Dekuji

Dobry den, sme ceska spolocnost zaoberajuca sa…

Dobry den, sme ceska spolocnost zaoberajuca sa konstrukcnou cinnostou v strojarenstve. Nasa spolocnost si chce objednat sluzbu zo Slovenska od neplatcu DPH, sluzba bude vykonana v nasich priestoroch (Praha). Musi nasa spolocnost odviest DPH za neho. Ak ano tak ako?

Dobrý den. V případě, kdy FO (na základě ŽL)bude…

Dobrý den. V případě, kdy FO (na základě ŽL)bude zprostředkovávat plastické operace lidem z VB tady v ČR a chtěla by, aby např.3 osoby tady v ČR se o pacienty staraly co se týká organizační stránky po dobu 3 dnů v týdnu.Mají se uzavřít dohody o provedení práce či o pracovní činnosti a popřípadě jak by to bylo s daní z příjmů těchto osob.Děkuji

Dobrý den, prosím o radu popřípadě vysvětlení…

Dobrý den, prosím o radu popřípadě vysvětlení.Rodiče vlastní byt v os. vlastnictví, který chtějí na mne převést. Jak máme postupovat, abychom neplatili zbytečně velkou daň? Máme počkat do roku 2005 na novelu zákona o dani, kdy by mělo být osvobození od daně při převodu nemovitosti mezi přímými příbuznými? Cena bytu bude do 1,000.000,-Kč. Děkuji

Mozem si ako osoba zamestnana v CR znizit danovy…

Mozem si ako osoba zamestnana v CR znizit danovy zaklad, ked svoje zivotne poistenie platim na Slovensku?

Mohl byste mi doporucit schopneho financniho…

Mohl byste mi doporucit schopneho financniho poradce, ktery by vypracoval kompletni navrh zpravy majetku 4 clenne rodiny s cistym prijmem kolem 100,000Kc mesicne vlastnici nekolik nemovitosti. Cilem by mela byt optimalizace dani, minimalizace pojistneho a navrh optimalni formy vlastnictvi nemovitosti s tim ze cilem je rozsirovat vlastnene portfolio pomoci hypotecnich uveru.

Dobrý den, prosím o informaci.Jako zaměstnanec…

Dobrý den, prosím o informaci.Jako zaměstnanec jsem nepodepsala Prohlášení k dani.mělo to být v tomto roce 2004, nebo začátkem 2005, pokud chci žádat roční zúčtování daně za tento rok 2004? Ptám se, proto že si od srpna tohoto roku platím životní pojištění. Děkuji za odpověď a doufám,že můj dotaz není příliš zmatený.