FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o radu, zda postupujeme dobře.…

Dobrý den, prosím o radu, zda postupujeme dobře. Jsme příspěvková organizace a náš zaměstnanec byl poslán na služební cestu. Použil spoje z místa svého bydiště do místa pracoviště a hned pokračoval na místo určení. Při zpáteční cestě stejným způsobem cestoval. Má nárok na úhradu jízdného i z místa svého pracoviště do místa svého bydliště, jestliže jen přestupoval v místě pracoviště? Prosíme též o radu, jak postupovat v případě, že jsme utratili prostředky na mzdy a zbyly nám prostředky na odvody. Můžeme tyto prostředky použít na nákup učebních pomůcek anebo je musíme vrátit. Financování je z prostředků MŠMT. Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, druhým pokusem se snažím požádat Vás o…

Dobrý den, druhým pokusem se snažím požádat Vás o zodpovězení této otázky: Pobírám plný inv. důch. což mi zřejmě zůstane, jednalo se o operaci srdce. Vlastním také ŽL (zprostředkovatelská čijnnost), jsem plátce DPH a čas od času pro své známé něco zařídím a vyfakturuji, max. 50.000,- Kč/rok. Bude se na mne vztahovat povinná min. daň (snad 8.000,- Kč/měs) ? Pokuid mne potěšíte a dotaz zodpovíte, budu rád (nikdo to totiž zatím neví), pokud mne nepotěšíte odpovědí, že se ne mne tato "daň" vztahovat bude, tak mám ještě několik dnů čas, abych ŽL vrátil a případné akce pro kamarády dělal - "nedělal". Děkuji za odpověď, Vladimír Veteška

Dobry den, manzel ma zdedenu nemovitost napoli…

Dobry den, manzel ma zdedenu nemovitost napoli s bratom, tato nemovitost je v dezolatnom stave, neda sa tam byvat, co sa zaplati ked chce manzel previest svoju 1/2 nemovitosti na brata? plati sa darovacia dan a dan z nemovitosti?

Od 1.12.2004 jsem registrována jako plátce DPH.…

Od 1.12.2004 jsem registrována jako plátce DPH. Provádím prodej zboží za provizi. Fakturu vystavuji vždy do 15.následující měsíc za prodej předcházejícího měsíce. Můj dotaz zní, zda při vystavování faktury v prosinci na provizi za prodej zboží v měsíci listopadu mám již vystavit fakturu včetně DPH. Děkuji a zdravím.

Dobrý den. Rodiče mi,jako jedinému potomku…

Dobrý den. Rodiče mi,jako jedinému potomku,chtějí darovat svůj rodinný dům. Jaké daňové a notářské poplatky budu já a oni platit. Nežijeme ve společné domácnosti. Děkuji .

Dobrý den.Ráda bych se zeptala na dotaz ohledně…

Dobrý den.Ráda bych se zeptala na dotaz ohledně DPH ve stavebnictví. Jsou dva zednici,kteří mají smlouvu o sdružení.Jsou plátci DPH. Provádí stavby a rekonstrukce bytových i panelových domů. Uplatňují tedy 5% DPH. Všechny zakázky mají pouze na ústní dohodu.Jak je to tedy u prokazování,že se opravdu jednalo o bytovou výstavbu pokud fakturují firmám,které zakázku provádějí a oni jsou pouze subdodavatelé.Stačí mít na faktuře uvedeno, že se jedná např.o zhotovení vnitřních omítek rodinného domu číslo a ulici a nebo musí mít ještě od firmy písemné podklady,že se jedná o rodinný dům?

Jaké jsou podmínky sdružení fizických osob…

Jaké jsou podmínky sdružení fizických osob výdělečně činných

Koupili jsme v 12/1996 spoluvlastnický podíl ve…

Koupili jsme v 12/1996 spoluvlastnický podíl ve výši 9,2% na nemovitosti (byt s nájemníkem). V současné době chceme tento podíl prodat, nejprve jsme ho dle § 140 ObčZ nabídli ostatním spoluvlastníkům, kteří o odkup neprojevili zájem a proto ho prodáme dalšímu zájemci. Můžete nám sdělit jaké daně budeme z tohoto prodeje spoluvlastnického podílu (nejsme ještě rozděleni na vlastnické jednotky) platit, pokud jsme v tomto bytě nebydleli, ale bydlíme v bytě (další spoluvlastnický podíl) v témže domě? Děkuji

Dobrý den, jsme nezisková organizace (občanské…

Dobrý den, jsme nezisková organizace (občanské sdružení) s ekonomickou činností. Naše výnosy se blíží sledované hranici 1 mil. Kč pro povinnost registrace k DPH. (Výnos z neziskové činnosti, tj. členské příspěvky do sledovaných výnosů nezahrnujeme).Můj dotaz je, jestli do sledovaných výnosů pro stanovení hranice 1 mil. Kč pro registraci k DPH se zahrnují také úroky z běžného účtu a termínovaného vkladu. Děkuji za odpověď.

Chtěla bych se zeptat, jakou mají studenti daň z…

Chtěla bych se zeptat, jakou mají studenti daň z příjmu po podepsání druhé smlouvy DPP na 100 h. Výdělek je vyšší než základní nezdanitelná částka (měsíční). Děkuji

Jsem FO s jednoduchým účetnictvím, plátce DPH. …

Jsem FO s jednoduchým účetnictvím, plátce DPH. Kupuji nový užitkový automobil. V prosinci zaplatím na vůz zálohovou fakturu, v lednu doplatím zbylou částku, převezmu vůz a zařadím do účetnictví jako dlouhodobý hmotný majetek. Jak mám zaúčtovat tu prosincovou zálohovou fakturu? Jedná se v letošním roce o provozní výdaj, když bude záloha uhrazena letos a majetek bude ve skutečnosti pořízen až příští rok?

Dobrý den, prosím o informace o podmínkách pro…

Dobrý den, prosím o informace o podmínkách pro odpočet úroků z hypotečního úvěru použitého na výstavbu rodinného domu jako nezdanitelné částky základu damě. Hypoteční úvěr byl poskytnut v lednu tohoto roku. Čerpání probíhalo celý rok a na konci roku bude úvěr vyčerpán a začne jeho splácení. V průběhu roku jsme platili úroky z vyčerpané částky úvěru. Hraje nějakou roli, zda bude dům zkolaudován před koncem roku? V tom případě prosím o zodpovězení pro variantu, že se nám podaří dům zkolaudovat do konce roku a variantu, že dům nebude do konce roku zkolaudován. Úvěr bude v každém případě vyčerpán. Děkuji za odpověď.

Zdravim, mam dotez ohledne nakupu na internetu z…

Zdravim, mam dotez ohledne nakupu na internetu z USA.Kdyz objednavame zbozi,platime ho predem kartou nebo po dodani?Dale musime platit clo nekde na urade,nebo uz je vcene,nebo nam prijde nejaka poukazka?Jak je to vubec resene? Dekuji

Dobry den pane doktore, jsem OSVC a za tento rok…

Dobry den pane doktore, jsem OSVC a za tento rok bych si chtel uplatnit vydaje ve vysi 25% prijmu. Je pravda, ze pro stanoveni zakladu dane z prijmu se navic odecita zaplacene pojistne (soc. a zdrav.) a nezdanitelne minimum (38040,-) ? Bylo by mozne snizit dan z prijmu tak, ze jeste tento rok odeslu na ucty socialniho a zdravotniho pojisteni mimoradnou vyssi castku a tim snizim zaklad pro vypocet dane (odecte se ta castka dalsi rok od vymereneho soc. a zdrav. pojisteni) ? Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den. Zajímalo by mne, zda jsou úroky z…

Dobrý den. Zajímalo by mne, zda jsou úroky z termínovaného vkladu již zdaněny srážkou u zdroje ve výši 15%? Dříve banka udávala zaplacenou daň na výpisu z účtu, teď tak již nečiní tak si nejsem jistá. Děkuji.

Dobrý den. Můj dotaz zní: Je možné postoupit…

Dobrý den. Můj dotaz zní: Je možné postoupit leasingovou smlouvu zdarma, bez odstupného? Jestliže ano, má toto pak nějaký dopad na již uplatněné výdaje, resp. náklady? Domnívám se, že půjde pouze o nerozpuštěnou mimořádnou splátku či akontaci na účtě 381, která se pak stane nedaňovou. Děkuji.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda je možné…

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda je možné snížit základ daně o zaplacené úroky z hypotečního úvěru jako soukromá osoba podávající přiznání typu B? Je zde nějaké finanční omezení? Je mi banka povinna vystavit potvrzení, na zakladě kterého by bylo možné tyto zaplacené úroky uplatnit? Děkuji za odpověď.

Dobry den Som Slovak, podnikajuci v CR na Cesky…

Dobry den Som Slovak, podnikajuci v CR na Cesky zivnostensky list ( socialne a dane odvadzam v CR) zdravotne v SR. mam na Vas dve otazky: 1. Ci je tento sposob platenia odvodov mozny 2. Ako spravne zahlasit manzelku( nezamestnana) ako spolupracujucu osobu v CR. Vopred dakujem

Pocas ledna 2004 jsem pracoval u zamestnavatele v…

Pocas ledna 2004 jsem pracoval u zamestnavatele v pracovnim pomeru na dobu neurcitou v CR a byl jsem zde prihlasen take k prechodnemu pobytu. Pocinaje 1. unorem jsem ukoncil pracovni pomer dohodou a odstehoval jsem se z CR - nepobyval jsem jiz v CR po zvysek roku 2004. Muj pracovni prijem za rok 2004 byl zalohove zdanen zamestnavatelem v CR. Jakym zpusobem mam zdanit prijem v CR za rok 2004: - mam podat danove priznani v CR na zaklade potvrzeni o zalohovem zdaneni od zamestnavatele v CR nebo muzu pozadat o vraceni zalohove zaplacene dane v CR a danit celkovy prijem vcetne prijmu za leden z CR v jinem statu EU kde jsem pobyval 11 mesicu v roce 2004? Dekuji.

Dobrý den, chtěla bych upřesnit, stavební firma…

Dobrý den, chtěla bych upřesnit, stavební firma příležitostně najme živnostníka na malířské práce, faktura je daňové uznaná, ale co zákon o zaměstnanosti §13 odst. 4 - tzv. Švarcsystém od 1.10.04 ??