FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsme s.r.o. plátce DPH, chceme koupit v Německu…

Jsme s.r.o. plátce DPH, chceme koupit v Německu ojetý osobní automobil,který bude zařazen do majetku. Jak to bude s DPH v případě,že nakoupíme od neplátce a v případě, že nakoupíme od plátce. Děkuji

Dobrý den. Naše mateřská společnost v Anglii…

Dobrý den. Naše mateřská společnost v Anglii objednala pro naši s.r.o. konzultační služby od anglického partnera. Konzultace proběhla 28.10. v ČR. Nyní v prosinci nám mateřská společnost sdělila, že nám tyto služby přefakturuje. Anglická společnost, která poskytla konzultaci není plátcem DPH a vystavila fakturu 7.12.2004 pro naši mateřskou společnost. Naše mateř.společnost je plátcem DPH a přefakturuje nám službu také v prosinci. Prosím, jak to bude z hlediska DPH u nás? Jedná se o zdanitelné plnění? Pokud ano, mělo proběhnout v přiznání za říjen 2004 i když jsme nevěděli o tom, že naše s.r.o. bude muset tuto službu zaplatit? Děkuji

Dobry den, velice rad bych nastartoval podnikani…

Dobry den, velice rad bych nastartoval podnikani v poskytovani sportovnich aktivit, ale k tomu potrebuji urcite finance (minimalne 2 miliony, maximalne 4 mil.). Jake jsou moznosti pro zacinajici podnikatele? Ktere instituce na zaklade podnikatelskeho zameru jsou schopny start spolecnosti zafinancovat. Jedna se o vystavbu haly (ocelova konstrukce) pro tenis, basketbal, ev. squash + obsluzne zarizeni (recepce, sport bar, sprchy apod.) + moznosti poradani kulturnich akci, prodejnich dnu apod. Nevim zda v teto situaci je mozne pozadat mesto o podporu (at jiz pronajmem pozemku nebo i financni podporou). dekuji za odpoved Pavel

Dobrý den, chci se zeptat jestli při ročním…

Dobrý den, chci se zeptat jestli při ročním zúčtování daní mohu odečíst odpočítatelnou položku na manžela , který je doma a stará se o dceru ZTP/P a pobírá POB. Já jsem zaměstnaná ve školství. Děkuji

Dobrý den. Začal jsem podnikat při zaměstnání.ŽL…

Dobrý den. Začal jsem podnikat při zaměstnání.ŽL mám od roku 2004 a nejsem v obchodním rejstříku.Chci se zeptat ,jestli se na mě vstahuje minimální danˇ. Jakým způsobem budu dávat přiznání ? Dosud za mě platil zaměstnavatel. Ještě vás prosím o jednu radu.V jakém zákoně či příloze mám hledat povinnosti podnikatele které se týkají vedení účetních záznamů.Nikde nemohu najít jestli mám povinost vést účetníctví či jen nějaký jednoduchý záznam. Za pomoc velmi děkuji.

Dobrý den,zadam Vas o zodpovezeni nasledujiciho…

Dobrý den,zadam Vas o zodpovezeni nasledujiciho dotazu.Mam v umyslu obchodovat s ojetymi a mirne bouranymy auty.Chtel bych se informovat zda se na auta vztahuji stejne zakony o DPH,jako na jine zbozi. priklad:budu platcem DPH,koupim auto od neplatce /soukroma osoba/,je rozdil,kdyz koupim od platce/firma jez je platcem/. Doufám,že chápete podstatu dotazu. Předem mnohokrát děkuji.

Pane Dytrich, chtěla bych Vás požádat o…

Pane Dytrich, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení kolonky v příloze k daňovému přiznání, týká se to části E, kde mám vyplněnou řádku s popisem Časové rozlišení leasingu v částce 859. V Příloze píši, že je to úprava podle §23, §5. Ale já opravdu netuším jak daňová poradkyně k této částce došla. Je na to nějaký vzoreček? Prosím mohl by jste mi to vysvětlit? Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Petra Faitová

Dobrý den, máme zaměstnance na částečný úvazek,…

Dobrý den, máme zaměstnance na částečný úvazek, který pracuje na dohodu o pracovní činnosti doma. Má nárok/můžeme mu dávat stravenky? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující.…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující. Zemřel mi otec a já se setrou (jediní dědicové) jsme zdědily vozidlo. Dědické řízení ještě není skončeno.Dozvěděly jsme se, že vozidlo můžeme prodat a do dědického řízení půjdou peníze z prodeje vouidla. Budeme muset zaplatit nějakou daň z prodeje či jinou daň? Mnohokrát děkuji za radu. S pozdravem

Dobry den, minuly rok jsem mel na podnikani…

Dobry den, minuly rok jsem mel na podnikani auto zapujcene od rodicu... Z kraje roku jsem auto registroval zpetne na sebe (ze ho pouzivam ja k podnikani) 2.9.2004 jsem doplacel silnicni dan, jako v.s. jsem uvedl moje rodne cislo. Rodice meli auto jako soukrome... 1.6. me FU poslal sjetinu co dluzim a podobne .... vsude nuly, bez problemu... ale v listopadu doslo rodicum ze maji zaplatit silnicni dan a penale... tak jsem se byl hadat na FU ze jsem to zaplatil... a ze teda chci prevest penize ktere sem platil z mojeho uctu na otcuv... (bez problemu)... ale porad tam zustaly penale, zjistil sem ze sjetina co mi prisla byly jenom nedoplatky... proste vyprali me s tim, ze jsou hrozne moc zaneprazdneny a ze to co me poslaly byly jenom nedoplatky, ne preplatky a ze na penale maji cas jenom ve svem volnu...etc... proste momentalne musim platit penale z toho, ze penize na silnicni dan jsem poslal ja a ne otec a navic protoze upominka dosla jenom otci a ne me, tak jeste penale z penale kvuli tomu ze jsem to zacal resit o 14 dni pozdej nez prisla upominka.... Moc se mi nelibi platit asi 1000,- Kc za to, ze na FU nejsou schopni si priradit platbu silnicni dane k tomu kdo auto provozuje, ale pouze k tomu kdo ho vlastni? Da se s tim neco delat, nebo proste musim skopit hlavu a vsechny penale poctive doplatit? dekuji za odpoved, David Tok

Dobrý den. Mý rodiče vlastní rodinný dům.Část z…

Dobrý den. Mý rodiče vlastní rodinný dům.Část z něj by mi rádi darovali (jedno patro), je mi jasné, že na základě znaleckého posudku budu muset zaplatit darovací daň, ale ráda bych věděla, zda rodiče budou muset zaplatit daň z převodu nemovitosti. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, manžel-živnostník-plátce DPH si koupil…

Dobrý den, manžel-živnostník-plátce DPH si koupil k podnikání stroj-pásovou pilu v hodnotě 60000,-CZK. DPH jsem uplatnila, ale zajímalo by mě jakým způsobem mohu dát do výdajů částku za stroj bez DPH, když v zákoně stojí, že mohu jednorázově odepsat nákup do 40000,-CZK. Kolik let mám pilu odepisovat a jakým způsobem? Děkuji.

dobrý den, podnikám na vedľajšiu prac. cinnosť…

dobrý den, podnikám na vedľajšiu prac. cinnosť ako prekladateľka , som neplatca DPH, vediem jednoduché ucetnícstvo(vše sa týka ČR). Manžel je nahlášený ako spolupracujúca osoba, nemá zivn.list. Študuje diaľkovo ,,podnikani v oboru,,. Mozem dat do nákladov náklady na jeho školu (školne)? keď nie, da sa inač znižiť základ dane zohľadnujúc tento fakt? dakujem Vam veľmi pekne.

Do 30.8.2004 jsem byl veden jakou uchazeč práce u…

Do 30.8.2004 jsem byl veden jakou uchazeč práce u úřadu práce. Od 1.9.2004 jsem zahájil činnost jako OSVČ. Dotaz: jak velkou nezdanitelnou částku si můžu odečíst ze základu daně podle §15 odst.1a zákona č. 586/1982 (celou to je 38.040, nebo jen za 4 měsíce tedy 12.680) Děkuji za odpověď

Dobrý den. 1. Je účetní jednotka( která vede…

Dobrý den. 1. Je účetní jednotka( která vede účetnictví na základě smlouvy jiné účetní jednotce) povinna archivovat účetnictví také té účetní jednotky, pro kterou toto zpracovává? Pokud ano, dle které vyhlášky nebo zákona? 2.Pokud již neexistují originály, lze zaúčtovávat také kopie účetních dokladů? Pokud ano, dle jakého předpisu? Děkuji.

Dobrý den, v jedné odpovědi, na otázku daní z…

Dobrý den, v jedné odpovědi, na otázku daní z obchodů s akciemi, v sekci investování se píše: "neplacení daně nedoporučujeme a vhodnější je provést během roku snížení daňového základu ztrátovými obchody". Moje otázka zní: 1. je možné odepsat ze základu daně ztrátové obchody (např. pod.listů, akcií)? 2. Je možné kombinovat ztrátové a ziskové obchody (pl,akcie)? Děkuji za odpověď

Prosím o radu, jak ošetřit právně, když mám tři…

Prosím o radu, jak ošetřit právně, když mám tři děti, dvou dcerám jsme poskytli hotovost a synovi teď chceme darovat dům, a nechceme aby po naší smrti dcery vymáhaly nějaké vyplacení z této nemovitosti. Je lepší dům darovat nebo synovi prodat? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Letos jsme s manželem koupili rodinný…

Dobrý den. Letos jsme s manželem koupili rodinný dům na hypotéku. V jedné místnosti domu jsem si zřídila kancelář k podnikání. V daňovém příznání budu uplatňovat jako nezdan. část daně zaplacené úroky z hypotečního úvěru zhruba ve výši 32 000 za rok. Je možné uplatnit úroky v plné výši nebo musím brát ohled na to, že mám v domě kancelář? Děkuji mnohokrát.

Dobry den. Mam dotaz o založeni firmy s.r.o. Za…

Dobry den. Mam dotaz o založeni firmy s.r.o. Za učelem prave? co by bylo vhodnejši v mezinarodnim obchode s Ruskem sprostredkovatelska činnost nebo nakup, prodej? Jedna se o vyvoz vyrobku ČR do Ruska? s Hlediska danej a možnosti parallelně ztratove činnosti jako jsou chovatelska a podobně ?Dekují za odpověd

Mám dotaz ohledně povinnosti přihlásit se k dani…

Mám dotaz ohledně povinnosti přihlásit se k dani DPH.Obecné formulace mi jsou celkem jasné, v mém případě bych musel překročit obrat za posledních 12ti po sobě jdoucích kalendářních měsíců 1.000.000,- Kč.Vím,že to vstoupilo v platnost v květnu 2004.Ale není mě však jasno od kdy se těch 12 po sobě jdoucí kalendářní měsíce počíta,jestli od května 2004/tj.0 kč od května/Děkuji za odpověď.