FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vlastním maloobchodní prodejnu kde přijímám platby platební kartou. Jak účtovat o platbách platební kartou do kasy se zapíše platba kartou např. 100kč, ale banka mi na účet připíše pouze 99,-kč. Jak toto správně zaúčtovat v účetníctví, jednáse mi hlavně o ten 1kč rozdíl. Děkuji Novysedlák J. sorit@sendme.cz
Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz: Jsem starobní důchodce a jsem spoluvlastníkem lesa (nevlastním žádný živnostenský list). Z prodeje dřeva mi plynou nepravidelné příjmy. Od jaké výše je nutné podávat daňové přiznání? Děkuji za odpověď S pozdravem
Uvažuji o zaměstnání od nového roku dvou brigádnic v obchodě s potravinami. Jedná se konkrétně o studentku a o důchodkyni. Jaké jsou povinné odvody (sociální a daňové) za tyto osoby? Je možné sjednat dohodu o pracovní činnnosti? Jaké odvody jsou povinné?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mám proúčtovat nárok na škodu, kterou naše firma obdržela od pojišťovny. Jednálo se o dopravní nehodu, ktera byla způsobena naším ridičem, v ramci nároku na náš účet byla poukazána částka/po odečtení spoluúčasti/ 30 tis., kterou jsem proúčtovála na 211/688.. Jakou částku jsem měla před tim proúčtovat na 588..když ani majiteli nevedeli výše náhrady /výpočet se tykal 4-násobku měs.příjmu řidiče/. Anebo jsem měla postupovat jinak? Děkuji.
Ještě k tomu dotazu o škodě, musím tuto častku 30 tis. Kč, kterou jsme obdrželi od pojišťovny a zaúčtovali jsme ji do daňovych vynosu zdanit? V případě že ano, jakou sazbou DPH. Děkuji mnohokrát.
Jsem OSVCˇ,můj průměrný měsíční příjem činí 26000,-.Manželčin průměrný měsíční příjem činí 7000,-.Naše rodinné obohacení spestřují potomci ve věku 12 a 14 let.Rád bich uplatnil spočné zdanění manželů,je li to možné a naší rodině prospěšné.Nemám v tomto směru jasno.Zašlete,prosím jak této úlevi využít.
Dobrý den. Podnikám na základě živnostenského listu a hodlám koupit nemovistost pro podnikání (budova s kancelářemi a skladem). Co musím splnit, abych odpisy z této nemovistosti, náklady na její údržbu, opravy a rekonstrukci mohl dát do nákladů a snížit si tím daňový základ? Potřebuji totiž nákup této nemovistosti financovat částečně hypotečním úvěrem a podmínky jsou výhodnější, když nemovistost koupím jako soukromá osoba pro bydlení. Není to v rozporu? Předem Vám děkuji za odpověď. Zdravím Vás
S manzelem mame v osobnim vlastnictvi od roku 1991 stavebni pozemek, ktery chceme prodat. Jake dane a poplatky budeme platit. Ja podnikam a jsem platce DPH a chtela bych vedet zda budu muset odvest DPH.
V r. 2003 jsme uzavřeli leasingovou smlouvu na užitkový vůz N1 vč. havarijního pojištění. Celková úhrada je následující : nájemce uhradí celkem 644.282,- z toho : smluvní popl. za uzavř. LS vč. DPH 5.305,- leasing.nájemné vč.pojistného 522.762,76 - z toho pojistné k PL 25.488,- DPH v zákl. sazbě / 22 % / 115.010,70 DPH ve sníž. sazbě / 5 % / 0 záloha na kupní cenu PL 1.220,- Je postup leasing. společnosti správný ? Myslíme si, že havarijní pojištění mělo být počítáno bez DPH. Děkuj za odpověď.
Dobrý den, jsem majitel firmy a manželku mám jako spolupracující osobu. Zabýváme se velkoobchodním prodejem. Jiné zaměstnance nemáme. Dle nového zákona o zaměstnanosti si prý od nás firmy nemohou kupovat zboží, protože nemáme zaměstnance. Je to pravda? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda si mohu snížit daňový základ o max. částku 12.000,- Kč, pokud mám sjednané životní pojištění, které je vinkulováno ve prospěch banky, která mi poskytla hypoteční úvěr na výstavbu RD. Pojistka je na výši 3,3 mil, má však charakter snižující se částky každoročně o 1/20 pojistné výše. Pojistku platím měsíčně cca 2000,- po dobu 12ti let od letošního roku, délka trvání pojistky je však 20 let (do 58.roku mého věku). Při skončení platnosti pojistky na konci období po 20ti letech není sjednána žádná výplata pojistného. Souběžně s tím mám živ. pojistku splňující náležitosti zákona pro odpočet ze základu daně, ale ta je ročně cca 3.500,- Kč, ale nerad bych si platil zbytečně více, pokud mi základ může snížit první pojistka. V případě, že prvně zmíněnou pojistku nebudu moci zahrnout do snížení daní, budu nucen doplatit druhou pojistku do výše 12.000,- abych využil max. daňové úlevy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci (neučtuji podvojně) ,platím čtvrtletní zálohu na daň z příjmu, nyní však mám nižší zisk a na poslední zálohu nyní v prosinci mi nezbývá. Podle předběžných propočtů za tento rok budu žádat o vrácení přeplatku na dani. Můžu tedy tuto poslední zálohu v tomto roce nezaplatit. Děkuji za odpověd Ladislav
Předem děkuji za radu. Automobil je zařazen do majetku firmy a tento rok - 2004 - má být odepsán poslední částkou 80.000,- . Minulý týden měl manžel autonehodu,při které zbyl z auta jen vrak. Tento chce prodat. Jak postupovat při odpisu, v podstatě již neexistujícího automobilu - a jakým způsobem zaúčtovat prodej vraku? Při koupi nového automobilu již nelze uplatnit odpočet DPH?
Jsem OSVČ a podnikám na základě živnostenského listu od r.1991, kdy jsem zakoupil vyšívací automat a v pozdějších letech další dva. V r.1993 moje žena zakoupila rovněž vyšívací automat a podniká samostatně na vlastní živnostenský list. Každý z nás má samostatně vedené ?jednoduché účetnictví?, nejsme plátci DPH (i když z důvodů obratu nad 1 mil budu nucen se registrovat jako plátce DPH). Při podnikání dochází ke vzájemné spolupráci tak, že moje žena mi pomáhá s prací na automatech a já pomáhám v administrativní a obchodní činnosti a s se zajišťováním zakázek a distribucí výrobků a jejich rozvozem. Vzhledem k většímu podílu mé práce jsem v devadesátých letech své ženě vždy v závěru roku vyfakturoval určitou částku za zprostředkování (mám rovněž živnostenský list na zprostředkovatelskou činnost, kterou příležitostně poskytuji), a tímto jsem současně dosáhl přibližného vyrovnání našich daní. Byl jsem ale poučen, že fakturace mezi manžely není standartní postup, proto jsem od tohoto upustil. Naše daňové základy a tedy i daně se podstatně liší. Dotaz: Lze i v tomto případě, kdy nezávisle podnikáme ve stejném oboru, využít v daňových přiznáních pravidla o spolupracují osobě a dosáhnout tak vyrovnání daní?
Jsem zaměstnaný a mám také vedlejší příjmi z podnikání. Je nutné platit sociální pojištění? Děkuji za odpověď
Chtěla bych se ještě zeptat, když nakoupím pracovní oděvy ze Slovenska za 35 tis. Kč, musím vyplnit hlášeni Intrastat? Jedná se pouze o prodej zboží nebo se to také vztahuje na služby, když třeba česká firma provádí dopravní výkony pro rakouskou firmu ? jedná se pouze o převoz zboží v rámci zemi EU? Děkuji.
Vysvětletlete, prosím, na základě kterého paragrafu uvádíte, že při darování nemovitosti v osobním vlastnictví bez věcného břemene je nutno kromě daně darovací - vnučka - 1% - zaplatit i daň z převodu nemovitosti - 3%? Jde o bezúplatný převod na základě darovací smlouvy. Děkuji
Dobrý den, můj přítel se chystá podnikat se svým kamarádem jako živnostníci (truhláři). Protože však chtějí podnikat společně, uvažují o sdružení fyzických osob (každý poloviční podíl). Prosím Vás o radu, jak vést účetnictví. Oba nebudou mít žádnou jinou podnikatelskou činnost mimo sdružení, povedou tedy účetnictví (daňovou evidenci) pouze za sdružení? Lze udělat kvůli maximální rovnoprávnosti, aby si vedl každý účetnictví sám a na konci roku si pouze vykompenzovali příjmy a výdaje, aby byly půl na půl? Myslíte, že by měli začít podnikat jako neplátci? Prosím Vás o stručný výklad účetnictví (nyní daňové evidence)ve sdružení. Děkuji
Dobrý den. Manželka začala v lednu 2003 podnikat (OSVČ). Vztahuje se na ní minimální základ daně za zdaňovací období 2004? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, od roku 2005 chci podnikat na živnostenský list jako fyzická osoba. Do konce roku 2004 jsem byl zaměstnanec. Zajímá mě jak se platí zdravotní, sociální pojištění a daně. děkuji za odpověď