FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám následující dotaz. Jsme firma, která má pronajaté nějaké prostory ve kterých podnikáme.Správce budovy nezajišťuje úklid sněhu dle našich představ. Můžeme si dohodnout firmu na úklid sněhu na základě příkazní smlouvy? Dále pak máme od fyzické osoby pronajmutou garáž na zimní období tj. zhruba 3 měsíce v roce. Platíme 2.000,-- za měsíc (cca 6-8 tis. za dobu pronájmu).Musí tato fyzická osoba platit z tohoto pronájmu daň nebo jsou to ostatní příjmy podle §10 (osvobozené plnění). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala,jestli stále existuje dědická daň a kolik je to %, a kolik % je darovací daň. Je lepší (levnější) nechat dům z prarodičů přepsat na vnuka?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jako OSVČ mohu dát do nákladů komerční zdravotní připojištění u VZP. Děkuji za odpověď.
Předpokládám změnu zákona o účetnictví - zvýšení obratu z 6 na 15 mil obratu pro povinnost jeho vedení. Není mi ale jasné, který rok se bude (nově) posuzovat. Mám takový příklad FO (doposud jednoduché účetnictví - daňová evidence): obrat r. 2003 - 20 mil. Kč, obrat r. 2004 - 10 mil. Kč, obrat r. 2005 - max. 10 mil. Kč. Pokud by platil dosavadní zákon (6 mil. obratu za rok 2003), musela by FO začít účtovat (podvojně) 1.1.2005. Jak tomu ale v tomto konkrétním případě bude po změně zákona? Bude muset FO začít na základě obratu r. 2003 > 15 mil. od roku 2006 účtovat? Nebo se bude posuzovat rok 2004 nebo 2005 a tím pádem FO obrat 15 mil. nepřekročí a účtovat nebude muset? Děkuji za Váš názor.
Dobrý den,slyšela jsem ,že začínající podnikatelé nemusí podávat danové přiznání.Chtěla bych vědět jak to vůbec je.Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, co je vše potřeba, když podnikám na živnostenský list a po novém roce bych chtěla přejít na Sdružení, protože bych chtěla mít společníka. Musí mít můj společník také živnostenský list? A jak by se pak vedlo účetnictví, když nyní vedu daňovou evidenci (JÚ)? moc Vám děkuji
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli se platí nějaká daň při prodeji ojetého osobního vozidla, kterého prodávám za vyšší cenu než jsem koupil (slyšel jsem, že se musí platit nějaká daň, pokud prodej proběhne do jednoho roku od koupě - daň z kladného rozdílu). Pokud je to tak, prosím o sdělení, kolik je ta daň a kde bych sehnal formuláře k vyplnění. Velice děkuji za odpověď...
Chtěla bych se zeptat zda si můžu v daňové evidenci uplatnit do daňových výdajů zaplacené poplatky za karty, na základě kterých budu čerpat benzín. Jedná se o nějakou jistinu, kterou v případě zrušení smlouvy mi vrátí nebo použijou v případě nezaplacení faktury.
Dobrý den, chci se zeptat na následující věc: Na začátku roku 2004 jsem podával daňové přiznání z příjmů fyzických osob za rok 2003, neboť jsem si odečítal úroky z hypotečního úvěru ze základu daně. V té době jsem neměl přiznanou státní finanční podporu k hypotečnímu úvěru ve výši 1%. Během roku 2004 mi byla přiznána tato státní finanční podpora i za měsíce 11/2003 a 12/2003 zpětně. Celkem asi 1800,- Kč za oba měsíce. Jak mám nyní postupovat. Mám v daňovém přiznání za rok 2004, které budu podávat v roce 2005, připočítat i podporu za rok 2003 a nebo musím podat opravu daňového přiznání za rok 2003 ? Můžete mi prosím poradit. Děkuji za odpověď. S pozdravem Radek Moulis
Dobrý den, jsem občan ČR, trvale bytem v ČR. Od května 2004 ale dlouhodobě pracuji v SR na trvalý pracovní poměr, kde pobývám většinu roku. Rád bych se zeptal jak změnit daňový domicil do SR abych nemusel dodaňovat svůj slovenský příjem podle českých daňových podmínek. Děkuji za odpověď. Denis Kornel PS:je možné provést tuto změnu i pro zdaňovací období 2004 (první 4m roku jsem pracoval v ČR)?
Dobrý den. Když dovážím zboží ze členských států EU a jsem plátce DPH, musím vystavovat souhrnné hlášení vždy, nebo je to také omezeno určitým finančním objemem jako Intarstat? Děkuji
Dobrý den, kdo je povinnen zaplatit silniční daň při pronájmu vozidla (nad 12 tun i pod 12 tun) subjektu do jiného členského státu EU.
Dobrý den, pokud naše firma pronajímá nákladní vozidlo jiné firmě, komu vzníká povinnost platit silniční daň?
Dobry den. Jsme ceska firma zabyvajici se strihanim ovocnych stromu ve Francii. Zajimalo by nas, zda budeme DPH odvadet zde v CR nebo ve Francii. Predem mnohokrat dekujeme za odpoved.
Asi pred 4 roky jsem si vyridila zivnostensky list. Zivnost jsem provozovala pouze rok a pak jsem 3x prerusila, vzdy na rok. V tomto roce jsem zapomnela zazadat o dalsi preruseni, ale zivnost jsem neprovozovala. Vyplyva z toho pro mne povinnost zaplatit minimalni dan, popr. pojisteni? V tomto roce jsem byla zamestnana, zalohy na dan a pojisteni byly placeno (prostrednictvim zamestnavatele). Kam se mohu obratit s zadosti o informace?
Prosím o sdělení, zda mohu zrušit pracovní poměr ve zkušební době, když zaměstnanec nastoupil nemocenskou? Děkuji za odpověď. S pozdravem Nováková.
Dobrý den,jsme stavební firmou která zaměstnává admin.pracovníky, rozpočtáře a obchodní zástupce, realizaci zakázek však provádíme přes subdodavatele kteří jsou OSVČ zaměstnávající stavební dělníky.Podle nového zákona o zaměstnanosti §13 je tento postup nesprávný?Prosím poraďte mi jak v této situaci postupovat. Předem velice děkuji za odpověď.
Dobrý den. Naše firma dodává a implementuje u zákazníka SW na základě smlouvy o dílo. Dílčími plněními jsou dodávka SW, dokončení implementace a pak také dosažení konkrétních zlepšení parametrů u zákazníka. U tohoto posledního plnění očekáváme dosažení stanovené úrovně zlepšení počátkem příštího roku, k 31.12.04 předpokládáme 80% cílových hodnot. Je nutné na konci roku o této skutečnosti účtovat , tj. 80% budoucího výnosu přiřadit roku 2004?
Děkuji za předchozí odpověď. Mám ještě dotaz týkající se výměny bytů. Měním nájemní byt za družstevní - stejný počet lidí, stejná velikost, pronajímatel s výměnou souhlasí. Výměna je mezi rodiči a synem. Náš právník nám sdělil, že pronajímatel je ze zákona vpodstatě povinen dodržet novému nájemci stávající podmínky nájmu /výše nájemného, atd./ Já však žádný takový paragraf, který by mu toto ukládal nemohu najít. Moc děkuji za odpověď. Lavičková
Jsem OSVC zpevak-hudebnik (podle mne spadam do skupiny OSVC "nezávislého povolani, kt. neni zivnosti ani podnikanim podle zvlastnich predpisu) Vztahuje se na mne § 7c MINIMALNI ZAKLAD DANE zakona c. 586/1992 Sb. o danich z prijmu? Predem dekuji Borek