FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o rozšíření a doplnění odpovědi na můj dotaz: prosím o radu, co je vše potřeba, když podnikám na živnostenský list a po novém roce bych chtěla přejít na Sdružení, protože bych chtěla mít společníka. Musí mít můj společník také živnostenský list? A jak by se pak vedlo účetnictví, když nyní vedu daňovou evidenci (JÚ)? moc Vám děkuji Odpověď: Stručně řečeno. Podnikání ve sdružení osobně nedoporučuji. Ale když už se do něho někdo řítí, tak všichni účastníci sdružení musí mít svůj vlastní ŽL a musí se vést daňová evidence nebo účetnictví za sdružení jako celek a dále za každého účastníka sdružení zvlášť. Závěrka je potom poněkud složitější, než když podnikám sám na sebe. PROSÍM TEDY O RADU, CO BYSTE MI DOPORUČIL, KDYŽ BUDEME V 1 OBCHODĚ 2 SPOLEČNÍCI, KAŽDÝ BUDE MÍT SVŮJ ŽL. JAKÝ DRUH SPOLEČNOSTI MÁME ZALOŽIT? Moc vám děkuji
Jsem starobní důchodce s živnostenským oprávněním. V letošním roce bude můj přiznaný zisk kolem 2500 Kč. Jak je to s platbou daně z příjmu - dozvěděl jsem se, že i když budu mít ztrátu, musím zaplatit určitou částku minimální daně. - Sociální a zdravotní poj. platí za mne i nadále stát ??
Zdravím Vás a mám následující dotaz. Jaký byl v r. 2003 a jaký je v roce 2004 koeficient růstu nájemného, potřebný pro srpávný výpočet při zvyšování výše nájmu. Nebo bych byla alespoň ráda za radu kde tento koeficient najdu. Děkuji
Po smrti otce jsem zdědila RD.Jelikož musím podat přiznání k dani z nemovitosti na rok 2005,potřebovala bych poradit,kam zařadit garáž stojící vedle domu na tom samém pozemku. Ptám se druh stavby-I-ostatní stavba tvořící příslušenství k obytnému domu, nebo L-garáž vystavěná odděleně od obytného domu. Děkuji.
Dobrý den, koupili jsme v 10/01 montážní vozidlo s označením M1. Nyní by jsme ho chtěli prodat. Jak je to s DPH při prodeji na výstupu a na vstupu u kupujícího?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jakým způsobem mám zaplatit daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění, když budu celý rok žít z úspor? A jak je to v případě, když budu žít s úroků z termínovaného vkladu, nebo z podobných finančních produktů? Děkuji velice.
V prvé řadě bych Vám chtěla poděkovat za toto poradenství a za odpověď, kterou jste mi poskytli. Na můj dotaz ohledně sdružení jste mi napsal, že sdružení fyzïckých osob nedoporučujete. Ráda bych věděla důvody. Zda se jedná především o spory mezi účastníky či složitost účtování, apod. Doporučil byste raději pro začínající podnikatele - truhlářství (s ne stoprocentně jistou budoucností) založit v.o.s. či s.r.o.? Děkuji Vám za odpověď a hezký den.
Dobrý den, Firma po uzavření účetnictví za rok 2003 nezmiňuje účet daň z příjmů 342 ani 341.Aniž by to někdo věděl přišel od FÚ dopis,že máme za tyto účty vysoký přeplatek.Z tohoto přeplatku si zároveň strhl FÚ částku za ještě nezaplacené DPH.O tuto částku se přeplatek snížil.Kam vrácený přeplatek zaúčtovat a z jakého účtu vyrovnat DPH,které se tak stalo zaplaceným,když ne z pokladny ani z banky. Děkuji za radu
Účtuji v jednoduchém účetnictví a chci si snížit daňový základ pro rok 2004 úhradou zálohové faktury na zboží ,kterou mi vystaví můj dodavatel a zboží bude dodáno v roce 2005.Jsem plátce DPH.Snižuje tato faktura po úhradě můj daňový základ a odečtu si DPH z této faktury ihned v roce 2004,nebo až po dodání zboží v roce 2005? Děkuji.
Jako fyzická osoba jsem půjčil firmě peníze. Firma je v konkurzu, do kterého jsem přihlásil svoji pohledávku ve lhůtě 30 dnů od vyhlášení. Je možné tuto částku odepsat z daní podobně jako u právnických osob?
Jak mám správně zaúčtovat vklad 200 tis.společníků do s.r.o./ byl uskutečněn převodem přes bankovní účet/ při vzniku této právní formy a pak tento počateční kapital byl následně vybran, na jakém účtě tato částka by měla zůstat? Děkuji.
Podnikám podle živnostenského zákona (volná živnost 94 Poskytování SW, poradenství v oblasti HW, SW), můj obrat za 12 měsíců nepřesáhne 1 mil. Kč. Vedle toho pobírám podle autorského zákona autorské honoráře. Pokud oba příjmy sečtu, přesáhne obrat hranici 1 mil. Kč. Stanu se povinným plátcem DPH nebo ne? Započítávají se do obratu pro registraci DPH i příjmy z autorských honorářů nebo pouze příjmy z podnikání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsme stavební firma která zaměsnává admin. pracovníky, rozpočtáře, obchodní zástupce a dělníky různých profesí. Při realizaci zakázek využíváme kromě svých zaměstnanců i subdodavatele OSVČ ( nemají žádného zaměstnance ). Podle nového zákona o zaměstnanosti je tento postup nesprávný? To znamená, že pro nás jako subdodávka nesmí pracovat OSVČ zedník,klempíř nebo pokrývač když je sám a nemá zaměstnance? Předem velice děkuji za odpověď.
Jaké problémy mohou vzniknout při výpočtu mzdy,na co se má dát pozor při výpočtu.
Dobrý den, Firma vystavovala faktury za služby od 1.5.2004 s 5% DPH a také 5% odváděla na FÚ.Za každý měsíc celkem 2, až do listopadu t.j. celkem asi 14 fa odběrateli.V listopadu se přišlo nato,že je to špatně.Majitel tedy vystavil jednu fakturu hromadnou, kde nafakturoval onen rozdíl 14% DPH (rozdíl mezi 19 a 5%).Na fa tedy je v kolonce 19% DPH napsaná ona 14%částka.Je možné tuto fa zaúčtovat a popřípadě kam.Na jaké účty ji následně zaúčtovat po zaplacení odběratelem.A jak tento dluh pomocí účtů vyrovnat s FÚ,když DPH za 3.q je již podané a uzavřené. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Mám následující problém spojený s bytovými družstvy. Představme si bytové družstvo, jehož jediným příjmem (kromě zanedbatelných úroků z běžného účtu) je osvobozené věcně usměrňované nájemné od svých členů. Pokud se družstvo rozhodne z čistého zisku vyplatit svým družstevníkům podíly na tomto zisku (podotýkám, že je tvořen pouze osvobozeným nájemným + zanedbatelnými úroky z BÚ) a to ve stejném poměru, v jakém družstevníci hradili nájemné družstvu, bude muset družstvo z těchto podílů srazit 15% srážkovou daň ve smyslu § 36? Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, jak se účtují nezaplacené zahraniční faktury došlé během roku a jsou k 31.12. na účtě 321. Zda se můžou spočítat kurzové rozdíly kurzem k 31.12. a jak zaúčtovat, nebo zda to již není možné. Děkuji.
Mám dotaz, zda lze zaúčtovat do výdajů v.o.s. kromě běžných plateb záloh SP a ZP také doplatek pojistného (z přehledu za předcházející rok) placený v 4/2003. Jedná se o pojistné společníků, kteří nemají jinou činnost, pouze podávají DPFO z podílů ve v.o.s. a vznikají jim z tohoto příjmu i platby na SP a ZP.Zálohy dávám interním dokladem do nákladů.Můžu i doplatek, řádně zaplacený v termínu? děkuji.
Dobrý den, chtěl bych si udělat živnostencký list a začít podnikat. Můžete mi prosim Vás dát informace který se týkají daní atd...? kolik se odvádí ročně, kolik a za co se platí měsíčně atd... chci začít podnikat ve výrobě videa (kamera a střih) děkuji moc za dodané informace. Radek Karko
Přeji pěkný den, zjistila jsem že manžl si nepozastavil podnikatelskou činnost. V letošním roce neměl žádné přijmy a ani výdaje z podnikatelské činnosti. Byli jsme postižení povodní a tak staví vlastní dům.Sociální a zdravotní pojištění si hradí. V září a říjnu měl strženou zálohovou daň ve výši 6000Kč z dohody o provedení práce. Jak to bude s platbou minimální daně dle zákona o dani z přijmu? Děkuji