FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2005 mi končí odpis osobního auta. Pokud ale koupím již v roce 2005 auto nové, jak mám naložit s původním autem a jeho odpisem? Původní auto potřebuji vyřadit z majetku a odpis uplatňit na nové. Děkuji Fleischmann
DPH při vývozu ze ze EU a ostatní
Dobrý den, FO pro spol. s r.o. vytváří internetové stránky za odměnu např. 10 000kč. Je možné že nevyužiji žádní pracovně-právní vztaha ani dohody konané mimo prac. poměr a tato FO si bude moci daný příjem uznat jako osvobozený dle §10/3/a pokud se u ni jedná opravdu o příležitostnou činnost a pro PO to bude daňově uznatelný náklad? Jakou dohodu popř. sepsat nebo stačí ústní dohoda. Děkuji za odpověď
Dobrý den, babička by mi chtěla darovat byt v hodnotě cca 1,5 mil. Kč. Zajímalo by mě, jak to udělat, abychom platily co nejmenší daně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Prosím o radu. Zkoušel jsem to najít, ale stále si nejsem jistý. Co je třeba učinit v případě , že jako zaměstnanec, který nemusí z jiného důvodu podávat daňové přiznání, obdržím roční odměnu člena statutárního orgánu bytového družstva 6000 Kč. V rámci družstva nebyla provedena žádná srážka. Je tento příjem důvodem pro podání DP a je třeba jej zdanit. Děkuji za odpověď. Zdravím Vás. Jiří Decarli
Budu redaktorem tiskové agentury (zaměstnání na dobu neurčitou a na smlouvu, od ledna 2005). Budu tedy OSVČ. Jakou budu platit daň z příjmu popř. minimální daň a kdy?
Dobrý den,jsme čtvrtletní plátci DPH.Co musíme udělat v případě,že bychom se chtěli stát měsíčními plátci od roku 2005. Děkuji
Vážený pane doktore, zajímalo by mě, zda při uzavření SJM, kdy jeden z manželů získal celý podíl (z dřívějšího polovičního) v bytovém družstvu, musí odvést nějakou daň? Domnívám se, že daň z příjmů určitě ne, ale co daň darovací? Děkuji za odpověď!
Jak se zdaní částka 6000,-Kč vyplacená jako mzda dohody o provedení práce?
Dobrý den Jsem fyzická osoba nepodnikatel,důchodce,žiji sám.Od 1.1.2004 do 22.8.2004 jsem nakupoval na americkém trhu akcie u nichž jsem nedodržel časový test 6 měsíců ode dne jejich koupě.Všechny obchody byly v dolarech a zisk po odečtení nákladů byl asi 5800 usd. Jakým kurzem mám toto přepočíst na české koruny a za jaké období?/1.1-22.8.04 nebo nějakým jednotným kurzem Usd za celý rok?Jaká bude procentuální daň ze zisku za rok 2004?Vím,že si nemohu z daně odečíst zhola nic.Existuje pro mně nějaké levnější řešení např. pořízení firmy v příštím roce? Děkuji a s pozdravem J.Fortna
Hezký den pane doktore. V roce 2004 jsem na období 10-12/04 přerušil podnikání a to z důvodu rekonstrukce dílny pro podnikání.Jsem v evidenci ÚP. Mohu si za toto období uplatnit nějaké náklady? V tomto období nakupuji materiál jak na opravu,tak na rekonstrukci provozovny.Dále pak nakupuji materiál pro další období podnikání. Jak mám za toto období uplatnit odpisy na budovu, která je odpisována již třetím rokem. Děkuji!
Zdvořile Vás žádám o jednoduché a konkrétní vysvětlení paragrafu 7c 1 - minimální základ daně a to na konkrétních číslech. Dále pak nevím, zda i pro mne (pracuji a nahodile podnikám na ŽL) platí ona povinnost minimální daně a povinnosti s tím související. Děkuji M.G.
Dobry den, mam vetsinu prijmu v EUR a prichazeji na moje konto v Nemecku. Je mozno si vzit od nemecke banky leasing na auto tam zakoupene, provozovat ho v Cechach a nejakym zpusobem ho "dostat" do ucetnictvi? Dekuju predem za odpoved
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda mám podat daňové přiznáni k dani z nemovitosti. V červenci letošního roku jsme koupili v Praze pozemek (543m2- původní list vlastnictví - zahrada) , na který bylo v srpnu vydáno stavební povolení (zast. plocha 85 m2) a zahájili jsme výstavbu rod. domu. K dnešnímu dni však ještě není výpis listu vlastnictví se změnou vlastníka na katastru nemovitostí k dispozici, kolaudace bude v březnu 2005. Jaké případně údaje do daňového přiznání mám uvést, když nebude do 1.1. 2005 výpis z listu vlastnictví (zast. plocha, zahrada atd.) Děkuji za odpověď
Vazeny Pane/Pani Mam dotaz ohledne placeni dani v Ceske republice z meho australskeho bankovniho konta.Je me 72 let a mam Ceske i Australske obcanstvi.Ziji 6 mesicu v Australii a 6 mesicu v Ceske republice,kde mam rezidenci i obcansky prukaz. Momentalne jsem v Adelaide.moje australske konto cini $55000 a urok cinil zhruba $2600.V Australii jako penzista neplatim zadnou dan z prijmu.Podleha muj urok $2600 ceskemu danovemu systemu? Obdrzel jsem totiz dopis ktery je velice nejasny ze dluzim Ceske republice 5500kcs v nezaplacenych danich z australskeho bankovniho interestu. Jsem snad jediny Cecho-Australan ktery tuto zadost obdrzel? Dalsi otazka je.Man trvale bydliste v Ceske republice od roku 1998 .Obesel jsem z domova v roce 1948.V Ceskoslovenku/Ceske republice jsem nikdy nepracoval. Mam narok na starobni duchod v Ceske republice? Predem dekuji za odpoved Se krajanskym pozdravem J Novak
Dobrý den,jsem student SŠ a potřeboval bych poradit ohledně zdanění za brigádu vyplívající ze smlouvy Dohoda o provedení práce u personální agentury Axial v Praze.Pracoval jsem přes tuto agenturu od 8.11.2004 do 22.12.2004. Za listopad jsem odpracoval 44h za mzdu 70kč/hod.Musím odevzdat výkaz nejpozději do 2.dne násl.měsíce. Výplatní termín se domlouvá individuálně.10.12 jsem si šel pro výplatu a přinesl jsem výkaz ještě na dalších 15h. Celkem 69hodin, čistá mzda 4830,32dní, výplata 4710.Původně jsem si myslel, že daně z příjmu se musí účtovat dle kalendářních měsíců,nebo alespoň nesmí být zdaňovací období delší než 1měsíc,ale stokoruně jsem nepřikládal takový význam.Ale,23.12 jsem si šel pro výplatu za dalších 27h(období od posl.výplaty) a opět mi strhly daně(Z 1890 na 1620). Je možné aby takto danila agentura můj příjem za tak dlouhé období?? Vzdyt jsem ani v jednom kalendářním měsíci nepřekročil nezdanitelnou položku pro studenta(4120)!! díky s pozdravem Lukáš Krása
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující problém. Bude založena společnost, zaregistruje se jako plátce DPH, bude stavět bytový dům, byty bude po dokončení stavby pronajímat. Možné je, že časem je dojde k i jejich prodeji. Může si společnost uplatňovat odpočet daně na vstupu u přijatých zdanitelných plnění, když zpočátku její činnosti nebude žádná uskutečněná plnění provádět? Můžete mi prosím poradit, kde bych našla potřebné informace? Předem děkuji.
dobry den, jsem OSVC od 2/2004, nevztahuje se na me tedy minimalni zaklad dane, ale budu tedy nejake dane platit? např. přijem bude 50.000,-Kč a mohu si odečist pouze 38 040,-kč. zaplatim tedy dane z 12,000,-Kč?
Dobrý den,měla bych dotaz ohledně mého přítele, který si neví rady. Dělá rozhodčího ve fotbale, tudíž má vedlejší příjem. Neví, zda by měl peníze, které vydělá přiznávat a příp. od jaké částky. Také neví, zda by si měl udělat živnostenský list, protože jinak to má jen jako brigádu ničím nepodloženou. Děkuji a přeji příjemné svátky. MK
Dobrý den. Prosím o vyjádření jak se mi změní daň v příštím roce po možnosti společného zdanění manželů, když budu uvažovat, že je manželka na rodičovské dovolené a též pobírá plný invalidní důchod.Jsou tyto její příjmy posuzovány jako příjmy? Máme 2 děti do 15 let.Děkuji.