FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Moje manželka byla pojištěna prostřednictvím své…

Moje manželka byla pojištěna prostřednictvím své VISA karty pro případ úrazu v zahraničí. Toto pojištění zahrnuje i situaci, kdy následkem takového úrazu nastane smrt. Manželka skutečně na následek úrazu, který utrpěla na Slovensku, zemřela. Pojišťovna uznala plnění. Bude vyplacená částka součástí dědického řízení?

Dobrý den.Vážený pane doktore, chtěla bych Vás…

Dobrý den.Vážený pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Počátkem letošního roku jsem opětovně zahájila živnostenské podnikání.Jelikož je to velice složité, rozhodla jsem se opět živnost ke 31.12.2004 přerušit.Chtěla bych vědět, jestli budu muset zaplatit minimální daň (9.000,-) nebo podle skutečného výsledku daňového přiznání. Za Vaši odpověď Vám děkuji. P.Kiššová

Mohu jako fyzická osoba,která je normálně…

Mohu jako fyzická osoba,která je normálně zaměstnána a není podnikatel,uzavřít dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti ? Jaké povinosti mám ve vztahu k finančnímu úřadu (resp.musím se přihlásit jako plátce srážkové daně apod.),příp. k zdravotnímu a sociálnímu pojištění.Chtěl bych uzavřít nějakou dohodu na získávání zákazníků pro firmu,kde jsem zaměstnán.

Dobrý den, v současné době jsem zaměstnána a…

Dobrý den, v současné době jsem zaměstnána a zároveň si přivydělávám i jako OSVČ. Začátkem roku 2005 nastupuji na mateřskou dovolenou a zajímalo by mě, jak to bude v případě že si budu nadále přivydělávat jako OSVČ - zda budu za rok 2005 povinna platit minimální daň a sociální a zdravotní pojištění v minimmální výši. A samozřejmě jak by to bylo i v dalších letech, pokud využiji prodloužené mateřské dovolné do 3 let věku dítěte. Moc děkuji za odpověď.

Omlouvám se-ještě k mému dotazu MD-minimální mzda…

Omlouvám se-ještě k mému dotazu MD-minimální mzda atd., z dnešního dne cca 18:10 - jedná se o přivýdělek ve výši cca 2-3.500 měsíčně.

Mám podnikání jako vedlejší zdroj příjmů a neměl…

Mám podnikání jako vedlejší zdroj příjmů a neměl jsem předepsány zálohy pro rok 2004 na sociální ani zdravotní pojištění. Mohu před koncem roku 2004, na základě předběžného výpočtu platby soc. a zdrav. pojištění za rok 2004, zaslat pojišťovnám mimořádnou zálohu ve výši platby za rok 2004 tak, abych snížil daňový základ za rok 2004?

Jak to vypadá s finanční hranicí na přechod FO na…

Jak to vypadá s finanční hranicí na přechod FO na podvojné účetnictví, je dost vysoké datum.

Dobry den, predem se omlouvam za svuj mozna…

Dobry den, predem se omlouvam za svuj mozna trochu spatne formulovani resp. mene srozumitelny dotaz, nicmene jsem v teto oblasti naprosty laik. Pracuji jako programator. Zamestnavatel me fakticky donutil prejit z klasickeho pracovniho pomeru na OSVC(Prijmy z autorskych prav, ZL nemam). Muj rocni prijem je stanoven Autorskou smlouvou na 400tis. Kc. Nicmene jsem nucen nadale do firmy kazdy den dojizdet(50km) atd..vyuzivam firemni PC, prostory ..atd ke sve praci. Zajimalo by me, jake jsou moznosti danovych vydaju v mem pripade. Muzu napriklad vest knihu jizd a evidovat dojizdeni do firmy ...atd? ... Diky za kazdy tip nebo doporuceni. Martin Dolezal

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jaké daně a…

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jaké daně a poplatky musím zaplatit v případě, když mi rodiče za svého života darují nemovitost - rodiný dům. S pozdravem IP.

Dobry den, rád bych se zeptal na následující…

Dobry den, rád bych se zeptal na následující problém: budu pronajímat byt, který zatím patří družstvu, kterému jej splácím, ve výši cca 1000,- Kč/ měsíčně, dále platím cca 1500,-/ měs za služby (voda, úklid atd.) a cca 300,- za elektřinu. Byt budu pronajímat za 6000.- Kč/měs. a proto by mě zajímalo jakým způsobem vypočítat daň... Mohu výše zmiňované částky, které dále platím družstvu chápat jako svoje náklady a tedy odečíst z daňového základu? Když zároveň pracuji jako zaměstnanec, musím podat samostatně daňové přiznání za pronájem bytu? Děkuji Jiří Matějka

Dotaz: Vazeny Pane/Pani Mam dotaz ohledne…

Dotaz: Vazeny Pane/Pani Mam dotaz ohledne placeni dani v Ceske republice z meho australskeho bankovniho konta.Je me 72 let a mam Ceske i Australske obcanstvi.Ziji 6 mesicu v Australii a 6 mesicu v Ceske republice,kde mam rezidenci i obcansky prukaz. Momentalne jsem v Adelaide.moje australske konto cini $55000 a urok cinil zhruba $2600.V Australii jako penzista neplatim zadnou dan z prijmu.Podleha muj urok $2600 ceskemu danovemu systemu? Obdrzel jsem totiz dopis ktery je velice nejasny ze dluzim Ceske republice 5500kcs v nezaplacenych danich z australskeho bankovniho interestu. Jsem snad jediny Cecho-Australan ktery tuto zadost obdrzel? Dalsi otazka je. Odpověď: Pokud jste rezidentem v CR, podlehate placeni dani podle zakonu platnych v CR. Proto musite uroky z Vaseho uctu danit v CR. Pokud jde o narok na duchod, na tuto otazku Vam neodpovim, protoze to neni moje specializace. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dobry den pane doctore, dekuji Vam za vasi radu ohledne placeni dani z urokoveho prijmu ze zahranici. Chtel bych se vas zeptat zdali prijmy ze zahranici jsou zdanitelne v CZ kdyz se zdrzuji na uzeni CR kratsi dobu nez 183 dni. Predem dekuji za odpoved J Novak

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na odečty od…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na odečty od základu daně. - Vím, že pokud mám zřízené životní pojištění se spořením, tak za určitých podmínek (výplata po 60 letech věku, apod.) mohu zaplacené částky odečíst od základu pro výpočet daně do výše 12 tisíc Kč ročně. - Stejně tak vím, že okud mám penzijní připojištění a platím měsíčně 1500 Kč, tak mohu část nad 500 Kč (tj. ročně 12 tisíc) odečíst od základu daně. Pokud bych měl sjednány oba dva popsané produkty zároveň, mohu pak odečíst od základu daně dvakrát 12 tisíc Kč, nebo tyto případy nelze sčítat a odečítám jen jedenkrát 12 tisíc Kč? Děkuji

Dobrý den, podnikatel vede jednoduché účetnictví…

Dobrý den, podnikatel vede jednoduché účetnictví a je plátcem DPH. Jak postupovat při koupi nového nebo ojetého automobilu, jestli odepisovat a jak zúčtovat DPH? Předem děkuji za odpověď

jsem na mateřské dovolené (ze zaměstnání), je…

jsem na mateřské dovolené (ze zaměstnání), je možné si něco přivydělat jako OSVČ, aniž bych přišla o dávky? nebo až při čerpání rodičovského příspěvku?

Prosím o sdělení, jak má postupovat český plátce…

Prosím o sdělení, jak má postupovat český plátce z hlediska DPH při fakturaci služeb nezahrnutých v §10 odst. 6 plátci registrovanému k DPH v jiné zemi EU, který nemá v tuzemsku sídlo, místo podnikání ani provozovnu, a opačně jaký je správný postup tohoto plátce registrovaného v jiné zemi EU (který nemá v tuzemsku sídlo atd.) při fakturaci služeb nezahrnutých v §10 odst. 7/6 plátci v ČR.

Dobrý den, Chtěl bych se prosím zeptat jak je to…

Dobrý den, Chtěl bych se prosím zeptat jak je to s možnosti odpočtu základu pro výpočet daně na manželku pokud nemá příjem přesahující 38040,- - zahrnuje se do tohoto příjmu také mateřská, která činí ca 3500,-/měsíčně? Děkuji za odpově Jirka j.ricky@quick.cz

Výzva FÚ. Dobrý den,mám dotaz,otec dostal z Fú…

Výzva FÚ. Dobrý den,mám dotaz,otec dostal z Fú výzvu,že nepodal daňové přiznání.Teprve teď jsem se dozvěděla,že získal zpět pozemek,který má pronajaté JZD-které mu za to dává finance a naturálie.Můžete mi poradit,jak postupovat a dát věci do pořádku??Moc dekuji.

Dobrý den. Chtěla bych vědět jestli můžu uplatnit…

Dobrý den. Chtěla bych vědět jestli můžu uplatnit společné zdanění manželů za rok 2004.

Dobrý den, nevím si rady s tímto problémem: jsem…

Dobrý den, nevím si rady s tímto problémem: jsem spolupracující osoba manžela OSVČ, ale až od 1.7.04. Jak mám rozdělit příjmy a výdaje (cca 60% on a 40% já) - průměrně z výsledku celého roku anebo podle skutečných příjmů a výdajů od 1.7.? Děkuji, Mudráková

Dobrý den, jsme malá nemocnice spol. s r.o. a…

Dobrý den, jsme malá nemocnice spol. s r.o. a provozujeme Léčebnu dlouhodobě nemocných. Naši pacienti jsou převážně staří lidé, kteří u nás leží delší dobu a o jejich peníze (např. důchod) se stará naše sociální pracovnice. Na tyto peníze pacientů jsme zřídili v bance zvláštní běžný účet a účtujeme o nich v podrozvahové evidenci. Náklady na účet pacientů uplatňujeme jako daňově uznatelné náklady a výnosy jako daňové výnosy. Zatím jsme tuto službu poskytovali pacientům zdarma, od 1.1.2005 chceme za tuto službu od pacientů vybírat poplatky. Domnívám se, že z hlediska DPH se jedná o Plnění osvobozené od DPH bez nároku na odpočet podle §54 Finanční činnosti odst.1j) operace týkající se peněz. Ráda bych si tuto svoji domněnku ověřila. Děkuji za odpověď.