FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pro ucely vypoctu stravneho - je zahraniční…

Pro ucely vypoctu stravneho - je zahraniční pracovni cesta pocitana ode momentu opusteni pracoviste nebo od momentu prekroceni statni hranice? V pripade cesty letadlem, je stravne pocitano od momentu stratu letadla, ci od momentu prekroceni pasove kontroly na letisti? Predem dekuji.

Mám zavedenou elektrofirmu jako fyzická osoba a…

Mám zavedenou elektrofirmu jako fyzická osoba a jsem plátcem DPH. V současné době provádím poměrně velkou zakázku na kterou jsem přijmul několik pracovníků elektro a jiných profesí s vlastnímy ŽL ve svých oborech. Tato zakázka je zhruba na 6 měsíců. Jak mám postupovat abych neporušil nový zákon 435/2004sb. o zaměstnanosti, když po skončení této zakázky nemohu zajistit dostatek práce abych tyto pracovníky mohl standartně zaměstnat, když se jedná o jednorázovou akci. Děkuji za radu David Korda.

Dobrý den, v roce 2000 jsem prodal chalupu,…

Dobrý den, v roce 2000 jsem prodal chalupu, která mi byla přidělena darovací smlouvou. Jelikož od nabytí do prodeje neuplynulo 5 let (byly to 4 roky a 11 měsíců) chce po mě finanční úřad zaplatit daň z příjmu. Existuje nějaká promlčecí lhůta do kdy musí FÚ daň vymáhat? Je možné nějak prokázat, že prodej nebyl uskutečněn s účelem obchodování s nemovitostmi? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem osoba SVČ,za rok…

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem osoba SVČ,za rok 2004 jsem nedosáhla v podnikání minimálního základu daně-101.000,-Kč. Ale jen 68.007,-Kč. Měla jsem ještě příjem z dohody o provedení práce 9.200,-Kč. Tato dohoda nepřesáhla odpracovaných 100.hodin. Mohu tento příjem dát do DP, do přílohy č.2 řádek 201 a uplatnit zálohu na daň ze závislé činnosti? Děkuji za odpověď.

V únoru 2000 jsem zakoupila zahradu o výměře 656…

V únoru 2000 jsem zakoupila zahradu o výměře 656 m2. Zápis do katastru nemovitostí byl pozemek zapsán v březnu 2000. Jsem povinna platit daň z nemovitosti?, popř. jak postupovat při doplacení daně od koupě v r.2000.Nejedná se o výdělečný pozemek. Děkuji

Jsem OSVČ a náklady uvádím paušální položkou. Mám…

Jsem OSVČ a náklady uvádím paušální položkou. Mám do daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob zvlášť uvádět i částky zaplacené na zdravotní a sociální pojištění, nebo jsou již součástí paušálních nákladů?

Dory den, v nekterych statech existuje danovy…

Dory den, v nekterych statech existuje danovy odklad pri vymene nemovitosti. Jaky zakon se uplatnuje v tomto pripade u nas? Dekuji.

Dobrý den, po žádosti obecního úřadu prodávám…

Dobrý den, po žádosti obecního úřadu prodávám pozemek obci na stavbu obecní čističky odpadních vod. Jakou daň musím zaplatit, nejsem osvobozena od daně z převodu nemovitosti (obecní zájem)? Děkuji.

Dobrý den, prosím Vás, účtuji správně v podvojném…

Dobrý den, prosím Vás, účtuji správně v podvojném účetnictví pořízení drobného dlouh.hmotného majetku- cena nepřesahuje částku 40tis.Kč - při pořízení DDHM účtuji na účet 501/analyt.(jednorázově odepíši do nákl.) a dále vedu majetek v operativní evidenci. Je můj postup správný? Dále majetek nad 40tis.Kč účtuji na účet 022/analyt. a uplatňuji účetní a daňové odpisy. Má otázka se týká hlavně drobného majetku.Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem zaměstnán u jedné firmy, kde…

Dobrý den, jsem zaměstnán u jedné firmy, kde pravidelně platím daně a ostatní soc. a zdrav. poplatky. Při tomto zaměstnání ještě podnikám. Zajímalo by mně, zda jsem povinen platit ještě nějakou daň, pokud příjmy z podnikání nepřesáhly výdaje na podnikání? Děkuji

Dobry den,chtela bych se zeptat na tuto vec:v…

Dobry den,chtela bych se zeptat na tuto vec:v minulem roce jsem spolu se svym bratrancem dostala darem od babicky cast pozemku.Bratranec vlastni take jeho cast(vlastni vetsi cast).V lonskem roce jsme zaplatili darovaci dan. Jednalo se konkretne o ZEMEDELSKY POZEMEK-POZEMEK BEZ TRVALYCH POROSTU A STAVEB. Zajimalo by me,zda jsme povinni kazdy rok podavat na tuto nemovitost danove priznani a popripade jake? A zda event. musime toto dan.priznani davat kazdy zvlast anebo se podava priznani spolecne za nas oba?? Dekuji Vam.

Dobrý den, rád by se Vás zeptal na následující: …

Dobrý den, rád by se Vás zeptal na následující: Od 1.ledna se stávám plátcem DPH a rád bych si potvrdil, že odběratel (který je a byl plátcem DPH) před 1.lednem neměl nárok a nyní již má nárok na odpočet DPH z mých plateb. Děkuji

Dobrý den, prosím odpověď na mou otázku. Přítel…

Dobrý den, prosím odpověď na mou otázku. Přítel je vlastníkem nemovitosti, pronajímá 2 byty, tzn. má příjem z pronájmu, do 31.10.04 byl zaměstnán. Od 1.11.04 je OSVČ, plátce DPH. Jaký bude mít dopad pronájem na DPH? Děkuji za odpověď.

Dobrý den Jsem OSVČ-hudebník.Vztahuje se na mě…

Dobrý den Jsem OSVČ-hudebník.Vztahuje se na mě minimální základ daně?Je pravda,že se na umělecke profese toto nevztahuje? Děkuji

Dobrý den! Chtěl bych se poradit, jakým způsobem…

Dobrý den! Chtěl bych se poradit, jakým způsobem udělat daňové přiznání za rok 2004 - jsem student a měl jsem dvě smlouvy. Jedna byla smlouva o provedení práce a jednalo se o částku Kč 10.000,- z nichž mi byla stržena záloha. Druhá byla smlouva o dílo a jednalo se o Kč 12.000,-. Prosím poraďte mi, zda použiji přiznání typu A nebo B (nemám ŽL) a zda lze smlouvu o dílo považovat o příjmy z nahodilé činnosti podle §10 ZDP. Nezdanitelné částky budou jen student Kč 11.400,-? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o informaci, jsem OSVČ vedu…

Dobrý den, prosím o informaci, jsem OSVČ vedu jednoduché účetnictví, můj daňový základ za r. 2004 bude činit cca 110.ooo,- Kč, z daňového základu bych si měla odečíst ztrátu cca 100 000,- Kč z minulých let. Budu muset platit povinnou daň z příjmů. Předem děkuji.

Jak je upraveno danění dividend z cenných papírů…

Jak je upraveno danění dividend z cenných papírů zakoupených na trzích v USA, SRN

Pracuji ve firmě FO, zatím vedeme daňovou…

Pracuji ve firmě FO, zatím vedeme daňovou evidenci (JÚ), ale už teď tušíme, že obrat za rok 2004 přesáhne 6 mil.. Chci se zeptat, od kterého data jsme povinni vést účetnictví (PÚ). Děkuji

Pane doktore, jak je to s placením daně za prodej…

Pane doktore, jak je to s placením daně za prodej akcií v kratší lhůtě než 6 měsíců, pokud je zisk do 20.000,- Kč. Lze uplatnit §10 ZDP jako příjem do tého stanovené částky? Děkuji

dobry den jsem osvč jak je to s minimální daní…

dobry den jsem osvč jak je to s minimální daní když jsem byl celý měsíc práce neschopen.